1. den v Římě: Veselého v prvním kole čeká Evans

14. 5. 2017, 08:00
Previews 15
Právě probíhající podnik série Masters v Madridu ještě neskončil a dnešním dnem začíná hlavní soutěž již toho nadcházejícího v Římě. Do turnaje dnes vstoupí první český zástupce Jiří Veselý, který bude v prvním kole poprvé v kariéře čelit Danielovi Evansovi. Na programu jsou ještě další čtyři zápasy prvního kola a dohrávají se kvalifikace.

Jiří Veselý zahájil letošní antukovou sezonu skvěle. V Marrákeši letos vůbec poprvé vyhrál tři zápasy v řadě a postoupil do semifinále, ve kterém podlehl pozdějšímu šampionovi Bornovi Čoričovi.

Od té doby však na žádném z turnajů nevyhrál více jak jedno utkání. Ve druhém kole skončil v Monte Carlu, Budapešti, Istanbulu a také naposledy na challengeru v Římě.

V hlavním městě Itálie zůstává, jelikož si nenechá ujít poslední akci série Masters před startem druhého grandslamového podniku sezony French Open. V prvním kole premiérově vyzve Daniela Evanse.

Brit se po skvělé letošní australské pouti nemůže dostat do formy. Na oranžové drti se rozloučil s turnaji Masters v Monte Carlu i Madridu hned v prvním kole. Uspěl pouze v Barceloně, kde vyhrál dva duely.

Veselý si na rozdíl od Evanse kurty v Římě již jednou vyzkoušel. Před dvěma lety přehrál Ernestse Gulbise a ve druhém kole značně potrápil Keie Nišikoriho. Pro Evanse bude dnešní zápas na římské antuce premiérou.

Vítěze dnešního souboje čeká turnajová třináctka Jack Sock, nebo antukový specialista Diego Schwartzman.


Na programu jsou ještě čtyři další zápasy prvního kola
Fernardo Verdasco se počtvrté v kariéře utká s Donaldem Youngem. Američana pokaždé porazil a favoritem bude také dnes. Bývalá světová sedmička toho má letos na antuce odehráno mnohem více. Španěl se zúčastnil celkem tří turnajů (Houston - čtvrtfinále, Budapešť - čtvrtfinále a Madrid - 1. kolo).

Naopak o šest let mladší Young nejpomalejšímu tenisovému povrchu příliš neholduje. Sedmadvacetiletý Američan na něm během své kariéry odehrál dohromady 95 zápasů a letos jeden jediný v Houstonu.

Svého prvního soupeře dnes pozná Andy Murray. Světová jednička bude čelit vítězi italského derby mezi Fabiem Fogninim a Matteem Berrettinim.

Jednadvacetiletý Berrettini objíždí hlavně challengery a menší akce série Futures. Na takto prestižním podniku si zahraje poprvé v kariéře a hned v hlavní soutěži.

Aktuálně 250. hráč světa však bude proti svému o osm let staršímu krajanovi jasným outsiderem. Fognini se letos sice na antuce trápí, nicméně loňskou prohru v prvním kole by zopakovat rozhodně neměl.

Z nasazených hráčů se dnes jako jediný představí turnajová čtrnáctka Albert Ramos. Španěl zazářil hlavně v Monte Carlu, kde si poprvé v kariéře zahrál finále turnaje Masters.

V Marrákeši vypadl ve čtvrtfinále s pozdějším šampionem Bornou Čoričem a v Barceloně jen těsně ve čtvrtfinále podlehl Andymu Murraymu. Nepovedl se mu pouze domácí antukový podnik v Madridu, kde uhrál pouhé čtyři gamy v utkání prvního kola s Diegem Schwartzmanem.

Jeho dnešní soupeř John Isner se na kurty vrací po měsíční pauze. Americký tenista si nenechal ujít domácí akci v Houstonu, kterou před čtyřmi lety vyhrál. Na titul letos nedosáhl, skončil ve čtvrtfinále. Od té doby se na antukových kurtech neobjevil, dnes tak absolvuje teprve třetí duel.

Kromě italského derby nás v neděli čeká ještě německý souboj. Philipp Kohlschreiber pošesté změří síly s o jedenáct dní starším Florianem Mayerem.

Prvně jmenovaný Němec zahájil antukovou sezonu finálovou účastí v Marrákeši. Na dalších třech turnajích ovšem vyhrál jediný zápas, když porazil Caspera Ruuda a porážky mu připravili Hyeon Chung, Horacio Zeballos a Grigor Dimitrov.

Jeho krajan je na tom ale mnohem hůře. V letošní sezoně vyhrál jediné utkání z devíti odehraných. Premiérové letošní výhry se 51. muž světového pořadí dočkal až tento týden v Madridu, kde v duelu dvou trápících se hráčů přehrál Marcela Granollerse. Vítěz vyzve Alberta Ramose.

INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2017 - PROGRAM 1. HRACÍHO DNE
• CENTER COURT • (od 12:00 SELČ)
1. Verdasco (Šp.) - Young (USA)
2. Fognini (It.) - Berrettini (It.)
3. Isner (USA) - Ramos (14-Šp.)
• NEXT GEN ARENA • (od 12:00 SELČ)
1. Anderson (5-JAR) - Escobedo (10-USA) / závěrečné kolo kvalifikace
2. F. Mayer (Něm.) - Kohlschreiber (Něm.)
3. Veselý (ČR) - Evans (Brit.)
Kompletní program 1. hracího dne
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

15
Přidat komentář
Krisboy
Pěkně ho J1rka demoluje.
Reagovat
Stan_Borowitz
Až jsem překvapenej, s jakou lehkostí J1rka zvítězil. Zřejmě ho motivuje to třetí kolo, první porážka Rafy na antuce...
Reagovat
Krisboy
Chudák Danny...
Reagovat
tommr
v soutěži překvapivě chybí tým Bucie. Lucka v Římě debla hrát nebude a BMS se tak dala dohromady s Keysovou ...
Společně nebude v Římě hrát ani nově složenej pár Strýcová/Goergesová. Bára se pro tento turnaj dala dohromady s Karolínou Plíškovou a Goergesová hraje s Bertensovou ...
Reagovat
EllNino
trošku se bojím oznámení dalšího konce ... ale snad ne :)
Reagovat
tommr
já doufám, že u Bucie se jedná jen o jeden turnaj a na FO už budou zase hrát spolu ...
V tom druhým případě bych ale nic nenamítal kdyby šlo o trvalou změnu. Karolíně ten debl trochu chybí ...
Reagovat
sprchon
Možná se chce Lucka aspoň na jednom turnaji věnovat singlu. Minule hrála dobře, ale byla po antibiotikách, tak jí asi brzo došla šťáva. Mirjanu by mohla dát. :)
Reagovat
tommr
Lucicovou by Lucka porazit mohla, protože jejich H2H svědčí o tom, že na ní umí hrát. Ve druhým kole jí ovšem čeká Sharapka ... :(
Reagovat
sprchon
S Mashou má na antuce 2:2 a na sety 6:4. Doufám, že na ten zápas dojde. :)
Reagovat
horska.kraslice
Jenže všechny zápasy Šafářové s Lucic jsou z let 2012 a 2013, to Lucic nebyla ani ve stovce, takže určitě nehrála na takové úrpvni jako teď.
Reagovat
tommr
však já taky Lucku nepovažuju za favoritku jen píšu, že by jí mohla porazit. Jejich šance na výhru vidím zhruba vyrovnaný. Záležet bude hlavně na tom jestli bude mít Lucicová "vyhazovací" den ...
Reagovat
Stan_Borowitz
Bude to těžké se proti takovému soupeři namotivovat, ale věřím, že J1rkova forma bude před nadcházejícím RG gradovat.
Reagovat
Kozoroh
Tak to aby se ho Rafa začal obávat...
Reagovat
Stan_Borowitz
Pravda se může vyjevit už ve středu příštího týdne tuším. Jak Jirka zastavil spanilou jízdu Novaka, stejný osud může potkat i Rafu.
Reagovat
Krisboy
Myslíš, že se rozhodl zničit postupně celou Big4? Možné to je...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist