5. den v Monte Carlu: Na programu jsou čtvrtfinále. Obhájce Tsitsipas se utká s Fritzem, Medveděv s Runem

14. 4. 2023, 06:00
Previews 3
V rámci pátého hracího dne letošního ročníku Rolex Monte-Carlo Masters jsou na programu čtvrtfinálové zápasy. Andrej Rubljov změří síly s kvalifikantem Janem-Lennardem Struffem, obhájce titulu Stefanos Tsitsipas se utká s Taylorem Fritzem, Daniil Medveděv se popere s Holgerem Runem a Lorenzo Musetti v derby vyzve Jannika Sinnera.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
Rubljov (5-) - Struff (Něm.) | PREVIEW LS | Court Rainier III (11:00 SELČ)
Fritz (8-USA) - Tsitsipas (2-Řec.) | PREVIEW LS | Court Rainier III (12:30 SELČ)
Medveděv (3-) - Rune (6-Dán.) | PREVIEW LS | Court Rainier III (15:00 SELČ)
Musetti (16-It.) - Sinner (7-It.) | PREVIEW LS | Court Rainier III (16:30 SELČ)


Andrej Rubljov (6.) - Jan-Lennard Struff (100.) | Court Rainier III (11:00 SELČ)
Jan-Lennard Struff bude usilovat o své první semifinále na turnajích Masters. V cestě mu stojí předloňský finalista Andrej Rubljov, který už má na kontě čtyři postupy mezi nejlepší kvarteto na akcích této kategorie. Vzájemná bilance je vyrovnaná 3-3, na antuce vede Struff 2-1.

Struff má letos výbornou formu a v Monte Carlu exceluje. Rubljov je ale natolik zkušeným hráčem, že by měl jeho senzační jízdu ukončit. Navíc se mu v monackých podmínkách daří, předloni tu vyřadil Rafaela Nadala a Caspera Ruuda a prohrál až ve finále a v loňském osmifinále sehrál třísetovou partii s talentovaným Jannikem Sinnerem. Proti Struffovi měl však v minulosti velké potíže.

Tip na vítěze: Andrej Rubljov

Aktuální forma
Rubljov má letos za sebou osm turnajů a v podstatě se mu povedly jen dva, jedná se o čtvrtfinále na Australian Open a finále v Dubaji. Na dalších čtyřech akcích neporazil více než jednoho soupeře a na úvodních letošních Masters v Indian Wells a Miami skončil shodně v osmifinálové fázi po jasných porážkách s Cameronem Norriem a Jannikem Sinnerem.

Cesta turnajem
V Monte Carlu si vede celkem solidně, nejprve předvedl suverénní obrat proti antukovému specialistovi Jaumemu Munarovi a pak ve dvou setech přehrál krajana Karena Chačanova.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
Přes úvodní kola hlavní soutěže se dostal až při pátém startu, a to předloni, kdy prohrál až ve finále se Stefanosem Tsitsipasem. Loňskou účast zakončil v osmifinále.

Andrej Rubljov - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Dubaj (F)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 15-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 2-0
Bilance proti hráčům Top 50-100: 5-1 (kariérní 106-41)
Bilance ve čtvrtfinále Masters: 0-0 (kariérní 4-3)
Grandslamy: Australian Open (ČF)

Andrej Rubljov - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
8-5
Nejlepší výsledek: finále (2021)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance ve čtvrtfinále: 1-0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Munar (4-6 6-2 6-2), (9) Chačanov (7-6 6-2)

Aktuální forma
Struff byl už na 29. místě žebříčku, jenže posledních pár sezon se mu vůbec nepovedlo a v pořadí klesl do druhé stovky. Letos má vynikající bilanci 27-9, ovšem většinu výher posbíral na challengerech. Jeho výkony na Masters v Monte Carlu jsou překvapením, jelikož před týdnem na antuce v Marrákeši ztroskotal hned na trápícím se Hugovi Gastonovi.

Cesta turnajem
Po úspěšném průchodu kvalifikací nedal v hlavní soutěži v Monaku šanci Albertovi Ramosovi, nasazenému Alexovi de Minaurovi a vlastně ani světové čtyřce Casperovi Ruudovi, proti němuž dokonce vedl už 6-1 5-2.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
V hlavní fázi hraje posedmé, ve čtyřech případech ztroskotal v úvodních kolech a jeho předchozím maximem bylo osmifinále z let 2017-18.

Jan-Lennard Struff - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Monte Carlo (ČF)
Největší úspěchy na antuce: Monte Carlo (ČF)
Bilance: 27-9
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 5-1
Bilance proti hráčům Top 10: 1-0 (kariérní 11-31)
Bilance ve čtvrtfinále Masters: 0-0 (kariérní 0-1)
Grandslamy: Australian Open (1K)

Jan-Lennard Struff - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
8-6
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2023)
Loňský výsledek: nehrál
Bilance ve čtvrtfinále: 0-0
Generálka: Marrákeš (1K)
Cesta turnajem: Ramos (6-4 6-3), (14) de Minaur (6-3 6-2), (4) Ruud (6-1 7-6)


Taylor Fritz (10.) - Stefanos Tsitsipas (3.) | Court Rainier III (12:30 SELČ)
Taylor Fritz zabojuje o své největší antukové semifinále v kariéře. Ve čtvrtfinále letošního ročníku Masters v Monte Carlu vyzve dvojnásobného obhájce titulu Stefanose Tsitsipase. Za sebou mají tři souboje, pokaždé měl navrch Řek.

Tsitsipas vyhrál všechny tři předchozí souboje a na antuce by měl mít celkem jasně navrch. Pro Fritze je totiž nejpomalejší povrch tím nejslabším, kdežto nejlepší řecký tenista v historii na oranžové drti exceluje a vyhrál 13 ze 16 čtvrtfinále. Američan může překvapit, ovšem vítěz posledních dvou ročníků Rolex Monte-Carlo Masters je dle svých slov zase stoprocentně fit, v tomto střetnutí favoritem a měl by vylepšit svou bilanci 12-4 ve čtvrtfinále Masters.

Tip na vítěze: Stefanos Tsitsipas

Aktuální forma
Fritz se může pochlubit skvělou letošní bilancí 22-6. Po nečekaném nezdaru ve druhém kole Australian Open se zase rozjel a na všech pěti letošních podnicích ATP prošel minimálně do čtvrtfinále, přičemž v Delray Beach získal svůj pátý titul. Na březnových Masters v Indian Wells, kde neobhájil triumf, a v Miami vypadl shodně před branami semifinále.

Cesta turnajem
Antukové jaro zahajuje na Masters v Monte Carlu, na úvod přehrál i díky zvládnutému maratonskému tie-breaku bývalého šampiona Stana Wawrinku a v osmifinále po obratu přemohl Jiřího Lehečku.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
Do závěrečných kol prošel také při dvou ze tří předchozích startů. Čtvrtfinále je jeho maximem, loni v něm neuspěl proti Alejandrovi Davidovichovi.

Taylor Fritz - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Delray Beach (T);  Acapulko,  Dallas (SF)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 22-6
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 2-0
Bilance proti hráčům Top 10: 2-1 (kariérní 17-30)
Bilance ve čtvrtfinále Masters: 0-2 (kariérní 2-5)
Grandslamy: Australian Open (2K)

Taylor Fritz - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
7-3
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2022-23)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance ve čtvrtfinále: 0-1
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Wawrinka (7-6 6-2), Lehečka (4-6 6-4 6-1)

Aktuální forma
Tsitsipas na začátku sezony sbíral jedno vítězství za druhým, v týmovém United Cupu porazil všechny čtyři protivníky a na Australian Open ho zastavil až ve finále suverénní Novak Djokovič. Na začátku února přidal další dvě výhry v Davisově poháru a v půlce února měl bilanci 12-1. Do dalších turnajů však vstupoval se zraněním ramene. Kvůli špatnému výkladu pravidel jel na březnová Masters do Spojených států, v Indian Wells prohrál hned s Jordanem Thompsonem a v Miami v osmifinále s Karenem Chačanovem.

Cesta turnajem
V Monte Carlu pošetřil na úvod síly, po pěti gamech mu vzdal Benjamin Bonzi. V osmifinále si pak snadno poradil s Nicolásem Jarrym a potvrdil, že už zranění ramene doléčil.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
Za sebou má čtyři starty, dál než do osmifinále se podíval až v posledních dvou letech a pokaždé triumfoval. V posledních dvou ročnících dohromady ztratil jeden set.

Stefanos Tsitsipas - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open (F)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 16-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance na antuce: 2-0
Bilance proti hráčům Top 10: 0-1 (kariérní 31-41)
Bilance ve čtvrtfinále Masters: 0-0 (kariérní 12-4)
Grandslamy: Australian Open (F)

Stefanos Tsitsipas - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
14-2
Nejlepší výsledek: triumf (2021-22)
Loňský výsledek: triumf
Bilance ve čtvrtfinále: 2-0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Bonzi (4-1 skreč), Jarry (6-3 6-4)


Daniil Medveděv (5.) - Holger Rune (9.) | Court Rainier III (15:00 SELČ)
Daniil Medveděv má na dosah své teprve třetí antukové semifinále na nejvyšším okruhu a zároveň vyrovnání svého maxima na antukových Masters a také v Monte Carlu. Ve čtvrtfinále se utká s kolegou z Top 10 Holgerem Runem, který svou jedinou předchozí čtvrtfinálovou účast na Masters přetavil v triumf (Paříž 2022). Bude se jednat o premiérový vzájemný souboj.

Medveděv má ve čtvrtfinále Masters vynikající bilanci 11-3, na antuce 1-0. Se závěrečnými koly má mnohem více zkušeností než dánský teenager. Rune měl však den odpočinku navíc, kdežto Rus dohrával osmifinále s Alexanderem Zverevem, v němž dvakrát returnoval na udržení se v zápase, v pozdních večerních hodinách. Šance jsou celkem vyrovnané. Medveděv ukazuje, že umí i na antuce, a letos se trápícího Runeho by tak klidně mohl porazit i na svém nejméně oblíbeném povrchu.

Tip na vítěze: Holger Rune

Aktuální forma
Medveděv si ještě před pár měsíci procházel více než roční krizí, kterou završil vyřazením ve třetím kole Australian Open. Od půlky února se ovšem neskutečně rozjel, na všech pěti turnajích se probojoval až do finále a triumfoval v Rotterdamu, Dauhá, Dubaji (ve třech týdnech po sobě) a na Masters v Miami. Letos má fenomenální bilanci 31 výher a pouhých tří porážek.

Cesta turnajem
Antuka je pro něj nejméně oblíbeným povrchem, nicméně v úvodním zápase to nebylo vidět, Lorenzovi Sonegovi povolil pouhých pět gamů. V osmifinále s Alexanderem Zverevem se naopak trápil, ve druhé i rozhodující sadě returnoval na udržení se v utkání a v napínavé koncovce likvidoval dva mečboly.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
V hlavní soutěži startuje počtvrté. V letech 2017-18 skončil v úvodních kolech, nicméně v roce 2019 tu postoupil až do semifinále a zaregistroval jeden ze svých mála solidních antukových výsledků.

Daniil Medveděv - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Miami,  Dubaj,  Dauhá,  Rotterdam (T);  Indian Wells (F);  Adelaide 1 (SF)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 31-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na antuce: 2-0
Bilance proti hráčům Top 10: 4-2 (kariérní 33-34)
Bilance ve čtvrtfinále Masters: 2-0 (kariérní 11-3)
Grandslamy: Australian Open (3K)

Daniil Medveděv - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
7-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2019)
Loňský výsledek: nehrál
Bilance ve čtvrtfinále: 1-0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Sonego (6-3 6-2), (13) Zverev (3-6 7-5 7-6)

Aktuální forma
Rune měl famózní závěr loňské sezony korunovaný triumfem na Masters v Paříži a debutem v Top 10. Dosavadní průběh letošního roku je však z jeho pohledu zklamáním, na kontě má několik překvapivých porážek, do čtvrtfinále se dostal teprve potřetí a jeho maximem jsou semifinále v Montpellieru a Acapulku. Na předchozích dvou Masters v Indian Wells a Miami skončil ve třetím kole a v osmifinále.

Cesta turnajem
Na postup mezi nejlepší osmičku mu stačila jedna výhra. Po volném losu si snadno poradil s trápícím se Dominicem Thiemem a k osmifinále mu nenastoupil Matteo Berrettini.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
Oba předchozí starty zakončil brzy, předloni vypadl v prvním kole a loni ve druhém.

Holger Rune - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Acapulko,  Montpellier (SF)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 15-7
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 1-0
Bilance proti hráčům Top 10: 0-2 (kariérní 9-8)
Bilance ve čtvrtfinále Masters: 0-0 (kariérní 1-0)
Grandslamy: Australian Open (OF)

Holger Rune - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
2-2
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2023)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance ve čtvrtfinále: 0-0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Thiem (6-2 6-4), Berrettini (bez boje)


Lorenzo Musetti (21.) - Jannik Sinner (8.) | Court Rainier III (16:30 SELČ)
Lorenzo Musetti si zahraje podruhé v kariéře čtvrtfinále na turnajích Masters a zabojuje o své premiérové semifinále na této úrovni. Na závěr programu vyzve v italském derby Jannika Sinnera, který neuspěl v ani jednom ze dvou předchozích čtvrtfinálových duelů na antukových Masters. Oba předchozí souboje vyhrál Sinner.

Musetti sice v Monte Carlu nadělil tři "kanáry" po sobě a vyřadil světovou jedničku Novaka Djokoviče, nicméně jeho výkon v posledním zápase nebyl nijak oslnivý a těžil spíše z mizerného představení aktuálního lídra žebříčku. Pokud pomýšlí na postup do semifinále, bude se muset proti favorizovanému krajanovi výrazně zlepšit na servisu. Sinner však nemusel ve čtvrtfinále ani být, v osmifinále likvidoval manko setu a brejku a také mečbol Huberta Hurkacze, pro nějž je antuka nejhorším povrchem.

Tip na vítěze: Jannik Sinner

Aktuální forma
Musetti má za sebou nejlepší sezonu kariéry, dokonce debutoval v Top 20. Po solidním vystoupení v lednovém United Cupu se však ohromně trápil, na ani jednom z úvodních sedmi individuálních turnajů neporazil více než jednoho soupeře a dohromady zapsal pouhá dvě vítězství. Antukové jaro odstartoval před týdnem v Marrákeši a ve čtvrtfinále prohrál s outsiderem Alexandrem Müllerem.

Cesta turnajem
V Monte Carlu vyřadil Miomira Kecmanoviče a Lucu Nardiho, ve třech setech po sobě nadělil "kanára". V osmifinále využil mizerného výkonu Novaka Djokoviče, největšího favorita po třech hodinách udolal a připsal si svůj nejcennější skalp.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
Letošní start je jeho třetím a každou účastí zde vylepšil své maximum, předloni vypadl v prvním kole a loni v osmifinále.

Lorenzo Musetti - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Marrákeš,  Buenos Aires (ČF)
Největší úspěchy na antuce: Marrákeš, Buenos Aires (ČF)
Bilance: 9-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 4-6
Bilance na antuce: 5-4
Bilance proti hráčům Top 10: 1-0 (kariérní 5-9)
Bilance ve čtvrtfinále Masters: 0-0 (kariérní 0-1)
Grandslamy: Australian Open (1K)

Lorenzo Musetti - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
5-2
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2023)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance ve čtvrtfinále: 0-0
Generálka: Marrákeš (ČF)
Cesta turnajem: Kecmanovič (7-6 6-0), Nardi (6-0 6-0), (1) Djokovič (4-6 7-5 6-4)

Aktuální forma
Sinner se v aktuální sezoně zúčastnil šesti turnajů a na všech se podíval minimálně mezi nejlepší šestnáctku. Po vyřazení v osmifinálové fázi Australian Open ovládl halový podnik v Montpellieru a blízko k triumfu měl také v rotterdamské hale. Skvělými výkony se prezentoval i v rámci březnového Sunshine Doublu. V Indian Wells podlehl v semifinále pozdějšímu šampionovi Carlosovi Alcarazovi, v Miami mu porážku oplatil a padl až ve finále s rozjetým Daniilem Medveděvem.

Cesta turnajem
V Monte Carlu mu prvním kole za stavu 0-6 1-3 vzdal Diego Schwartzman. Mnohem více práce měl v osmifinále s Hubertem Hurkaczem, ačkoli na antuce je Polák nejslabší. Po likvidaci manka setu a brejku odvracel mečbol.

Historie na Rolex Monte-Carlo Masters
Debut si odbyl předloni a skončil ve druhém kole, v loňském čtvrtfinále prohrál bitvu s Alexanderem Zverevem.

Jannik Sinner - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Montpellier (T);  Miami,  Rotterdam (F);  Indian Wells (SF)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 23-5
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 2-0
Bilance proti hráčům Top 30: 6-4 (kariérní 38-36)
Bilance ve čtvrtfinále Masters: 2-0 (kariérní 3-3)
Grandslamy: Australian Open (OF)

Jannik Sinner - Rolex Monte-Carlo Masters
Kariérní bilance:
6-2
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2022-23)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance ve čtvrtfinále: 0-1
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Schwartzman (6-0 3-1 skreč), (10) Hurkacz (3-6 7-6 6-1)

ROLEX MONTE-CARLO MASTERS 2023 - PROGRAM 5. HRACÍHO DNE
• COURT RAINIER III • (od 11:00 SELČ)
1. Rubljov (5-) - Struff (Něm.)
2. Fritz (8-USA) - Tsitsipas (2-Řec.)
3. Medveděv (3-) - Rune (6-Dán.) / nejdříve v 15:00 SELČ
4. Musetti (16-It.) - Sinner (7-It.)
Kompletní program
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
darek.vrana
Já si včera říkal, že Fritz hraje nějak moc dobře. Jirka hrál skvěle, ale on mu nedaroval vůbec nic. A dneska to potvrzuje.
Reagovat
steve79
Medveděv hodně překvapil
Reagovat
Krisboy
Hodně? Spíš jen trochu. Ačkoliv se hraje na antuce, tak Řetězov ještě není ve své dřívější formě a Medard má letos formu dobrou a i na té cihle se zlepšuje. A ten zápas už opravdu nemohl být vyrovnanější a výsledek těsnější.
Takže za mě - vesmír je v pořádku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist