Arnaboldi vyhrál v Paříži rekordně dlouhý kvalifikační zápas

22. 5. 2015, 10:17
Aktuality 10
Italský tenista Andrea Arnaboldi se v boji o French Open zapsal do historie turnaje vítězstvím v rekordně dlouhém zápase kvalifikace. Utkání s domácím Pierrem-Huguesem Herbertem, které se natáhlo na dva dny, vyhrál za čtyři a půl hodiny 6-4 3-6 a 27-25.
Andrea Arnaboldi

Nejvíce gamů v rozhodujícím setu dosud odehráli na pařížském grandslamu Daniel Nestor s Thierrym Guardiolou v roce 1996. Kanadský tenista tehdy v kvalifikaci vyhrál 4-6 6-3 a 22-20.

Rekord podle odehraného času drží Japonka Kurumi Naraová, která si v roce 2010 vybojovala postup do hlavní soutěže poté, co porazila Rumunku Niculescuovou za čtyři hodiny a 42 minut 4-6 7-6 a 10-8.

Maratonský duel rozehráli Arnaboldi s Herbertem už ve středu a po úvodních dvou setech, které odehráli za zhruba hodinu a čtvrt, přišla ke slovu rozhodující sada, v níž se na grandslamech nehraje tie-break. Za stavu 15-15 musel být zápas kvůli pokročilé hodině přerušen a tenisté se na kurt vrátili včera .

Svá podání si oba hráči drželi až do 52. gamu, v němž Herbert zaváhal a Arnaboldi po třech hodinách a 17 minutách hry ve třetím setu proměnil první mečbol.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
letityfanousek
Zavedl bych všude (DC) tie-break. Ostatně k čemu ho (TB) vymysleli? K čemu je ten přežitek (výhra o 2 gemy)? Jen to zdržuje, je to jen atrakce pro statistiky. A taky, ten kdo vyhraje takovýto zápas, je v dalším kole nepoužitelným.
Reagovat
tommr
jj a hrát v kvalifikaci bez TB je už úplný šílenství ...
Reagovat
slacker
Kvalifikanti at jsou vubec radi ze se muzou nejake kvalikace ucastnit kdyz nemaji zebrickove postaveni. Stejna pravidla pro kvalifikaci i hlavni soutez.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych na GS nechal rozhodující set bez TB. TB mi přijde stejný jako nájezdy v hokeji - je to napůl o náhodě. Daleko lepší je, když v NHL hrají až do rozhodnutí, občas si dají třeba 5 třetin navíc, ale je to fér.
Reagovat
Grape
Možná by se dalo uvažovat o nějaké hranici. Je pravda, že TB je trochu o náhodě, ale na druhou stranu masakry typu Isner - Mahut 72:70 jsou taky špatné, ten kdo vyhraje pak v dalším kole stejně nemá skoro žádnou šanci. Takže systém klidně zachovat, ale kdyby se nerozhodlo dejme tomu ani do stavu 15:15, tak ten TB dát. No možná je to blbost, ale teď mě to tak napadlo... V kvaldě by ale klidně mohl být TB i v rozhodujícím setu...
Reagovat
janek_da
Klidně supertiebreak

S těmi nájezdy je to blbost, to je jakoby jenom servírovali
Reagovat
Alois_Mlok
Masakry typu Isner-Mahut se stávají jednou za tisíc let. Troufám si tvrdit, že setů, jejichž délka přesáhne stav 10:10, není ani jedno procento (možná kromě Wimbledonu).
Reagovat
Grape
Ale jo, na tom se shodneme. Já vím, že taková změna, kterou navrhuju, by měla naprosto minimální dopad. Přesto se mi zdá vhodná - pokud by už takový zápas hrozil, aby se dal zavčas utnout. :-) Vždyť ti tenisti už tam pak na konci sotva chodí...
Reagovat
smazaný uživatel
Mně spíš přijde o náhodě, když se tam dva hráči sotva plouží za stavu 25:25. Ať si dají normálně TB, je to divácky atraktivnější, vítěz se nevyšťaví před dalším kolem a zas taková loterka to není, TB do sedmi míčků se jen tak omylem nevyhraje.

Navíc hráč, který podává jako první, má velkou výhodu, všimněte si, že v 70-80% takovéhle maratóny vyhrává ten, kdo servíruje první...

Pokud jde o ten hokej, tak mi nepřijde prodloužení o nic menší loterie než nájezdy, stačí jedna chyba, odraz, náhodný gól a je hotovo, v nájezdech se dá případné zaváhání či smůla ještě napravit (akorát nechápu, proč se místo dřívejších pěti nájezdů jezdí už jen tři).
Reagovat
smazaný uživatel
TB se zavedl primárně kvůli televizím. Podobně televize tlačí na to, aby se odstranily zápasy na 3 vítězné sety. Výhra o 2 gamy není přežitek, podobně jako hra s výhodami. TB i NoAd zanášejí do hry větší prvek náhody a vnějších vlivů.

Je jasné, že jsou různé snahy (od TV, promotérů, bafuňářů, ale i některých hráčů), aby se zápasy zkracovaly a aby se "modernizovaly". Vidíme to například v IPTL, kde je to ohledně pravidel pořádná divočina. Ale pak se to posouvá víc směrem k cirkusu a je v tom méně sportu. Tyhle snahy se ale netýkají jen tenisu, objevují se všude, například v hokeji se před nějakými 10 lety zkoušel zákaz střídání při přerušené hře. Naštěstí tento nesmysl v hokejových pravidlech nakonec nezakotvil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist