13. den ve Wimbledonu: O titul si to rozdají Djokovič a Anderson. Na programu je i finále mixu

15. 7. 2018, 09:00
Previews 17
V rámci třináctého hracího dne letošního ročníku Wimbledonu se v All England Clubu rozdají zbylé trofeje. O pozlacený stříbrný pohár budou ve finále mužské dvouhry bojovat trojnásobný šampion Novak Djokovič a překvapivý finalista Kevin Anderson. Závěrečný den letošního ročníku nejslavnějšího turnaje světa nabídne také finálový souboj smíšené čtyřhry a tří juniorských soutěží.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále mužské dvouhry •
Anderson (8-JAR) - Djokovič (12-Srb.) | Centre Court (od 15:00 SELČ)
• Finále smíšené čtyřhry •
J. Murray/Azarenková (Brit./Běl.) - Peya/Melicharová (11-Rak./USA) | Centre Court (od 17:30 SELČ)


• Finále mužské dvouhry •
Kevin Anderson (8.) - Novak Djokovič (21.) | Centre Court (od 15:00 SELČ)
O pozlacený stříbrný pohár pro vítěze mužské dvouhry si to letos rozdají překvapivý finalista Kevin Anderson a trojnásobný šampion Novak Djokovič. Ve vzájemné bilanci má jasně navrch Djokovič. Srbský tenista vyhrál posledních pět soubojů. První wimbledonský v roce 2011 ovládl ve třech sadách, ovšem před třemi lety musel proti Jihoafričanovi otáčet stav 0-2 na sety. Vůbec poprvé v open éře se ve Wimbledonu o titul utkají hráči starší 30 let.

Dvaatřicetiletý Anderson ještě nikdy nevyhrál velký turnaj. Na kontě má sice čtyři tituly, ale všechny získal na nejníže dotovaných akcích ATP, ten poslední letos v hale v New Yorku. Grandslamové finále si zahraje podruhé v kariéře. Loni neuspěl na US Open.

Djokovič má mnohem bohatší sbírku. Jednatřicetiletý rodák z Bělehradu posbíral už 68 triumfů, z toho 12 na grandslamech. Naposledy se radoval loni na trávě v Eastbourne. Dnes zaútočí na čtvrtou wimbledonskou trofej. V grandslamovém finále je poprvé od porážky na předloňském US Open. O titul pro vítěze si na akci velké čtyřky zahraje podvaadvacáté.

Pokud dnes Djokovič uspěje, stane se teprve čtvrtým hráčem v open éře, jenž dokázal nejslavnější turnaj světa vyhrát čtyřikrát (Federer - 8, Sampras - 7 a Borg - 5), a ziskem 13. grandslamového vavřínu by se osamostatnil na čtvrté příčce historických tabulek. Anderson se může stát prvním jihoafrickým a druhým africkým wimbledonským vítězem.

Anderson už má zajištěno, že si bez ohledu na dnešní výsledek vylepší své žebříčkové maximum na páté místo. V případě triumfu na posvátné trávě bude v pondělí světovou čtyřkou. Djokoviče bude nejhůře dělit jedna pozice od návratu do Top 10. Pokud dnes zvítězí, bude v pondělí elitní desítku uzavírat.

Djokovič hraje ve Wimbledonu naprosto fantasticky a na trávě se enormně zlepšil a dalo by se říct, že je definitivně zpět, což dokázal v semifinálovém souboji s Nadalem, který se dohrával ještě včera. Právě to by mohlo být jedinou Djokovičovou nevýhodou. Srb ovšem v All England Clubu letos tak dobře podává i returnuje, že by pro něj dnešní soupeř neměl představovat výraznou hrozbu. Anderson se však určitě z loňské porážky na US Open poučil. Ve Wimbledonu rovněž hraje výborně. Djokovič by rozhodně finále neměl podcenit, i když je obrovským favoritem.

Tip: Djokovič ve čtyřech setech

Aktuální forma
Anderson absolvoval generálku pouze v londýnském Queen's Clubu a překvapivě dohrál už v prvním kole, v němž prohrál bitvu s Leonardem Mayerem. Poté si zahrál ještě dva exhibiční zápasy - smetl Fogniniho a jasně prohrál s Nišikorim.

Cesta turnajem
Ve Wimbledonu až do čtvrtfinále potvrzoval roli favorita. Bez ztráty setu porazil Gombose a Kohlschreibera, do čtyř sad musel proti Seppimu a Monfilsovi. Ve čtvrtfinále se mu povedl neskutečný obrat. Proti největšímu favoritovi a osminásobnému šampionovi Federerovi čelil mečbolu a prohrával 0-2 na sety. Další pětisetovou bitvu zvládl v semifinále s Isnerem, když v rozhodujícím dějství Američana udolal po šesti a půl hodinách až 26-24.

Historie ve Wimbledonu
Ve Wimbledonu si odbývá svůj jubilejní 10. start v hlavní soutěži. Jeho maximem bylo až do pondělí osmifinále, do něhož se probojoval loni a v letech 2014 a 2015. Letos si výrazně polepšil, zahraje si své druhé kariérní grandslamové finále a bude útočit na premiérový vavřín.

Kevin Anderson - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: New York (vítěz); Acapulko,  Puné (finále); Madrid (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: Wimbledon (zatím finále)
Bilance: 29-10
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na trávě: 6-1
Bilance proti hráčům Top 21-30: 5-0 (kariérní 26-20)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 1-2 (kariérní 4-12)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (osmifinále)

Kevin Anderson - Wimbledon
Kariérní bilance: 18-9
Nejlepší výsledek: finále (2018)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Queens (1. kolo)
Cesta turnajem: Gombos (6-3 6-4 6-4), Seppi (6-3 6-7 6-3 6-4), (25) Kohlschreiber (6-3 7-5 7-5), Monfils (7-6 7-6 5-7 7-6), (1) Federer (2-6 6-7 7-5 6-4 13-11), (9) Isner (7-6 6-7 6-7 6-4 26-24)

Aktuální forma
Djokovič se na trávě herně náramně zvedl a na své jediné generálce v londýnském Queen's Clubu došel až do finále, v němž nevyužil mečbol proti Čiličovi.

Cesta turnajem
Ve skvělé formě pokračuje i ve Wimbledonu. Srbský tenista v úvodních pěti zápasech ztratil pouhé dva sety. V prvních dvou kolech smetl Sandgrena i Zeballose, ve čtyřech sadách přehrál domácí talent Edmunda, v osmifinále nedal šanci Chačanovovi a ve čtvrtfinále si ve čtyřech setech poradil s Nišikorim. V semifinále svedl nádhernou a napínavou dvoudenní bitvu bývalých šampionů s Nadalem. Světovou jedničku udolal po více než pětihodinovém boji až poměrem 10-8 v rozhodující sadě.

Historie ve Wimbledonu
Ve Wimbledonu byl v minulosti čtyřikrát ve finále a třikrát se radoval z titulu, naposledy před třemi lety. Loni ve čtvrtfinále vzdal pro zranění lokte. Letošní start je jeho čtrnáctým. Ve finále grandslamového turnaje je poprvé od US Open 2016.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Queens (finále);  Řím (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: Wimbledon (zatím finále), Queens (finále)
Bilance: 24-9
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na trávě: 10-1
Bilance proti hráčům Top 10: 2-3 (kariérní 183-89)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 12-9)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 67-31)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (čtvrtfinále)

Novak Djokovič - Wimbledon
Kariérní bilance: 64-10
Nejlepší výsledek: vítěz (2011, 2014 - 2015)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Queens (finále)
Cesta turnajem: Sandgren (6-3 6-1 6-2), Zeballos (6-1 6-2 6-3), (21) Edmund (4-6 6-3 6-2 6-4), Chačanov (6-4 6-2 6-2), (24) Nišikori (6-3 3-6 6-2 6-2), (2) Nadal (6-4 3-6 7-6 3-6 10-8)


• Finále smíšené čtyřhry •
/ J. Murray/Azarenková - / Peya/Melicharová | Centre Court (od 17:30 SELČ)
Trofej pro vítěze smíšené čtyřhry se pokusí ponechat na domácí půdě Jamie Murray po boku Viktorie Azarenkové. Britsko-běloruský tandem ve finále nastoupí proti rakousko-americké dvojici Alexander Peya, Nicole Melicharová. Bude se jednat o premiérový souboj obou párů.

Murray původně nechtěl loňské prvenství obhajovat, ale na poslední chvíli se rozhodl do turnaje nastoupit po boku bývalé světové jedničky v singlu Azarenkové. A britsko-běloruská kombinace zatím funguje. Murray si zahraje o čtvrtý grandslamový vavřín z mixu, loni a před 11 lety dobyl právě domácí Wimbledon a loni ještě vyhrál US Open. Azarenková má o jednu trofej méně. Před 11 lety se radovala na US Open a o rok později na French Open.

Cesta turnajem
1K: Hradecká/Jebavý (6-7 6-4 6-4)
2K: (7) Farah/Grönefeldová (7-6 6-7 7-5)
OF: (12) Larssonová/Middelkoop (7-6 6-3)
ČF: (4) Rojer/Schuursová (4-6 7-5 7-5)
SF: Clarke/Dartová (6-2 6-2)

Peya s Melicharovou společně nastoupili už na letošním French Open a dostali se do čtvrtfinále. Mnohem více se jim daří na londýnské trávě. Peya je v mixu ve finále grandslamu podruhé, po třech letech znovu ve Wimbledonu a bude útočit na premiérový grandslamový titul. Melicharová je ve finále smíšené čtyřhry poprvé v kariéře.

Cesta turnajem
1K: volný los
2K: Skupski/Smithová (6-4 7-6)
OF: (6) Sestini Hlaváčková/Roger-Vasselin (7-6 4-6 9-7)
ČF: (2) Makarovová/Soares (bez boje)
SF: (9) Srebotniková/Venus (6-4 6-4)

WIMBLEDON 2018 - PROGRAM 13. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 15:00 SELČ)
1. Anderson (8-JAR) - Djokovič (12-Srb.)
2. J. Murray/Azarenková (Brit./Běl.) - Peya/Melicharová (11-Rak./USA)
• COURT 12 • (od 12:30 SELČ)
3. Mejia/Štyler (6-Kol./ČR) - Erel/Virtanen (Tur./Fin.) / junioři
Kompletní program 13. hracího dne
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

17
Přidat komentář
Kozoroh
* Pokud vyhraje Djokovič, prodlouží šňůru výher staronových šampionů na GS na 15 titulů (od AO 2015). Když vyhraje Anderson, bude prvním novým GS vítězem od Čiliče na USO 2014. Tak dlouho mužský tenis na nového vítěze nikdy v historii nečekal.

* Ať již finále dopadne jakkoliv, mužský tenis se nedočká GS vítěze mladšího 30 let. Stále tak hrozí, že po září letošního roku nebude žít žádný GS šampion pod touto věkovou hranici, což by byla bezprecedentní situace.

* Wimbledon měl dva nové singlové šampiony naposledy v roce 2013 (Murray & Bartoliová). Nyní se to může stát znovu, když vyhraje Anderson.

* No1e v případě zisku titulu bude nejníže postaveným tenistou na ATP žebříčku (je 21. v žebříčku a 12. nasazený), který vyhrál Wimbledon od Ivaniševiče 2001, který tehdy byl 125. hráčem světa a turnaj hrál díky divoké kartě.
Reagovat
Kozoroh
Novak dnes bude mít těžkou práci s prolamováním Kevinova servisu, ale včerejší výhra nad Rafou ho psychicky posílila, takže věřím, že dnešní finále si nenechá protéct mezi prsty. Samozřejmě nevylučuji, že by mohl Kevin vyhrát, ale doufám, že Novak má na Kevina nachystaný recept.

Anderson je poprvé ve wimbledonském finále, se zkušeností z loňského boje o titul na USO. Uvidíme, co s ním provede atmosféra finále Wimbledonu, mohlo by ho to trochu svázat.
Reagovat
Sonja
Je otázka, jestli ho včerejší výhra nad Rafou psychicky posílila, nebo spíš vyždímala :D:/
Dneska bude muset sebrat všechny zbytky sil a být stoprocentně soustředěný a hlavně klidný, až kolem něj budou svištět ty Kevinovy dělovky. Dá se čekat, že si Anderson bude snadno držet podání, čímž se bude stupňovat tlak na Noleho, aby neudělal nějakou hloupou chybu, která by ho stála set a nakonec třeba i titul...
Čekám opatrný, neatraktivní zápas.
Ale SNAD s dobrým koncem pro nás. Idemo!
Reagovat
Kozoroh
Anderson na tom se silami taky nebude nejlíp, páteční mač s Izzym hrál 6,5 hodiny. Novak hrál s Rafou 5 hodin, ale měl je rozložené na dva dny. Novak má lepší fyzičku než Kevin, takže předpokládám, že se líp vypořádá s předchozím náročným duelem.
Reagovat
Mayo
Dneska finále futbalu. Vamos le blé
Reagovat
Kuprot
pokud Anderson zopakuje výkon proti Federerovi z posledních 3 setů, má velkou šanci zvítězit... V posledních zápasech ukázal krom kvalitní mezihry i velkou psychickou odolnost a odhodlání v těžkých situacích a dokázal si s tím poradit. Věřím že své zkušenosti zužitkuje i ve finále a vyhraje
Reagovat
Ondřej.Jirásek
na dlouhou dobu poslední preview. od 30.7. do 24.8. si beru snad zasloužené volno, takže se na vás budu zase těšit od US Open, přes které tu budu v noci a celé ho pokryju, jak je mým zvykem :))) jinak samozřejmě češi v akci budou a hodlám i o dovolené dělat aspoň přehled toho, co nás čeká v příštím týdnu. užívejte dovolených a letních měsíců :)
Reagovat
EllNino
pěknou dovolenou ! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hezkou dovču! ;)
Reagovat
cabuna
Užijte si zaslouženou dovolenou
Reagovat
Blondie
užijte si dovolenou a díky za super web! :-)
Reagovat
Pedronegro
no tak hezkou dovolenou, jen snad bych ty Čechy psal spíš s velkým písmenem, kvůli té obrodě, aby ta místní děcka věděla a tak :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
to byl takovej kvíz "najdi chybu", vyhráváš zlatýho bludišťáka :)
Reagovat
Pedronegro
to se mi ulevilo, že to není chronické :)
Reagovat
George_Renel
Užij si to, odpočiň si, další nové nápady budou určitě vítány. :-)
Reagovat
woody
Myslim ze bude hodne tezke navazat na kvalitu zapasu Djo-Nad a Nad-DelPo! Nejspis to bude utkani dvou utahanych borcu, bude to opet hodne o cinnostech servis-return! Predevsim o tom kolik dokaze ND dostat podani Andersona do kurtu!
Reagovat
smazaný uživatel
Finále už proběhlo(D-N), teď si užijeme dohrávku :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist