36 let a 322 dní. Djokovič je nejstarší světovou jedničkou, překonal legendárního Federera

8. 4., 10:35
Aktuality 17
Srb Novak Djokovič se stal nejstarší světovou jedničkou v historii. Už v neděli ve věku 36 let a 321 dní překonal rekord Švýcara Rogera Federera a dnes v čele žebříčku ATP načal už 420. týden. Znovu vylepšil vlastní historické maximum, rekordní počin Steffi Grafové (377 týdnů) pokořil už vloni v únoru.
Profily hráčů
Novak Djokovič je nejstarší světovou jedničkou (© Profimedia)

Majitel 24 grandslamových titulů poprvé usedl na tenisový trůn 4. července 2011 ve věku 24 let. Oba jeho největší rivalové Federer a Rafael Nadal se stali světovými jedničkami shodně už ve dvaadvaceti letech, Djokovič se ale na vrcholu drží nejstabilněji. Švýcarský rival, jemuž mezi muži patří druhé místo, strávil v čele žebříčku 310 týdnů.

V aktuálním pořadí vede Djokovič před Italem Jannikem Sinnerem. Třetí je Španěl Carlos Alcaraz, jenž se v září 2022 stal naopak ve věku 19 let nejmladší jedničkou v historii.

Djokovič stále vládne tenisovému žebříčku.Djokovič stále vládne tenisovému žebříčku. (@ Livesport)

Nejlepším českým tenistou je Jiří Lehečka na 28. místě. Tomáš Macháč figuruje na 47. příčce a Jakub Menšík drží 74. místo.

Ženám dál kraluje Polka Iga Šwiateková. Českou jedničkou je stále Markéta Vondroušová na osmém místě. Marie Bouzková si po finálové účasti v Bogotě polepšila o sedm míst na 35. příčku a je českou pětkou.

Žebříček WTA.Žebříček WTA. (@ Livesport)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
australan.tenis
Hlavně jak se tu před 10 lety tvrdilo, že nikdo nepřekoná rekordy Rogera, protože Rogerův úsporný elegantní styl chrání jeho tělo, jelikož je více tenisový než jeho o upracovaní rivalové. Tak Djokovič všechny hatery vyvedl z omylu, ostatně jako vždy si je easy namazal na chleba. Jahahahahaahahahssvhahahhahahahah
Reagovat
PetaM
Vtipné je, že jednou nebude Novak ani v top 100 nejlepších tenistů historie ...
Reagovat
Nola
za tisic rokov sa nase kosti premenia na prach, preto je dolezite si uzivat pritomnost.....
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Marduch
Pozoruhodná myšlenka, taková out of the box. Hodně out of the box
Reagovat
australan.tenis
No, malá Petruška IQ tykve... Noooo, kapesníček.
Reagovat
Marduch
Labutí píseň.
Reagovat
Nola
vsak ziadny strom nerastie do neba, ale ten vyvoj, rast bol neskutocny, pre mna az neuveritelny, bola to cista radost ho sledovat, aj tie prepady a pady z vrcholu a nasledne navraty na vrchol mali svoje caro, ako fanusik mozem len zlozit poklonu, ako sa dokazal vyrovnat so vsetkym, nebudem rozpisovat, moze kludne odist na zasluzeny odpocinok
Reagovat
Mistic
Ešte jeden GS (hociktorý) a čerešnička na torte - by mohol byť Olympijský titul. A vo všetkom potom súhlasím s Nolou!!! Bez Noleho to už to nebude ono.
Reagovat
turista
Ještě 100+ . Federer toho dosáhl.
Reagovat
d@ve
No, je vidět, že jeho opravdu konkurenceschopní rivalové jsou už pryč a noví ještě žel nenastoupili. Jannik přišel pozdě. A tak se může Novak vesele vrtět na trůnu..
Reagovat
australan.tenis
Sinner, Alcaraz, Zverev či Medvedev a další by si všechny ty Baghdatise, Phillipussyse, Roddicky nebo Hewitty a Blaka easy namazali na chleba. Takže vychladni mladej/starej. :))
Reagovat
Patik
Porovnania jak hovädo.. Baghdatis by si namazal na chleba Lavera s drevenou raketou.. Milujem tieto porovnavacky dôb.
Reagovat
australan.tenis
Baghdatis hrál s podobným vybavením jako Sinner, takže tvoje srovnání je bullshit.
Reagovat
PetaM
Nedávno zemřel nejstarší člověk na světě.
Reagovat
Pe3k
I to Djokovic překoná
Reagovat
street4
Klobouk dolu mistre
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist