'Modrou' kritizuje i Almagro. Kurty jsou příliš kluzké, stěžuje si

8. 5. 2012, 11:44
Aktuality 5
Především jiné odskoky, velká kluzkost a nebezpečí zranění. Tak taková je nejčastější kritika unikátního modrého antukového povrchu, na kterém se tento týden poprvé v historii koná prestižní turnaj v Madridu. Tahle neobvyklá příprava na French Open se nelíbí ani jednomu z nejlepších antukářů světa Nicolási Almagrovi.
Profily hráčů
Nicolás Almagro

Po svých prvních zápasech na modré antuce se v neděli k povrchu vyjádřili obě nejlepší tenistky současnosti. Zatímco Maria Šarapovová mluvila diplomaticky a chce dát celkem radikální inovaci čas, Victoria Azarenková s kritikou nešetřila. "Je to docela kluzké a odskoky jsou rozdílné od těch na antuce červené. Je to prostě úplně něco jiného," vysvětlovala dvaadvacetiletá světová jednička svou nespokojenost.

Podobně si na netradiční povrch postěžoval také jeden z nejlepších antukářů Nicolás Almágro, který včera na domácí půdě úspěšně otočil zápas s Kolumbijcem Santiagem Giraldem. Španělský tenista se prý musel hodně soustředit na to, aby neupadl.

"Vždycky jsem měl jasno. Masters 1000 je přípravou na Roland Garros... ale nemůžou dělat to, co teď...," rýpl si Almagro do průkopníků této revoluce - především Iona Tiriaca a Manola Santany. Ti chtěli tenis zatraktivnit divákům, ale i hráčům. Míček by totiž měl být minimálně o 20 procent lépe viděn. 

Tenisté jsou ale spíše nespokojeni. "Kurty jsou hodně kluzké, je to dost jiný - unikátní - povrch, který není na žádném jiném turnaji. Kurt navíc není v ideálním stavu, hodně se kloužete a doufáte, že se nezraníte. Pokud chcete zůstat na nohách, musíte vynaložit hodně úsilí," komentoval své první zkušenosti ze soutěžního zápasu 12. hráč světa Almagro. 

"Ale Ion Tiriac a Manolo Santana chtěli mít modrý povrch a tady ho teď máme. Oni chtěli udělat něco pro diváka a my se musíme přizpůsobit," dodal.

Ještě před turnajem - tedy po zkušenostech z tréninků - změnu kritizovali také Rafael Nadal či Novak Djokovič.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Probůh proč pořád mrčí? Tak snad jsem tenista cca do 20. místa na světě, tak si poradím i s novým odskokem míčků,ne? Mně to přijde jen jako suprovní obhajoba případného neúspěchu... v televizi to vypadá pěkně, změna je to fajn a marketing turnaje za jedna, takhle se to dělá. A btw: nutí někdo hráče se účastnit toho a toho turnaje? Nelíbí se ti tu sprchy, záchody, plazmy v šatnách - nejezdi, přijedou jiní.
Reagovat
tito
No kdyby se to týkalo nově zařazeného turnaje, tak tady snad nikdo o tom ani nemluví a bude to vítaná změna. Ale pokud se to týká tisícovky a pravidla se mění řádově několik měsíců zpátky, tak být na jejich místě a mít z minulosti na turnaji nabráno, budu to komentovat taky. Na tom nevidím nic nelegitimního.
Reagovat
smazaný uživatel
Vizuálně je povrch samozřejmě naprosto v pořádku, je na tom krásně vidět žlutý míček. A z pohledu funkčnosti je přece úplně jedno, jestli tu drť barví na červeno, nebo na modro. Že ty kurty mohli letos připravit jinak (blbě?), nebo tu drť nechali vyrobit jinak (drobnější?), to už je úplně jiné téma, které s barvou nijak nesouvisí. Nechápu, proč to pořád všichni spojujou.
Reagovat
VlS
Já si myslím, že oranžová antuka není barvená, takže to není rozdíl mezi barvením na červeno nebo modro, ale mezi barvením a nebarvením. viz zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Antuka#Antuka

"Existují dva různé druhy antuky. Červená antuka je vyrobena z rozdrcených cihel a zejména střešních tašek, je pomalejší a méně tvrdá než zelená antuka, neboli Har-Tru, umělá ?americká? antuka, s vynikajícími hydroskopickými vlastnostmi."

Podstata je ale v něčem jiném a myslím, že to Almagro vyjádřil přesně tady:
"Oni chtěli udělat něco pro diváka a my se musíme přizpůsobit", žádného bojkotu se nebojím.
Reagovat
Madrileno
Jsem zvedavej, az se Rafa, Fedex nebo Nole na tomhle povrchu zrani a budou muset vynechavat French. To bude ten rumunskej ksicht s tupounem Santanou pristi rok koukat, az jim to budou bojkotovat. Btw: Ten povrch je fakt desnej, i vizualne :-(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist