5. den na WTA Elite Trophy: Görgesová v semifinále vyzve Sevastovovou, Vandewegheovou čeká Bartyová

4. 11. 2017, 01:00
Previews 22
"Malý Turnaj mistryň" v čínském Zhuhai pokračuje pátým hracím dnem a na programu jsou dnes oba semifinálové duely. Sedm zápasů neporažená Julia Görgesová vyzve lotyšskou tenistku Anastasiji Sevastovovou a po nich se o finále utkají CoCo Vandewegheová a Ashleigh Bartyová.

Stadium (Start v 9:30 SEČ)

1. Julia Görgesová (18.) - Anastasija Sevastovová (15.)
První semifinálový souboj obstarají Julia Görgesová a Anastasija Sevastovová. Celkově se bude jednat o šestý vzájemný duel. Ve vzájemné bilanci má o jednu výhru navrch Görgesová. Jediné letošní vzájemné měření sil ve finále na Mallorce však s Lotyškou prohrála.

Görgesová hraje v hale ve fantastické formě. Čerstvě devětadvacetiletá Němka si předminulý týden v Moskvě došla pro první letošní a celkově třetí kariérní titul a ve skvělých výkonech pokračuje i v Zhuhai. Na WTA Elite Trophy postupně porazila Rybárikovou a turnajovou jedničku Mladenovicovou, neztratila v Azalkové skupině jediný set a má na kontě již sedm vítězství v řadě.

Sevastovová se naopak před startem "malého Turnaje mistryň" trápila. Lotyška sice úspěšně obhájila loňské čtvrtfinále na US Open, nicméně na dalších třech turnajích ztroskotala vždy na první soupeřce. V čínské metropoli ale stejně jako její dnešní soupeřka ještě neztratila set. V Kaméliové skupině přehrála vítězku letošního US Open Stephensovou i jedinou českou zástupkyni Barboru Strýcovou.

Sevastovová vyhrála letošní finálový souboj na Mallorce

Görgesová letos prožívá jednu ze svých nejlepších sezon. Letošní rok zahájila semifinálovou účastí v Aucklandu. Na úvodním grandslamu sezony skončila ve druhém kole. Další postup mezi nejlepší kvarteto přidala v hale v Budapešti.

Na první šňůře amerických betonů neměla špatné výsledky. V Acapulku prohrála ve druhém kole, ovšem v Indian Wells i Miami došla do třetího kola. Na druhou stranu prohrála s hráčkami, které by měla porážet (Davisová a Ozakiová). V hale se Němce opět dařilo. V Bielu si zahrála čtvrtfinále.

Antuková sezona naopak příliš vydařená nebyla. Görgesová skončila v prvním kole v Praze, Madridu i na French Open. Jedinou výhru zaznamenala na domácí oranžové drti v Norimberku a dvě výhry v řadě si připsala pouze v Římě.

Druhou polovinu sezony má Němka výbornou. Už na trávě na Mallorce letos poprvé postoupila do finále, ve Wimbledonu poté prohrála bitvu prvního kola s Curenkovou, ale chuť si spravila na antuce v Bukurešti, kde si připsala další finále.

O titul neúspěšně bojovala také na úvod sezony amerických betonů ve Washingtonu. V Torontu se loučila už v prvním kole, nicméně v Cincinnati uhrála čtvrtfinále a na US Open osmifinále.

V Asii se Görgesové až tolik nedařilo. Ve Wuhanu i Pekingu skončila na druhé soupeřce. Hala ovšem Němce prostě sedí. Dalšího skvělého výsledku se dočkala v Moskvě, kde konečně uspěla i ve finále a získala třetí kariérní titul na okruhu WTA. Do Zhuhai, kde startuje poprvé, tak dorazila se šňůrou pěti vítězství a vynikající letošní bilancí v hale.

Julia Görgesová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Moskva (vítězka); Washington,  Bukurešť, Mallorca (finále);  Budapešť,  Auckland (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Moskva (vítězka); Budapešť (semifinále)
Bilance: 46-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance v hale: 12-2
Bilance v semifinále: 4-2 (kariérní 10-14)
Bilance proti hráčkám Top 20: 8-6 (kariérní 25-67)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (osmifinále)

Julia Görgesová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 2-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (vítězka)
Výsledky ve skupině: Rybáriková (6-1 7-6), Mladenovicová (6-2 7-6)

Sevastovová prožívá životní sezonu, ale na kvalitní výsledek čekala skoro dva měsíce. Lotyška totiž úvodní dva duely letošní sezony prohrála a prvního vítězství se dočkala až na Australian Open, kde uhrála třetí kolo.

V hale v Tchaj-peji skončila ve druhém kole na raketě Šafářové, v Dauhá prohrála v prvním kole a v Dubaji přišel zmiňovaný výsledek. Sevastovová vyhrála čtyři utkání v řadě a prohrála až v semifinále s Wozniackou. V Indian Wells ani Miami úvodní vystoupení nezvládla.

Zlom nastal na antuce. Sevastovová uhrála čtvrtfinále v Charlestonu a Stuttgartu, a v Madridu dokonce došla až do semifinále. V Římě naopak vypadla již ve druhém kole a jen o stupínek lepšího výsledku dosáhla na French Open.

Na trávě se Lotyšce povedl jediný turnaj. V Nottinghamu totiž skončila hned v prvním kole a ve Wimbledonu v kole druhém. Vše si ale vynahradila ziskem druhého kariérního titulu, když na Mallorce ve finále porazila Němku Görgesovou a napravila finálový neúspěch z loňska. Poté se ještě vrátila na antuku a v Bukurešti i Bastadu si připsala čtvrtfinálovou účast.

Na amerických betonech se postupně zlepšovala. V Torontu prohrála ve druhém kole, v Cincinnati v osmifinále a na US Open po skalpu Šarapovové úspěšně obhájila loňské čtvrtfinále, v němž prohrála až v tie-breaku rozhodující sady se Stephensovou.

Od té doby se sedmadvacetileté Lotyšce nedaří. Ve Wuhanu, Pekingu i Moskvě skončila na první soupeřce. WTA Elite Trophy se účastní poprvé.

Anastasija Sevastovová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Mallorca (vítězka); Madrid,  Dubaj (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Tchaj-pej (2. kolo)
Bilance: 37-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 3-2
Bilance v semifinále: 1-2 (kariérní 4-4)
Bilance proti hráčkám Top 20: 6-6 (kariérní 12-28)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (čtvrtfinále)

Anastasija Sevastovová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 2-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Stephensová (7-5 6-3), Strýcová (6-3 6-4)


2. CoCo Vandewegheová (12.) - Ashleigh Bartyová (20.)
Vítězka úvodního semifinálového duelu si o trofej pro šampionku WTA Elite Trophy zahraje s lepší ze zápasu mezi CoCo Vandewegheovou a Ashleigh Bartyovou. Hráčky na sebe dnes narazí poprvé.

Vandewegheová na domácím US Open vyrovnala své grandslamové maximum. Po debaklu v semifinále od krajanky Keysové se jí však přestalo dařit. Američanka v Pekingu skrečovala utkání druhého kola a v Moskvě prohrála úvodní zápas. V Zhuhai ovšem zatím předvádí solidní výkony. S domácí divokou kartou Shuai Peng sice ztratila set, nicméně Číňanku poté jasně přehrála a postup z Bugenvileové skupiny do semifinále si zajistila suverénním vítězstvím nad Vesninovou.

Bartyová prožívá životní sezonu a i nadále stoupá žebříčkem. V Asii má vynikající formu. Ve Wuhanu si před měsícem zahrála největší finále své kariéry. V Pekingu sice skončila hned na první soupeřce, nicméně byla jí členka Top 10 Svitolinová. Na WTA Elite Trophy zatím ničí jednu soupeřku za druhou. Jednadvacetiletá Australanka nedala v Růžové skupině šanci Pavljučenkovové ani bývalé světové jedničce Kerberové.

Bartyová má v Asii vynikající formu

Vandewegheová hned v prvním měsíci letošní sezony dosáhla na životní úspěch. V Sydney sice vypadla už ve druhém kole, nicméně na Australian Open postoupila až do semifinále, což se jí na grandslamu podařilo vůbec poprvé. Pětadvacetiletá Američanka v Melbourne mimo jiné porazila také loňskou šampionku a tehdejší světovou jedničku Kerberovou, Španělku Muguruzaovou a nad její síly byla až krajanka Venus Williamsová.

Poté se však Vandewegheové na turnajích vůbec nedařilo. Sérii tří porážek v řadě přerušila ve Stuttgartu, kde ale vyhrála jen jeden zápas. Dalšího kvalitního výsledku se dočkala až v Madridu, když postoupila do čtvrtfinále. Na French Open ovšem vypadla hned v prvním kole.

Ani travnatou část sezony nezahájila příliš dobře. V Hertogenboschi skončila v prvním kole, ale poté se postupně rozehrála. V Birminghamu uhrála čtvrtfinále a mezi nejlepší osmičku postoupila také v oblíbeném Wimbledonu.

Jedinou letošní finálovou účast si připsala na domácí půdě ve Stanfordu. Titul jí však vyfoukla krajanka a velká kamarádka Keysová. S Keysovou prohrála také v prvním kole v Cincinnati a výhry se nedočkala ani v Torontu. Na domácí grandslam ovšem načasovala formu výborně.

Ve Flushing Meadows postupně přehrála Riskeovou, Jabeurovou, Radwaňskou, Šafářovou, loňskou finalistku a tehdejší světovou jedničku Karolínu Plíškovou a vyrovnala své grandslamové maximum. V semifinále opět nestačila na Keysovou.

V posledních téměř dvou měsících odehrála pouhé dva turnaje. V Pekingu vzdala utkání druhého kola s Gavrilovovou a v Moskvě prohrála hned první zápas s Curenkovou. Na WTA Elite Trophy startuje poprvé.

CoCo Vandewegheová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Stanford (finále);  US Open,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Moskva (2. kolo)
Bilance: 32-17
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 2-1
Bilance v semifinále: 1-2 (kariérní 4-3)
Bilance proti hráčkám Top 20: 9-7 (kariérní 26-41)
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (semifinále)

CoCo Vandewegheová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 2-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Shuai Peng (3-6 6-3 6-2), Vesninová (6-3 6-2)

Bartyová se po několika pauzách k tenisu definitivně vrátila letos a udělala dobře, jelikož prožívá životní sezonu. Jednadvacetiletá Australanka už na prvním letošním turnaji v Brisbane ve druhém kole pořádně potrápila tehdejší světovou jedničku Kerberovou. V Hobartu kvůli zdravotním potížím nedohrála kvalifikaci. Na domácím Australian Open došla do třetího kola.

Ve skvělé formě pokračovala i po skončení australského léta. Na menší akci WTA v Kuala Lumpuru ztratila v sedmi zápasech jediný set a v roli kvalifikantky oslavila premiérový kariérní titul na okruhu WTA. V Miami vypadla ve druhém kole.

V průběhu antukového jara hrála jen tři turnaje. V Římě těsně prohrála kvalifikační duel s Ostapenkovou, ve Štrasburku naopak kvalifikaci zvládla a po maratonské bitvě skončila až ve čtvrtfinále na raketě Gavrilovové a na French Open byla v prvním kole nad její síly Keysová.

Že tráva patří mezi nejoblíbenější povrchy Australanky, potvrdila také letos. V Nottinghamu uhrála čtvrtfinále, v Birminghamu dokonce finále, v němž ve třech setech nestačila na Kvitovou, a ve Wimbledonu v prvním kole těsně podlehla Svitolinové.

Návrat na betony Australance vyšel náramně. V Torontu i Cincinnati prošla kvalifikací a postoupila mezi nejlepší šestnáctku. Na US Open přidala další letošní grandslamové třetí kolo, ve kterém prohrála s pozdější šampionkou Stephensovou.

Asijský podzim zahájila ve Wuhanu a po výhrách nad Bellisovou, Kontaovou, Radwaňskou, Karolínou Plíškovou a Ostapenkovou postoupila do svého největšího finále v kariéře, v němž měla velmi blízko k titulu, nakonec ale třísetovou bitvu s Garciaovou prohrála. V Pekingu se naopak loučila hned ve druhém kole, když letos znovu nestačila na Svitolinovou. V hale letos hraje poprvé. WTA Elite Trophy se účastní premiérově.

Ashleigh Bartyová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Kuala Lumpur (vítězka);  Wuhan,  Birmingham (finále)
Největší úspěchy v hale: letos hraje v hale poprvé
Bilance: 42-15
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 2-0
Bilance v semifinále: 3-0 (kariérní 3-0)
Bilance proti hráčkám Top 20: 11-11 (kariérní 11-16)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (3. kolo)

Ashleigh Bartyová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 2-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: žádná
Výsledky ve skupině: Pavljučenkovová (6-4 6-1), Kerberová (6-3 6-4)

WTA ELITE TROPHY 2017 - PROGRAM 5. HRACÍHO DNE
• STADIUM • (od 8:00 SEČ)
1. Chen Liang/Zhaoxuan Yang (3-Čína) - Ying-Ying Duan/Xinyun Han (6-Čína)
2. Görgesová (7-Něm.) - Sevastovová (5-Lot.) / nejdříve v 9:30 SEČ
3. Vandewegheová (2-USA) - Bartyová (9-Austr.) / nejdříve ve 12:00 SEČ
4. Jing-Jing Lu/Shuai Zhang (4-Čína) - Xinyu Jiang/Qianhui Tang (5-Čína)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

22
Přidat komentář
EllNino
Neskutečný :) tak snad tu letenku do Zuhai na poslední chvíli promění v nejcennější titul keriéry :)
Reagovat
Torn
Snad ne. Doufám, že ten titul vyfoukne ve finále Coco, aby madame pompézní zase odkráčela do Ameriky. :D
Reagovat
sprchon
Tak proč píšeš "snad ne"?
Reagovat
Torn
Protože blbne internet...."Snad jí nekupovala zbytečně".
Reagovat
sprchon
To slyším prvně, že blbnoucí internet mění text, kterej napíšeš.
Reagovat
EllNino
spíš blbnoucí Torn ..
Reagovat
Torn
Ty sis ještě nekoupil letenku do vylízancova?:D
Reagovat
Torn
Blbnoucí text nemění internet, ale když padá a seká se, tak se ten text může odmazat nebo tak.
Reagovat
sprchon
spíš blbnoucí Torn ..
Reagovat
smazaný uživatel
Není to dvojče vrabejky? :-)
Reagovat
sprchon
Možná. :)
Reagovat
Torn
A vy dva neskutečný trubky, co nemají nic lepšího na práci a smrdí tu furt, viď sprchoni?:D
Reagovat
EllNino
no to říká ten pravej :D
Reagovat
Torn
Stejně za to můžeš ty. :D
Reagovat
sprchon
Jak tu poučuješ o věcech, kterým nerozumíš, tak působíš jako hlupák. ;) Ale jsou tu i větší mimoni, třeba lars nebo vrabejka.
Reagovat
smazaný uživatel
Než odkráčí do Ameriky, tak si střihne poznávací túru po Minsku.
Reagovat
sprchon
Jsem zvědavej i na druhý SF. Vidím to podobně jako sázkovky, lehce favorizuju Ash, ale fakt jen lehce. Je to asi otevřený. Snad se bude hrát hezkej tenis. :)
Reagovat
tommr
dneska vyhrála překvapivě jednoznačně. Soupeřku přehrávala nejen důrazem, ale trochu nečekaně i ve výměnách. Je vidět, že je ted opravdu v pohodě jako už dlouho ne ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem zvědavý, jestli Stázka ten jestřábí růžek ustojí.
Ve 2. setu za stavu 1:0, 40:30 jestřáb potvrdil, že Julia těsně trefila vnější spojnici.
Reagovat
smazaný uživatel
Potvrzený brejk, i když teď jestřáb pomohl Stázce a Julča musela brejk potvrdit napodruhé. Zvládla to esem.
Reagovat
sprchon
Hezkej zápas. Stázka mě fakt docela chytá. Působí tak uvolněně, ten 1. servis na jistotu (72 % do kurtu), zkrácení hry, změna rytmu, nečekanej útok. Přitom všechno s takovou lehkostí. Nebylo toho moc, něco tomu chybělo, ale i tak to bylo koukatelný. Na druhý straně Jule, která potvrzuje formu. Když už se hrála výměna, tak si za tím šla a Stázku většinou v pohodě přetlačila. Občas ale zdřevěněla a řezala to tam z první nebo druhý, buď a nebo. Celkově vlastně bezchybnej výkon, neztratila servis, dokonce ani nenabídla BP. :)
Nech to tam vyhrá celé.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, mně se Stázka líbí, jak umí změnit hru.
Julča byla agresivnější.
Ve finále budu víc přát ale CoCo (chybí jí titul), nebo Ash (je srdcovka). Vítězství Julči by mi nevadilo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist