16letá Fruhvirtová neuspěla ani na pátý pokus. Vondroušová v Madridu vítězí dál

26. 4. 2023, 14:46
Aktuality 33
WTA MADRID - Brenda Fruhvirtová ani na pátý pokus nepřešla přes první kolo hlavní soutěže na nejvyšším okruhu. Šestnáctiletá Češka startující na divokou kartu sice uhrála svůj první set na této úrovni a vedla 6-2 4-4, nicméně favorizované Anně Kalinské nakonec na WTA 1000 v Madridu podlehla 6-2 4-6 4-6. Naopak už pošesté v sezoně zvládla vstup do hlavní soutěže Markéta Vondroušová, jež navázala na dvě výhry z kvalifikace.
Brenda Fruhvirtová

Brenda Fruhvirtová vyhrála na profesionální tour všech devět finálových duelů, ale stále čeká na své první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu. Šestnáctiletá Češka dostala od pořadatelů podniku WTA 1000 v Madridu divokou kartu, ovšem ani pátý pokus jí nevyšel, ačkoli na této úrovni poprvé uhrála set.

Mladší z talentovaných sester začala proti Anně Kalinské skvěle, v úvodním dějství jí povolila pouhé dva gamy a přiblížila se svému premiérovému skalpu Top 100. O osm let starší Ruska však od začátku druhé sady svůj výkon pozvedla, výrazně ubrala na počtu nevynucených chyb a od půlky utkání pořád vedla.

Fruhvirtová ale do posledního míče vzdorovala. Ve druhém dějství srovnala z 2-4 na 4-4 a v rozhodujícím nebyla daleko od úspěšné likvidace manka dvou brejků. Jedné z nejtalentovanějších teenagerek nepomohlo k postupu osm es ani to, že v zápase získala o čtyři fiftýny víc než soupeřka.

Kalinská, která do antukového jara vstoupila v Charlestonu, kde mimo jiné vyřadila bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou a dostala se až do čtvrtfinále, vyzve ve druhém kole grandslamovou šampionku Jelenu Rybakinovou. Se světovou sedmičkou má vyrovnanou bilanci.

Statistiky zápasu Fruhvirtová - Kalinská

Petru Kvitovou, Barboru Krejčíkovou, Marii Bouzkovou, Karolínu Muchovou a Lindu Fruhvirtovou ve  druhém kole doplnila ještě Markéta Vondroušová. Třiadvacetiletá kvalifikantka přehrála 6-1 6-3 domácí divokou kartu Marinu Bassolsovou, včetně kvalifikace vyhrála třetí zápas během tří dnů a na šestém ze sedmi letošních turnajů zvládla svůj úvodní zápas v hlavní soutěži.

Ve druhém kole, které v této sezoně pokaždé přešla, bývalá finalistka Roland Garros Vondroušová vyzve Polku Magdu Linetteovou (h2h 0-0).

15letá Andrejevová vyřadila fernandezovou
Na rozdíl od Brendy Fruhvirtové uspěla o necelý měsíc mladší Mirra Andrejevová, která porazila finalistku předloňského US Open Kanaďanku Leylah Fernandezovou 6-3 6-4. Mladá Ruska se stala teprve třetí patnáctiletou tenistkou, jež vyhrála zápas v hlavní soutěži na turnaji elitní kategorie WTA1000. Před ní to dokázaly jen Američanky Coco Gauffová v roce 2019 a Catherine Bellisová v roce 2015, obě zvítězily v Miami.

Finalistka letošní juniorky Australian Open Andrejevová, jež oslaví 16. narozeniny za tři dny, si připsala první výhru na okruhu WTA v kariéře a poprvé získala skalp hráčky z první padesátky světového žebříčku. Její další soupeřkou bude třináctá nasazená Beatriz Haddadová Maiaová z Brazílie.

Američanka Sloane Stephensová prohrála pátý ze šesti posledních zápasů. Ve španělské metropoli sice vedla nad 168. hráčkou světa Jaqueline Cristianovou 7-5 a 4-2, ale náskok neudržela a nakonec Rumunce podlehla 7-5 4-6 4-6.

Předloňská semifinalistka Anastasia Pavljučenkovová udolala po odvrácení mečbolu a téměř třech hodinách boje 6-1 6-7 7-6 sedmnáctiletou Victorii Jiménezovou z Andorry a postoupila do 2. kola. V něm se utká s krajankou Darjou Kasatkinovou (h2h 1-3).

• WTA 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 7.652.174 dolarů
středeční výsledky (26. 4. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Vondroušová (ČR) - Bassolsová (Šp.) 6-1 6-3
Kalinská (-) - B. Fruhvirtová (ČR) 2-6 6-4 6-4
M. Andrejevová (-) - Fernandezová (Kan.) 6-3 6-4
Mariaová (Něm.) - Ealaová (Fil.) 6-1 6-1
McNallyová (USA) - Gálfiová (Maď.) 4-6 6-0 6-3
Masárová (Šp.) - Bucsaová (Šp.) 6-3 5-7 6-4
Šarífová (Egypt) - Giorgiová (It.) 4-6 6-4 / skreč
Rusová (Niz.) - Anisimovová (USA) 7-5 6-2
Osoriová (Kol.) - Burelová (Fr.) 6-3 6-4
Sasnovičová (-) - Svitolinová (Ukr.) 6-4 7-5
Xiyu Wang (Čína) - Gračovová (-) 6-7(2) 6-3 6-4
Párrizasová (Šp.) - Blinkovová (-) 6-3 6-0
Frechová (Pol.) - Paoliniová (It.) 6-2 6-3
Burillová (Šp.) - Kanepiová (Est.) 6-7(5) 6-2 6-4
Curenková (Ukr.) - Bronzettiová (It.) 6-1 6-3
Grabherová (Rak.) - Tomovová (Bulh.) 6-1 7-6(5)
Pavljučenkovová (Rus.) - Jiménezová (And.) 6-1 6-7(5) 7-6(7)
Parksová (USA) - Schmiedlová (SR) 6-2 6-7(5) 6-2
Siegemundová (Něm.) - Podoroská (Arg.) 3-6 6-3 6-3
Bouchardová (Kan.) - Jastremská (Ukr.) 6-7(6) 6-2 6-2
Koviničová (Č. Hora) - Erraniová (It.) 6-4 6-0
Cristianová (Rum.) - Stephensová (USA) 5-7 6-4 6-4
Cornetová (Fr.) - Ruseová (Rum.) 6-7(6) 6-4 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

33
Přidat komentář
tommr
výsledek je sice jasnej ale hlavně ve druhým setu se Markéta na každej bod hodně nadřela ...
Soupeřka v dalším kole bude ještě o něco těžší ale pořád ještě hratelná ...
Reagovat
makro99
vidím kurz 1,19 :)
Reagovat
tommr
to je dost přehnaný. Sice taky věřím že to Markéta vyhraje ale až tak jasná favoritka podle mě není ...
Reagovat
smazaný uživatel
Kdy bude mobilní web na tenisportalu? Neví někdo?
Reagovat
GaelM
Reagovat
com
kdybys mel tlacitkovej telefon bez netu jako ja, tak takovy problemy nemas smilesmile
Reagovat
vavrinec
Copak, copak, rodiče nechtějí zaplatit "ajfouna"? smile
Reagovat
Blondie
Prosázel to na Káju, tak teď trošku zlepšuje rozpočet :D
Reagovat
Dobry-den
Tahle prohra už mrzí víc, než ty předchozí, protože tohle bylo hratelné. :(

Před zápasem jsem věřil, že dneska už to Brenda prolomí, ale nestalo se.
Na rozdíl od ségry nedokázala ani jednu WC přetavit ve výhru v hlavní soutěži. :((

Srovnání s Andrejevovou pro Brendu nevypadá příliš lichotivě, za chvíli bude Rusce koukat na záda. :(

Teďka to vypadá na stovku v Trnavě od 8. 5., to vypadá rozumně, měla by být mezi nasazenými...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
souhlas, že tahle prohra bolí nejvíc, ale Kalinská byla prostě v těch koncovkách takřka bezchybná. každopádně je tam progres, druhý servis by mohla Linda ségře závidět, vlastně i ten první... Brenda se rvala do posledního míče, ale prostě ještě nemá tolik zkušeností, Kalinská je o osm let starší, a když jí to tam padá jako od začátku druhého setu, tak ji moc hráček nepřetlačí v těch výměnách.
Reagovat
Dobry-den
K tomu jen doplním, že oba brejky ve 3. setu darovala Brenda soupeřce dvojchybou. :(

Jinak podle mě Kalinská prostě byla pro Brendu ideální soupeřka - žádná ranařka, která by Brendu vystřílela, ani antukářka, navíc měla problémy se servisem (12 DF). Kdyby se Brendě dařila ta její strojová hra, tak by to podle mě dneska dala. Ale těch chyb bylo z její strany bohužel příliš. :(
Reagovat
Ondřej.Jirásek
myslím počet dvojchyb obecně a síla druhého servisu, u Brendy není takovou slabinou jako u Lindy.

to jsme asi koukali každej na jinej zápas, Kalinská je ranařka, jakmile dostane šanci, okamžitě se pokouší zakončit. na pomalejší antuce by měla Brenda asi větší šanci, v Madridu to lítá rychleji než na některých betonech.
Reagovat
Dobry-den
Tak to už je asi ranařka úplně každá. :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
tak samozřejmě to není Ostapenko, nebo Kvitová, ale patří k těm nadprůměrně agresivním hráčkám a na rychlé antuce v Madridu je to o to více vidět.
Reagovat
Dobry-den
Já viděl statistiky, kde patří spíš mezi podprůměrně agresivní hráčky, ale nevadí, je to tvůj názor...
Reagovat
Dobry-den
Jinak je to docela zajímavé na prostudování. Lindička druhá nejméně agresivní hráčka hned po Dáše. :D

https://tennisabstract.com/reports/mcp_leaders_tactics_women_last52.html
Reagovat
smazaný uživatel
Všechno je relativní smile
Reagovat
Dobry-den
A s tím hodnocením servisu bych byl opatrný. Brenda měla jen štěstí, že narazila na soupeřku, která to nedokázala potrestat.
O to větší škoda, že Brenda nevyhrála, proti Rybakině ve 2. kole bychom mohli vidět, jak na tom skutečně je. Ta by jí to tam zabíjela jedna radost.
Reagovat
wymwsze
Brendě tam postupem času začala jednak kupit chyby, ale také tam začala řadu míčů odehrávat úplně pasivně, ale jakože není ani pod tlakem, dostane velmi přijatelný míč a místo toho, aby toho využila k tlaku, tak ji naopak na druhou stranu začala vracet triviální/neumístěné míče, které naopak soupeřka plně využila a dostala Brendu pod tlak.
Nevím, jestli ji selhává fyzička, nebo to nějak mentálně přestává dávat. Ona tohle ale hrála i proti horším hráčkám, u kterých jí to prochází, každopádně u hráček top 100 absolutně vůbec.
Reagovat
horska.kraslice
Souhlas, vypadalo to, že Brenda často jen vrací a čeká na soupeřčinu chybu (zvyk z nižších soutěží, kde jí to zřejmě funguje?), té se však od dnešní soupeřky většinou nedočkala.
Reagovat
hanz
No on to není (zlo)zvyk jen Brendičky, ale i Lindičky, stávají se z nich průměrné vracečky.
Reagovat
wymwsze
U Lindy jsou pro to v drtivé většině případů objektivní příčiny, jakože na víc v tu chvíli nemá, je pod tlakem. Brenda bezdůvodně, z vlastního rozhodnutí začne hrát míče, které se spíše hodí do warmupu před zápasem.
Reagovat
Mantra
smile

obě jsou ve stínu těch prognoz, toho hype kolem nich. Ale co, jsou mladé, dost času na progres nebo aspoň na zaopatření se do budoucna, smlouvu s NIke nemá kdekdo smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já se musím přidat. Ano, lámal jsem si hlavu nad tím, proč po tak aktivně zahraném prvním setu Brenda pustila Rusku do brejku ve druhém. To, že udělala nějaké DF a homeruny, ok, ale proč prišla ta pasivní hra v půlce druhého setu, to taky nechápu. Jestli nějaká 8ndispozice nebo to spíš zkoušela...
Každopádně už musela vidět, že se Ruska rozehrávâ a tohle byla přesně voda na její mlýn. Tam si Brenda prohrála zápas. Sice ještě brejkla zpátky, ale pak podobným způsobem prohrála dva zbývající gemy a přišla o set.

Třetí jsem neviděl, ale Brenda v nich mívá mentálně navrch, což se tentokrát nestalo. Je tedy třeba se ptát proč. Tým snad odpověď zná.

Příští šanci už snad Brenda využije a rovnou ještě nějaké to kolo přidá.smile Tady by byla ve 2. stejně stopka.
Reagovat
tommr
jj to dnešní srovnání s Mirrou Andreevou pro Brendu nedopadlo dobře ale to neznamená že to nemůže být za nějakej čas obráceně ...
Reagovat
George_Renel
Je také nutno brát v úvahu hru soubeřek. A Leyla byla dnes úplně marná celý zápas.
Reagovat
tommr
vypadá to že ani Fernandez ani Raducanu už podobnej úspěch jako to finále USO nikdy nezopakujou ...
Reagovat
frenkie57
To nemůžeš nikdy vědět, nicméně momentálně jsou to naprosto průměrné hráčky, až se vůbec nechce věřit, jakého úspěchu dosáhly.
Reagovat
ladinec
BF je otrok vycvičen na pinkani do mičku tenisovou raketou.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A tebe vycvičil kdo k plácání nesmyslů na TP?smilesmile
Reagovat
Boomcap
I tak to byl super výkon a nemůžeme říct žádné křivé slovo proti ní. V 16ti letech hrát takový tenis je neuvěřitelné.
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist