3. den na WTA Elite Trophy: Kerberová vyzve Bartyovou, Strýcovou čeká Sevastovová, Vandewegheová se utká s Vesninovou

2. 11. 2017, 01:00
Previews 9
"Malý Turnaj mistryň" pokračuje třetím hracím dnem a na programu jsou další tři zápasy skupinové fáze. Na kurt se poprvé dostane jediná česká zástupkyně Barbora Strýcová, která uprostřed programu vyzve Anastasiji Sevastovovou. Úvod dnešního hracího plánu obstarají Angelique Kerberová a Ashleigh Bartyová. Čtvrteční program zakončí souboj Coco Vandewegheové s Jelenou Vesninovou.

Stadium (Start v 8:00 SEČ)

1. Angelique Kerberová (19.) - Ashleigh Bartyová (20.)
Úvod čtvrtečního programu rozhodne o další postupující do semifinále. V rámci Růžové skupiny se o první místo utkají žebříčkové sousedky Angelique Kerberová a Ashleigh Bartyová. Jediný dosavadní duel vyhrála letos v Brisbane ve třech setech bývalá světová jednička Kerberová. Dnes ale set ztratit nesmí, pokud chce postoupit do semifinále. Bartyové stačí uhrát set.

Kerberová loni vyhrála Australian Open a US Open a stala se světovou jedničkou. Letos se ale devětadvacetileté Němce absolutně nedaří a jen stěží se drží v první dvacítce žebříčku WTA.

Problémy měla hned v úvodu sezony, kdy v Brisbane a Sydney vyhrála dohromady jediný zápas. Na Australian Open vypadla už v osmifinále a neobhájila loňský triumf. V Dauhá skončila hned po prvním utkání a prvního postupu do závěrečných kol dosáhla až v Dubaji, kde uhrála semifinále.

V Indian Wells prohrála osmifinálový duel s pozdější šampionkou Vesninovou, v Miami ve čtvrtfinále nestačila na Venus Williamsovou a v Monterrey prohrála finálový souboj s Pavljučenkovovou.

Zdálo se, že se Kerberová opět dostává do formy. Jenže na antuce se Němce přestalo dařit. Úvodní vystoupení nezvládla ve Stuttgartu, Římě ani na French Open. Pouze v Madridu dokázala postoupit do osmifinále.

Na trávě to přece jen bylo o něco lepší. V Eastbourne si zahrála čtvrtfinále a ve wimbledonském osmifinále sehrála kvalitní třísetovou bitvu s pozdější vítězkou Muguruzaovou.

Přišel ovšem další výkonnostní propad. Během sezony amerických betonů se Kerberová dočkala jediného vítězství, a to v Torontu, kde ji ve druhém kole z kurtu vypráskala Stephensová. V Cincinnati prohrála v tie-breaku rozhodující sady bitvu s Makarovovou a na US Open utrpěla v roli obhájkyně titulu debakl od Naomi Ósakaové.

Start asijského podzimu měla solidní, když v Tokiu jen těsně nedosáhla na finále. Na dalších turnajích ovšem opět vypadávala v prvních kolech. Úvodní zápas prohrála ve Wuhanu, v Pekingu sice oplatila porážku Japonce Ósakaové, nicméně ve druhém kole skončila na raketě Cornetové a na jediné letošní halové akci, kterou hrála v Lucemburku, ji v prvním kole porazila Puigová. V Zhuhai startuje poprvé.

Angelique Kerberová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Monterrey (finále);  Tokio Premier,  Dubaj (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Lucemburk (1. kolo)
Bilance: 29-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 4-6
Bilance v hale: 0-2
Bilance proti hráčkám Top 20: 1-11 (kariérní 72-96)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (1. kolo)

Angelique Kerberová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Lucemburk (1. kolo)
Výsledky ve skupině: (Pavljučenkovová 3-6 6-3 2-6)

Bartyová se po několika pauzách k tenisu definitivně vrátila letos a udělala dobře, jelikož prožívá životní sezonu. Jednadvacetiletá Australanka už na prvním letošním turnaji v Brisbane ve druhém kole pořádně potrápila tehdejší světovou jedničku Kerberovou. V Hobartu kvůli zdravotním potížím nedohrála kvalifikaci. Na domácím Australian Open došla do třetího kola.

Ve skvělé formě pokračovala i po skončení australského léta. Na menší akci WTA v Kuala Lumpuru ztratila v sedmi zápasech jediný set a v roli kvalifikantky oslavila premiérový kariérní titul na okruhu WTA. V Miami vypadla ve druhém kole.

V průběhu antukového jara hrála jen tři turnaje. V Římě těsně prohrála kvalifikační duel s Ostapenkovou, ve Štrasburku naopak kvalifikaci zvládla a po maratonské bitvě skončila až ve čtvrtfinále na raketě Gavrilovové a na French Open byla v prvním kole nad její síly Keysová.

Že tráva patří mezi nejoblíbenější povrchy Australanky, potvrdila také letos. V Nottinghamu uhrála čtvrtfinále, v Birminghamu dokonce finále, v němž ve třech setech nestačila na Kvitovou, a ve Wimbledonu v prvním kole těsně podlehla Svitolinové.

Návrat na betony Australance vyšel náramně. V Torontu i Cincinnati prošla kvalifikací a postoupila mezi nejlepší šestnáctku. Na US Open přidala další letošní grandslamové třetí kolo, ve kterém prohrála s pozdější šampionkou Stephensovou.

Asijský podzim zahájila ve Wuhanu a po výhrách nad Bellisovou, Kontaovou, Radwaňskou, Karolínou Plíškovou a Ostapenkovou postoupila do svého největšího finále v kariéře, v němž měla velmi blízko k titulu, nakonec ale třísetovou bitvu s Garciaovou prohrála. V Pekingu se naopak loučila hned ve druhém kole, když letos znovu nestačila na Svitolinovou. V hale letos hraje poprvé. WTA Elite Trophy se účastní premiérově.

Ashleigh Bartyová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Kuala Lumpur (vítězka);  Wuhan, Birmingham (finále)
Největší úspěchy v hale: letos hraje v hale poprvé
Bilance: 41-15
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 1-0
Bilance proti hráčkám Top 20: 8-11 (kariérní 8-16)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (3. kolo)

Ashleigh Bartyová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 1-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: žádná
Výsledky ve skupině: Pavljučenkovová (6-4 6-1)


2. Anastasija Sevastovová (15.) - Barbora Strýcová (23.)
Uprostřed programu se letos v Zhuhai poprvé představí jediná česká zástupkyně Barbora Strýcová a hned bude muset uspět, pokud pomýšlí na postup do semifinále. Utká se totiž s Anastasijí Sevastovovou, která v případě dnešního vítězství postoupí z Kaméliové skupiny do semifinále. S Lotyškou se utká po dlouhých šesti letech. Oba předchozí duely vyhrála.

Sevastovová prožívá životní sezonu, ale na kvalitní výsledek čekala skoro dva měsíce. Lotyška totiž úvodní dva duely letošní sezony prohrála a prvního vítězství se dočkala až na Australian Open, kde uhrála třetí kolo.

V hale v Tchaj-peji skončila ve druhém kole na raketě Šafářové, v Dauhá prohrála v prvním kole a v Dubaji přišel zmiňovaný výsledek. Sevastovová vyhrála čtyři utkání v řadě a prohrála až v semifinále s Wozniackou. V Indian Wells ani Miami úvodní vystoupení nezvládla.

Zlom nastal na antuce. Sevastovová uhrála čtvrtfinále v Charlestonu a Stuttgartu, a v Madridu dokonce došla až do semifinále. V Římě naopak vypadla již ve druhém kole a jen o stupínek lepšího výsledku dosáhla na French Open.

Na trávě se Lotyšce povedl jediný turnaj. V Nottinghamu totiž skončila hned v prvním kole a ve Wimbledonu v kole druhém. Vše si ale vynahradila ziskem druhého kariérního titulu, když na Mallorce ve finále porazila Němku Görgesovou a napravila finálový neúspěch z loňska. Poté se ještě vrátila na antuku a v Bukurešti i Bastadu si připsala čtvrtfinálovou účast.

Na amerických betonech se postupně zlepšovala. V Torontu prohrála ve druhém kole, v Cincinnati v osmifinále a na US Open po skalpu Šarapovové úspěšně obhájila loňské čtvrtfinále, v němž prohrála až v tie-breaku rozhodující sady se Stephensovou.

Od té doby se sedmadvacetileté Lotyšce nedaří. Ve Wuhanu, Pekingu i Moskvě skončila na první soupeřce. WTA Elite Trophy se účastní poprvé.

Anastasija Sevastovová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Mallorca (vítězka);  Madrid,  Dubaj (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Tchaj-pej (2. kolo)
Bilance: 36-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Bilance v hale: 2-2
Bilance proti hráčkám Top 30: 8-7 (kariérní 19-39)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (čtvrtfinále)

Anastasija Sevastovová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 1-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Stephensová (7-5 6-3)

Strýcová zahájila letošní sezonu velmi dobře. V milované Austrálii si zahrála čtvrtfinále v Aucklandu, semifinále v Sydney a na úvodním grandslamovém podniku sezony Australian Open úspěšně obhájila loňské osmifinále, v němž potrápila pozdější vítězku Serenu Williamsovou.

Na Arabském poloostrově se rodačce z Plzně příliš nedařilo. V Dauhá uhrála kolo, v Dubaji naopak úvodní zápas nezvládla. Na prestižních podnicích v Indian Wells a Miami první utkání po velkém boji zvládla. V Kalifornii nakonec skončila ve třetím kole, v Miami o kolo později. Před startem antukového jara se vydala ještě do haly v Bielu. Ve švýcarské metropoli došla do semifinále, ve kterém podlehla pozdější šampionce Vondroušové.

Antukovou část sezony odstartovala ve Stuttgartu, z něhož odjížděla s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Na oblíbené akci v pražské Stromovce vybojovala celkově třetí letošní semifinálovou účast. Na dalších turnajích, v Madridu, Římě a na French Open, prohrála vždy ve druhém kole.

Ve druhém kole pro Strýcovou skončil také travnatý podnik v Birminghamu i slavný Wimbledon. Největšího úspěchu na nejrychlejším tenisovém povrchu dosáhla postupem do čtvrtfinále v Eastbourne.

Sezonu amerických betonů začala solidně, když v Torontu uhrála osmifinále. V Cincinnati a New Havenu však ztroskotala hned na první soupeřce a na US Open skončila po výprasku od domácí Bradyové ve druhém kole.

Strýcová však měla skvělý finiš. V Tokiu zdolala Rybárikovou a Kontaovou a nad její síly byla až ve čtvrtfinále Pavljučenkovová. Ve druhém kole ve Wuhanu sahala po vítězství nad grandslamovou vítězkou Ostapenkovou. V Pekingu si zahrála své největší letošní čtvrtfinále, v němž nestačila na krajanku Kvitovou.

Výbornou formu z asijské tour potvrdila v hale v Linci, kde po vítězství nad Rybárikovou slavila druhý kariérní titul, na který čekala dlouhých šest let. Na WTA Elite Trophy, kam se letos kvalifikovala jako poslední, startovala již loni. Tehdy ve skupině porazila Vinciovou, ale prohrála přímý souboj o semifinále s krajankou Kvitovou a skončila již ve skupině.

Barbora Strýcová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Linec (vítězka); Praha,  Biel,  Sydney (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Linec (vítězka); Biel (semifinále)
Bilance: 42-24
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance v hale: 8-1
Bilance proti hráčkám Top 20: 6-8 (kariérní 25-77)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (2. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (2. kolo)

Barbora Strýcová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 1-1
Nejlepší výsledek: skupina (2016)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Linec (vítězka)


3. CoCo Vandewegheová (12.) - Jelena Vesninová (17.)
Na závěr čtvrtečního programu se bude bojovat v Bugenvileové skupině. CoCo Vandewegheová si může zajistit postup do semifinále, pokud dnes uspěje proti Jeleně Vesninové, která se na kurt dostane poprvé. Američanka letos zvítězila v Sydney, nicméně Rusku tehdy trápily zdravotní potíže a utkání v průběhu druhé sady skrečovala. Pokud zvítězí Vesninová, postupující do semifinále určí až páteční souboj Vesninové se Shuai Peng.

Vandewegheová hned v prvním měsíci letošní sezony dosáhla na životní úspěch. V Sydney sice vypadla už ve druhém kole, nicméně na Australian Open postoupila až do semifinále, což se jí na grandslamu podařilo vůbec poprvé. Pětadvacetiletá Američanka v Melbourne mimo jiné porazila také loňskou šampionku a tehdejší světovou jedničku Kerberovou, Španělku Muguruzaovou a nad její síly byla až krajanka Venus Williamsová.

Poté se však Vandewegheové na turnajích vůbec nedařilo. Sérii tří porážek v řadě přerušila ve Stuttgartu, kde ale vyhrála jen jeden zápas. Dalšího kvalitního výsledku se dočkala až v Madridu, když postoupila do čtvrtfinále. Na French Open ovšem vypadla hned v prvním kole.

Ani travnatou část sezony nezahájila příliš dobře. V Hertogenboschi skončila v prvním kole, ale poté se postupně rozehrála. V Birminghamu uhrála čtvrtfinále a mezi nejlepší osmičku postoupila také v oblíbeném Wimbledonu.

Jedinou letošní finálovou účast si připsala na domácí půdě ve Stanfordu. Titul jí však vyfoukla krajanka a velká kamarádka Keysová. S Keysovou prohrála také v prvním kole v Cincinnati a výhry se nedočkala ani v Torontu. Na domácí grandslam ovšem načasovala formu výborně.

Ve Flushing Meadows postupně přehrála Riskeovou, Jabeurovou, Radwaňskou, Šafářovou, loňskou finalistku a tehdejší světovou jedničku Karolínu Plíškovou a vyrovnala své grandslamové maximum. V semifinále opět nestačila na Keysovou.

V posledních téměř dvou měsících odehrála pouhé dva turnaje. V Pekingu vzdala utkání druhého kola s Gavrilovovou a v Moskvě prohrála hned první zápas s Curenkovou. Na WTA Elite Trophy startuje poprvé.

CoCo Vandewegheová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Stanford (finále);  US Open,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Moskva (2. kolo)
Bilance: 31-17
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 1-1
Bilance proti hráčkám Top 20: 9-7 (kariérní 26-41)
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (semifinále)

CoCo Vandewegheová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 1-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Shuai Peng (3-6 6-3 6-2)

Vesninová letošní sezonu odstartovala dvěma porážkami. Ruská tenistka prohrála v prvním kole v Brisbane i Sydney a na Australian Open uhrála třetí kolo. Dva zápasy v řadě vyhrála také na domácí halové akci v Petrohradu, kde skončila ve čtvrtfinále. Na Arabském poloostrově hrála v Dubaji a v Dauhá. Na obou turnajích skončila na druhé soupeřce.

Nejlepšího letošního výsledku dosáhla v Indian Wells. Vesninová v Kalifornii vyhrála všech šest utkání, když porazila Rogersovou, Babosovou, Kerberovou, Venus Williamsovou, Mladenovicovou a krajanku Kuzněcovovou, naprosto senzačně podnik WTA Premier Mandatory ovládla a slavila nejcennější titul své kariéry. V Miami naopak ztroskotala hned na první soupeřce.

Vesninové se po životním triumfu absolutně přestalo dařit. Během přípravy na French Open vyhrála jediný duel, a to v hale ve Stuttgartu. V Charlestonu, Madridu, Římě i Štrasburku se loučila v prvním kole. Na French Open se probojovala do třetího kola. O moc lepší nebyla ani travnatá část sezony. V Eastbourne i ve Wimbledonu uhrála jen kolo.

Výraznější výsledkové změny se nedočkala ani na amerických betonech. V Torontu i Cincinnati skončila ve druhém kole, v New Havenu dokonce hned v kole prvním a na US Open po třech měsících vyhrála dva zápasy.

S bilancí dvou výher a jedné porážky odjížděla také z Wuhanu a Pekingu. V Hongkongu překvapivě prohrála souboj prvního kola s Thajkou Kumkhumovou a v Moskvě v prvním zápasu nestačila na krajanku Vichljancevovou.

V Zhuhai startuje druhým rokem po sobě. Loni prohrála se Svitolinovou a porazila Bertensovou. Na postup ze skupiny to však nestačilo.

Jelena Vesninová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Indian Wells (vítězka)
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (čtvrtfinále)
Bilance: 26-24
Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Bilance v hale: 2-2
Bilance proti hráčkám Top 20: 4-5 (kariérní 40-78)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (3. kolo)

Jelena Vesninová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 1-1
Nejlepší výsledek: skupina (2016)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Moskva (2. kolo)

WTA ELITE TROPHY 2017 - PROGRAM 3. HRACÍHO DNE
• STADIUM • (od 8:00 SEČ)
1. Kerberová (8-Něm.) - Bartyová (9-Austr.)
2. Sevastovová (5-Lot.) - Strýcová (11-ČR) / nejdříve v 9:00 SEČ
3. Vandewegheová (2-USA) - Vesninová (6-Rus.) / nejdříve ve 12:00 SEČ
4. Olaruová/Savčuková (1-Rum./Ukr.) - Ying-Ying Duan/Xinyun Han (6-Čína)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Gratulace CoCo k top 10.
V letošní top 10 jsou 4 nové hráčky (+ 14 dnů se tam držela Kiki).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak doufám, že jsem to CoCo nezakřikl. Koukám, že ji ještě může ohrozit právě Kiki :-)
Reagovat
sprchon
Ty jo, to jsem ani nezaznamenal. :D Tak teda nech to tam jedna z nich vyhrá celé. Nebo Jule, Ash, nebo Stázka. :) Je mi to asi fuk, ale finále Jule vs Ash bych bral.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, finále Jule x Ash by bylo pěkný.
CoCo zase chybí titul.
No a aby nakonec nebyla ve finále Kiki :-) Julča si to zítra snad pohlídá.
Reagovat
sprchon
Ash jede. Bez ztráty setu postupuje. Tipoval jsem spíš Nasťu, ale z týhle skupiny jsem to přál všem třem... :)

Tak a teď... Bařeno trhej!
Reagovat
tommr
jj taky jsem věřil spíš Pavlyuchenkový. Barty ovšem vypadá ve formě a je ted žhavou kandidátkou na celkový vítězství ...
Reagovat
sprchon
Jak je to se SF? To se nějak losuje, nebo podle výsledků, nebo jak?
Reagovat
tommr
dvě nejvýše postavené hráčky z postupujících vítězek skupin budou nasazený jako jednička a dvojka a ty další dvě k nim budou přilosovaný ...
Reagovat
sprchon
Aha, díky. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist