9. zápas, 8. porážka. V Indian Wells bývalý šampion Thiem neudržel vedení 6-4 a 4-1

10. 3. 2023, 07:14
Aktuality 11
ATP INDIAN WELLS - Bývalý třetí hráč světa Dominic Thiem v 9. letošním zápase utrpěl už 8. porážku. Na Masters 1000 v Indian Wells ve svém prvním vystoupení od triumfu v roce 2019 podlehl 6-4 4-6 6-7 Francouzi Adrianu Mannarinovi, přestože vedl 6-4 a 4-1.
Dominic Thiem (© Profimedia)

Bývalý třetí hráč světa Dominic Thiem se loni v březnu vrátil po devět měsíců dlouhé pauze zaviněné zraněním zápěstí, ale ani téměř rok poté se nepřibližuje své optimální formě.

Mezi největší úspěchy dvojnásobného finalisty Roland Garros a vítěze US Open po comebacku patří tři semifinále na turnajích ATP a jedno finále na challengeru. Ve světovém žebříčku figuruje na 102. místě.

Letos 29letý Rakušan vyhrál jediný z devíti zápasů, když před třemi týdny v Buenos Aires porazil Slováka Alexe Molčana. Šest z osmi porážek utrpěl s hráči mimo Top 60: nestačil na Soonwoo Kwona (83. v ATP), Andreje Rubljova (6.), Borna Goju (121.), Borna Čoriče (23.), Juana Varillase (101.), Thiaga Monteiru (83.), Cristiana Garína (100.) a naposledy v Indian Wells na Adriana Mannarina (68.).

Thiem nastoupil proti Mannarinovi poprvé od června 2021, kdy mu na trávě na Mallorce za stavu 5-2 v prvním setu vzdal kvůli již zmíněnému zranění zápěstí a tři čtvrtě roku pak nehrál. Předtím s ním vyhrál všech osm dohraných zápasů a k další výhře směřoval i v Kalifornii.

Vedl 6-4 a 4-1, jenže pak prohrál pět gamů v řadě a cestu k teprve druhému vítězství v letošním roce najít nedokázal. Ve třetí sadě sice otočil z 2-4 a na 5-4 a v rozhodujícím tie-breaku vedl 5-3, ovšem poslední dvě míčky uhrát nedokázal. Závěrečné čtyři body uhrál Mannarino.

"Věděl jsem, že kdybych pokračoval ve své hře, tak bych prohrál. Tak jsem se snažil udělat krok do kurtu a být více agresivní. A vyšlo to," komentoval obrat Mannarino, jenž získal 22 bodů při hře u sítě. "A v důležitých momentech jsem dokázal dobře returnovat. To by klíč k vítězství."


Andy Murray si v 10. zápase sezony připsal už 7. výhru, ale opět nedokázal zvítězit bez ztráty setu. V Indian Wells finalista z roku 2009 zdolal až po 3 hodinách a 12 minutách boje 6-7 6-1 6-4 argentinského antukáře Tomáse Martína Etcheverryho.

"V některých letošních zápasech jsem cítil, že jsem měl štěstí," přiznal 35letý Brit, jenž v tomto roce už třikrát vyhrál až po odvrácení mečbolů. Jiřímu Lehečkovi před dvěma týdny v Dauhá utekl dokonce z pěti.

"Ale dnes jsem cítil, že ve třetím setu mám opravdu hodně šancí. Jen jsem je neproměňoval a byl jsem z toho frustrovaný. On občas trefil dobrý servis, ale já často dělal špatná rozhodnutí. A čím více šancí promarníte, tím více o nich přemýšlíte," řekl Murray, jenž ve třetím setu proměnil až osmý brejkbol.

"Byl to další brutální zápas a jsem rád, že jsem ho nakonec zvládl," dodal olympijský vítěz a trojnásobný grandslamový šampion. Ve druhém kole Murray vyzve Španěla Pabla Carreňa (h2h 0-0).




Finalista z roku 2017 Stan Wawrinka si na úvod poradil 6-4 1-6 6-1 s Australanem Aleksandarem Vukičem. A to i přes to, že už po třech gamech si vyžádal pauzu na ošetření a nechal si nakapat léky do ucha. 

"Posledních pár dní mám nějaké potíže s uchem. Mám ho nějak ucpané, vůbec na něj neslyším. Na kurtu to není moc příjemné, když slyšíte jen na jedno ucho," svěřil se 37letý Švýcar.

"Ale odehrál jsem dobrý zápas a cítím se dobře fyzicky i po tenisové stránce. Jsem šťastný, že jsem vyhrál a doufám, že v tom budu pokračovat," dodal trojnásobný grandslamový šampion. Ve druhém kole se střetne se Srbem Miomirem Kecmanovičem (h2h 0-0).



Nejvýše nasazený Carlos Alcaraz, který se v případě triumfu vrátí do čela světového žebříčku, zahájí úvodní letošní turnaj série Masters 1000 prvním vzájemným soubojem s Thanasim Kokkinakisem. Australský kvalifikant v Indian Wells odstartoval výhrou 6-4 6-1 nad domácím Brandonem Holtem.

Pátý hráč světa Taylor Fritz na domácí půdě vykročí za obhajobou svého nejcennějšího titulu zápasem proti krajanovi Benu Sheltonovi. 20letý Američan, překvapivý čtvrtfinalista letošního Australian Open, vstoupil vítězně i do svého druhé podniku Masters 1000, v Kalifornii přehrál 6-4 6-1 italského veterána Fabia Fogniniho.

• ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
čtvrteční výsledky (09. 03. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Mannarino (Fr.) - Thiem 4-6 6-4 7-6(5)
Kokkinakis (Austr.) - Holt (USA) 6-4 6-1
Murray (Brit.) - Etcheverry ( Arg.) 6-7(5) 6-1 6-4
Shelton (USA) - Fognini (It.) 6-4 6-1
Wawrinka (Švýc.) - Vukic (Austr.) 6-4 1-6 6-1
McDonald (USA) - Krajinovič (Srb.) 6-3 6-0
Draper (Brit.) - Riedi (Švýc.) 6-1 6-1
Struff (Něm.) - Halys (Fr.) 1-6 6-3 6-3
Pella (Arg.) - Monteiro (Braz.) 3-6 7-5 6-2
Gasquet (Fr.) - Gojo (Chorv.) 6-4 6-7(5) 6-2
Fucsovics (Maď.) - Wolf (USA) 1-6 6-0 6-3
Molčan (SR) - Ramos (Šp.) 6-3 6-2
Martínez (Šp.) -Hüsler (Švýc.) 7-6(4) 3-6 6-4
Hijikata (Austr.) - M. Ymer (Švéd.) 6-4 7-5
Sock (USA) - Barrere (Fr.) 6-4 6-2
Popyrin (Austr.) - Zhizhen Zhang (Čína) 6-4 5-7 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Tenisovy.nadsenec
Tohle už není jenom o zranění zápěstí a s tím spojené neschopnosti hrát FH jako v minulosti. Tohle je těžká psychologická deka, do které se Dominic zamotává víc a víc. Je to smutné. Jako hráče jsem ho měl vždycky rád. V jednom roce na RG by 100% Nadala ve finále porazil, bohužel byl unavený z 5ti setové bitvy s Novakem v semifinále. To byl důvod, proč prohrál finále. Nadala by měl na lopatě, ten navíc dostával křeče do ruky - v tom roce si Thiem Rafaela vodil na antuce jako malého dorostence. :))
Reagovat
Patik
Ten Murray naozaj nevie uhrať výherný zápas pod tri hodiny.. Nerozumiem prečo po tých všetkých maratónoch niečo neprehodnoti aby si skrátil pobyt na kurte..preco nehrá utocnejsie jednoduchšie ucelnejsie..uz som to povedal stokrát a poviem to ešte raz pri všetkej úcte k šampiónovi je to zadubeny uhundrany trubiroh ktorý si ide stále to svoje na kurte a už nikdy nebude v top10 a asi ani v top20 lebo herne je zamrznutý v praveku.
Reagovat
hanz
Pinkalista, no. Asi mu to stačí.
Reagovat
Nola
pozeram zaznam, zda sa mi, ze Andy ma vacsiu hlavu rakety, ide po vzore Fedexa? mozno sa mi to iba mari, ale urcite ma nove zuby.....
Reagovat
Kozoroh
Jestli se má Thiem vrátit do TOP 10, měl by takové zápasy vyhrávat...
Reagovat
Patik
Kto by to bol povedal.
Reagovat
Tennisfan77
Jako tohle musí být extrémně náročné pro Thiema, vyučují ho borci druhého sledu, prohrává vyhrané zápasy, nevěří si absolutně.

Nechci být zlý, ale měl by se sebrat a místo WC odehrát nějaký swing challengerů na antuce, rozbít tam pár borců mimo TOP100 a pak se vrátít.

Třeba Zverev se očividně zápas od zápasu zlepšuje, Thiem vůbec.
Reagovat
Patik
Lebo Zverev ešte nevyhral GS.. Ale s tým challengerom je to dobrý nápad..zacat od začiatku a získavať pomaly sebavedomie.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
S tím sebevědomím mi je ho líto. Viděl jsem některé z jeho předchozích zápasů a pokaždé působil tak trochu odevzdaně. Snaha tam je, technika taky, ale pak má zahrát finální balón a ten letí někam totálně mimo nebo kiks... Chybí mi u něj ten zabijácký pud, co měl. Potřebuje nějakou motivaci, možná podobnou, co má Nick.smile
Reagovat
Kozoroh
Čili jít Agassiho cestou. Andre byl na podzim 1997 na 141. místě, tedy ještě níž než je nyní Thiem, odehrál pár challengerů a díky tomu se odrazil ode dna.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
aureola Dominance je ta tam.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist