8. den v Madridu: Kvitová útočí na třetí triumf. Thiema v semifinále čeká Anderson, A. Zvereva vyzve Shapovalov

12. 5. 2018, 09:00
Previews 12
V rámci osmého hracího dne letošního ročníku Mutua Madrid Open bude o titul bojovat deset zápasů neporažená Petra Kvitová. Dvojnásobná šampionka madridské akce ve finále narazí na Nizozemku Kiki Bertensovou. Letošní finalisté mužské dvouhry vzejdou ze soubojů Dominic Thiem - Kevin Anderson a Denis Shapovalov - Alexander Zverev. Finále ženské čtyřhry obstarají dvojice Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová a Timea Babosová, Kristina Mladenovicová.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Češi v akci •
Kvitová (10-ČR) - Bertensová (Niz.) | Manolo Santana (od 18:30 SELČ)
• Semifinále mužské dvouhry •
Thiem (5-Rak.) - Anderson (6-JAR) | Manolo Santana (od 16:00 SELČ)
Shapovalov (Kan.) - A. Zverev (2-Něm.) | Manolo Santana (od 21:00 SELČ)
• Finále ženské čtyřhry •
Makarovová/Vesninová (1-Rus.) - Babosová/Mladenovicová (3-Maď./Fr.) | Manolo Santana (od 13:30 SELČ)


• Češi v akci •
Petra Kvitová (10.) - Kiki Bertensová (20.) | Manolo Santana (od 18:30 SELČ)
Minimálně zčásti překvapivé složení bude mít letošní ženské finále. Petra Kvitová na antuce i dále válí. Česká tenistka na oranžové drti vyhrála už deset zápasů v řadě a dnes bude útočit na třetí triumf z madridské antuky. Její soupeřkou bude senzace letošního ročníku Kiki Bertensová, která si dnes zahraje své největší finále. Kvitová a Bertensová se utkaly jen jednou. Před třemi lety ve Wimbledonu ztratila česká lvice jediný game.

Kvitová letos vyhrála už tři turnaje. Přemožitelku nenašla v Petrohradu, v Dauhá ani v pražské Stromovce. Na kontě má osmadvacetiletá Češka již 23 titulů, z toho dva z Wimbledonu. Ve finále podniku WTA Premier Mandatory je počtvrté v kariéře a potřetí v Madridu a má v nich bilanci 2-1. Naposledy se z takto cenné trofeje radovala před třemi roky právě ve španělské metropoli. Obecně má ve finálových zápasech fantastickou bilanci 23-7.

Bertensová si naopak dnes zahraje své největší finále v kariéře. I o dva roky mladší Nizozemka letos už triumfovala. Svou nejcennější kariérní trofej vybojovala nedávno na antuce v Charlestonu. Na okruhu WTA kralovala celkem pětkrát. Ve finálových soubojích má bilanci 5-1.

Kvitová má díky finálové účasti jistotu, že se ve světovém hodnocení posune minimálně o jednu příčku na deváté místo. V případě triumfu přeskočí ještě Venus Williamsovou. Bertensová si v pondělním vydání žebříčku WTA vylepší své kariérní maximum. Nejhůře bude patnáctá. Pokud celý turnaje vyhraje, bude jí patřit 12. pozice.

Kvitová má ve finálových zápasech neskutečnou bilanci. Bertensová sice také, ale Nizozemka má za sebou mnohem méně finálových utkání a rozhodně nemá s takto velkými turnaji tak velké zkušenosti jako Češka. Kvitová by si měla s překvapením letošního ročníku poradit, ovšem jednoduché to nebude. Bertensová má letos na antuce vynikající formu.

Tip: Kvitová ve třech setech

Shrnutí letošní sezony
Kvitová prožila mizerný vstup do letošního roku, ovšem v únoru získala dva tituly, když nenašla pořemožitelku v Petrohradu a v Dauhá. Vstup do antukového jara jí, co se turnajů týče, nevyšel. V Charlestonu i ve Stuttgartu skončila na první soupeřce. V pražské Stromovce však potvrdila roli největší favoritky a v pěti zápasech ztratila jediný set.

Cesta turnajem
Teprve v sobotu se přesunula po pražském finále do Madridu. V úvodním kole smetla Curenkovou, poté vybojovala vítězství nad Puigovou, v osmifinále úspěšně otočila vývoj utkání s Kontaveitovou, ve čtvrtfinále zničila Kasatkinovou a vyhrála i české semifinále proti Karolíně Plíškové.

Historie na Mutua Madrid Open
Na Madrid má krásné vzpomínky. Čtyřikrát sice skončila v úvodních kolech, nicméně v roce 2011 ukořištila trofej a v posledních letech se jí také dařilo. V roce 2014 byla v semifinále, o rok později znovu slavila triumf a před dvěma lety došla do osmifinále.

Petra Kvitová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Praha, Dauhá, Petrohrad (vítězka)
Největší úspěchy na antuce: Praha (vítězka)
Bilance: 29-6
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na antuce: 10-2
Bilance proti hráčkám Top 11-20: 4-1 (kariérní 44-31)
Bilance ve finále turnajů WTA Premier Mandatory: 0-0 (kariérní 2-1)
Bilance ve finále: 3-0 (kariérní 23-7)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo)

Petra Kvitová - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 25-6
Nejlepší výsledek: vítězka (2011, 2015)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Charleston (2. kolo), Stuttgart (1. kolo), Praha (vítězka)
Cesta turnajem: Curenková (6-1 6-2), Puigová (6-3 7-6), Kontaveitová (6-7 6-3 6-3), (14) Kasatkinová (6-4 6-0), (6) Kar. Plíšková (7-6 6-3)

Shrnutí letošní sezony
Bertensové se na betonech absolutně nedařilo. Dva zápasy na jednom turnaji vyhrála jen na Australian Open, kde vypadla ve třetím kole a první část sezony zakončila s bilancí čtyř výher a šesti porážek. Na antuce je to od Nizozemky tradičně mnohem lepší. Hned na první akci v Charlestonu si došla pro titul. Ve Stuttgartu v prvním kole prohrála s pozdější šampionkou Karolínou Plíškovou.

Cesta turnajem
Ve skvělé antukové formě pokračuje také v Madridu. V úvodních kolech nezaváhala se Sakkariovou ani Sevastovovou a v osmifinále zametla se světovou dvojkou Wozniackou. Ve čtvrtfinále vyřadila bývalou šampionku Šarapovovou a v semifinále ztratila jen čtyři gamy s Garciaovou.

Historie na Mutua Madrid Open
V Madridu hraje teprve potřetí. Při své premiéře v roce 2013 vypadla v prvním kole. Loni naopak došla mezi nejlepší osmičku. Letos dosáhla na nejlepší výsledek své kariéry na tak velké akci.

Kiki Bertensová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Charleston (vítězka)
Největší úspěchy na antuce: Charleston (vítězka)
Bilance: 15-8
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na antuce: 11-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 2-4 (kariérní 5-17)
Bilance ve finále turnajů WTA Premier Mandatory: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 1-0 (kariérní 5-1)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Kiki Bertensová - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 8-2
Nejlepší výsledek: finále (2018)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Charleston (vítězka), Stuttgart (1. kolo)
Cesta turnajem: Sakkariová (6-4 6-4), (15) Sevastovová (6-1 6-4), (2) Wozniacká (6-2 6-2), Šarapovová (4-6 6-2 6-3), (7) Garciaová (6-2 6-2)


• Semifinále mužské dvouhry •
Dominic Thiem (7.) - Kevin Anderson (8.) | Manolo Santana (od 16:00 SELČ)
V prvním letošním mužském semifinále se utkají Dominic Thiem a Kevin Anderson, který si zahraje semifinále turnaje Masters poprvé v kariéře. Vzájemná bilance je velmi překvapivá. Anderson totiž vyhrál všech šest dosavadních soubojů. Na antuce se však oba hráči střetnou poprvé.

A právě antuka mnohem více sedí Thiemovi než Andersonovi. Jihoafričan většinou na betonech vyhrával hodně těsně a dnes by se mělo Thiemovi podařit svého neoblíbeného soupeře poprvé zdolat a úspěšně navázat na překvapivý skalp Rafaela Nadala.

Tip: Thiem ve dvou setech

Shrnutí letošní sezony
Thiem v Dauhá útočil na finále, ale nakonec kvůli nemoci musel odstoupit. Na Australian Open se dostal do osmifinále. Pro první letošní titul si došel na antuce v Buenos Aires, poté si ještě zahrál čtvrtfinále v Rio de Janeiru a Acapulku. V Indian Wells si ve třetím kole poranil kotník a na kurty se vrátil až na prvním antukovém Masters v Monte Carlu. V Monaku ve čtvrtfinále schytal výprask od Nadala. Do čtvrtfinále se probojoval také v Barceloně.

Cesta turnajem
V Madridu má za sebou dva úspěšné obraty. Po volném losu zdolal Delbonise a Čoriče. O zatím největší překvapení letošního antukového jara se postaral ve čtvrtfinále, když vyřadil pětinásobného šampiona a světovou jedničku Rafaela Nadala a ukončil jeho antukovou sérii 50 vyhraných setů a 21 výher.

Historie na Mutua Madrid Open
V Madridu došel při své premiéře do osmifinále. Předloni vypadl už v prvním kole. Nejlepšího výsledku dosáhl loni, když postoupil do finále, v němž výrazně potrápil Rafaela Nadala.

Dominic Thiem - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Buenos Aires (vítěz);  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Buenos Aires (vítěz)
Bilance: 24-6
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 13-3
Bilance proti hráčům Top 10: 1-2 (kariérní 11-27)
Bilance v semifinále turnajů Masters: 0-0 (kariérní 1-1)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Dominic Thiem - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 9-2
Nejlepší výsledek: finále (2017)
Loňský výsledek: finále
Generálka: Monte Carlo (čtvrtfinále), Barcelona (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: volný los, Delbonis (4-6 6-3 7-5), Čorič (2-6 7-6 6-4), (1) Nadal (7-5 6-3)

Shrnutí letošní sezony
Anderson má letos výbornou formu. Jihoafričanovi nevyšlo pouze Australian Open, kde prohrál hned v prvním kole. Předtím ale vyhrál exhibici v Abú Dhabi a v Puné si zahrál finále. Po skončení úvodního grandslamu sezony triumfoval v hale v New Yorku a další finálovou účast přidal v Acapulku. V Indian Wells i v Miami prošel do čtvrtfinále. Vstup do antukového jara mu však nevyšel. V Estorilu prohrál hned úvodní zápas.

Cesta turnajem
V prvním kole měl volný los a poté úspěšně otočil utkání s Kukuškinem. V osmifinále mu proti Kohlschreiberovi stačily dva sety. Ve čtvrtfinále potvrdil roli favorita proti srbskému kvalifikantovi Lajovičovi a na jedenáctý pokus premiérově postoupil do semifinále Masters.

Historie na Mutua Madrid Open
V Madridu hraje poosmé a španělské Masters rozhodně před startem letošního ročníku mezi jeho nejoblíbenější turnaje nepatřilo. Jen jednou se probojoval do osmifinále, jinak vždy končil v prvním nebo druhém kole.

Kevin Anderson - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: New York (vítěz);  Acapulko,  Puné (finále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (semifinále)
Bilance: 20-6
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 3-1
Bilance proti hráčům Top 10: 0-1 (kariérní 12-58)
Bilance v semifinále turnajů Masters: 0-0 (kariérní 0-0)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo)

Kevin Anderson - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 8-7
Nejlepší výsledek: semifinále (2018)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Estoril (2. kolo)
Cesta turnajem: volný los, Kukuškin (5-7 7-6 6-2), Kohlschreiber (6-3 7-6), Lajovič (7-6 3-6 6-3)


Denis Shapovalov (43.) - Alexander Zverev (3.) | Manolo Santana (od 21:00 SELČ)
Velkým překvapením je semifinálová účast Denise Shapovalova. Devatenáctiletý talentovaný Kanaďan bude o své největší finále v kariéře bojovat proti o dva roky staršímu Alexanderovi Zverevovi. Loni s ním právě při své premiéře v semifinále Masters prohrál v Montréalu.

Zverev bude favoritem také dnes. Na antuce letos hraje výborně a na kontě má sedm výher v řadě a bilanci 10-1. Shapovalovovi se vlastně daří až v Madridu a ještě nemá tolik zkušeností, aby si se Zverevem v tak velkém utkání poradil.

Tip: Zverev ve dvou setech

Shrnutí letošní sezony
Shapovalov dokázal na jednom turnaji vyhrát dva zápasy až na konci února v Delray Beach, kde si zahrál své jediné letošní semifinále. Poté se mu povedlo ještě Masters v Miami, tam vypadl v osmifinále. Vstup do antukového jara byl pro Kanaďana hodně špatný. V Monte Carlu i v Budapešti prohrál hned na úvod.

Cesta turnajem
V Madridu však hraje mnohem lépe. Na úvod si poradil se Sandgrenem, poté ve třech setech zdolal Paireho, ve dvou sadách porazil zkušenějšího krajana Raonice a ve čtvrtfinálové tuhé bitvě udolal Edmunda.

Historie na Mutua Madrid Open
Shapovalov hraje v Madridu poprvé v kariéře a dělá si zálusk na nejlepší kariérní výsledek.

Denis Shapovalov - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Madrid,  Delray Beach (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (semifinále)
Bilance: 15-10
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 4-2
Bilance proti hráčům Top 10: 0-1 (kariérní 1-2)
Bilance v semifinále turnajů Masters: 0-0 (kariérní 0-1)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

Denis Shapovalov - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 4-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Monte Carlo (1. kolo), Budapešť (2. kolo)
Cesta turnajem: Sandgren (6-1 6-4), Paire (7-6 4-6 6-4), Raonic (6-4 6-4), Edmund (7-5 6-7 6-4)

Shrnutí letošní sezony
Zverev se letos dlouho trápil, než začal sbírat úspěchy. Na Australian Open prohrál už ve třetím kole, v Rotterdamu dokonce vypadl ve druhém kole. Prvního kvalitního výsledku se dočkal postupem do semifinále v Acapulku, vzápětí však v Indian Wells ztroskotal hned na prvním soupeři. Probudil se až v Miami, kde došel do svého prvního letošního finále. Na Masters v Monte Carlu prohrál v semifinále. Na domácím podniku v Mnichově úspěšně obhájil titul.

Cesta turnajem
Ve skvělé formě na antuce pokračuje v Madridu. Na úvod porazil Donského a set neztratil s Leonardem Mayerem ani s Američanem Isnerem. Na antuce vyhrál už sedm zápasů v řadě a má bilanci 10-1.

Historie na Mutua Madrid Open
V Madridu jednadvacetiletý Němec startuje teprve podruhé. Při své loňské premiéře došel do čtvrtfinále. Letos si své maximum vylepšil.

Alexander Zverev - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Mnichov (vítěz);  Miami (finále); Monte Carlo,  Acapulko (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Mnichov (vítěz); Monte Carlo (semifinále)
Bilance: 24-7
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na antuce: 10-1
Bilance proti hráčům Top 31-50: 7-1 (kariérní 27-13)
Bilance v semifinále turnajů Masters: 1-1 (kariérní 3-1)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Alexander Zverev - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 6-1
Nejlepší výsledek: semifinále (2017, 2018)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Monte Carlo (semifinále), Mnichov (vítěz)
Cesta turnajem: volný los, Donskoj (6-2 7-5), L. Mayer (6-4 6-2), (7) Isner (6-4 7-5)


• Finále ženské čtyřhry •
/ Makarovová/Vesninová - / Babosová/Mladenovicová | Manolo Santana (od 13:30 SELČ)
Ženské deblové finále v Madridu bude reprízou letošního finále na Australian Open. Utkají se v něm nasazené jedničky Jekatěrina Makarovová s Jelenou Vesninovou proti svým přemožitelkám z Melbourne Timee Babosové s Kristinou Mladenovicovou. Ve vzájemné bilanci vedou 2-1 Rusky.

Makarovová s Vesninovou letos hrají šestý společný turnaj a ještě ani jednou neskončily dříve než ve čtvrtfinále. Na kontě však nemají jediný titul. Madridské finále je jejich třetím letošním. O trofej pro vítězky neúspěšně bojovaly na Australian Open a v Indian Wells. Dnes se pokusí trojnásobné grandslamové šampionky, vítězky Turnaje mistryň a zlaté medailistky z posledních olympijských her svou společnou sbírku triumfů rozšířit o 11. kousek.

Cesta turnajem
1K: volný los
2K: Gavrilovová/Su-Wei Hsieh (6-4 6-4)
ČF: Rosolská/Spearsová (6-7 7-6 10-4)
SF: (7) Klepačová/Martínezová (7-6 7-6)

Babosová s Mladenovicovou se daly dohromady po třech letech a obnovení spolupráce jim svědčí. Hned na svém prvním letošním společném turnaji dobyly Australian Open. V Dauhá si zahrály čtvrtfinále a o stupínek lepšího výsledku dosáhly v Indian Wells, v Miami se naopak loučily hned v prvním kole. Do antukového jara vstoupily v Madridu a dnes zabojují o pátou společnou trofej.

Cesta turnajem
1K: volný los
2K: Melicharová/Peschkeová (6-4 6-1)
ČF: Bartyová/Vandewegheová (7-5 3-6 11-9)
SF: (2) Sestini Hlaváčková/Strýcová (6-2 3-6 10-8)

MUTUA MADRID OPEN 2018 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• MANOLO SANTANA • (od 13:30 SELČ)
1. Makarovová/Vesninová (1-Rus.) - Babosová/Mladenovicová (3-Maď./Fr.)
2. Thiem (5-Rak.) - Anderson (6-JAR) / nejdříve v 16:00 SELČ
3. Kvitová (10-ČR) - Bertensová (Niz.) / nejdříve v 18:30 SELČ
4. Shapovalov (Kan.) - A. Zverev (2-Něm.) / nejdříve ve 21:00 SELČ
• ARANTXA SANCHEZ • (od 14:00 SELČ)
1. Herbert/Mahut (4-Fr.) - B. Bryan/M. Bryan (2-USA)
2. Cabal/Farah (6-Kol.) - Mektič/Peya (Chorv./Rak.) / nejdříve v 15:30 SELČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

12
Přidat komentář
Tornes
Tak Madrid za mne zatím super, většina zápasů, kde jsem měl jasného favorita mi vyšla. Dom ve finále, super. Solidní výkon a když ještě Kevin pomohl pár UE, nebylo co řešit. Opět se ukázalo, že Dom na antuce a Dom kdekoli jinde (kde měl bilanci s Kevinem 0:6) je zcela jiný hráč.

Pokud dnes vyhraje ještě Denis, tak to bude zcela snové finále a budu maximálně spokojený, ať vyhraje kdokoli z nich. Pokud Zverev, tak to holt Dom musí zvládnout ;)
Reagovat
Krisboy
Btw. co dělá Mladenovic v Thiemově loži? Oni spolu něco jako tó?
Reagovat
dunphy
Chodí spolu už skoro rok. :D Dnes tam byl i její bratr a oba rodiče.
Reagovat
Krisboy
Hmm, hmm...jsem myslel, že ta blond paní na kraji byla Dominikova matka? No to je jedno, ať si chodí s kým chce, hlavně ať dobře hraje :)
Reagovat
dunphy
Joo, ta blond paní s brýlemi je Domova máma. Oni dva seděli někde trochu jinde.
Reagovat
gigin
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155219408246721&id=64127571720
Reagovat
dunphy
A Domi je ve finále! Dneska podal opět velmi dobrý a soustředěný výkon, díky kterému nepustil Keva do zápasu. Kontrolovaná agrese, skvělá obrana a pomohlo i podání, které dnes ani jednou neztratil a ve druhém setu při něm ztratil dokonce jen dva fiftýny. Tak teď se jen modlím, aby to udržel i zítra, nehledě na to, kdo tam proti němu bude. Bamos! :)
Reagovat
Krisboy
Je to tam. Bravo, Domi. Tak ještě večer Petra a bude to v oukeji.
Reagovat
dunphy
Domi ten poslední gem prvního setu dobře uhaluzil. Všechno přes druhé servisy. :D Ale je to tam a to se počítá! Už jen jeden, Bamos!
Reagovat
Krisboy
Já to za stavu 5:4, 0:40 vypnul s tím, že bude asi tiebreak a šel dokoukat etapu Gira...když jsem přepnul zpět, bylo to 6:4, 2:0 :) Teď už to nepustí.
Reagovat
dunphy
No já za toho stavu počítal u každého podání s dvojchybou, jak má dost často tendenci na něm riskovat. Ale dneska opravdu zatím dobrý a hlavně soustředěný výkon.
Reagovat
Krisboy
Tak pojď Domi, bij ho, řež ho, tluč ho!!! Beast mode!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist