8. den v Londýně: Turnaj mistrů čeká bitva debutantů. O titul si to rozdají Goffin a Dimitrov

19. 11. 2017, 01:00
Previews 38
Letošní ročník Turnaje mistrů dnes definitivně končí. Nedělní program určí letošní vítěze. O svou nejcennější trofej si to ve finále dvouhry rozdají debutanti David Goffin a Grigor Dimitrov. Ještě před startem samotného vrcholu závěrečného hracího dne se v deblovém finále střetnou loňští vítězové Henri Kontinen a John Peers se světovými jedničkami Lukaszem Kubotem a Marcelem Melem.

Centre Court (Start v 19:00 SEČ)

David Goffin (8.) - Grigor Dimitrov (6.)
Složení letošního finále Turnaje mistrů je rozhodně velkým překvapením. Střetnou se v něm totiž David Goffin a Grigor Dimitrov, kteří se na akci pro osm nejlepších tenistů sezony kvalifikovali vůbec poprvé. Goffin ale zřejmě bulharské jedničce v semifinále nefandil, protože proti Dimitrovovi v předchozích osmi soubojích uspěl jen jednou a navíc s ním před pár dny ve skupině uhrál pouhé dva gamy.

Goffin se po ošklivém zranění kotníku, které si přivodil na letošním French Open, dlouho nemohl dostat do formy. Na podzim však na kurtech září. Belgičan na přelomu září a října v čínském Shenzhenu slavil první letošní triumf a o týden později v Tokiu získal druhou trofej. Vstup do halové sezony se mu naopak nevydařil. V domácích Antverpách nepotvrdil roli favorita a vypadl ve čtvrtfinále s Tsitsipasem. V Basileji v semifinále podlehl Federerovi a na Masters v Paříži se překvapivě loučil už v osmifinále.

Na Turnaji mistrů sice loni odehrál zápas v roli náhradníka, ale letos se poprvé kvalifikoval a prožívá nejlepší týden své kariéry. Po skalpu zdravotně indisponované světové jedničky Nadala sice uhrál jen dva gamy se svým dnešním protivníkem, nicméně v přímém souboji o semifinále si poradil s Thiemem a postoupil ze skupinových bojů do vyřazovací fáze.

V semifinále vyřadil největšího favorita a šestinásobného šampiona Federera, proti němuž uspěl v sedmém vzájemném duelu vůbec poprvé a ukončil jeho sérii 13 vítězství. Belgičan jako vůbec první hráč od roku 2015 (Djokovič) a šestý v historii dokázal porazit Nadala a Federera na jednom turnaji a po osmi letech jako první přímo na Turnaji mistrů (Davyděnko).

Souboj ve skupině jasně vyhrál Dimitrov. Oplatí mu Goffin pár dní starou porážku?

Vítěz tří letošních turnajů Dimitrov po zisku své nejcennější trofeje na Masters v Cincinnati vypadl na US Open překvapivě už ve druhém kole, ovšem ihned se dostal zpět do formy. V Pekingu si zahrál semifinále a na Masters v Šanghaji čtvrtfinále, pokaždé byl nad jeho síly Nadal. Na první podzimní halové akci ve Stockholmu došel až do finále, na pařížském Masters naopak popáté v řadě vypadl v osmifinále.

Na Turnaji mistrů zatím hraje ve výborné formě. Po vydřeném vítězství nad Thiemem ztratil jen dva gamy se svým dnešním soupeřem i náhradníkem Carreñem a suverénně vyhrál skupinu Peta Samprase. Svou neporazitelnost v londýnské O2 areně prodloužil po výhře v semifinále nad Sockem.

Tenisový zástupce Belgie i Bulharska je ve finále závěrečného vrcholu sezony poprvé v historii. Goffin i Dimitrov dnes budou bojovat o nejcennější triumf, jelikož je čeká vůbec největší finále, do kterého se kdy probojovali. Oba aktéři letošního finále mají jistotu, že v žebříčku ATP vylepší svá maxima. Dimitrov zakončí sezonu bez ohledu na dnešní výsledek jako světová trojka, Goffin bude nejhůře sedmý a v případě dnešního vítězství poskočí ještě o další dvě pozice na pátou příčku.

Goffinovi se v prvních měsících dařilo náramně. Po osmifinále v Dauhá došel až do čtvrtfinále Australian Open a na halových akcích v Sofii a Rotterdamu postoupil do finále. Poté přišel lehký útlum. V Acapulku, Indian Wells i Miami skončil shodně v osmifinále.

Na antuce hrál velmi dobře. Ve čtvrtfinále turnaje Masters v Monte Carlu překvapil vítězstvím nad Djokovičem a postoupil do svého prvního semifinále na antukovém Masters. Další úspěch přidal v podobě čtvrtfinálové účasti v Madridu. V Barceloně a Římě bylo nad jeho síly osmifinále.

Na letošní French Open nebude Belgičan vzpomínat v dobrém. V průběhu utkání třetího kola si totiž po ošklivém pádu zranil pravý kotník, zápas musel skrečovat a téměř dva měsíce se na kurty nedostal.

Vrátil se až na konci července na antuce v Umagu a z chorvatské metropole stejně jako ze Gstaadu odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Nedařilo se mu ani na amerických betonech. V Montréalu vyhrál jediný duel a v Cincinnati v prvním kole jasně prohrál s Kyrgiosem. Mnohem lepší výkony podával na US Open, kde nakonec uhrál osmifinále.

V pořadí třetí finále v hale nepřidal. Po úspěšných taženích v Sofii a Rotterdamu skončil v Métách už ve čtvrtfinále na raketě domácího Paireho. S přechodem do Asie se ale Goffinovi začalo dařit náramně. Na asijském kontinentu vyhrál prvních devět zápasů, v Shenzhenu tak získal první letošní titul a vzápětí slavil druhý v Tokiu. V Šanghaji se na Belgičanovi zřejmě podepsala i únava a vypadl hned po prvním utkání.

Začátek halových turnajů absolvoval na domácí půdě v Antverpách, kde k neradosti domácího publika skončil již ve čtvrtfinále. Na nadcházejícím podniku v Basileji prohrál v semifinále s Federerem. V Paříži vyrovnal své maximum a potřetí v řadě se loučil v osmifinále.

Premiéru na Turnaji mistrů si odbyl loni, kdy si v roli náhradníka zahrál jediný zápas. V něm uhrál pouhé tři gamy s Djokovičem.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Tokio,  Shenzhen (vítěz);  Rotterdam,  Sofie (finále);  Basilej, Monte Carlo (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam, Sofie (finále); Basilej (semifinále)
Bilance: 57-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 16-7
Bilance vs Top 10: 7-5 (kariérní 11-37)
Bilance ve finále: 2-2 (kariérní 4-6)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (nehrál), US Open (osmifinále)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 3-2
Nejlepší výsledek: finále (2017)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Antverpy (čtvrtfinále), Basilej (semifinále), Paříž (osmifinále)
Výsledky ve skupině: Nadal (7-6 6-7 6-4), Dimitrov (0-6 2-6), Thiem (6-4 6-1)
Semifinále: Federer (2-6 6-3 6-4)

Dimitrov měl naprosto famózní vstup do letošní sezony. Bulhar ovládl podnik ATP v Brisbane, došel do semifinále Australian Open, v němž prohrál pětisetovou bitvu s Nadalem, a triumfoval na domácí halové akci v Sofii. Poté se mu však přestalo dařit. Po čtvrtfinále v Rotterdamu vyhrál jen pět ze třinácti zápasů. Na French Open skončil ve třetím kole. Dvě výhry v řadě už zaznamenal jen v Madridu.

Ani travnatá část sezony nezačala pro šestadvacetiletého Bulhara slibně. Ve Stuttgartu skončil hned po prvním utkání. Na dalších turnajích se ale přece jen rozehrál. V londýnském Queen's Clubu došel do semifinále a ve Wimbledonu splnil svou povinnost postupem do osmifinále.

Následoval ovšem další výsledkový propad. Z Washingtonu i Montréalu odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. V Cincinnati se však Dimitrovovi vše sešlo a Bulhar premiérově dobyl podnik Masters, dokonce beze ztráty setu. Následovalo ale další zklamání v podobě vypadnutí ve druhém kole US Open.

Dimitrov si poté dal více než měsíční pauzu a na kurty se vrátil v Pekingu, kde uhrál semifinále, ve kterém ho porazil Nadal. Se Španělem prohrál i o týden později ve čtvrtfinále šanghajského Masters.

V hale si střihnul generálku ve Stockholmu a došel až do finále, v němž nestačil na obhájce titulu Del Potra. Na Masters v Paříži se Dimitrovovi nikdy moc nedařilo a potvrdil to i letos, když pátým rokem po sobě skončil v osmifinále. Na Turnaji mistrů hraje poprvé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Cincinnati,  Sofie,  Brisbane (vítěz); Stockholm (finále);  Peking, Queens,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Sofie (vítěz); Stockholm (finále)
Bilance: 48-19
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance v hale: 14-3
Bilance vs Top 10: 7-5 (kariérní 20-51)
Bilance ve finále: 3-1 (kariérní 7-6)
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 4-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Stockholm (finále), Paříž (osmifinále)
Výsledky ve skupině: Thiem (6-3 5-7 7-5), Goffin (6-0 6-2), Carreño (6-1 6-1)
Semifinále: Sock (4-6 6-0 6-3)

Ještě před samotným finále dvouhry se bude bojovat o deblovou trofej. Vítězové letošního Australian Open a dalších tří letošních podniků Henri Kontinen s Johnem Peersem budou útočit na úspěšnou obhajobu loňského triumfu na akci pro osm nejlepších páru sezony. Finsko-australský tandem úvodní duel letošního ročníku prohrál, ale poté vydřel dvě vítězství a v semifinále si poradil s dvojicí Jamie Murray, Bruno Soares.

Dnes budou mít velmi těžké soupeře. Budou jimi světové jedničky Lukasz Kubot a Marcelo Melo. Šampioni letošního Wimbledonu a dalších pěti letošních turnajů včetně poslední akce Masters v Paříži naopak ve skupinové fázi turnaje prohráli až poslední souboj, ovšem prvenství ve skupině již měli jisté. V semifinále snadno přehráli do té doby neporažené Ryana Harrisona s Michaelem Venusem.

Finalisté se letos střetnou již popáté. Kubot s Melem uspěli pouze jednou, a to v semifinále Wimbledonu, kde zvítězili až poměrem 9-7 v rozhodující sadě.

NITTO ATP FINALS 2017 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 16:30 SEČ)
1. Kontinen/Peers (2-Fin./Austr.) - Kubot/Melo (1-Pol./Braz.)
2. Goffin (7-Belg.) - Dimitrov (6-Bulh.) / nejdříve v 19:00 SEČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

38
Přidat komentář
Nola
celkom ma zaujima komu praje FFF tabor... pomsta bude dokonana ak David padne, mysli si vacsina...netusim, kto je lepsi tenista z nich dvoch, ale Grigor moze snivat o skalpoch NO1, NO2 - 2 x v sezone.....bonus su dva na jedinom turnaji, favorit je Grigor
Reagovat
spaniel
V podstate je to jedno, ani jeden mne nijak neva. Ale lepsi prohrat s vitezem :) Navic spolu casto trenuji, asi mirne Goffin.
Reagovat
Nola
neviem komu priat viac, David mi pripomina Djokera krizeneho s Murraym, nieco ma aj s Nishiho... Grigor ma nieco s Fedexa, ale chyba mi tam nieco, okrem tenisoveho umenia, vyrovnany partnersky zivot....
Reagovat
smazaný uživatel
Vyrovnaný partnerský zivot?..

:-) Ja teda sport sledujem dlhodobo a v roznych odvetviach..Ale toto mi na nikom este nechýbalo..

Ale nič proti. Je to cool, poznamenat..:)
Reagovat
Nola
hm, mna ta jeho romanca s Nicol proste nebere, starsia svetoznama spevacka a mlady zajacik...
vy chlapi, to asi inac posudzujete, mne to skor prijde, ze sa Grigor potrebuje zviditelnit, uvidime ako ten vztah nakoniec dopadne...
Reagovat
Fandina
Proč by se měl zviditelňovat? Viditelný je dost sám a dávno. BabyFed ho nakonec začalo mrzet.
Co se týká jeho partnerky, tak například já o ní nikdy neslyšela, dokud nezačala chodit s Gríšou. Slovo světoznámá je pro mě úplně mimo. Ale je fakt, že já zpěvačky nesleduji.
Reagovat
blixa
Je to, řekl bych, bývalá zpěvačka, dnes spíše profesionální celebrita. Ona nějak nečněla ani v době Pussycat Dolls.
Reagovat
Fandina
Tak to jo. Ono to s tím chozením těchle v uvozovkách hvězd není nikdy jednoduché. Když začnou chodit s někým kdo není tak známý, tak se říká, že je to zlatokop, zlatokopka. Ale chápu, že někdy přelítne jiskra a je to. I když je to třeba starší holka jako tenhle případ. Když to Grigorovi vyhovuje, jeho věc.
Reagovat
spaniel
Co ma David s Nolem a Murraym? Nic tam nevidim, krome toho ze jsou lide.
Reagovat
Franky
suhlas, je to v prvom rade labil ktory je schopny prehrat s 300hracom a potom si vysliapne na Fedexa na TM
Reagovat
spaniel
Takto jsem to vubec nemyslel.
Reagovat
Mayo
Možno má dobrý backhand ako ti dvaja.
Reagovat
Franky
ale tak to teraz bolo...
Reagovat
spaniel
Nebylo.
Reagovat
Labi
ve finále budu přát Grigorovi, už jenom kvůli celé letošní sezóně, která pro něj byla snad průlomová a také hraje pestřejší a zajímavější tenis, věřím že nabyté svědomí by si pak přenesl do další sezóny
Reagovat
Labi
sebevědomí :D
Reagovat
Nola
vcera som nevidela ani jedno semicko....
wau David, este stale tomu neverim, zobudte ma...ten belgicky chlapik ma tento rok na konte skalpy troch najlepsich hracov asi najlepsej ery tenisu, titul by mu pristal asi najviac, ale ten si musi vybojovat sam, snad neoslavoval celu noc a uvidime kvalitne finale, to by bola velka smola, ale uz si zvykam, hrac vyradi favorita a padne jednoznacne vo finale, co je ten najhorsi mozny scenar..
Reagovat
smazaný uživatel
Skalpy áno. Ale s Rafom hral podla mna dost zle, to v podstate utrpel vitazstvo.

S Djokovicom hral najlepsi tenis.
Reagovat
Nola
mrzi ma, ze som zapas s Rafom ani s Fedexom nevidela, tak neviem zhodnotit...
Reagovat
Franky
Dnes pomsti tatika :) :)
Reagovat
Davor1
Goffin mi tu veľmi pripomína môjho niekdajšieho obľúbenca Kolju Davydenka na TM 2009, kde vtedy rovnako porazil v skupine dvojku Nadala a v semi jednotku Federera a vo finále prehral aj vtedajšieho šampióna z USA a favorita zápasu Del Potra. David hrá aj dosť podobným štýlom a veľmi by ma potešilo, keby sa tá paralela tento rok zopakovala. Dimitrov je síce vzhľadom k H2H jasným favoritom, ale Goffin ho tento rok v hale v Rotterdame už zdolal, takže určite musí čerpať z toho zápasu a zabudnúť na to fiasko v skupine. Obaja sú to "proslulí labilové", takže zápas môže skončiť akýmkoľvek výsledkom. Come on David !!
Reagovat
Kozoroh
Dimitrov-Goffin:
Opakování duelu ze Samprasovy skupiny, který skončil jasně ve prospěch Dimitrova. A ač čekám, že finále nebude tak jednoznačné, tak si myslím, že Grigor znovu zvítězí. Existuje rčení, že blesk 2x do stejného místa neudeří a tak předpovídám, že Goffin překvapení nezopakuje. Gríša si dá pozor, aby ho David nezaskočil.
Jak již jsem včera upozornil, toto finále je první v historii TM, kdy ani jeden z finalistů není GS vítězem. Dá se říci, že to je prozaické vyvrcholení ročníku, jehož se neúčastnilo 4 ze 7 GS šampionů, kteří jsou zároveň aktivními tenisty.
Reagovat
spaniel
RF: "It?s just a different match, a different atmosphere. But he?s crushed me too many times in practice not to do it also once in a match situation."

Clearly I believe he?s got a chance,? he said after the 6-2 3-6 4-6 defeat. ?Again, totally different match.
Reagovat
svetova.dvojka
Goffin je průměrný hráč, pokud by vyhrál Turnaj mistrů, byla by to vážně obří degradace tenisu. :-(
Reagovat
spaniel
Goffin je jediny hrac od 2004, ktery dokazal vyhrat 25 zapasu v rade, krome big 3 (Fed 4x, Nadal a Nole 2x). Z 36 zapasu vyhral 34, v kterych ztratil jen 4 sety. Chci rict, ze kdyz chyti formu, tak je to skvely hrac.
Reagovat
annah
Pevně doufám, že Goféna Dimitrov smete z povrchu, a pomstí tak Maestra. Pokazil nám večírek, kluk jeden ušatá, zaslouží pořádný v výprask. :-) Ale hrál včera fakt dobře, Dimitrov to bude mít těžké.
Reagovat
panzer.dragon
asi dimitrov mi tam sedí víc jako vítěz
Reagovat
smazaný uživatel
Goffin sice vyhral 500ku v Tokiu, stále sa mi vsak viac pozdáva na antuke..Jeho ucast vo finále je prekvapením, a vysledkom viacero pre neho priaznivych okolností. Dimitrov má naopak skvelu hardovu sezonu a vo finále je favorit. Zradit ho moze psychika, no s Davidom uz odohral na harde tri velke zapasy v sezone a vsetky vyhral. Navyse hladko.

Grigor je kazdopadne svetovou trojkou a zreb v Australii tak bude relativne vyvazený, co sa prvej stvorky týka. Thiem by nebol vhodnym sf adeptom.
Reagovat
smazaný uživatel
Na začátku roku během na AO jsem řešili, že by Grigor mohl mít zajímavou sezonu. Nakonec je z toho 3.místo v ATP a nejlepší turnaj právě hraje. Asi bych se na vítězství taky přiklonil ke Grigorovi, i když jak tento turnaj ukazuje, tak o překvapení není nouze. před turnajem jsem si říkal, co tam chce ten gofén hrát, a ejhle on je ve finále. V podstatě ukončil sezonu Rafovi a Rožérovi. To ukazuje, že tady H2H není až tak důležité. Oba hrají největší finále své kariéry, takže podle mě rozhodnou emoce, který z hráčů je nejlépe zvládne, a snad předvedou oba nadstandardní výkon. Goféna čeká ještě letos finále DC.
Reagovat
Herbert_Hoover
Já jsem hodně na štíru dnes s fanděním. Grišovi to přeju hlavně z toho důvodu, kolik do něho bylo vkládáno nadějí vzhledem k jeho potenciálu, a tak má šanci výrazně splatit tenisové obci tuhle víru. Naopak Goffin je pro mě čistý sympaťák stejně jak čisté jsou jeho údery. Introvertní bojovná nadzvuková myš, na níž tenis nestojí a nepadá, ale je dobře, že je jeho součástí. A možná by to byl jeho vůbec největší úspěch v kariéře, zatímco Grišovi pořád prostě ještě na ten GS věřím. Jisté je to, že oba tento titul potřebují, aby vyztužili svou mnohdy chatrnou mentální schránku, a tak je dobře, že jsou právě oni ve finále. Roger fans prominou.
Reagovat
Mayo
Prajem titul Bleskovi (rozumej Goffinovi).
Reagovat
kada.tom
Kontinen/Peers = < Kubot/Melo
Ve finále se sešly dva páry s asi nejlepšími výsledky v letošní sezóně. Na oko snazší cestu do finále měli určitě Kubot s Melem, kteří jsou také nejsuverénnějšími letos. Henri s Johnem titul obhajují a i když bych jim titul přál, myslím, že vyhrají nasazené jedničky turnaje. Tip: 4-6 5-7

Goffin = < Dimitrov
Grigor proplul turnajem jako nůž máslem, Goffin zaváhal právě jen s Grigorem, porazil Rafu i aroganta-egoistu, což by z něj mohlo dělat favorita. Nicméně od Grigora dostal výplach, což se opakovat, myslím, nebude. Grigor nesmí Goffina podcenit a Goffin se nesmí z Grigora pos*at, navíc víme jak to vypadá, když někdo porazí fakt velké jméno a jak hraje následující zápas. No ... titul přeju Grigorovi a pokud Grigor Goffina nepodcení, měl by ho asi přetlačit. Čekám ale 3. sety s výrazně nejistým koncem pro oba aktéry. Tip: 2-6 6-7 5-7
Reagovat
marekv
No, já bych mu za stavu 2:6 6:7 už ten titul předal :-)
Reagovat
kada.tom
jojo, chybka se vloudila, ten TB pro Goffina, samozřejmě :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby jedna chybka ...
Reagovat
raduz
Rád bych viděl s trofejí Dimitrova,je mým oblíbeným hráčem,výsledkově se doufám v příští sezoně prosadí ještě více.Zdali porazí Goffina i napodruhé ,je ovšem otázkou a ruku do ohně bych za něho nedal.Porážka Federera pro mě nebyla až tak velkým překvapením,byt si myslím,že případné finále by si pohlídal.Federer hrál naprosto skvostně na začárku sezony a na trávě.Následsně to už byl průměr,pouze doma ve Svycarsku se opet vzepjal,možná spíše zvítězil diky extremně rychlému povrchu.Dále už to byl opět průměr srovnatelný s tím co hrál v Montrealu.I tak jsem si ale myslel,že TM vyhraje-mýlil jsem se.I Nadalův výstup pro mě vlastně nebyl ničím překvapivým,chudák zase to zranění.AO vynikajíci ,další turnaje na betonu též solidní,antuka standartně skvostná a trava též podle mě byla v jeho podání velmi slušná.On nesmí narazit na ortodoxního travaře,protože ty už v současnosti nedává.To vítězství na US Open je pro mě záhadou,nebot před a potom hrál ještě podstatně hůře nežli Federer.I tak se přiznám,že jsem tipoval finále Federer vs Nadal.To,že TM vyhraje někdo jiný je však de fakto vyustěním současné výkonnosti těchto dvou.U Nadala vlastně nic nového u Federera zvedám varovný prst.Je to hala panové a dámy.
Reagovat
smazaný uživatel
Good, možná by ale preview zasloužil i více prostoru pro čtyřhru, když už je to finále a celkově tu nemá takový prostor v podobných článcích...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
popřemýšlím o tom do příštího roku ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist