1. den na WTA Elite Trophy: Vandewegheová vyzve Shuai Peng, Rybárikovou čeká Görgesová, Pavljučenkovová narazí na Kerberovou

31. 10. 2017, 01:00
Previews 5
Dnes startuje letošní ročník "malého Turnaje mistryň" a na programu jsou první tři zápasy skupinové fáze. Úvod úterního programu obstarají Coco Vandewegheová s domácí divokou kartou Shuai Peng. Poté na centrální dvorec vstoupí slovenská jednička Magdaléna Rybáriková a Julia Görgesová. Úterní hrací plán zakončí souboj Anastasie Pavljučenkovové s Angelique Kerberovou.

Stadium (Start v 8:30 SEČ)

1. CoCo Vandewegheová (12.) - Shuai Peng (27.)
Letošní ročník WTA Elite Trophy odstartuje v 8:30 SEČ duelem Bugenvileové skupiny mezi světovou dvanáctkou CoCo Vandewegheovou a domácí divokou kartou Shuai Peng. Obě hráčky se při své premiéře na WTA Elite Trophy utkají poprvé.

Vandewegheová hned v prvním měsíci letošní sezony dosáhla na životní úspěch. V Sydney sice vypadla už ve druhém kole, nicméně na Australian Open postoupila až do semifinále, což se jí na grandslamu podařilo vůbec poprvé. Pětadvacetiletá Američanka v Melbourne mimo jiné porazila také loňskou šampionku a tehdejší světovou jedničku Kerberovou, Španělku Muguruzaovou a nad její síly byla až krajanka Venus Williamsová.

Poté se však Vandewegheové na turnajích vůbec nedařilo. Sérii tří porážek v řadě přerušila ve Stuttgartu, kde ale vyhrála jen jeden zápas. Dalšího kvalitního výsledku se dočkala až v Madridu, když postoupila do čtvrtfinále. Na French Open ovšem vypadla hned v prvním kole.

Ani travnatou část sezony nezahájila příliš dobře. V Hertogenboschi skončila v prvním kole, ale poté se postupně rozehrála. V Birminghamu uhrála čtvrtfinále a mezi nejlepší osmičku postoupila také v oblíbeném Wimbledonu.

Jedinou letošní finálovou účast si připsala na domácí půdě ve Stanfordu. Titul jí však vyfoukla krajanka a velká kamarádka Keysová. S Keysovou prohrála také v prvním kole v Cincinnati a výhry se nedočkala ani v Torontu. Na domácí grandslam ovšem načasovala formu výborně.

Ve Flushing Meadows postupně přehrála Riskeovou, Jabeurovou, Radwaňskou, Šafářovou, loňskou finalistku a tehdejší světovou jedničku Karolínu Plíškovou a vyrovnala své grandslamové maximum. V semifinále opět nestačila na Keysovou.

V posledních téměř dvou měsících odehrála pouhé dva turnaje. V Pekingu vzdala utkání druhého kola s Gavrilovovou a v Moskvě prohrála hned první zápas s Curenkovou. Na WTA Elite Trophy startuje poprvé.

CoCo Vandewegheová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Stanford (finále);  US Open,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Moskva (2. kolo)
Bilance: 30-17
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 0-1
Bilance proti hráčkám Top 30: 10-9 (kariérní 36-60)
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (semifinále)

CoCo Vandewegheová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (2. kolo)

Shuai Peng v lednu vyhrála jen jeden ze tří odehraných zápasů. Do formy se dostala až na halové akci v Tchaj-peji, kde prohrála ve finále s Ukrajinkou Svitolinovou. V nevyrovnaných výsledcích pokračovala i v únoru, kdy v Dauhá vypadla už v kvalifikaci, v Dubaji naopak postoupila mezi nejlepší šestnáctku a v Kuala Lumpuru vzdala utkání druhého kola.

Velké turnaje v Indian Wells a Miami se jednatřicetileté čínské tenistce velmi povedly. V Indian Wells postoupila z kvalifikace až do osmifinále a v Miami jí jen těsně unikla další osmifinálová účast. Před startem antukové sezony se ještě vydala na akci WTA 125k v Zhengzhou a na domácí půdě došla do finále.

V průběhu antukového jara se Shuai Peng dařilo jen ve Štrasburku. Ve francouzské metropoli si zahrála semifinále, ovšem v Madridu, Římě i na French Open skončila již v prvním kole. Nejkratší část sezony měla solidní. Na trávě v Eastbourne a také ve Wimbledonu vyhrála dva zápasy.

Na konci července si Číňanka nenechala ujít další možnost představit se na domácí půdě. Vydala se do čínského Nanchangu, celý turnaj vyhrála a slavila druhý kariérní titul na okruhu WTA.

Sezona amerických betonů však další výrazný výsledek nepřinesla. V Torontu a Cincinnati skončila v prvním kole, v New Havenu sice postoupila do čtvrtfinále, nicméně na US Open vypadla už ve druhém kole.

V oblíbené Asii se postupně zlepšovala. Z Guangzhou a Wuhanu odjížděla s bilancí jedné výhry a jedné porážky, v Pekingu vyhrála dva zápasy a poté skrečovala osmifinálový duel a v Tianjinu, kde loni poprvé v kariéře triumfovala na okruhu WTA, vypadla v semifinále. Na WTA Elite Trophy startuje poprvé.

Shuai Peng - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Nanchang (vítězka); Tchaj-pej (finále);  Tianjin,  Štrasburk (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Tchaj-pej (finále)
Bilance: 41-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 4-1
Bilance proti hráčkám Top 20: 4-8 (kariérní 32-98)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (3. kolo), US Open (2. kolo)

Shuai Peng - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: žádná


2. Julia Görgesová (18.) - Magdaléna Rybáriková (22.)
Hned po skončení úvodního duelu dnešního programu se na centrální dvorec dostanou německá jednička Julia Görgesová a slovenská jednička Magdaléna Rybáriková, které se utkají v rámci Azalkové skupiny. Jediný dosavadní souboj vyhrála před čtyřmi lety v Cincinnati Slovenka. Obě hráčky čeká v Zhuhai premiéra.

Görgesová letos prožívá jednu ze svých nejlepších sezon. Letošní rok zahájila semifinálovou účastí v Aucklandu. Na úvodním grandslamu sezony skončila ve druhém kole. Další postup mezi nejlepší kvarteto přidala v hale v Budapešti.

Na první šňůře amerických betonů neměla špatné výsledky. V Acapulku prohrála ve druhém kole, ovšem v Indian Wells i Miami došla do třetího kola. Na druhou stranu prohrála s hráčkami, které by měla porážet (Davisová a Ozakiová). V hale se Němce opět dařilo. V Bielu si zahrála čtvrtfinále.

Antuková sezona naopak příliš vydařená nebyla. Görgesová skončila v prvním kole v Praze, Madridu i na French Open. Jedinou výhru zaznamenala na domácí oranžové drti v Norimberku a dvě výhry v řadě si připsala pouze v Římě.

Druhou polovinu sezony má Němka výbornou. Už na trávě na Mallorce letos poprvé postoupila do finále, ve Wimbledonu poté prohrála bitvu prvního kola s Curenkovou, ale chuť si spravila na antuce v Bukurešti, kde si připsala další finále.

O titul neúspěšně bojovala také na úvod sezony amerických betonů ve Washingtonu. V Torontu se loučila už v prvním kole, nicméně v Cincinnati uhrála čtvrtfinále a na US Open osmifinále.

V Asii se Görgesové až tolik nedařilo. Ve Wuhanu i Pekingu skončila na druhé soupeřce. Hala ovšem Němce prostě sedí. Dalšího skvělého výsledku se dočkala v Moskvě, kde konečně uspěla i ve finále a získala třetí kariérní titul na okruhu WTA. Do Zhuhai, kde startuje poprvé, tak dorazila se šňůrou pěti vítězství a vynikající letošní bilancí v hale.

Julia Görgesová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Moskva (vítězka);  Washington,  Bukurešť,  Mallorca (finále);  Budapešť,  Auckland (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Moskva (vítězka); Budapešť (semifinále)
Bilance: 44-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 10-2
Bilance proti hráčkám Top 30: 10-7 (kariérní 42-86)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (osmifinále)

Julia Görgesová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (vítězka)

Rybáriková se po více než půlroční pauze a doléčení zranění kolene a zápěstí na kurty vrátila v polovině února coby hráčka páté stovky, a musela tak začít na okruhu ITF, kde v prvních dvou měsících svého návratu vyhrála 7 z 11 zápasů.

Slovence se náramně dařilo na asijských betonech. V květnu ovládla podniky ITF v Gifu a Fukuoce. Na větší turnaje se vrátila na French Open. Na pařížské antuce uhrála kolo.

Zlom přišel na oblíbené trávě. Slovenka na nejrychlejším tenisovém povrchu uspěla v 18 z 20 duelů, když ovládla akci ITF v Surbitonu, došla do semifinále v Nottinghamu, triumfovala na ITF v Ilkley a ve Wimbledonu senzačně postoupila až do semifinále.

Vůbec špatně nehrála na amerických betonech. V Torontu z kvalifikace došla do druhého kola, v Cincinnati a New Havenu sice kvalifikaci nezvládla, nicméně na US Open si zahrála třetí kolo.

V Asii měla trochu smůlu na los. V Tokiu ji v prvním kole vyřadila Strýcová, ve Wuhanu Radwaňská a v Pekingu po výhře nad Bouchardovou prohrála s Halepovou.

Na halových turnajích se představila ve velmi dobré formě. V Linci si zahrála první letošní finále na okruhu WTA, v němž nestačila na Strýcovou. V Moskvě v prvním kole porazila domácí Šarapovovou a utkání druhého kola kvůli zranění nedohrála do konce. V Zhuhai startuje poprvé.

Magdaléna Rybáriková - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Linec (finále); Wimbledon,  Nottingham (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Linec (finále)
Bilance: 48-17
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 12-5
Bilance proti hráčkám Top 20: 2-6 (kariérní 21-57)
Grandslamy: Australian Open (nehrála), French Open (2. kolo), Wimbledon (semifinále), US Open (3. kolo)

Magdaléna Rybáriková - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Linec (finále), Moskva (2. kolo)


3. Anastasia Pavljučenkovová (14.) - Angelique Kerberová (19.)
Závěr úterního programu bude patřit Růžové skupině. Druhou desítku vzájemných soubojů odstartují Anastasia Pavljučenkovová a bývalá světová jednička Angelique Kerberová. První desítka vzájemných duelů vítězku nemá. Vzájemná bilance je totiž vyrovnaná. Oba letošní souboje vyhrála Ruska.

Pavljučenkovová letošní sezonu odstartovala porážkou v Aucklandu. V Austrálii se ale přece jen do formy dostala. Ruska postoupila do čtvrtfinále v Sydney a mezi nejlepší osmičku se poprvé podívala na Australian Open.

Na turnajích v Dauhá a Dubaji vyhrála jen jeden zápas a dalšího kvalitního výsledku se dočkala v Indian Wells, kde si připsala další čtvrtfinále. V Miami naopak vypadla už ve třetím kole. V oblíbeném Monterrey si na začátku dubna došla pro už čtvrtou trofej z mexické metropole, když ve finále přehrála Kerberovou.

Další letošní titul slavila na antuce v Rabatu. Na dalších antukových akcích se ovšem postupu do závěrečných kol nedočkala. V Madridu skončila v prvním kole, na French Open o kolo později a v Římě v osmifinále.

Ani na trávě se Pavljučenkovové nedařilo. Na Mallorce i v Eastbourne uhrála jedno kolo, a ve Wimbledonu dokonce prohrála bitvu prvního kola s Australankou Arinou Rodionovovou.

Podobných výsledků dosáhla i na amerických betonech. Ze Stanfordu a Toronta odjížděla s bilancí jedné výhry a jedné porážky. V Cincinnati a na US Open dohrála již v prvním kole a nejdále se probojovala v New Havenu, kde vypadla ve čtvrtfinále.

Asijský podzim byl už o něčem jiném. Hned na první zastávce v Tokiu si zahrála finále, v němž podlehla Wozniacké, která ji poté vyřadila ještě ve druhém kole v Pekingu. I druhý velký podnik pro Rusku skončil brzy. Ve Wuhanu v prvním kole prohrála s Cornetovou. Na menší akci v Hongkongu naopak uspěla a po velké finálové bitvě s Gavrilovovou letos potřetí triumfovala na okruhu WTA.

Jedinou generálku absolvovala v domácí hale v Moskvě. V hlavním městě hned v prvním kole podlehla pozdější finalistce a krajance Kasatkinové. Na WTA Elite Trophy se představí poprvé.

Anastasia Pavljučenkovová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Hongkong, Rabat,  Monterrey (vítězka);  Tokio Premier (finále)
Největší úspěchy v hale: Moskva (1. kolo)
Bilance: 40-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 0-1
Bilance proti hráčkám Top 20: 8-8 (kariérní 49-92)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (2. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (1. kolo)

Anastasia Pavljučenkovová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (1. kolo)

Kerberová loni vyhrála Australian Open a US Open a stala se světovou jedničkou. Letos se ale devětadvacetileté Němce absolutně nedaří a jen stěží se drží v první dvacítce žebříčku WTA.

Problémy měla hned v úvodu sezony, kdy v Brisbane a Sydney vyhrála dohromady jediný zápas. Na Australian Open vypadla už v osmifinále a neobhájila loňský triumf. V Dauhá skončila hned po prvním utkání a prvního postupu do závěrečných kol dosáhla až v Dubaji, kde uhrála semifinále.

V Indian Wells prohrála osmifinálový duel s pozdější šampionkou Vesninovou, v Miami ve čtvrtfinále nestačila na Venus Williamsovou a v Monterrey prohrála finálový souboj s Pavljučenkovovou.

Zdálo se, že se Kerberová opět dostává do formy. Jenže na antuce se Němce přestalo dařit. Úvodní vystoupení nezvládla ve Stuttgartu, Římě ani na French Open. Pouze v Madridu dokázala postoupit do osmifinále.

Na trávě to přece jen bylo o něco lepší. V Eastbourne si zahrála čtvrtfinále a ve wimbledonském osmifinále sehrála kvalitní třísetovou bitvu s pozdější vítězkou Muguruzaovou.

Přišel ovšem další výkonnostní propad. Během sezony amerických betonů se Kerberová dočkala jediného vítězství, a to v Torontu, kde ji ve druhém kole z kurtu vypráskala Stephensová. V Cincinnati prohrála v tie-breaku rozhodující sady bitvu s Makarovovou a na US Open utrpěla v roli obhájkyně titulu debakl od Naomi Ósakaové.

Start asijského podzimu měla solidní, když v Tokiu jen těsně nedosáhla na finále. Na dalších turnajích ovšem opět vypadávala v prvních kolech. Úvodní zápas prohrála ve Wuhanu, v Pekingu sice oplatila porážku Japonce Ósakaové, nicméně ve druhém kole skončila na raketě Cornetové a na jediné letošní halové akci, kterou hrála v Lucemburku, ji v prvním kole porazila Puigová.

Angelique Kerberová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Monterrey (finále);  Tokio Premier,  Dubaj (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Lucemburk (1. kolo)
Bilance: 29-22
Bilance z posledních 10 zápasů: 4-6
Bilance v hale: 0-1
Bilance proti hráčkám Top 20: 1-10 (kariérní 72-95)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (1. kolo)

Angelique Kerberová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Lucemburk (1. kolo)

WTA ELITE TROPHY 2017 - PROGRAM 1. HRACÍHO DNE
• STADIUM • (od 8:30 SEČ)
1. Vandewegheová (2-USA) - Shuai Peng (12-Čína)
2. Görgesová (7-Něm.) - Rybáriková (10-SR)
3. Pavljučenkovová (4-Rus.) - Kerberová (8-Něm.) / nejdříve ve 12:00 SEČ
4. Olaruová/Savčuková (1-Rum./Ukr.) - Chen Liang/Zhaoxuan Yang (3-Čína)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

5
Přidat komentář
kada.tom
Shuai ve dvou, Görges ve třech a Nasťa ve třech
Reagovat
Hector21
bych prosil trefit aspoň ten poslední zápas....
Reagovat
kada.tom
jo no, tipy mi jdou jak kdy :-D
Reagovat
Hector21
hmm, ani ten poslední, v ten jsem doufal.... :(
Reagovat
FulnekUltras
CoCo hned po ní - a ještě aby jí vyšlo finále FC.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist