7. den v Římě: O titul si to rozdají Karolína Plíšková s Kontaovou a Djokovič s Nadalem

19. 5. 2019, 06:00
Previews 24
V rámci sedmého hracího dne letošního ročníku Internazionali BNL d'Italia se rozdají všechny trofeje. Ve finále ženské dvouhry se střetnou česká tenistka Karolína Plíšková s Johannou Kontaovou. Finále mužské dvouhry obstarají světová jednička a čtyřnásobný vítěz Novak Djokovič a osminásobný šampion a obhájce titulu Rafael Nadal. Na programu jsou také finále čtyřher.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry žen •
Kar. Plíšková (4-ČR) - Kontaová (Brit.) | Centrale (13:00 SELČ)
• Finále dvouhry mužů •
Djokovič (1-Srb.) - Nadal (2-Šp.) | Centrale (16:00 SELČ)
• Finále čtyřhry žen •
Azarenková/Bartyová (Běl./Austr.) - Grönefeldová/Schuursová (8-Něm./Niz.) | Pietrangeli (15:00 SELČ)
• Finále čtyřhry mužů •
Cabal/Farah (3-Kol.) - Klaasen/Venus (6-JAR/N. Zél.) | Pietrangeli (13:30 SELČ)


• Finále dvouhry žen •
Karolína Plíšková (7.) - Johanna Kontaová (42.) | Centrale (13:00 SELČ)
Karolína Plíšková dnes bude bojovat o vyrovnání svého kariérního maxima, svou dosud nejcennější trofej totiž vybojovala právě na turnajích WTA Premier 5, konkrétně před třemi lety v Cincinnati. Ve finále narazí na Johannu Kontaovou, která před startem letošní sezony nikdy nebyla na WTA ve čtvrtfinále a na grandslamovém French Open ještě nikdy nevyhrála zápas v hlavní soutěži. Přesto si letos zahraje již své druhé antukové finále. Ve vzájemné bilanci Plíšková dominuje, vede 5-1.

Plíšková bude ve svém 25. finále usilovat o 13. titul. Letos vyhrála finále zkraje roku v Brisbane, v Miami naopak neuspěla. Dnešním triumfem by vyrovnala své maximum (titul ze Cincinnati 2016). Ve finále na akcích WTA Premier 5 je potřetí, zatímco v Cincinnati 2016 uspěla, v roce 2015 prohrála finále v Dubaji. Plíšková je první českou finalistkou římského turnaje od roku 1982 (Hana Mandlíková) a může být první českou vítězkou po 41 letech (Regina Maršíková, 1978).

28letá Kontaová po předloňském triumfu v Miami, kde získala třetí kariérní a nejcennější titul (finálová bilance 3-4), úplně vypadla z tempa a začala se propadat žebříčkem WTA. Na antuce se zdá být bývalá světová čtyřka zpět v nejlepší formě, na svém nejhorším povrchu totiž začíná sbírat největší úspěchy za poslední dva roky. Naposledy si finále zahrála nedávno na antuce v Rabatu, kde prohrála s Marií Sakkariovou. Dnes ji čeká největší finále na antuce a první na podnicích WTA Premier 5. Kontaová je první britskou finalistkou od roku 1971, kdy v Římě triumfovala Virginia Wadeová.

Bývalá světová jednička Plíšková má díky finálové účasti jistý posun o tři místa na pozici světové čtyřky. Pokud dnes zvítězí, bude v pondělí světovou dvojkou. Kontaová se bez ohledu na dnešní výsledek vrátí do Top 30, nejhůře bude 26. hráčkou světa, v případě triumfu jí bude v pondělí patřit 22. příčka.

Obě hráčky v Římě předvádějí skvělý tenis a mohlo by se tak jednat o velmi kvalitní finále. Vzhledem k vzájemné bilanci a letošním výkonům obecně favorizujeme českou tenistku, která přece jen na antuce v minulosti dosahovala lepších výsledků.

Tip: Plíšková ve třech setech

Aktuální forma
Plíškové se po famózních úvodních měsících nepodařil vstup do antukového jara. Ve Stuttgartu v roli obhájkyně titulu prohrála hned úvodní zápas s Viktorií Azarenkovou a kvůli neznámému viru, s nímž se trápila přes měsíc, vzdala účast v pražské Stromovce. Na prestižním turnaji v Madridu už ve druhém kole prohrála s kvalifikantkou Katerynou Kozlovovou.

Cesta turnajem
Plíšková měla coby nasazená čtyřka v prvním kole volný los a na úvod si snadno poradila s Ajlou Tomljanovičovou. Osmifinále proti talentované Sofii Keninové a čtvrtfinále proti ve formě hrající Viktorii Azarenkové naopak musela otáčet. V semifinále se jí povedla odveta za loňskou porážku proti rozjeté kvalifikantce Marii Sakkariové. V Římě letos nepotkala nasazenou soupeřku.

Historie na Internazionali BNL d'Italia
Plíšková v Římě startuje popáté. Postupem do finále výrazně vylepšila své předchozí maximum (čtvrtfinále 2017), jinak vypadla vždy již v úvodních kolech. Loni hned v prvním zápase nestačila na Marii Sakkariovou.

Karolína Plíšková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Brisbane (vítězka);  Miami (finále);  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Řím (finále)
Bilance: 26-7
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 5-2
Bilance proti hráčkám Top 31-50: 8-1 (kariérní 55-29)
Bilance ve finále WTA Premier 5: 0-0 (kariérní 1-1)
Bilance ve finále: 1-1 (kariérní 12-12)
Grandslamy: Australian Open (semifinále)

Karolína Plíšková - Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 6-4
Nejlepší výsledek: finále (2019)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Stuttgart (2. kolo), Madrid (2. kolo)
Cesta turnajem: Tomljanovičová (6-3 6-3), Keninová (4-6 6-4 6-3), Azarenková (6-7 6-2 6-2), Sakkariová (6-4 6-4)

Aktuální forma
Kontaová po nepovedeném úvodu sezony se na svém nejhorším povrchu vrací do bývalé formy. Bývalá světová čtyřka v Rabatu poprvé v kariéře postoupila do antukového čtvrtfinále na WTA a až ve finále prohrála s Marií Sakkariovou. V Madridu po výhře nad Alison Riskeovou statečně vzdorovala Simoně Halepové.

Cesta turnajem
Kontaová ve výborné formě pokračuje v Římě. Znovu po týdnu si poradila s Alison Riskeovou, ve druhém kole si vyšlápla na světovou osmičku Sloane Stephensovou, v osmifinále přehrála další americkou grandslamovou šampionku Venus Williamsovou, ve čtvrtfinále ve třech setech zastavila rozjetou Markétu Vondroušovou a v semifinále po obratu zaskočila rozjetou vítězku madridského podniku Kiki Bertensovou.

Historie na Internazionali BNL d'Italia
Kontaová si v minulosti zahrála římský turnaj třikrát a pokaždé skončila v osmifinále, naposledy loni po porážce s Jelenou Ostapenkovou.

Johanna Kontaová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Rabat (finále)
Největší úspěchy na antuce: Rabat (finále)
Bilance: 24-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 10-2
Bilance proti hráčkám Top 10: 3-2 (kariérní 17-21)
Bilance ve finále WTA Premier 5: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 0-1 (kariérní 3-4)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

Johanna Kontaová - Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 10-3
Nejlepší výsledek: finále (2019)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Rabat (finále), Madrid (2. kolo)
Cesta turnajem: Riskeová (6-4 6-1), (7) Stephensová (6-7 6-4 6-1), V. Williamsová (6-2 6-4), Vondroušová (6-3 3-6 6-1), (6) Bertensová (5-7 7-5 6-2)


• Finále dvouhry mužů •
Novak Djokovič (1.) - Rafael Nadal (2.) | Centrale (16:00 SELČ)
Letošní finále dvouhry mužů nabídne souboj mezi čtyřnásobným vítězem Novakem Djokovičem a osminásobným šampionem a obhájcem titulu Rafaelem Nadalem. Pokud Nadal zastaví Djokoviče, jenž úspěšně navazuje na triumf z Madridu, osamostatní se v historických tabulkách na prvním místě v počtu trofejí z Masters, které momentálně sdílí právě s Djokovičem. Bude se jednat již o 54. vzájemné měření sil. Poslední dva souboje vyhrál Djokovič, jenž ve vzájemné bilanci vede 28-25. Nadal v Římě vyhrál 4 ze 7 předchozích duelů, na antuce 15 z 22 předchozích střetnutí.

31letý Djokovič má ve finálových bojích na římském Masters vyrovnanou bilanci 4-4, naposledy se radoval v roce 2015 a je posledním srbským finalistou i vítězem turnaje. Finále si letos zahrál na Australian Open a před týdnem v Madridu, v obou případech uspěl. Po madridském triumfu si vylepšil svou bilanci ve finále Masters na 33-15. Celkově dnes nastoupí ke svému 108. finále a bude usilovat o 75. kariérní trofej.

O rok starší Nadal stále čeká na první letošní a celkově 81. titul (finálová bilance 80-37). Do finále letos postoupil pouze na Australian Open, kde schytal výprask právě od Djokoviče. V Římě je osminásobný šampion ve finále již pojedenácté. Na Masters si zahraje jubilejní a rekordní 50. finále a bude v něm stejně jako jeho dnešní soupeř útočit na rekordní 34. trofej z Masters.

Světová jednička Djokovič bez ohledu na dnešní výsledek zvýší náskok na druhého Nadala, jelikož ten v Římě obhajuje titul a Djokovič loni skončil v semifinále právě na raketě Španěla. Srb bude mít na Nadala v pondělí stále náskok přes 4 000 bodů, v případě triumfu to může být dokonce přes 5 000 bodů.

Na letošním Australian Open se ukázalo, že Nadal si proti Djokovičovi příliš nevěří. Jenže toto finále se odehraje na jeho nejlepším povrchu a Nadal bude mírným favoritem. Rozhodne nejspíše pár klíčových momentů. Nadal bude chtít konečně získat první letošní titul a potvrdit, že je největším favoritem blížícího se French Open.

Tip: Nadal ve třech setech

Aktuální forma
Djokovič po nepřesvědčivých výkonech na březnových Masters postupně zlepšuje formu před dalším grandslamem. V Monte Carlu sice již ve čtvrtfinále nestačil na Daniila Medveděva, ovšem v Madridu poprvé od triumfu v Melbourne postoupil do semifinále, nakonec celý turnaj vyhrál a vyrovnal rekord Rafaela Nadala v počtu trofejí z Masters.

Cesta turnajem
Djokovič byl zpočátku v Římě naprosto suverénní a i nadále potvrzoval zlepšenou formu, když nedal šanci Denisovi Shapovalovovi ani Philippovi Kohlschreiberovi. Ve čtvrtfinále s Juanem Martínem Del Potrem měl ovšem namále, ve druhé sadě fantastického a maratonského duelu musel likvidovat dva mečboly. V semifinále po dalším "tříseťáku" potvrdil roli favorita proti rozjetému Diegovi Schwartzmanovi.

Historie na Internazionali BNL d'Italia
Djokovič si v Římě celkem osmkrát zahrál finále a má v nich poloviční úspěšnost. Majitel 33 trofejí z Masters se hlavní soutěže italského podniku účastní potřinácté, při všech předchozích startech došel minimálně do čtvrtfinále. Loni v semifinále nestačil na Rafaela Nadala.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Madrid,  Australian Open (vítěz);  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (vítěz)
Bilance: 23-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na antuce: 10-1
Bilance proti hráčům Top 10: 5-0 (kariérní 201-90)
Bilance ve finále Masters: 1-0 (kariérní 33-15)
Bilance ve finále: 2-0 (kariérní 74-33)
Grandslamy: Australian Open (vítěz)

Novak Djokovič - Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 50-8
Nejlepší výsledek: vítěz (2008, 2011, 2014 - 2015)
Loňský výsledek: semifinále
Generálka: Monte Carlo (čtvrtfinále), Madrid (vítěz)
Cesta turnajem: volný los, Shapovalov (6-1 6-3), Kohlschreiber (6-3 6-0), (7) Del Potro (4-6 7-6 6-4), Schwartzman (6-3 6-7 6-3)

Aktuální forma
Nadal se po zranění kolene vrátil na svém nejlepším povrchu. Ale roli antukového krále stále nepotvrzuje. V Monte Carlu v semifinále jasně nestačil na pozdějšího vítěze Fabia Fogniniho, v Barceloně v semifinále prohrál s pozdějším šampionem Dominicem Thiemem a do třetice v semifinále v Madridu podlehl Stefanosovi Tsitsipasovi.

Cesta turnajem
V Římě ovšem Nadal zatím působí neporazitelně. S Jérémym Chardym i Nikolozem Basilašvilim ztratil jediný game, pouhé čtyři hry ve čtvrtfinále povolil krajanovi Fernandovi Verdascovi a suverénně si poradil i se svým posledním přemožitelem Tsitsipasem.

Historie na Internazionali BNL d'Italia
Rekordman v počtu trofejí z Masters (33) Nadal při svých 14 účastech v Římě celkem osmkrát triumfoval, naposledy loni. Jeho nejhorším výsledkem je druhé kolo z roku 2008, jinak byl vždy minimálně ve čtvrtfinále. Finále si v italské metropoli zahraje pojedenácté

Rafael Nadal - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (finále); Madrid,  Barcelona,  Monte Carlo,  Indian Wells (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid, Barcelona, Monte Carlo (semifinále)
Bilance: 24-5
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 13-3
Bilance proti hráčům Top 10: 1-3 (kariérní 163-88)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 33-16)
Bilance ve finále: 0-1 (kariérní 80-37)
Grandslamy: Australian Open (finále)

Rafael Nadal - Internazionali BNL d'Italia
Kariérní bilance: 60-6
Nejlepší výsledek: vítěz (2005 - 2007, 2009 - 2010, 2012 - 2013, 2018)
Loňský výsledek: vítěz
Generálka: Monte Carlo (semifinále), Barcelona (semifinále), Madrid (semifinále)
Cesta turnajem: volný los, Chardy (6-0 6-1), (14) Basilašvili (6-1 6-0), Verdasco (6-4 6-0), (8) Tsitsipas (6-3 6-4)


• Finále čtyřhry žen •
/ V. Azarenková / A. Bartyová - / A. L. Grönefeldová / D. Schuursová | Pietrangeli (15:00 SELČ)
Finále ženské čtyřhry obstarají dvojice Viktoria Azarenková, Ashleigh Bartyová a Anna-Lena Grönefeldová, Demi Schuursová. Jediný dosavadní souboj vyhrály před týdnem v Madridu Grönefeldová se Schuursovou. Bartyová a Schuursová spolu loni právě v Římě triumfovaly.

Azarenková s Bartyovou zahájily spolupráci letos, do svého prvního společného finále postoupily bez ztráty setu. Azarenková bude usilovat o svou osmou deblovou trofej, druhou z podniků WTA Premier 5. Grandslamová šampionka ve čtyřhře Bartyová má na kontě devět triumfů, dvakrát se radovala na turnajích WTA Premier 5.

Cesta turnajem
1K: Katóová/Mooreová (7-5 6-2)
2K: (5) S. Hsieh/Strýcová (6-4 6-3)
ČF: Sasnovičová/Curenková (6-2 6-4)
SF: (1) Krejčíková/Siniaková (6-4 6-4)

Grönefeldová se Schuursovou spojily síly letos v únoru a hned na první akci v Dubaji si zahrály finále. V něm ovšem neuspěly a na další finálovou účast čekaly až do dnešního dne. Grönefeldová dnes zaútočí na svůj nejcennější titul, pokud nepočítáme Toronto 2005, kdy ještě nebyly turnaje WTA rozčleněny dnešním způsobem, a celkově 18. trofej. Schuursová už na akcích WTA Premier 5 slavila třikrát, dnes může triumfovat celkově pojedenácté.

Cesta turnajem
1K: L. Kičenoková/Ostapenková (4-6 6-4 10-7)
2K: N. Kičenoková/Spearsová (6-1 6-2)
ČF: Klepačová/Kruničová (6-3 6-0)
SF: (7) H. Chan/L. Chan (7-5 6-7 10-3)


• Finále čtyřhry mužů •
/ J. S. Cabal / R. Farah - / R. Klaasen / M. Venus | Pietrangeli (13:30 SELČ)
Ve finále čtyřhry mužů se o trofej z Masters poperou kolumbijské duo Juan-Sebastian Cabal, Robert Farah a dvojice Raven Klaasen, Michael Venus. Páry se poprvé potkávají na antuce, ve vzájemné bilanci vedou 2-1 Klaasen s Venusem.

Sehraní Cabal s Farahem, kteří spolu pravidelně nastupují od sezony 2010, dnes zaútočí na 13. společný triumf. Zatímco Farah se radoval vždy po boku svého krajana, Cabal má na kontě 13 trofejí. Kolumbijské duo bude usilovat o druhý titul z Masters, loni ovládlo právě Řím. Cabal s Farahem letos neuspěli ve finále v Sydney, v Barceloně už na první letošní triumf dosáhli.

Cesta turnajem
1K: Bopanna/Inglot (7-6 6-3)
2K: Krajicek/Sitak (6-3 6-2)
ČF: (7) B. Bryan/M. Bryan (7-6 4-6 16-14)
SF: (1) Kubot/Melo (2-6 7-6 10-8)

Klaasen s Venusem spolupracují od loňské sezony a ze šesti finále jen jedno přetavili v triumf (Marseille 2018). Klaasen bude útočit na celkově 15. trofej, třetí z Masters. Venus v minulosti triumfoval osmkrát, dnes může poprvé slavit na turnajích Masters. Venus má na rozdíl od svého parťáka ve sbírce grandslamový vavřín.

Cesta turnajem
1K: A. Zverev/M. Zverev (7-6 6-4)
2K: Middelkoop/Simon (6-4 6-2)
ČF: Gonzalez/Zeballos (7-6 5-7 10-7)
SF: (5) Marach/M. Pavič (7-6 4-6 10-7)

INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2019 - PROGRAM 7. HRACÍHO DNE
• CENTRALE • (od 13:00 SELČ)
1. Kar. Plíšková (4-ČR) - Kontaová (Brit.)
2. Djokovič (1-Srb.) - Nadal (2-Šp.) / nejdříve v 16:00 SELČ
• PIETRANGELI • (od 13:30 SELČ)
1. Cabal/Farah (3-Kol.) - Klaasen/Venus (6-JAR/N. Zél.)
2. Azarenková/Bartyová (Běl./Austr.) - Grönefeldová/Schuursová (8-Něm./Niz.) / nejdříve ve 14:30 SELČ
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Titul (i když z debla) se počítá :-)
Ve Štrasburku se hlavně nezranit, neutavit. Důležitější zápasy přijdou na FO.
Reagovat
panzer.dragon
Rafael Nadal vs Novak Djokovic ON CLAY:

Overall:
Nadal: 16
Djokovic: 7

Nadal won 1st 9 clay meetings ( 9 - 0 )
Since then, it's 7 - 7

Best of 3 on clay:
Nadal: 9
Djokovic: 6

Nadal won 1st 5 BO3 on clay ( 5 - 0 )
Since then Djokovic leads 6 - 4

#IBI19
Reagovat
tommr
stihne se to všechno dneska vůbec odehrát? Karolína má štěstí, že je její zápas jako první v pořadí ...
Reagovat
tommr
Karolína má dneska obrovskou příležitost vybojovat svůj nejcennější titul. Výhru v Římě bych s ohledem na povrch považoval za větší úspěch než výhru v Cincinnati ...
Kontaová bude ovšem velice těžká soupeřka. Kdyby mi někdo před turnajem řek, že s ní bude Karolína hrát ve finále tak bych se mu asi vysmál. Její výsledky a předváděná hra na turnaji ovšem vzbuzují oprávněnej respekt ...
Reagovat
cabuna
Já sama jsem si říkala ,že bude dobré ,když přejde 2.kolo ,ale vás žádám aby jste nebyl ani trochu pozitivní at to funguje :-D :-D
Reagovat
peek
Škoda že Markéta byla už totálně vyšťavená, na Kontu rozhodně měla, ale nestačila fyzicky.
Reagovat
tommr
no mě se dokonce zdálo, že se jí zase ozvalo to tříslo. Snad se do před FO do kupy ...
Reagovat
cabuna
Při zápase s Kontou to říkala trenérovi ,že už nemůže a že jí hodně bolí tříslo a měla už tejpy .
Reagovat
tommr
ta holka má na ty zranění strašnou smůlu ... :(
Reagovat
rybicka
No, tříslo to se vrací... :-(
Reagovat
cabuna
To mě mrzí hodně ,ale chudák byla vyčerpaná a není divu při tak těžkých zápasech během 24 hod ,a i s Kontou do 3 setu i přes unavu hrála vyrovnaný souboj .
Reagovat
Patik
Tak Nole vyzerá byť v pohode..na tlačovke uviedol že sa cíti dobre síce nie tak sviežo ako na začiatku turnaja ale že to zvládne..takže aj by mohol dneska to ešte dobojovať.
Reagovat
Kozoroh
Taky doufám, že se No1e o titul pořádně popere. Býkovi by vítězství posílilo sebevědomí.
Reagovat
Padme
Dneska ti fandím taky.
Reagovat
peek
Ač fandí Padme,
Rafa dnes padne...
Reagovat
smazaný uživatel
U zien vyhra Konta, ale u panov neviem, snad Rafael :)
Reagovat
Torn
Malinko víc to přeju Djokerovi, ale nevadí mi výhra ani Rafy, takže čekám aspoň dlouhý a vyčerpávající boj na tří sety 6:4 5:7 7:6(12) :D.
Reagovat
Mayo
Rafa 2-6, 2-6 Djok
Reagovat
smazaný uživatel
A na Rafu kurz jen 1,52. Jak to naRafičit?
Reagovat
Mayo
Tie kurzy dobrý vtip. Nalož na ND a môžeš oslavovať.
Reagovat
smazaný uživatel
Únava proti němu, diváci proti němu, Nadal proti němu.

Novak chce být populární a dneska to půjde jen přes prohru.
Reagovat
Mayo
On by mohol hrať aj 88 hodín a proti El Matadorovi by hral aj tak jak nepríčetný. Už sa nevie dočkať kedy nastúpi.
Reagovat
Ondra979
jasna value na Djokera, je to minimalne 50-50,ale verim, ze to Novak zvladne
Reagovat
Ondra979
jasna value na Djokera, je to minimalne 50-50,ale verim, ze to Novak zvladne
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist