8. den v Šanghaji: O titul si to rozdají Nadal a Federer

15. 10. 2017, 01:00
Previews 82
Letošní ročník akce Masters v Šanghaji dnes čeká poslední hrací den. O trofej si to ve finále rozdají světová jednička Rafael Nadal a dvojka Roger Federer, kteří v průběhu celého turnaje úspěšně potvrzovali roli favoritů. Celkově se bude jednat už o 38. vzájemný duel obou tenisových legend.

Stadium (Start v 10:30 SELČ)

Rafael Nadal (1.) - Roger Federer (2.)
Letošní ročník turnaje Shanghai Rolex Masters se dočká vytouženého finále mezi Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem. Celkově se bude jednat již o 38. vzájemný duel v rámci jedné z největších rivalit současného mužského tenisu. Ve vzájemné bilanci jasně vede Nadal, který zvítězil 23krát. Se Švýcarem ovšem poslední čtyři souboje prohrál. Federer letos dokázal aktuálně prvního hráče světa udolat ve finále Australian Open a jednoznačné výhry nad Španělem slavil v Indian Wells a Miami.

Nadal v Šanghaji pokračuje na vítězné vlně. Na US Open vybojoval 16. grandslamový vavřín, ovládl také turnaj ATP 500 v Pekingu a v Šanghaji přidal další čtyři výhry. Dohromady má na kontě už 16 vítězství v řadě. Jednatřicetiletý Španěl dnes absolvuje celkově 46. finále na Masters a pokusí se zahájit čtvrtou desítku triumfů z těchto podniků. Pokud uspěje, dostane se na první místo historických tabulek před Djokoviče, který má na kontě také třicet trofejí.

Rovněž finálová účast Federera je 46. na těchto akcích. Titulů má však "jen" 26. Federer si po čtvrtfinálové porážce na US Open vzal delší pauzu než jeho dnešní soupeř a Šanghaj je jeho první zastávkou od závěrečného grandslamového turnaje. O pět let starší Švýcar v čínské metropoli potvrdil, že na podnicích Masters letos před finále neprohrává.

Nadal bude útočit na sedmý letošní a celkově již 76. kariérní titul. Federer má letos na kontě o jednu trofej méně, nicméně celkově bude usilovat už o 94. kariérní triumf.

Šanghaj uvidí další bitvu mezi Nadalem a Federerem

Nadal se rozhodl loňskou sezonu kvůli problémům se zápěstím ukončit právě po skončení turnaje Masters v Šanghaji. Dobře udělal, jelikož do té letošní naskočil ve velkém stylu, když vyhrál prestižní exhibici v Abu Zabí, zahrál si čtvrtfinále v Brisbane a na Australian Open došel až do finále, v němž v pětisetové bitvě nestačil na Federera. Další finálové účasti přidal na akcích v Acapulku a Miami.

Jednatřicetiletý Španěl v průběhu antukového jara potvrdil, proč se mu přezdívá "antukový král". Nadal podesáté dobyl Masters v Monte Carlu a domácí podnik v Barceloně, popáté ovládl Madrid a podesáté kraloval na French Open. Jedinou porážku z celkového počtu 25 zápasů na antuce zaznamenal ve čtvrtfinále Masters v Římě proti Thiemovi.

Po jubilejním desátém triumfu na pařížské antuce se Nadalovi přestalo dařit. Ve Wimbledonu v nervy drásajícím osmifinálovém duelu podlehl 13-15 v rozhodující sadě Müllerovi a formu nemohl dlouho najít ani na amerických betonech. V osmifinále Masters v Montréalu prohrál s domácím Shapovalovem a v Cincinnati už ve čtvrtfinále s Kyrgiosem.

Přesto se po skončení Masters v Cincinnati po více než třech letech vrátil na tenisový trůn, na kterém se drží dodnes. Ve staronové roli si dokráčel pro 16. grandslamový vavřín, když nenašel přemožitele na závěrečném grandslamu sezony US Open. Na první asijské zastávce v Pekingu rovněž triumfoval.

Na vítězné vlně pokračuje i v Šanghaji, kde na nejlepší výsledek dosáhl během své premiéry v roce 2009, kdy postoupil do finále. Další finálovou účast přidal letos. V minulosti dvakrát vypadl v semifinále, osmifinále a ve druhém kole. Nadal v rámci letošního ročníku smetl Donaldsona a Fogniniho, zvládl třísetový duel s Dimitrovem a poradil si i s Čiličem. Na kontě má v tuto chvíli již 16 vítězství v řadě.

Rafael Nadal - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Peking,  US Open, French Open,  Madrid,  Barcelona,  Monte Carlo (vítěz);  Šanghaj,  Miami,  Acapulko,  Australian Open (finále)
Letošní bilance: 65-9
Největší úspěchy na betonech: Peking, US Open (vítěz); Šanghaj,  Miami, Acapulko, Australian Open (finále)
Letošní bilance na betonech: 38-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (finále), French Open (vítěz), Wimbledon (osmifinále), US Open (vítěz)
Letošní bilance vs Top 10: 11-4 (kariérní 151-80)
Bilance ve finále Masters: 30-15

Rafael Nadal - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 16-7
Nejlepší výsledek na turnaji: finále (2009 a 2017)
Loňský výsledek na turnaji: 2. kolo
Cesta turnajem: volný los, Donaldson (6-2 6-1), Fognini (6-3 6-1), Dimitrov (6-4 6-7 6-3), Čilič (7-5 7-6)
Generálka: Peking (vítěz)

Prodlouží Nadal svou neporazitelnost?

Federer se rozhodl řešit problémy s kolenem a loňské dění opustil již po Wimbledonu. Stejně jako Nadalovi mu pauza prospěla. Federer se rozehrál na Hopman Cupu a následně senzačně ovládl Australian Open a získal 18. grandslamový vavřín. Poté vyhrál tzv. "Sunshine Double", když nenašel přemožitele na akcích Masters v Indian Wells a Miami.

Antukovou sezonu se rozhodl celou vynechat, aby se mohl soustředit na svůj největší cíl v letošním roce - vítězství ve Wimbledonu. Nakonec to šestatřicetiletému rodákovi z Basileje opravdu vyšlo. Federer podeváté triumfoval v oblíbeném Halle a následně poosmé dobyl nejslavnější turnaj světa, letos dokonce beze ztráty setu. Připsal si tak již 19. grandslamový titul.

Na posledních turnajích už letos fenomenální Švýcar zas tak neporazitelný nebyl. Ve finále Masters v Montréalu prohrál s Alexanderem Zverevem a kvůli bolavým zádům vynechal nadcházející podnik Masters v Cincinnati. Do akce se vrátil na US Open a skončil již ve čtvrtfinále na raketě Del Potra. Před startem šanghajského Masters se ještě představil na konci září v rámci premiérového ročníku Laver Cupu.

Federer má letos fantastickou bilanci 43 výher a pouhých čtyř porážek, přičemž proti Donskému (Dubaj, 2. kolo) a Haasovi (Stuttgart, 2. kolo) měl mečbol.

Do Šanghaje se aktuálně druhý hráč světa určitě vrací rád. V roce 2014 totiž v čínské metropoli triumfoval. Finále si zahrál již o čtyři roky dříve, nicméně v něm neuspěl. Šanghaj je jeho první a zároveň poslední podzimní asijskou zastávkou v letošním roce.

Letošní ročník se zatím pro Švýcara obešel bez komplikací. Federer v prvních třech zápasech neztratil jediný set, když si postupně poradil se Schwartzmanem, Dolgopolovem a Gasquetem. V semifinále sice úvodní sadu prohrál, nicméně po obratu oplatil porážku z US Open Del Potrovi.

Roger Federer - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Halle,  Miami,  Indian Wells,  Australian Open (vítěz);  Šanghaj,  Montréal (finále)
Letošní bilance: 43-4
Největší úspěchy na betonech: Miami, Indian Wells, Australian Open (vítěz); Šanghaj, Montréal (finále)
Letošní bilance na betonech: 31-3
Výsledky na grandslamech: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál), Wimbledon (vítěz), US Open (čtvrtfinále)
Letošní bilance vs Top 10: 9-1 (kariérní 207-107)
Bilance ve finále Masters: 26-19

Roger Federer - Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance na turnaji: 17-4
Nejlepší výsledek na turnaji: vítěz (2014)
Loňský výsledek na turnaji: nehrál
Cesta turnajem: volný los, Schwartzman (7-6 6-4), Dolgopolov (6-4 6-2), Gasquet (7-5 6-4), Del Potro (3-6 6-3 6-3)
Generálka: žádná

SHANGHAI ROLEX MASTERS 2017 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• STADIUM • (od 7:30 SELČ)
1. Kontinen/Peers (1-Fin./Austr.) - Kubot/Melo (2-Pol./Braz.)
2. Nadal (1-Šp.) - Federer (2-Švýc.) / nejdříve v 10:30 SELČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

82
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Hezký moment při předávání, když nechali Rafu a Rogera promluvit čínsky. To bylo příjemné odlehčení, Rafu to konečně rozesmálo a zase byli kámoši.
Reagovat
Krisboy
Tak to byl fofr. Sice jsem věřil spíš Rogerovi, ale to že bude takhle hladce, to tedy ne. Čekal jsem bitvu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Prostě rychlost hraje zásadní roli, nejen kurtu a míčů, ale i hry. Když to vidím, tak si říkám, jak by asi všechno vypadalo, kdyby hrál odjakživa s větší raketou...
Reagovat
tito
Roger zaslouženě titul, Rafa pěkný turnaj. Jedeme dál. Vamos!
Reagovat
Stan_Borowitz
Rafa hrál celý turnaj výborně a šel z něj před finále strach. Roger má při projevu v čínštině zase na krajíčku...
Reagovat
Ma3ek
Tak toto finále ako zápas velmi slabý vobec ma nebavil Federer na servise dominantný na returne zahral v každom sete jeden game a to stačilo inak nuda Rafa slabo ani sa nesnažil tusím už su s Rogerom moc dobrý kamarati aby viac zabojoval ako v minulosti lebo to čím ho porážal bola hlava a bojovnosť.
Dnes jasné nemá to význam ani hodnotiť Federer dobre Rafa slabo bez tužby vyhrať a zápas slabý.
Dúfam že to zatejpované koleno nebude nič zlé
Reagovat
spaniel
Lol, ty jsi trapak. Tak Nadal prohrava, protoze je moc velky kamarad. Nadalovci vzdycky s necim prijdou, uz jsem videl hodne blbych vymluv, ale toto je top.
Reagovat
Mayo
:DDD moc veľký kamarát
Reagovat
raduz
Nadal by nenechal vyhrát ani svého strýčka.
Reagovat
Kozoroh
Haha frustrovaný nadalovec na scéně :D
Reagovat
Franky
diky kamo bavis nas :D btw ten tejp na kolene uz je pripraveny(ako u Forehanda vid vcerajsie vyhovorky) ako scenar na pripadnu prehru takze OPAT Rafa nebol 100% fit a tak prehral...
Reagovat
Mayo
nebolo kade, Roger mal na všetko odpoved a teraz tu má komplex Rafa vo vzájomných čo by má v živote nenapadlo :/ ale aj taký je šport :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Too big
too fast
too strong
too good!
Reagovat
Mayo
Derrick Rose (:
Reagovat
a.magerova
http://img24.cz/images/48463948480871742141.png

http://img24.cz/images/89915820095976057133.png
Reagovat
Mayo
Neni o com, Roger je inde. Grats
Reagovat
a.magerova
Reagovat
insanezy_
Gratulace Rogerovi, dnes je prostě a jednoduše lepší
Reagovat
Mayo
Rafova ako taká šanca je jedine cez tajbrejk
Reagovat
smazaný uživatel
V TB by mal v kontexte Federerovho servisu určite menšie šance.

Skôr dúfať v nejaký gem blbec Rogera na servise, kde sa to všetko musí zísť. Šťastie, tesné outy, správne risknuté strany pri obhodoch. Ale gem blbec môže pripísať aj Rafan a má na to väčšie šance, robí zlé rozhodnutia, kazí.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak takovej masakr asi nikdo nečekal, Roger se namotivoval že až čumim, hraje superagresivneě, jsem zvědavá jestli druhý set bude podobný, každopádně Roger si ide pre titul a Rafa je totalne bezradny :D
Reagovat
Lunej..
Roger holt stale zraje jak vino.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Kam až může dozrát...? :-O :D
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa musí vložiť všetko svoje úsilie do prvého gemu, aby viedol 1:0 :D

Inak to môže mať už veľmi rýchly priebeh. Trochu mi to pripomína sezónu 2006, kedy rok ukončil ako jednotka Federer, ale pripísal 4 prehry s Rafom, Tento rok to môže byť naopak.
Reagovat
Mayo
Favorit 6-4
Reagovat
a.magerova
Stačí mi dnes 2 (slovy dva) sety... ;-)
Reagovat
spaniel
One of the greatest front runners the game has ever seen...
Reagovat
sprchon
Taky jsem skromnej. Dva by mi úplně stačily. :)
Reagovat
spaniel
Mohli by prijit s technologii, ktera by dokazala zkontrolovat outy ze starych televiznich zapasu. Kdyz jsou lajnovi delat takove boty, kdovi kolik jich nasekali v minulosti a kolik zapasu to ovlivnilo.
Reagovat
janek_da
ta technologie tady je. Dokonce jsme ji viděli tady na TP u Petrinych zápasů
Reagovat
spaniel
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Hoci hra od základnej čiary má svoje rezervy, na servise je aj Rafa výborný. Neviem, či to je veľmi rýchlym povrchom, tie početné priame body a esá na Rafove pomery.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, říkají to i komentátoři na TennisTV, že při té rychlosti kurtu není třeba při servisu jít silově na maximum, tím pádem máš vyšší přesnost, proto je tak vysoká úspěšnost servisu do kurtu u obou.
Reagovat
Franky
Ti rozhodcovia tam v tej azii o nicom uplne...
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa väčšinu svojej kariére začínal po víťaznom žrebe na returne. Zvykne mať v prvé gemy v zápase na servise problémy. Aj s Dimom, aj dnes s Federerom zbytočne vyhodené BH a UE. škoda toho úvodu.

Ale Federer zatiaľ pod zatiahnutou strechou lepším hráčom, Rafa od základnej čiary taký nijaký, chýba tam väčšia intenzita z jeho strany a vačšia dĺžka úderov. Federera nedokáže rozbehať a tým pádom sa sám dostáva často pod tlak. Obaja tenisti podávajú podobný výkon zo svojich SF.
Reagovat
spaniel
Haluz je, ze Roger celou karieru volil servis a 2-3 roky dozadu zacal volit prijem.
Reagovat
spaniel
Roger jak pan. Hraje rychle po odskoku a ukazuje, ze hrac nemuze byt nikdy rychlejsi nez mic. Dokonce ani Nadal.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafovi nevyhovuje superrychlá hra, on potřebuje čas ;)
Reagovat
Lunej..
Njn, tak mel hrat treba sachy, tam ma casu dost:)
Reagovat
Mayo
Ja, že Roger 4 esami ponižuje iba Nojeho :/
Reagovat
Ma3ek
Pre taketo gamy milujem antuku tam sa takéto 50 sekundové gamy 4 esa nemožu stať :D
Reagovat
Franky
Dakujeme za nazor FFN :) posad sa
Reagovat
a.magerova
Jakože jeden game.... :-)))
Reagovat
spaniel
Proti Nolemu mel tusim 47s tady v Sangaji.
Reagovat
Denis92
Tiez som si nato spomenul. Ale tam jeden servis Novak skrtol raketou. Podobne aj proti Dolgopolovi par dni dozadu mal za 47 sekund. 3esa a jeden priamy bod zo servisu.
Reagovat
spaniel
Jj... na YT je to ze 4 esa ale tusim druhe skrkl.
Reagovat
a.magerova
Jaképak s tím medle sraní.
Jára Cimrman
Reagovat
smazaný uživatel
Což znamená samozřejmě automaticky titul ;)
Reagovat
spaniel
Roger Karlovic
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Franky
+1 :)
Reagovat
janek_da
Roger - nejlepší halfvolejář od zákaldní čáry.
Maně si vzpomínám na výrok Kena Rosewalla "Když vidím tenis s hodně halfvoleji a stopboly, je mi jasné, ýe nehrají moc kvalitní tenisté".
Reagovat
Denis92
Tak Rafa predsalen trocha nervozny. Kazi viac ako obvykle. Roger zatial velmi dobre. Ale v tychto zapasoch sa to rychlo meni.
Reagovat
Mayo
Roger vyzerá neprekonateľné. Zahrá Rafa kvalitný return a Rogi aj tak vyhra fiftin.
Reagovat
spaniel
Rozdil zatim neni...Rafa tesne outy, Roger lajny. Par mm a vse muze byt jinak. Navic v Nadalovem zapase neco posuzovat po dvou gemech...
Reagovat
milik254
Máte někdo prosím dobrý stream?
Reagovat
Lunej..
http://live.shwidget.com/static/freeplayer/512036871416300.html
Reagovat
Lunej..
tak konečně se podívám na tenis bez nervů :)
Reagovat
Mayo
Hlavne sa konečne pozrieš na kvalitný tenis
Reagovat
Lunej..
ten vidím i bez Rogera a Rafy.
Reagovat
Mayo
Nevidíš
Reagovat
Lunej..
Rogeruv tenis me bavi mnohem vic nez Rafuv.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Nejak citim, ze to bude kvalitná podívaná pánové...

Myslim, ze oba tabory a aj obaja hraci by mohli ist do toho celkom uvolnene. O svetovej jednotke je snad rozhodnuté a finále Masters je v podstate rutinný zápas..Takze neocakavam, ze by bol nejsky hrac v zbytocnom strese.
Reagovat
Denis92
Suhlasim. Toto vsetko je uz len taky buildup k TM. Tam este pojde o prestiz a budu to chciet vyhrat obaja.
Reagovat
Denis92
Velmi sa tesim na zapas. Chcel by som 3sety a nech vyhra lepsi :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj. 3 sety s rozhodujucim nieco na sposob 7:5, 7:6 po breakoch, rebreakoch a nevyuzitých MB..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je to tady, Roger s Rafou si to rozdají o titul a důležité body, na tréninku si plácli, ať vyhraje ten lepší a teď už jde bromance stranou ;) Rafovi bych tenhle titul přála, stejně jako Turnaj mistrů, ale chci, aby Roger zabojoval o year-end no.1 :) příští rok už taková šance podle mě nebude, takže CHUM JETZE!
Reagovat
Kozoroh
Turnaj mistrů bys měla přát JEDINĚ Fedexovi!
Reagovat
smazaný uživatel
Myslela jsem tím, že bych mu přála, aby aspoň jednou ten TM vyhrál, zaslouží si to, ale po tom, co jsme dnes viděli mám dojem, že Roger si letos top formu ani nemohl lépe načasovat :) pome znovu dobýt Londýn a post světové jedničky, allez Roger! :))
Reagovat
spaniel
To je tak kdyz fandi zeny. Neberou to tak vazne a nevidi za roh.
Reagovat
Franky
:D a raz je jeden favorit...raz druhy :D
Reagovat
Mayo
Vzhľadom na povrch favorizujem RF. Rafa tu nehrá nijako extra. Na zápas sa ale teším, Vamos!
Reagovat
Olympiada
Vysila to neaky dostupny program ? Diky
Reagovat
ipko
Digi sport 1
Reagovat
anajka
Digi sport 2, nie jedna.
Teraz opakujú Roger - Juan zo včera.
Reagovat
ipko
ok, no proste Digi sport :D ja mám od Digi sport 1-5, takže si to v pohode vychutnám :)
Reagovat
smazaný uživatel
tenisový svět řítí, když mu vládnou dva tenisový dědci.
Reagovat
Ma3ek
Dnes sa dúfam vzájomná bilancia prikloní opäť tam kde má byť:) Rafa vyzeral hlavne v posledných dvoch tažkých zápasoch unavene trošku ale zachránilo ho to že je v skvelej forme.
Dnes unava pojde bokom lebo toto je zápas kvoli ktorým obaja ešte stále hrajú tenis a každý den makajú a prekonávajú samých seba.
Tento zápas je ovela doležitejší než to kto je svetová jednotka v očiach verejnosti bude aj tak jednotka kto vyhrá vzájomný zápas.
Tak Vamos Rafa:)
Reagovat
smazaný uživatel
V ociach verejnosti bude jednotka, ten kto tam bude k 31.12

Dnesny zápas ma prestiz, no do konca roka sa este 1-2krat stretnu..
Reagovat
Ma3ek
Ja viem ale ich vzájomné zápasy sú podla mna viac ako to kto je jednotka aj ked som rád že aktuálna jednotka je Rafa:)
Ja ked si spomeniem na roky predtým tak sa mi nevybavý kto končil rok ako svetová jednotka ale na velké zápasy ktoré boli v tom roku a kto ich vyhral
Reagovat
smazaný uživatel
Tak koncoročné svetové jednotky sú celkom základné informácie. Ale suhlasim, ze pocas roka sa to strieda a to uz clovek nememoruje...

Samozrejme velké zápasy su pamatné, finále 1000 k nim patrí, no ikonické su tie grandslamové..
Reagovat
Ma3ek
Tak mna nenapadne kto končil rok 2012 ako jednotka ale zápas Rafa vs Novak v Australii alebo 13 finale v New yorku podobne ostatné roky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist