3. den v Londýně: Čilič se utká se Sockem, Federera vyzve A. Zverev

14. 11. 2017, 01:00
Previews 30
V rámci třetího hracího dne letošního ročníku Turnaje mistrů se bude bojovat ve skupině Borise Beckera. První úterní souboj obstarají poražení z nedělních zápasů Marin Čilič a debutant Jack Sock. Večer do londýnské O2 areny nastoupí největší favorit Roger Federer, kterého se pokusí zaskočit další debutant Alexander Zverev.

Centre Court (Start v 15:00 SEČ)

1. Marin Čilič (5.) - Jack Sock (9.) | Skupina Borise Beckera
První výhru na letošním Turnaji mistrů se pokusí urvat Marin Čilič a debutant Jack Sock. Oba předchozí vzájemné duely vyhrál o čtyři roky mladší Američan. Čilič měl v neděli v prvním zápase proti Zverevovi blízko ke svému druhému vítězství v londýnské O2 areně. Ve třetím setu však neudržel náskok brejku a připsal si šestou porážku ze sedmi utkání v britské metropoli. Sock výrazně potrápil největšího favorita Federera, ale set neuhrál.

Čilič měl od překvapivě brzkého vyřazení na US Open výborné výsledky. Na dalších třech turnajích totiž došel vždy do semifinále (Tokio, Šanghaj a Basilej) a v pařížské hale Bercy skončil ve čtvrtfinále na raketě domácího veterána Benneteaua. Na Turnaji mistrů se mu však stále nedaří.

Sock je v Londýně poprvé a kvalifikoval se až na poslední chvíli díky senzačnímu triumfu na Masters v Paříži, kde dokonale využil výpadku favoritů. Pětadvacetiletý Američan v hale přerušil černou sérii pěti porážek, když došel do čtvrtfinále ve Stockholmu a stejný výsledek zopakoval v Basileji. Poté přišel zmiňovaný triumf v hlavním městě Francie.

Čilič se na začátku letošní sezony extrémně trápil. Na prvních třech turnajích včetně grandslamového Australian Open dokázal vyhrát jediný zápas. Po čtvrtfinále v hale v Rotterdamu a semifinále v Acapulku skončil na Masters v Indian Wells a Miami hned po prvním utkání.

Do formy se rozehrál překvapivě na svém nejhorším povrchu - antuce. V Monte Carlu došel do čtvrtfinále a v Istanbulu získal svůj dosud jediný letošní titul. Přišlo opět slabší výsledkové období. V Madridu se loučil po prvním utkání, když ho vyřadil Alexander Zverev, a v Římě ve čtvrtfinále, v němž mu porážku připravil Isner. Vše si vynahradil premiérovým postupem do čtvrtfinále French Open.

Na trávě hrál nyní devětadvacetiletý Chorvat famózně. V Hertogenboschi uhrál semifinále, v londýnském Queen's Clubu jen těsně prohrál souboj o trofej a ve Wimbledonu si zahrál své druhé grandslamové finále v kariéře. V tom prvním před třemi lety na US Open uspěl, ve Wimbledonu však neměl proti Federerovi šanci.

US Open, které musí mít Čilič ze všech grandslamů nejradši, bylo pro chorvatskou jedničku určitě zklamáním, jelikož vypadl už ve třetím kole s argentinským antukovým specialistou Schwartzmanem.

Poté, co pomohl Chorvatům v Davis Cupu, se zúčastnil premiérového ročníku Laver Cupu a přispěl k výhře Evropy. Pro první podzimní asijskou zastávku si zvolil akci ATP 500 v Tokiu. V japonské metropoli došel do semifinále a další semifinálovou účast přidal na Masters v Šanghaji.

Na prvním podzimním halovém podniku v Basileji došel do semifinále, v němž nestačil na Del Potra. O týden později na Masters v Paříži skončil o kolo dříve. Překvapivou porážku mu uštědřil domácí veterán Benneteau.

Na akci pro osm nejlepších tenistů sezony se Čilič kvalifikoval potřetí v kariéře. Při obou předchozích startech (2014 a 2016) skončil vždy ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Istanbul (vítěz); Wimbledon,  Queens (finále);  Basilej, Šanghaj,  Tokio,  Hertogenbosch,  Acapulko (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Basilej (semifinále)
Bilance: 44-20
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 7-5
Bilance vs Top 10: 2-5 (kariérní 28-68)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (finále), US Open (3. kolo)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 1-6
Nejlepší výsledek: skupina (2014 a 2016 - 2017)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Basilej (semifinále), Paříž (čtvrtfinále)
Výsledky ve skupině: A. Zverev (4-6 6-3 4-6)

Sock měl fantastický vstup do sezony. Američan hned zkraje roku triumfoval v Aucklandu, na Australian Open si zahrál třetí kolo a další titul získal na domácí půdě v Delray Beach. V Acapulku sice vypadl v prvním kole, nicméně na Masters v Indian Wells došel až do semifinále a v Miami do čtvrtfinále.

Během antukového jara střídal lepší výsledky s horšími. V Houstonu se probojoval do semifinále, v Madridu vypadl v prvním kole, v Římě si zahrál osmifinále a na French Open v prvním kole nestačil na Veselého. Generálku na Wimbledon se rozhodl neabsolvovat a v All England Clubu ve druhém kole překvapivě prohrál s Rakušanem Ofnerem.

Návrat na domácí betony Sockovi vyšel. Ve Washingtonu přidal další semifinálovou účast. Následovala však obrovská krize. Pětadvacetiletý Američan v Montréalu skončil ve druhém kole a poté více než dva měsíce nevyhrál jediný zápas. V prvním kole vypadl v Cincinnati, na domácím US Open, v Pekingu i v Šanghaji.

V hale přece jen našel ztracenou formu. Ve Stockholmu a v Basileji uhrál čtvrtfinále. Na Masters v Paříži si senzačně došel pro svou nejcennější trofej v kariéře a právě díky triumfu v hale Bercy si na poslední chvíli vybojoval premiérovou letenku do Londýna.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Paříž,  Delray Beach,  Auckland (vítěz);  Washington,  Houston,  Indian Wells (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (vítěz)
Bilance: 36-20
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 8-3
Bilance vs Top 10: 2-5 (kariérní 7-21)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (1. kolo)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Stockholm (čtvrtfinále), Basilej (čtvrtfinále), Paříž (vítěz)
Výsledky ve skupině: Federer (4-6 6-7)


2. Roger Federer (2.) - Alexander Zverev (3.) | Skupina Borise Beckera
Největšího favorita Rogera Federera čeká druhé vystoupení. Po nedělním vítězství nad Sockem se utká s nepříliš oblíbeným soupeřem Alexanderem Zverevem. S dvacetiletým Němcem, jenž na Turnaji mistrů startuje poprvé, nemá jako s jedním z mála hráčů pozitivní vzájemnou bilanci. Skóre je v tuto chvíli 2-2. Letos v Halle sice Švýcar svému dnešnímu soupeři oplatil loňskou porážku, nicméně poté s ním prohrál ve finále Masters v Montréalu.

Vítěz letošního Australian Open, Wimbledonu a dalších pěti turnajů Federer má na kontě aktuálně 11 vítězství v řadě. Švýcar po vypadnutí ve čtvrtfinále na US Open vyhrál Masters v Šanghaji, poosmé triumfoval v hale v rodné Basileji a i letošní ročník Turnaje mistrů, který v minulosti šestkrát vyhrál, odstartoval vítězně a oslavil jubilejní 50. letošní výhru. Pokud dnes Federer znovu zvítězí ve dvou setech, zajistí si postup do semifinále.

Zverev se naopak v posledních měsících spíše trápil. Od zisku trofeje v Montréalu uhrál jediné semifinále (Peking) a jediné čtvrtfinále (Vídeň). Mizérii prodloužil šampion pěti letošních turnajů také na posledním Masters v Paříži, kde skončil již na prvním protivníkovi. Svou premiéru v londýnské O2 areně zahájil vítězstvím nad Čiličem.

Federer ukončil loňskou sezonu předčasně. Legendární Švýcar se rozhodl řešit problémy s kolenem a loňské dění opustil již po Wimbledonu. Stejně jako Nadalovi mu pauza prospěla. Federer se rozehrál na Hopman Cupu a následně senzačně ovládl Australian Open a získal 18. grandslamový vavřín. Poté vyhrál tzv. "Sunshine Double", když nenašel přemožitele na akcích Masters v Indian Wells a Miami.

Antukovou sezonu se rozhodl celou vynechat, aby se mohl soustředit na svůj největší cíl v letošním roce - vítězství ve Wimbledonu. Nakonec to šestatřicetiletému rodákovi z Basileje opravdu vyšlo. Federer podeváté triumfoval v oblíbeném Halle a následně poosmé dobyl nejslavnější turnaj světa, letos dokonce beze ztráty setu. Připsal si tak již 19. grandslamový titul.

Na posledních turnajích už letos fenomenální Švýcar zas tak neporazitelný nebyl. Ve finále Masters v Montréalu prohrál s Alexanderem Zverevem a kvůli bolavým zádům vynechal nadcházející podnik Masters v Cincinnati. Do akce se vrátil na US Open a skončil již ve čtvrtfinále na raketě Del Potra.

Poté se na konci září představil v rámci premiérového ročníku Laver Cupu a pomohl Evropě k triumfu. Na turnaje se vrátil na Masters v Šanghaji, kde potvrdil fantastickou letošní formu, ve finále porazil Nadala a získal šestý letošní titul. Jedinou generálku absolvoval v rodné Basileji a poosmé v domácí hale triumfoval.

Federer má letos fantastickou bilanci 50 výher a pouhých čtyř porážek, přičemž proti Donskému (Dubaj, 2. kolo) a Haasovi (Stuttgart, 2. kolo) měl mečbol.

Švýcarovi se na Turnaji mistrů vždy dařilo. Závěrečného vrcholu sezony se účastní už popatnácté, přičemž od své premiéry v roce 2002 vynechal pouze loňský ročník. Jen jednou nedokázal postoupit ze skupiny. Celkem třikrát skončil v semifinále, čtyřikrát prohrál finále a šestkrát zvedl nad hlavu trofej pro vítěze.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Basilej,  Šanghaj,  Wimbledon,  Halle,  Miami,  Indian Wells,  Australian Open (vítěz);  Montréal (finále)
Největší úspěchy v hale: Basilej (vítěz)
Bilance: 50-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance v hale: 6-0
Bilance vs Top 10: 12-1 (kariérní 210-107)
Grandslamy: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál), Wimbledon (vítěz), US Open (čtvrtfinále)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 53-12
Nejlepší výsledek: vítěz (2003 - 2004, 2006 - 2007, 2010 - 2011)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Basilej (vítěz)
Výsledky ve skupině: Sock (6-4 7-6)

Zverev prožívá bez debat nejlepší sezonu své kariéry. Dvacetiletý Němec v únoru ovládl halovou akci ATP v Montpellier a získal svůj druhý titul na okruhu ATP. Poté se však dlouho nemohl dostat do formy a jeho nejlepším výsledkem bylo čtvrtfinále na Masters v Miami.

Zlom přišel na domácí antuce v Mnichově. Zverev vybojoval třetí trofej na okruhu ATP, na Masters v Madridu uhrál čtvrtfinále a o týden později v Římě slavil premiérový triumf na podniku Masters. I přes skvělou antukovou sezonu se nevyhnul zklamání, když na French Open vypadl překvapivě již v prvním kole.

Chuť si určitě alespoň částečně spravil na trávě. V Hertogenboschi došel do semifinále, na domácím pažitu v Halle do finále, v němž prohrál s Federerem, a ve Wimbledonu do osmifinále. V něm ho po pětisetové bitvě vyřadil Raonic.

Parádní sérii zaznamenal na amerických betonech, na kterých v srpnu vyhrál deset zápasů v řadě. Nejprve ovládl turnaj ve Washingtonu a v Montréalu přidal druhý kariérní titul z podniků Masters. V Cincinnati naopak skončil, zřejmě i vinou náročného programu, hned po prvním zápase.

Na grandslamech se Zverevovi stále nedaří prorazit. Jeho maximem je osmifinále z letošního Wimbledonu. Nic se nezměnilo ani na US Open, kde patřil k největším favoritům. Německý tenista vypadl již ve druhém kole, když mu porážku uštědřil Čorič.

V rámci asijské tour se představil hned na třech turnajích. V Shenzhenu vypadl ve čtvrtfinále, v Pekingu výsledek o stupínek vylepšil, ovšem v Šanghaji skončil již v osmifinále na raketě Del Potra.

Do haly se vrátil ve Vídni, kde ve čtvrtfinále nestačil na Tsongu. Na Masters v Paříži při svém prvním startu skončil hned po prvním zápase. Turnaje mistrů se účastní poprvé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Montréal,  Washington, Řím,  Mnichov, Montpellier (vítěz);  Halle (finále);  Peking,  Hertogenbosch (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Montpellier (vítěz)
Bilance: 55-20
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 7-4
Bilance vs Top 10: 7-5 (kariérní 11-15)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 1-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Vídeň (čtvrtfinále), Paříž (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Čilič (6-4 3-6 6-4)

NITTO ATP FINALS 2017 - PROGRAM 3. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 13:00 SEČ)
1. Kontinen/Peers (2-Fin./Austr.) - Rojer/Tecau (3-Niz./Rum.)
2. Čilič (5-Chorv.) - Sock (8-USA) / nejdříve v 15:00 SEČ
3. Herbert/Mahut (6-Fr.) - R. Harrison/Venus (8-USA/N. Zél.) / nejdříve v 19:00 SEČ
4. Federer (2-Švýc.) - A. Zverev (3-Něm.) / nejdříve ve 21:00 SEČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

30
Přidat komentář
kada.tom
Jack slaví první singlové vítězství na TM :-)
No, 1. set vyrovnaný, ve 2. setu Jack mnohem lepší, 3. set vypadal dominantnější Marin, dokonce měl break, ale pak to Jack srovnal a i když v TB prohrával 2-4, tak pak už to bylo jasně v Jackově režii. Marin ten konec TB opět nezvládl.
Reagovat
Frick
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/318671/stepanek-konci-karieru-tenisoveho-bojovnika-uz-zdravi-na-kurt-nepusti.html

Možná nám měl něco naznačit ten rozchod se Všetíčkem. Nicméně pokud na tý TK (12 dní zpět) mluvil o tom, jak bude užívat protect rankingu, tak by to spíš působilo, že chce fakt hrát dál.
Reagovat
kada.tom
Koník ukončil kariéru :-)))
Reagovat
Kozoroh
:-\ Jeden ze dvou hlavních strůjců českých DC triumfů skončil. Holt čas oponou trhl.
Reagovat
Kozoroh
Běžný Rafanův výkon z letošního roku by na Goffina v klidu stačil, jenže Býk včera v pohodě nebyl. I tak měl Goffin problém Nadala dorazit, čímž potvrdil, že mezi elitními hráči patří k těm nejlabilnějším.
Ze Samprasovy skupiny je víceméně jasné, kdo postoupí - Dimitrov a Goffin. Thiem a Busta jsou v hale jaloví. V jejich zítřejším duelu půjde mimojiné o to, kdo se vyhne Fedexovi v SF. Z tohoto zápasu prav. vzejde finalista TM a Federerův poslední soupeř na cestě za 7. titulem, pokud tomu neučiní přítrž někdo z Beckerovy skupiny (nejprav. Zverev).
Rafa z TM opět odchází s prázdnou. Vytvořil si v tomto směru primát, žádný další z účastníku TM, kteří závěrečnou akci sezóny nikdy nevyhráli, se události neúčastnili tolikrát jak Nadal (8x v letech 2006-07, 2009-11, 2013, 2015, 2017). Jediným hráčem mužské dvouhry s kompletním Super Slamem (4x GS, TM, OH) tak i nadále zůstane Agassi...
Reagovat
kada.tom
a Agassi jím taky nějakou chvíli ještě zůstane - Rafa už TM asi nevyhraje a Federer OH taky ne
Reagovat
Franky
Este tu je Murray...AO+RG by mohol dat :)
Reagovat
smazaný uživatel
A zaroven je drzitelom rekordu, ze sa TM neucastnil v rekordnom pocte, hoci mohol..Mal na to body

05?, 08,12,14,16...

Novak sa toho roku nezucastnil, ale nemal na to ranking...
Reagovat
panzer.dragon
"Vytvořil si v tomto směru primát, žádný další z účastníku TM, kteří závěrečnou akci sezóny nikdy nevyhráli, se události neúčastnili tolikrát jak Nadal (8x v letech 2006-07, 2009-11, 2013, 2015, 2017)."

mazec
Reagovat
Kozoroh
Čilič-Sock:
Favoritem utkání je Čilič, ale vůbec by mě nepřekvapila výhra Socka, ostatně oba dosavadní vzájemné duely ovládl právě Sock. Prohra v tomto zápase by pro Marina znamenala pohřbení šancí na postup ze skupiny. Jack může vyhrát, Marin musí.

Federer-Zverev:
Střet nejstaršího a nejmladšího účastníka letošního TM, které věkově dělí 16 let. Když jsem hledal podobný věkový rozdíl v historii TM, narazil jsem na rok 1987, kdy proti sobě stanuli Connors (*1952) a Becker (*1967). Ale zpátky ke dnešku - od Fedexe se čeká vítězství a je to i mé očekávání, Saša asi bude dělat problémy, ale věřím tomu, že zkušený rutinér Fedex si s tím poradí. 2-0 na sety se zkrácenou hrou, taková je předpověď.
Reagovat
Davor1
Ja zase verím Čiličovi, v prvom zápase hral dosť dobre, až na ten blackout na konci, keď nedopodával a úplne ten zápas Zverevovi odovzdal. V hale by mal byť rozdiel medzi nimi väčší, ako na iných povrchoch (mimo trávy).
Reagovat
Franky
Chumm Jetzt!!
Reagovat
Fandina
OT ... koukám, že Djokovičovým to nedá a hrají čtyřhru. :-))
Reagovat
kada.tom
Kontinen/Peers > Rojer/Tecau
Cilic = < Sock
Herbert/Mahut > Harrison/Venus
Federer = < Zverev
Reagovat
smazaný uživatel
Kontinen/Peers < Rojer/Tecau
Cilic < Sock
Herbert/Mahut < Harrison/Venus
Federer > Zverev
Reagovat
Pavol
Z môjho pohľadu 50 na 50 takže ten kurz pokrivený 4,3 vyskúšam.
Reagovat
turista
Ano. Saša Zverev to na Rogera umí.
Reagovat
Tuttovka
Rafa hrál včera opravdu hodně špatně. Jak jsem pochopil asi odstoupil, nebo to zvažuje, což by asi bylo možná dobře, protože tady si může asi jenom ublížit. Na nějaký success to nevypadá. Měl ohromné množství chyb a neciste trefenych úderů. Bylo vidět, ze je poměrně bez koncepce. Goffin měl asi i na Nadala pifku a věřil si, ale z forhendu produkoval neuvěřitelné kiksy. Do zápasu nastoupil dost zhusta, ale hlavu na to nemá.

V duelu Marina s Jackem to bude o hlavě. Marin byl proti Zverevovi většinu zápasu lepší, ale úplně mu utekl konec a začátek. Jack hrál taky dobře. Popravdě sázím svoje ponožky na Ponožku. v zápase vítězů tipuji Rogera, protože Zverev produkoval velké množství chyb na vlastním servisu, a často dost jednoduchých. Pokud Rogerovi odevzdá servis bude to mít chlapec moc těžké. Asi se nedá čekat charita ala Čilič.
Reagovat
brixner
Berďulka, Gríšánek, Connůrsek, Féďa, DelPíček, Wavříček, Rafáněk, Srbíček, Dimitríček, Lendlík...
Zapomněl jsem na někoho?
Ale zase...někoho milovat je přece tak krásné! Mám sousedku Markétu, taková hodná a milá sousedka to je...No a když už nemůžu, což se mi, samosebou, stává tak maximálně jednou za pět let a vona furt chce, zdůvodňujíc to lemplovstvím svého chotě a já bych už nejradši zmizel, tak jí řeknu Markétičko! Mňo a je to, to mě vždycky poněkud nasraně vykopne a já hbitě peláším pryč! Jojo, láska...:-))
Reagovat
Stan_Borowitz
Pérko?

Mně se to nestává. Mně ne...
Reagovat
brixner
Ale kdepak, kámo - plíce to sou, plíce :-)))
Reagovat
blixa
Běhat to chce ... běhat !!! :D
Reagovat
annah
Oslovení Berďulka je něco strašného. To po mě lezou slimáci.
Reagovat
Fandina
Berďulinka je hezčí :-)) :D.
Reagovat
Marduch
A co třeba Berďulínek, jako Budulínek??
Reagovat
Fandina
Jj, to se hezky hodí na kluka, než koncovka na a :-)).
Reagovat
smazaný uživatel
NRP
Reagovat
smazaný uživatel
tak,Rafa sa pravdepodobne odhlasil
Reagovat
Ground_stroke
tým pádom na 99 percent vzíde víťaz TM zo skupiny Borisa Beckera
Reagovat
Stan_Borowitz
že se v souvislosti s Turnajem mistrů hovoří i o J1rkovi. Za pár let by si to autor článku mohl vyčítat, kdyby se o něm dnes nezmínil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist