6. den na WTA Elite Trophy: O titul si to rozdají Görgesová a Vandewegheová

5. 11. 2017, 01:00
Previews 33
"Malý Turnaj mistryň" v čínském Zhuhai dnes čeká poslední hrací den. Na programu je finále dvouhry i čtyřhry. O titul pro vítězku WTA Elite Trophy si to rozdají osm zápasů neporažená Julia Görgesová z Německa a Američanka CoCo Vandewegheová. V deblovém finále na sebe narazí domácí hráčky. Dvojice Jing-Jing Lu, Shuai Zhang vyzve krajanky Ying-Ying Duan, Xinyun Han.

Stadium (Start v 9:00 SEČ)

1. Julia Görgesová (18.) - CoCo Vandewegheová (12.)
Letošní finále turnaje WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai obstarají osm zápasů neporažená Julia Görgesová a CoCo Vandewegheová. Obě hráčky se potkávají popáté a poprvé ve finále. Jediný letošní duel vyhrála po skreči Görgesové Američanka.

Görgesová byla letos ve finále již na všech površích. Titul ale vybojovala až na čtvrtý pokus předminulý týden v hale v Moskvě. Ve vynikající formě pokračuje také v Zhuhai, kde ještě neztratila set. Ve skupině nedala šanci Rybárikové ani Mladenovicové a další skvělý výkon předvedla ve včerejším semifinále proti Sevastovové. Na kontě má již osm vítězství v řadě a dnes bude útočit na čtvrtý kariérní titul.

Vandewegheová na domácím US Open došla do semifinále a vyrovnala své grandslamové maximum, které stanovila letos v Melbourne. Od výprasku od krajanky Keysové se ale Američance přestalo dařit a na dalších dvou turnajích vyhrála pouhé jedno utkání. Po prohrané úvodní sadě se Shuai Peng však v čínské metropoli válí. Američanka duel s Číňankou úspěšně otočila, jasně přehrála Vesninovou a v semifinále ztratila jen šest gamů s rozjetou Bartyovou. Ve finále je letos podruhé a bude usilovat o první letošní a celkově třetí kariérní trofej, stejně jako Görgesová o tu vůbec nejcennější.

Vandewegheová a Görgesová se naposledy utkaly ve Fed Cupu, Němka skrečovala

Görgesová letos prožívá jednu ze svých nejlepších sezon. Letošní rok zahájila semifinálovou účastí v Aucklandu. Na úvodním grandslamu sezony skončila ve druhém kole. Další postup mezi nejlepší kvarteto přidala v hale v Budapešti.

Na první šňůře amerických betonů neměla špatné výsledky. V Acapulku prohrála ve druhém kole, ovšem v Indian Wells i Miami došla do třetího kola. Na druhou stranu prohrála s hráčkami, které by měla porážet (Davisová a Ozakiová). V hale se Němce opět dařilo. V Bielu si zahrála čtvrtfinále.

Antuková sezona naopak příliš vydařená nebyla. Görgesová skončila v prvním kole v Praze, Madridu i na French Open. Jedinou výhru zaznamenala na domácí oranžové drti v Norimberku a dvě výhry v řadě si připsala pouze v Římě.

Druhou polovinu sezony má Němka výbornou. Už na trávě na Mallorce letos poprvé postoupila do finále, ve Wimbledonu poté prohrála bitvu prvního kola s Curenkovou, ale chuť si spravila na antuce v Bukurešti, kde si připsala další finále.

O titul neúspěšně bojovala také na úvod sezony amerických betonů ve Washingtonu. V Torontu se loučila už v prvním kole, nicméně v Cincinnati uhrála čtvrtfinále a na US Open osmifinále.

V Asii se Görgesové až tolik nedařilo. Ve Wuhanu i Pekingu skončila na druhé soupeřce. Hala ovšem Němce prostě sedí. Dalšího skvělého výsledku se dočkala v Moskvě, kde konečně uspěla i ve finále a získala třetí kariérní titul na okruhu WTA. Do Zhuhai, kde startuje poprvé, tak dorazila se šňůrou pěti vítězství a vynikající letošní bilancí v hale.

Julia Görgesová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Moskva (vítězka); Washington, Bukurešť, Mallorca (finále); Budapešť,  Auckland (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Moskva (vítězka); Zhuhai (finále); Budapešť (semifinále)
Bilance: 47-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance v hale: 13-2
Bilance ve finále: 1-3 (kariérní 3-7)
Bilance proti hráčkám Top 20: 9-6 (kariérní 26-67)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (osmifinále)

Julia Görgesová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 3-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (vítězka)
Výsledky ve skupině: Rybáriková (6-1 7-6), Mladenovicová (6-2 7-6)
Semifinále: Sevastovová (6-3 6-3)

Vandewegheová hned v prvním měsíci letošní sezony dosáhla na životní úspěch. V Sydney sice vypadla už ve druhém kole, nicméně na Australian Open postoupila až do semifinále, což se jí na grandslamu podařilo vůbec poprvé. Pětadvacetiletá Američanka v Melbourne mimo jiné porazila také loňskou šampionku a tehdejší světovou jedničku Kerberovou, Španělku Muguruzaovou a nad její síly byla až krajanka Venus Williamsová.

Poté se však Vandewegheové na turnajích vůbec nedařilo. Sérii tří porážek v řadě přerušila ve Stuttgartu, kde ale vyhrála jen jeden zápas. Dalšího kvalitního výsledku se dočkala až v Madridu, když postoupila do čtvrtfinále. Na French Open ovšem vypadla hned v prvním kole.

Ani travnatou část sezony nezahájila příliš dobře. V Hertogenboschi skončila v prvním kole, ale poté se postupně rozehrála. V Birminghamu uhrála čtvrtfinále a mezi nejlepší osmičku postoupila také v oblíbeném Wimbledonu.

Jedinou letošní finálovou účast si připsala na domácí půdě ve Stanfordu. Titul jí však vyfoukla krajanka a velká kamarádka Keysová. S Keysovou prohrála také v prvním kole v Cincinnati a výhry se nedočkala ani v Torontu. Na domácí grandslam ovšem načasovala formu výborně.

Ve Flushing Meadows postupně přehrála Riskeovou, Jabeurovou, Radwaňskou, Šafářovou, loňskou finalistku a tehdejší světovou jedničku Karolínu Plíškovou a vyrovnala své grandslamové maximum. V semifinále opět nestačila na Keysovou.

V posledních téměř dvou měsících odehrála pouhé dva turnaje. V Pekingu vzdala utkání druhého kola s Gavrilovovou a v Moskvě prohrála hned první zápas s Curenkovou. Na WTA Elite Trophy startuje poprvé.

CoCo Vandewegheová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Stanford (finále);  US Open,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Zhuhai (finále); Moskva (2. kolo)
Bilance: 33-17
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 3-1
Bilance ve finále: 0-1 (kariérní 2-2)
Bilance proti hráčkám Top 20: 10-7 (kariérní 27-41)
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (semifinále)

CoCo Vandewegheová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 3-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Shuai Peng (3-6 6-3 6-2), Vesninová (6-3 6-2)
Semifinále: Bartyová (6-3 6-3)

WTA ELITE TROPHY 2017 - PROGRAM 6. HRACÍHO DNE
• STADIUM • (od 6:30 SEČ)
1. Jing-Jing Lu/Shuai Zhang (4-Čína) - Ying-Ying Duan/Xinyun Han (6-Čína)
2. Görgesová (7-Něm.) - Vandewegheová (2-USA) / nejdříve v 9:00 SEČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

33
Přidat komentář
sprchon
Nádhera! Za stavu 2:5 v prvním setu jsem moc nevěřil. Jak ale CoCo přeskočí, tak se to s ní táhne až do konce. Neumí něco jen tak hodit za hlavu (a to nemyslím fyzicky, raketu samozřejmě za hlavu hodit dokáže :))... Naopak Jule se nenechala rozhodit, šla si za tím a od tý doby prohrála už jen jeden game. Ve 2. setu byl možná zlomovej hned první game. CoCo tam vedla 30:15 na servisu, vypadalo to, že by se mohla zklidnit a vrátit se do zápasu. Bohužel se to nepovedlo a zápas už mě ve 2. setu zas tak nebavil. Závěr prvního byl parádní... Ale tak super tejden pro obě. Trofej předala staronový německý jedničce Steffi Graff. :) Snad Colleen nebude dlouho smutná, když dostala toho plyšáka. :)
Reagovat
horska.kraslice
Teda jak to ta Steffi dělá, že vypadá pořád stejně? :-)
Reagovat
sprchon
Taky jsem si říkal. :)
Jinak teď čtu knížku Open od Agassiho, zatím fakt zajímavý. ;)
Reagovat
tommr
staronový jedničce? Pokud se nepletu tak Goergesová předtím nikdy německou jedničkou nebyla. Vždycky před ní byla aspoň jedna z trojice Kerber, Lisicki, Petkovic ...
Reagovat
sprchon
Jedničkou je už dva tejdny. V live ji na chvíli předběhla Angie, sám jsi to tu psal. Jule si to musela uhájit. ;)
Reagovat
tommr
dočasný vedení v průběžným žebříčku se ale nepočítá pokud ho hráčka nedokáže udržet. Faktem je pouze to, že Goergesová je od 23.10 nová německá jednička ...
Kerberová sice měla šanci Goergesovou opět předstihnout, ale nevyužila jí a naopak dokonce vypadla z první dvacítky. Jestli se nepletu tak je to největší propad světový jedničky během jedný sezóny v novodobý historii (pokud počítáme jen kompletně odehrané sezóny) ...
Reagovat
sprchon
No nevěděl jsem, jak to formulovat. Vím, že už je jednička od 23.10., proto jsem nechtěl napsat "nová" a napsal jsem "staronová" právě kvůli tomu průběžnýmu žebříčku. ;) Ale pochopili jsme se.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Šípkové Růžence.
Posouvá se na osobní maximum. Navíc i pro ostatní hráčky je no.10 dosažitelnější - CoCo nemá takový náskok a v lednu bude obhajovat semi na AO.
Top 10 2018
Přání, aby se do topky dostaly:
Ash, Petra, Jule, Nasťa, Sloane
Tip: Sloane, Petra, Nasťa, Darya
Věřím, že top 10 budou znovu atakovat Angelique, Agnieszka, Serena...
Reagovat
sprchon
Specifikuj blíž tu Daryu. :)
Reagovat
smazaný uživatel
DK
Reagovat
sprchon
Odvážný... Ale tak co by ne... ;)
Reagovat
Torn
Super, že vyhrála Julie. Coco není moje favoritka, ale to podání ruky na konci atd., bylo pěkné.
Reagovat
blixa
Julčáááá !!!!!!!!!! :D
Reagovat
sprchon
Hmm, CoCo pěkně utekly nervy, když měla dopodávat a ani v tom dalším servírovacím gamu se jí nepodařilo je najít. Julce naopak narostly křídla. :) Tak snad teď.
Reagovat
sprchon
Colleen to tam chvíli bezmyšlenkovitě prala, trefila vítěznej return o rychlosti 157 km/h. :D Jule naštěstí zůstala klidná a dopodávala první set. :)
Reagovat
Torn
Hlavně to není žádná Colleen, když už :).
Reagovat
sprchon
https://en.wikipedia.org/wiki/CoCo_Vandeweghe
Reagovat
Torn
Já anglickou wikipedii znám, nicméně ona se fakt jmenuje Coco, mám pocit, že se to tu řešilo, stejně jako její příjmení je pár generací zpátky trochu jiné "Van de Weghe".
Reagovat
sprchon
Jo, řešilo se to tu, jmenuje se Colleen a taky CoCo a taky Vandeweghe. ;)
Reagovat
Torn
:D
Reagovat
sprchon
A tady máš indonéskou Wikipedii, to bych se divil, kdybys znal i tu. :)

https://id.wikipedia.org/wiki/Coco_Vandeweghe
Reagovat
Torn
:D:D, víš, jak běžně funguje wikipedie? Mnohdy se ty články jen překládají z jiného jazyka, často je to třeba právě z angličtiny, kde je vytvořen třeba jen výtah, takže případná chyba (neříkám, že to je), se může šířít internetem jako hoax. Ale jako dohadovat se tu nebudu. :D
Reagovat
sprchon
Vím, ale v případě toho jména tam chyba není. ;) Narodila se jako Colleen "Coco" Vandeweghe.
Reagovat
horska.kraslice
Něco jako William "Bill" Clinton, prostě americký způsob.
Reagovat
sprchon
Asi jo. Williamovi se ale říká hovorově Bill, ne? Něco jako je u nás Jan a Jeník/Honza.
Reagovat
horska.kraslice
Jojo, je to jako u nás Jan-Honza nebo třeba Josef-Pepík. A domnívám se, že na stejném principu je to i s Coleen-Coco.
Je legrační, že v Americe používají ta domácká jména i oficiálně, včetně prezidenta. U nás si lze těžko představit, že by se oficiálně psalo Milda Z., Véna K. apod. :-)))))
Reagovat
Fandina
Jak je to s Coco nevím, možná se tam tak to jméno nepoužívá, ale třeba Saša Vondra se u nás běžně používalo, i když je to Alexandr a třeba i Mirek Topolánek, i když nevím, jestli to není jeho křestní jméno.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, dostat se CoCo do hlavy a pak je sotva poloviční.
Jsem zvědavý, co vymyslí ve 2. setu.
Reagovat
sprchon
Musí si vyhrát servis a uklidnit se... Zatím ale pořád vypadá až moc nas.raně
Reagovat
sprchon
Ale je fakt, že Jule ty poslední gamy hrála skvěle, skoro bezchybně. Teď už soupeřce zase trochu pomáhá...
Reagovat
smazaný uživatel
reklama na Asics :-)
https://www.instagram.com/p/BYPMwEenfGJ/?hl=cs&taken-by=jgoerges88
Reagovat
sprchon
:)
Reagovat
Pavlis
Začalo to 3. 8. 2017, skončilo přesně o tři měsíce později. Od té chvíle, co prohrála v Birminghamu s Petrou, jí do konce sezóny zbývaly už jen tři výhry, jak symbolické. Jinak ale takových finále, jeden titul a souboj s Halepkou, dopadla neslavně. Ale umístění v žebříčku furt slušný, příští rok tak má od června nula obhajob. Nejdříve se ale bude muset nějak dostat z té nelichotivé série na WTA Tour.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist