16letá Andrejevová dál září. Za hodinu deklasovala Jabeurovou a slaví první skalp TOP 10

17. 1., 04:25
Aktuality 39
Mirra Andrejevová (16) je jasnou kometou loňské sezony a zřejmě v letošním roce hodlá zazářit ještě více. Ruská teenagerka, která hrála na loňském Australian Open finále dvouhry dívek, deklasovala v Rod Laver Areně za necelou hodinu 6:0, 6:2 světovou šestku a trojnásobnou grandslamovou finalistku Ons Jabeurovou (29) a připsala si svůj premiérový skalp TOP 10. V profesionálním debutu na úvodním grandslamu roku bude pokračovat proti Diane Parryové (21).
Profily hráčů
Mirra Andrejevová má první skalp TOP 10 (© AFP)

Jabeurová – Andrejevová 0:6, 2:6

Progres Mirry Andrejevové za poslední rok je dechberoucí. Mladá Ruska se Australian Open zúčastnila i loni, ovšem coby juniorka a ve finále dívčí dvouhry prohrála bitvu se svou krajankou a vrstevnicí Alinou Kornějevovou. Zpět na profesionální tour naskočila v polovině dubna, ovládla obě antukové akce série W60 a získala svůj pátý a šestý titul z okruhu ITF. A to byl jen začátek...

Na "tisícovce" v Madridu absolvovala svou teprve druhou hlavní soutěž na nejvyšším okruhu, vyřadila grandslamovou finalistku Leylah Fernandezovou a členky TOP 20 Beatriz Haddadovou Maiaovou a Magdu Linetteovou a musela se sklonit až před Arynou Sabalenkovou v osmifinále. Okamžitě zjistila, že hrozbou může být i na nejvyšší úrovni, a to jen pár dní po 16. narozeninách. Následovalo třetí kolo na French Open, osmifinále Wimbledonu a ještě třeba postup mezi nejlepší šestnáctku v Pekingu.

V letošním roce zřejmě hodlá ruská kometa zazářit ještě více, mnohem více. Na svém prvním turnaji v nové sezoně deklasovala v Brisbane Dianu Šnajderovou, Ljudmilu Samsonovovou a Arinu Rodionovovou a ve svém premiérovém čtvrtfinále na hlavní tour podlehla ve dvou těsných setech další z vycházejících hvězd Lindě Noskové.

Rok po zmíněném finále juniorky debutuje na profesionálním Australian Open. A premiéra je to jako hrom. Po relativně hladké výhře nad Bernardou Peraovou přišla demolice světové šestky Ons Jabeurové. Andrejevová vlastnila před startem utkání už pět skalpů TOP 20, na první vítězství nad někým z elitní desítky ale potřebovala pět pokusů.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Středeční šlágr trval pouhých 54 minut. Zatímco teenagerka Andrejevová znovu ukázala svůj obrovský talent a potenciál, zkušená trojnásobná grandslamová finalistka Jabeurová pokračuje po prohraném finále Wimbledonu s Markétou Vondroušovou v nepřesvědčivých výkonech a trápení.

Tunisanka vyhrála po prvním i druhém podání jen okolo 40% bodů, dostala se pouze k jednomu brejkbolu a na returnu dohromady získala 10 fiftýnů. Na vině je i vysoce negativní poměr vítězných úderů a nevynucených chyb. Winnerů zahrála jen devět, minel spáchala 24. S takovým výkonem nemohla rozjeté teenagerce v žádném případě vzdorovat a znovu po roce končí v Melbourne Parku už ve druhém kole.

"Byla jsem před zápasem nervózní, protože Ons mě svou hrou inspirovala. V prvním setu jsem hrála úžasně. Upřímně jsem od sebe takový výkon nečekala. Chtěla jsem si prostě jen užít svůj druhý zápas na tomhle velkém kurtu. Loni mi bylo 15 let. Myslím si, že letos jsem se hodně změnila a na kurtu je to vidět," řekla Andrejevová v pozápasovém rozhovoru.

Andrejevová hraje svůj teprve čtvrtý grandslamový turnaj mezi ženami. Loni na French Open to dotáhla z kvalifikace do třetího kola, ve Wimbledonu si coby kvalifikantka zahrála osmifinále a minimálně mezi nejlepší dvaatřicítku by se možná podívala i na US Open, kdyby ve druhém kole nepotkala pozdější šampionku Coco Gauffovou.

O další osmifinálovou účast na podnicích velké čtyřky bude bojovat s Diane Parryovou z Francie. V osmifinále by mohla potkat nasazenou devítku Barboru Krejčíkovou.

 

Wozniacká – Timofejevová 6:1, 4:6, 1:6

Caroline Wozniacká odehrála svůj poslední zápas před nečekaným loňským obnovením kariéry v roce 2020 právě na Australian Open, kde před šesti lety slavila svůj jediný dosavadní grandslamový triumf. Bývalá světová jednička a nyní dvojnásobná maminka v loňské sezoně absolvovala tři turnaje a nejlépe si vedla na US Open.

Ve Flushing Meadows se podívala až do osmifinále a na další skvělý výsledek mohla dosáhnout na úvodním grandslamu roku v Melbourne Parku. Dánce v prvním kole vzdala loňská semifinalistka Magda Linetteová a ve druhém byla jasnou favoritkou proti kvalifikantce Marii Timofejevové.

Tuto roli zpočátku suverénně potvrzovala. V úvodním dějství povolila 20leté Rusce jeden game a za stavu 2:0 ve druhé sadě disponovala brejkbolem. Timofejevová ovšem hrozbu zlikvidovala a skóre vzápětí srovnala. Set sice nezvládla dopodávat, nicméně dalším brejkem ho ukončila a v závěrečném dějství získala šest her v řadě.

Timofejevová je třetí kvalifikantkou v open éře, která dokázala v Melbourne vyřadit bývalou šampionku Australian Open. V minulosti se to podařilo pouze Angelice Gavaldonové (proti Haně Mandlíkové v roce 1990) a Kláře Koukalové (proti Monice Selešové v ročníku 2003).

"V tuto chvíli nemám slov. Je pro mě čest, že jsem si mohla s Caroline zahrát. Před zápasem jsem neměla žádná očekávání. Chtěla jsem si jen ověřit, čeho jsem schopná. Užila jsem si každou vteřinu. Vyhrát takový zápas... víc jsem si přát nemohla," uvedla v rozhovoru na kurtu.

Coby hráčka z kvalifikace nešokuje poprvé. Loni se jako lucky loser dostala do hlavní fáze malého antukového podniku WTA 250 v Budapešti. Jednalo se o její debut v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu, který senzačně přetavila v triumf.

Povedenou premiéru prožívá i při svém prvním startu v hlavním losu grandslamů. Na osmifinále bude útočit proti nasazené desítce Beatriz Haddadové Maiaové.

 

Dolehideová – Gauffová 6:7, 2:6

Coco Gauffová slavila loni v létě svůj první triumf na akcích WTA 500 i 1000 a také na grandslamech a na Australian Open bude chtít minimálně vylepšit své maximum, kterým je osmifinálová účast z let 2020 a 2023. Úřadující šampionka US Open se v Melbourne Parku řadí mezi největší favoritky a ani ve druhém zápase neztratila set.

Zatímco v úvodním kole deklasovala Annu Karolínu Schmiedlovou, ve středu měla nečekané potíže s Caroline Dolehideovou. Proti krajance zahodila náskok 4:1, a dokonce musela returnovat na setrvání v prvním setu. Americké derby s finalistkou loňské "tisícovky" v Guadalajaře vyhrála až po hodině a tři čtvrtě. V letošní sezoně je tak stále neporažena, před dvěma týdny obhájila titul v Aucklandu.

O vyrovnání svého nejlepšího výsledku v tomto dějišti bude bojovat s další krajankou Alyciou Parksovou. Až 82. hráčka pořadí překvapivě vyřadila nasazenou Leylah Fernandezovou a poprvé v kariéře postoupila do třetího kola grandslamových turnajů.


Výsledky ženské dvouhry na Australian Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
TML
Gauff vs. Parks - to bude něco jako Serena vs. Venus, jsem zvědavý
Reagovat
EllNino
Hodně slabý odvar Sereny a Venus ...
Reagovat
magnus
Mirra predviedla na tinedžerku neskutočnú úroveň, ak bude takto pokračovať čoskoro bude v top 10
Reagovat
Liverpool22
Pro začátek bude stačit, když poskočí do TOP 30, aby byla na GS nasazená - chce to postupně krůček po krůčku. Nicméně v TOP 10 jednou určitě bude
Reagovat
Sinuhet1
s tim co predvadi v jejim veku, asi nejen v TOP10
Reagovat
enfee
Sikovna sympaticka holka. Jen tak dal
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Liverpool22
Mirra - rozhovor na stadiónu po zápase s Žábou
https://www.youtube.com/watch?v=5SB6EWnNXgM
Reagovat
Sinuhet1
ja nevim, ja ji nejak nemusim :(, ale hraje vyborne, o tom zadna
Reagovat
bardunek666
Tady ta ušatá děvčica mi sympatická rozhodně není. Ale Jabeur se mi loni tak zprotivila, že je dobře, když je ze hry.
Reagovat
Serpens
Jabeur za to nemůže, může za to Wimbledonské publikum, které fandilo Africe
Reagovat
bardunek666
Celkově ta její vyjádření před finále. Znělo to, jako by její vítězství bylo jen formalitou a samozřejmostí.
Reagovat
Serpens
Přesně jako kdysi Evžena... já bych tenhle jev nazval Evženina past
Reagovat
Liverpool22
Machrovat se nevyplácí - většinou to vyšlo na naše holky viz. Evžena či Žába. A na RG taky tenkrát Cori jako mladá machrovala na Báru, ale to nebylo finále - hrozně si věřila
Reagovat
Serpens
Aspoň jednou dostala Gauffová za vyučenou. Jinak nejsem nadšený z jejích úspěchů, hráčky se nechávají slyšet, že se chová stejně povýšeně jako Serena a ještě k tomu se jí daří, jakoby 20 let se Serenou nestačilo Tenis sice nemá tak nekoukatelný jako její předchůdkyně, o to se zase stará pro změnu Sabalenková
Reagovat
arvncr
Taky bych si dokázal představit sympatičtější složení současné ženské špičky.
Reagovat
lvicek
Co tehdy machrovala Evza pred zapasem? To uz si nepamatuju.
Reagovat
Serpens
Nemachrovala tolik před zápasem, jako po vyhraném semifinále s Halepkou, kdy prohlásila, že vítězství nad ní není pro ni žádným překvapením. Ke zjištění, že ji schází jakýkoli respekt, to bohatě stačilo.
Reagovat
Krisboy
Však ji taky Petra srovnala tak, že už se z toho ...... nevzpamatovala.
Ty tečky jsou místo "chudák". To se na jednu stranu docela nabízí, ale v souvislosti s Evženou je to nesmysl, tu litovat nelze.
Reagovat
Sinuhet1
co rikala, jsem to nejak nezachytil
Reagovat
bardunek666
No věnovala by titul celé Africe, jak to vítězství bude pro ně. Zkrátka stojí mi v cestě jen nějaká Vondroušová, to bude formalita.
Reagovat
Astarin
Škoda, že naše Brenda vždycky vyfasuje top hráčky do prvního/druhého kola jako Rybakinu/Sabalenku, a Mirra tam dostane vždycky ty nejslabší top hráčky jako je Ons nebo tehdy Krejčíkovou.
Reagovat
Astarin
Ach jo. Ons, you had one job. Andreeva je mi extrémně nesympatická, k tomu je to Ruska a ještě více mě štvou její otravní fanoušci, kteří se z ní mohou po....
Reagovat
jih
Reagovat
Pavol
Niektoré jej nečakané prehry naznačujú naznačujú že od mala manipuluje výsledky.
Reagovat
Pavol
Z pozície sily. Keď jej ta prehra neublíži.
Reagovat
arvncr
Neříkám, že se to v tenise neděje, ale jak moc velký blb by musel být člověk, který by úmyslně prohrával zápasy na Grandslamech? To by muselo jít o sázky v obrovském objemu a to by vzbudilo podezření a rozjelo vyšetřování. Já mám pro nevyrovnané výsledky řady (i špičkových) hráček jiné vysvětlení - labilita v kombinaci s vyrovnaností a velkou konkurencí na okruhu WTA.
Reagovat
baba
no asi karma, nějak v to začínám věřit, ale Mirra není můj šálek čaje, přestože její hra -wow v těchto letech, sakra, chtěla bych ji vidět s Brendou...
Reagovat
Serpens
Já bych byl opatrný, tak jako u Brendy, Donna Vekic v šestnácti taky již bojovala v dalších kolech na grandslamech, naše Siniaková v šestnácti překvapovala v Miami, ani jedna neudělala žádnou díru do WTA.
Reagovat
Liverpool22
S tou Vekič máš pravdu. Pamatuji si jak jsem jí fandil na RG jako mladé puberťačce a těšil se, že bude vyhrávat GS a pak se nějak vývojově zasekla.
Reagovat
Serpens
Naopak spousta vynikajících hráček se prosadila až později, Kerberová, Muchová, i Krejčíková...
Reagovat
Liverpool22
Přesně tak. Tohle je hodně individuální. Jak píšeš naše holky Bára + Muška dozrály až v pozdějším věku. Naopak nyní je zase trend či vlna, že se začínají prosazovat cca 16-17 leté holky
Reagovat
baba
no asi karma, nějak v to začínám věřit, ale Mirra není můj šálek čaje, přestože její hra -wow v těchto letech, sakra, chtěla bych ji vidět s Brendou...
Reagovat
jih
Nesympaticka, nefandim...a Linda ji vyklepla ve dvou.
Reagovat
Pavol
Aj žaba musela prispieť k tomuto výsledku svojou neschopnosťou. Dúfam že túto prehru venovala Afrike.
Reagovat
EllNino
Nasazené Rusky popadaly jako hrušky, tak to zachraňují mladice - Andrejeva, Timofejeva, Kornějeva atd.
Reagovat
NovacekTP
Gratulace!!!!! Móc velká smile smile
Reagovat
Liverpool22
Mirra pěkně s Žábou zametla a potvrdila velký talent
Reagovat
NovacekTP
přesně. Mirra v závěrečném rozhovoru řekla, že Ons je pro ni inspirací a že je ráda za tuto konfrontaci, nebo-li byla na ni velmi dobře připravena. Což se potvrdilo. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist