2. den v Melbourne: Do turnaje vstoupí Kvitová nebo Štěpánek

17. 1. 2011, 19:35
Previews 2
V úterním programu Australian Open se představí zbývajících šest zástupců českého tenisu. Na čtvrtém největším dvorci Melbourne Parku, kurtu číslo dvě, se aktuální ženská česká jednička Petra Kvitová utká od jedné hodiny po půlnoci s domácí Sally Peersovou.

Petra Kvitová je v Melbourne pětadvacátou nasazenou a díky čerstvému titulu z Brisbane si věří. "Je skvělé vyhrát turnaj před grandslamem, ale musím se soustředit dál, začít od začátku a hrát koncentrovaně," řekla Kvitová, jež bude v prvním zápase čelit nejen soupeřce, ale i publiku. Od 1:00 hodiny SEČ se utká s domácí Sally Peersovou, která od pořadatelů dostala divokou kartu.

"Los je to přijatelný, ale nesmí se podcenit," uvědomuje si dvacetiletá rodačka z Bílovce, která Peersovou hladce porazila předloni cestou za titulem v Hobartu. "Ale od té doby se určitě zlepšila, takže uvidíme, jak bude to půjde," dodala svěřenkyně kouče Davida Kotyzy.

Mezi nasazené se vešla také Lucie Šafářová, jež má na Australian dobré vzpomínky: před čtyřmi lety si totiž zahrála ve čtvrtfinále. Soutěž letos zahájí proti Číňance Shuai Zhang, se kterou se utká poprvé. Cenné rady však mohla dostat od krajanek Kvitové, Voráčové, Hradecké či Benešové, jež se už s jednadvacetiletou Číňankou střetli.

Pokud Šafářová potvrdí roli favoritky, mohla by se ve druhém kole potkat s Klárou Zakopalovou. Osmadvacetiletá tenistka z Prahy zahájí proti Američance Melanii Oudinové, kterou před pádny zdolala v Hobartu. "Na grandslamu není žádný los lehký, ale vím co od ní čekat a na co se připravit," uvedla Zakopalová.

Španělku Anabel Medinaovou, se kterou má bilanci jedné výhry a tří porážek, vyzve Iveta Benešová. Rodačka z Mostu vyhrála minulý týden čtyřhru v Sydney, Medinaové se nedařilo ani v deblu.

Radek Štěpánek si loni na grandslamech i vinou dlouhodobé nemoci žádnou výhru nepřipsal. V Melbourne dopaltil na těžký los, neboť narazil na Karloviče. Nyní ho čeká přijatelnější soupeř v podobě Denise Gremelmayra, se kterým se utká poprvé.

Z kvalifikace se do hlavní soutěže dostal ještě Jan Hernych, kterého čeká Uzbek Denis Istomin. Jednatřicetiletý rodák z Prahy loni na Australian Open chyběl, předtím dokázal v letech 2005 a 2006 postoupit do druhého kola.

Šafářová, Zakopalová, Benešová, Hernych i Štěpánek hrají na vedlejších kurtech mimo hlavní dění.

Za hvězdami se diváci vypraví do areny Roda Lavera. První zápas obstará Vera Zvonarevová, jež na posledních dvou grandslamech byla ve finále, dosud ale žádný nevyhrála. V Melbourne zahájí proti Rakušance Bammerové a ve hře je post světové jedničky. Vyhrát však musí minimálně šest zápasů. 

Pak už se na kurt dostane Rafael Nadal, na kterého upíná zrak celý svět. Španěl může triumfem na Australian Open vyhrát čtyři grandslamové turnaje po sobě, což se naposledy povedlo před 42 lety Rodu Laverovi. "Každý se mě na to ptá, ale já to beru jako normální turnaj. Chci hrát co nejlépe a neberu to jako tlak, ale jako motivaci navíc," řekl Nadal. Vítěz Australian Open 2009 byl minulý týden nachlazený, nyní se už cítí silný. V úterý odstartuje proti Brazilci Marcosi Danielovi, proti kterému odstartoval v roce 2009 French Open. Tehdy v Pařiží jedinkrát v kariéře nakonec netriumfoval.

Zapomenout na kolaps z finále v Sydney bude chtít zapomenout Kim Clijstersová. Hned v prvním kole ji čeká jiná bývalá světová jednička Dinara Safinová, které se po zranění zad nedaří.

Na druhý večerní zápas je naplánován šlágr prvního kola. V repríze wimbledonského finále z roku 2002 na sebe narazí domácí Lleyton Hewitt a Argentinec David Nalbandian.

- Program 2. dne na Australian Open -
(úterý 18. ledna ... začátky 01:00 SEČ)

Rod Laver Arena:
Bammerová (Rak.) - Zvonarevová (2-Rus.)
Nadal (1-Šp.) - Daniel (Braz.)
Stosurová (5-Austr.) - Davisová (USA)
9:00 hodin
Clijstersová (3-Belg.) - Safinová (Rus.)
Hewitt (Austr.) - Nalbandian (27-Arg.)

Hisense Arena:
Tomic (Austr.) - Chardy (Fr.)
Jankovičová (7-Srb.) - Kudrjavcevová (Rus.)
Beck (SR) - Murray (5-Brit.)
Makarovová (Rus.) - Ivanovičová (19-Srb.)

Margaret Court Arena:
Russell (USA) - Ebden (Austr.)
Pennettaová (22-It.) - Rodionovová (Austr.)
Moliková (Austr.) - Vinciová (It.)
Söderling (4-Švéd.) - Starace (It.)
9:00 hodin
Petzscher (Něm.) - Tsonga (13-Fr.)

Kurt č. 2
1. zápas: Peersová (Austr.) - Kvitová (25-ČR)

Kurt č. 7
4. zápas: Štěpánek (ČR) - Gremelmayr (Něm.)

Kurt č. 10
1. zápas: Medinaová (Šp.) - Benešová (ČR)
2. zápas: Istomin (Uzb.) - Hernych (ČR)
Kurt č. 13
2. zápas: Šafářová (31-ČR) - Shuai Zhang (Čína)

Kurt č. 21
3. zápas: Zakopalová (ČR) - Oudinová (USA)

kompletní program 2. dne

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
skott
Zajimavou souperku ma v 1.kole Samantha Stosur.17leta Lauren Davis na konci lonske sezony vyhrala tri z nejvetsich juniorskych turnaju v rade (Yucatan, Eddie Herr Ch. i Orange Bawl) a rozprasila pritom opakovane celou spicku mladych tenistek.Krome toho vyhrala i dve mensi ITF-ka v Americe a drzi tak snuru 29 zapasu bez porazky.Jsem hodne zvedavy, co predvede proti souperce kalibru Sam.Jestli to bude jen dalsi nevyrazna Capra nebo je v ni neco vic;)
Reagovat
a.magerova
držím vám palce !!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist