12. den v Indian Wells: Boje o titul nabídnou švýcarské a ruské derby

19. 3. 2017, 19:00
Previews 70
Souběžně hrané podniky ATP World Tour Masters 1000 a WTA Premier Mandatory dnes poznají své vítěze. Poslední den turnaje nabídne ženské a mužské finále. O mužskou trofej si zahrají v současnosti dva nejlepší švýcarští tenisté Roger Federer a Stan Wawrinka. Ženské finále obstarají Rusky Světlana Kuzněcovová a Jelena Vesninová.
Indian Wells

Už za malou chvíli vypukne na turnaji WTA Premier Mandatory v Indian Wells ženský souboj o jednu z nejcennějších trofejí sezony. A nejen to. Čeká nás ruské derby, v němž změří síly světová osmička Světlana Kuzněcovová a žebříčkově o sedm míst níže postavená Jelena Vesninová.

Prvně jmenovaná ruská tenistka si v kalifornské poušti zahraje finále poprvé od roku 2008. V dalších letech nedokázala ani jednou přejít přes třetí kolo. Zároveň má šanci v kalifornském městečku získat premiérový a celkově druhý titul z turnajů série WTA Premier Mandatory. Ten první vybojovala před osmi lety v čínském Pekingu. Ve finálových bojích má Ruska bilanci 17-22.

Během letošního ročníku je zatím dvojnásobná grandslamová šampionka suverénní. Set ztratila v předchozích pěti utkáních jen s Robertou Vinciovou, Italku nicméně v rozhodující sadě dorazila 6-1.

V dalších zápasech nedala šanci Johanně Larssonové, Caroline Garciaové ani Anastasii Pavljučenkovové a v semifinále ve dvou tie-breacích udolala třetí hráčku světa Karolínu Plíškovou.

Její dnešní soupeřka má z minulosti na kontě devět finálových účastí, z toho dvakrát odešla jako vítězka. Tak velké finále si ovšem zahraje poprvé v kariéře. A nutno podotknout, že si třicetiletá Ruska svou velkou premiéru zaslouží.

Vesninová během cesty turnajem vyřadila Shelby Rogersovou, Timeu Babosovou, světovou dvojku Angelique Kerberovou, finalistku letošního Australian Open Venus Williamsovou a v životní formě hrající Kristinu Mladenovicovou. Po nijak výrazných výsledcích z úvodu sezony si tak spravila chuť.

Se svou krajankou má vyrovnanou vzájemnou bilanci. Před osmi lety zvítězila v premiérovém vzájemném měření sil 2-1 na sety na tvrdém povrchu v Dubaji. V roce 2014 se Rusky střetly podruhé a tehdy na portugalské antuce jednoznačně zvítězila Kuzněcovová.

"Věřím, že s koučem zvolíme tu nejlepší taktiku pro nedělní finále," řekla novinářům Kuzněcovová. "Jelena hraje agresivně a má ploché údery. Já jsem spíše obranářka, ale moje liftované údery by jí mohly dělat problémy," dodala.

"Snad se mi finále povede a předvedu dobrý tenis," prohlásila na tiskové konferenci po vyhraném semifinále Vesninová, jež v tu chvíli ještě nevěděla, zda dojde na ruské finále, nebo si zahraje s Karolínou Plíškovou.

"Světlaně se tady samozřejmě daří. Zdejší podmínky jí vyhovují. Míče skáčou vysoko a může tak tempo výměn diktovat topspinovým forhendem, s pomocí něhož vždy uhraje pár snadných bodů. Z toho, co jsem viděla, jsem si všimla, že na turnaji výborně zvládá klíčové momenty. Bude to těžký zápas. Proti krajance se nikdy nehraje snadno."

Mužskou trofej si po pěti letech odveze Švýcar
Mužské finále letošního ročníku ATP World Tour Masters 1000 nabídne atraktivní švýcarské derby mezi vítězem letošního Australian Open Rogerem Federerem a jeho o čtyři roky mladším krajanem Stanem Wawrinkou.

Federer se po loňském Wimbledonu kvůli zranění představil až letos na Hopman Cupu. Hned první ostrý start na Australian Open proměnil v 18. grandslamové prvenství a na jeden z vrcholů sezony opět perfektně načasoval formu.

Švýcar v Indian Wells postupoval beze ztráty setu. Největší problémy měl ve třetím kole se Stevem Johnsonem, kterého porazil až po dvou tie-breakových bitvách.

Nejprve smetl Stephana Roberta, poté absolvoval zmíněný duel s Johnsonem, v osmifinále ztratil jen pět her s Rafaelem Nadalem, poté automaticky postoupil do semifinále kvůli nemoci Nicka Kyrgiose a větší potíže nepřipustil ani proti domácímu Jackovi Sockovi.

Bývalá světová jednička a aktuálně desátý hráč světa Federer triumfoval v Indian Wells celkem čtyřikrát, naposledy před pěti lety. Dále se v roce 2014 a 2015 probojoval do finále. Hrající tenisovou legendu čeká v pořadí už 138. kariérní finále a boj o 25. trofej z Masters a celkově jubilejní 90. titul.

To jednatřicetiletý Wawrinka se na postup do svého premiérového finále v kalifornské poušti pořádně nadřel. Zpočátku byl suverénní, když relativně snadno porazil Paola Lorenziho a Philippa Kohlschreibera.

V následujících dvou utkáních však Švýcar prožil pořádné drama. Talentovaného Jošihita Nišioku a Dominika Thiema udolal až v tie-breaku rozhodující sady. Dále přidal další snadnou výhru nad překvapivým semifinalistou Pablem Carreñem.

Wawrinka má letos až na turnaj v Dubaji, kde vypadl už v prvním kole, konzistentní výsledky. V Brisbane došel do semifinále a na Australian Open rovněž postoupil mezi nejlepší čtyři.

Právě v Melbourne byl jeho přemožitelem Federer, jenž má s mladším krajanem parádní bilanci 19-3. Navíc vyhrál všech čtrnáct předchozích soubojů na tvrdém povrchu. S Wawrinkou padl jen třikrát a to na antuce.

Federer by v případě dnešního vítězství dohnal v rekordních tabulkách Novaka Djokoviče, který má na kontě pět titulů z Indian Wells. Osmnáctinásobný grandslamový šampion bude v dnešním finále mírným favoritem. Během letošního ročníku dokonce ještě ani jednou neztratil servis.

"S vítězstvími mi roste sebevědomí. Najednou začnu mnohem lépe trefovat i cítit míč. Když už se dostanu do semifinále nebo finále, většinou předvádím opravdu dobrý tenis. To samozřejmě neznamená, že finále vyhraju, ale jsem si jistý, že to bude kvalitní zápas," uvedl před finálovým soubojem Wawrinka.

"Nebude to jednoduché. Stana jsem porážel hlavně před několika lety, kdy jsem byl světovou jedničkou a favoritem," vysvětloval Federer. "V poslední době jsme sehrály spíše vyrovnané duely a několikrát nade mnou měl i navrch. Vzájemnou bilanci tak nevidím jako výhodu, protože Stan se výrazně zlepšil a svůj tenis umí prodat i na tvrdém povrchu. Dříve byl nebezpečný hlavně na antuce."

BNP PARIBAS OPEN 2017 - PROGRAM 12. HRACÍHO DNE
neděle 19. 3. 2017
• STADIUM 1 • (od 19:00 SEČ)
1. Kuzněcovová (8-Rus.) - Vesninová (14-Rus.)
2. Wawrinka (3-Švýc.) - Federer (9-Švýc.) / nejdříve ve 21:00 SEČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

70
Přidat komentář
Hector21
že jsem se na to nevykašlal a nešel si lehnout...
Reagovat
Hector21
kouknu ráno na výsledek, nervy mám jen jedny a tohle mě byl čert dlužen
Reagovat
janek_da
Jarto nalepený na síti a Světla nehrála lob :-O
Reagovat
Hector21
se to pekelně komplikuje...
Reagovat
janek_da
Světla vypadá, že by si chlustla na kurt
Reagovat
janek_da
to Jaro nedá, jede na max
Reagovat
Hector21
hmmm...tak si myslím, že nemáš pravdu..
Reagovat
Hector21
ze 4:1 na 4:5 a je to slušně řečeno v pytli
Reagovat
janek_da
jede na max riziko. lajna, out. to NEDÁ
Reagovat
janek_da
twl, z 4:1 je 4:5. přsto su klidný
Reagovat
Hector21
5:5 ufff

udrž, Světlíku
Reagovat
Hector21
milion bambilion výhod a zase lost :(
Reagovat
janek_da
vypadá nějak hotová :(
Reagovat
janek_da
přesto si myslím, že Vesna nedá ani 3.set
Reagovat
Hector21
bohužel, ten třetí stopro bude a děj se vůle boží

zbytečně jí dostala do hry
Reagovat
janek_da
ježis, co to bylo za doběhnytý dropshot???
Reagovat
Hector21
ježkovy voči, zase se to zadrbalo...
Reagovat
janek_da
v klidu. střechu zatáhnout nemůžou
Reagovat
Roger_Federer
Nacem bude ten roger?prosim.
Reagovat
Hector21
digi sport, jinak streamy
Reagovat
Pe3k
Na centr kurtu ;)
Reagovat
Kozoroh
Lépe řečeno na No1eho kurtu :-)
Reagovat
Fandina
na obrazovce

http://cz.digi.tv/nejvetsi-tenisove-turnaje-atp-v-roce-2017-uvidite-na-digi-tv/
Reagovat
Roger_Federer
Dneska si miloucka, diky.
Reagovat
Kozoroh
Bude hrát na kurtu Novaka Djokoviče :-)
Reagovat
mahycek
Ale, no, já to beru s trochu nadsázky Kozorohu. U nás doma tenis skončil, kromě GS. Tak vám závidím. Ale Fedex zatím vyhrává v mé nepřítomnosti, tak se snad s tím smířím
Reagovat
Hector21
brejkuj, davai
Reagovat
Hector21
pffff a udržet Světlo
Reagovat
Hector21
a ještě dva gamy
Reagovat
Hector21
luxusní BH
Reagovat
Hector21
DF na setbal...šmarjá
Reagovat
Hector21
já se picnu
Reagovat
Hector21
prasátko...lolec
Reagovat
janek_da
co jančíš :)
Reagovat
janek_da
co jančíš :)
Reagovat
Hector21
nejsem janek jako někdo ;)

trošku to prožívám, no
Reagovat
janek_da
to vidím, že nejsi. V klidu, ne? Jaro to absolutně nemůže dát.
Reagovat
Hector21
mít tvou jistotu, tak si pískám
Reagovat
janek_da
SK + RF dneska. to je prostě tuty
Reagovat
Hector21
jo, Králík je jistota...

ale tady se bojim, bojim

Světlíku davai
Reagovat
janek_da
2:0, ale neboj, ještě tam zapletka bude
Reagovat
janek_da
klíčový gem, teď potvrdí rebrejk?
Reagovat
janek_da
klíčový gem, teď potvrdí rebrejk?
Reagovat
Hector21
cifix, tak znova brejkni
Reagovat
janek_da
sazim amegerku, že už to dohraje ve svou
Reagovat
janek_da
dvou
Reagovat
Hector21
hlavně držet servis...
Reagovat
janek_da
Komu fandí tommr, by mě zajímalo
Reagovat
tommr
samozřejmě tý slabší tzn. Vesnině ... :)
Reagovat
Hector21
chytám nerva, srovnej na TB
Reagovat
janek_da
Kuzna to dá, parádní mač
Reagovat
janek_da
kura, to už dávno běží! Ať vyhraje ta lepší.
Reagovat
janek_da
ale 2.8 na Jaro je hodně přestřelené
Reagovat
janek_da
ale 2.8 na Jaro je hodně přestřelené
Reagovat
Hector21
5:5 o prsa čínské gymnastky a po setbolu Jeleny...
twl ale hraj Světlouši
Reagovat
Kozoroh
http://www.tennisworldusa.org/news/news/Roger_Federer/41629/roger-federer-i-d-love-to-be-world-no-1-but-murray-and-djokovic-will-win-titles-again-/
Reagovat
Tornes
Zatímco někteří sledují ženské finále a jiní čekají na to mužské, v kanadském Drummondville Shapovalov vyhrál svůj zatím nejhodnotněší titul, když ve finále porazil Bemelmense. Vyhrál tak svůj první challanger a je nejmladším současným držitelem takového titulu, když další je takřka o rok starší.

Viděl jsem jej po delší době dnes a včera s Auger-Aliassimem. Včera to byl možná trošku lepší výkon a rozhodně lepší soupeř (Felix AA je ještě o víc jak rok mladší a už má 2 Futures + teď SF Challangeru, rozhodně se vyplatí sledovat), ale i tak je Denisovo zlepšení velmi výrazné. FH sice ještě stále občas lítá všude možně, ale mnohem méně než dříve. Na servisu se taky výrazně zlepšil a z BH má podle mě velmi dobrý return. Když mu to tam padá, hraje opravdu výborný tenis na úrovni top 50. Mívá sice ještě hluchá místa, ale oproti loňskému podzimu jich je za zápas mnohem méně. Bemelmans mu ve finále trošku pomáhal svými UE, ale s FAA to byl zápas jako víno, hlavně první set výborný agresivní tenis.
Ani by člověka nenapadlo, že i oba dohromady (Shapo a FAA) jsou stále o rok mladší než Federer... :D O kanadský tenis momentálně obavu opravdu nemám.
Reagovat
PH94
Naprostý souhlas. Shapovalov teď hraje moc dobře a navíc i jeho tenis je dost líbivý. Nicméně Auger Alliasime mi přijde, že bude ještě lepší. Ten kluk to hraje na svůj věk jak z jiného světa. Ideální tenisová postava, skvělý pohyb, technicky vytříbené údery...pokud nepřijde zranění, tak je to pro mne největší talent za hodně dlouhou dobu.
Reagovat
Roger_Federer
Diky za komentář.
Reagovat
Hector21
hraj Světlíku, hraj a jedu na ty nohy!
Reagovat
Hector21
jaj, to měl být brejk
Reagovat
Pe3k
Nejstarsi finale atp masters 1000 posledni dekady? Historie?
Reagovat
George_Renel
Miami od úterka 16:00 na O2TV.
Reagovat
tommr
už se těším. Ten tříhodinovej časovej posun oproti Indian Wells bude velice příjemná změna, protože to umožní našinci sledovat všechny zápasy v přijatelnou dobu ... :)
Reagovat
dadaft
přesně.
IW je v tomto směru snad nejhorší turnaj v roce.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejhorší jsou turnaje ve Východní Asii, zápasy začínají když jdu do školy a končí když jdu ze školy....
Reagovat
Fandina
holky na place a také na O2 TV Tenis a O2 TV Free
Reagovat
dadaft
Kuzma si de pro titul...
Reagovat
smazaný uživatel
Zatim to tak nevypadá...
Reagovat
dadaft
hm, Jelena s tím rozhodně nesouhlasí. ))

tohle by mohl být parádní mač,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist