Auger-Aliassime může jako první Kanaďan ovládnout Masters. Bude mít štěstí i ve finále s Rubljovem?

5. 5., 04:00
Aktuality 42
V rámci nedělního programu letošního ročníku Mutua Madrid Open bude korunován zbrusu nový vítěz tohoto turnaje. Félix Auger-Aliassime (23), který do závěrečného kola prošel po dvou skrečích a jednom odstoupení, ve svém premiérovém finále na podnicích Masters vyzve Andreje Rubljova (26) a může se stát prvním kanadským šampionem prestižních tisícovek. Ruský tenista už má trofej z loňského Monte Carla.
Auger-Aliassime může získat pro Kanadu první titul z podniků ATP Masters 1000 (© AFP)

Auger-Aliassime – Rubljov | 18:30 SELČ

Félixe Augera-Aliassimeho zřejmě na Masters v Madridu provází štěstěna. Třiadvacetiletý Kanaďan možná ve španělské metropoli definitivně ukončil více než roční krizi, a to i díky skrečím Jakuba Menšíka a Jiřího Lehečky a volnu ve čtvrtfinále po odstoupení nasazené jedničky Jannika Sinnera.

Ještě nikdy se nestalo, aby jednomu hráči na některém z turnajů Masters vzdali či odstoupili tři protivníci. Rodák z Montrealu teď musí takovou šanci využít, i když nedostatečná zápasová praxe před finále mu může uškodit. Naposledy se do finále na tisícovkách dostal po dvou skrečích či odstoupeních jeho krajan Denis Shapovalov v Paříži 2019 a ve finále jasně prohrál s Novakem Djokovičem.

Bez ohledu na výsledek finále si může vzít bývalý šestý hráč světa z probíhajícího turnaje několik pozitiv. Zaprvé se vrátí do TOP 30 žebříčku a zadruhé je teprve třetím kanadským finalistou podniků Masters po Milosovi Raonicovi a Shapovalovovi. V neděli se může stát prvním kanadským šampionem těchto akcí, Raonic a Shapovalov totiž dohromady pětkrát neuspěli ve finále, pokaždé proti někomu z legendární Big Three.

Na Mutua Madrid Open, které vzniklo v roce 2002, je teprve čtvrtým nenasazeným finalistou. Ovšem už druhým za poslední dva roky, loni se do závěrečného kola senzačně probojoval lucky loser Jan-Lennard Struff a ve třech setech podlehl obhájci titulu Carlosovi Alcarazovi.

Velmi dlouho se mu ve finálových duelech na nejvyšším okruhu nedařilo. Navzdory velkému talentu se diskutovalo o tom, zda nedopadne jako Julien Benneteau, který si zahrál 10 finále na této úrovni a všechna prohrál. Předloni v Rotterdamu ovšem ukončil sérii osmi finálových nezdarů a získal první titul a postupně vylepšil svou finálovou bilanci na 5:9. Na akcích větších než ATP 500 nastoupí k finále poprvé v kariéře.

Vizitka Félixe Augera-Aliassimeho.Vizitka Félixe Augera-Aliassimeho. (@ Livesport)

Auger-Aliassime – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Madrid (finále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (finále)
Bilance: 16:10
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na antuce: 8:2
Bilance proti hráčům TOP 10: 1:4 (kariérní 15:37)
Bilance ve finále Masters: 0:0 (kariérní 0:0)
Bilance ve finále: 0:0 (kariérní 5:9)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Auger-Aliassime – Mutua Madrid Open

Kariérní bilance: 8:4
Nejlepší výsledek: finále (2024)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Monte Carlo (2. kolo), Mnichov (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: Nišioka (4:6, 6:1, 6:4), (19) Mannarino (6:0, 6:4), Menšík (6:1, 1:0 skreč), (5) Ruud (6:4, 7:5), (1) Sinner (bez boje), (30) Lehečka (3:3 skreč)

 

Také Andrej Rubljov zřejmě na Masters v Madridu ukončil trápení, i když jen zhruba dvouměsíční. Ve čtvrtfinále měl trochu štěstí, jelikož po obratu porazil šampiona posledních dvou ročníků Carlose Alcaraze, který nebyl stoprocentně fit. Ve španělské metropoli se ale prezentuje velmi dobrou formou, v ostatních duelech s Facundem Bagnisem, Alejandrem Davidovichem, Tallonem Griekspoorem ani Taylorem Fritzem neztratil set.

Šestadvacetiletý Rus spadl po kontroverzní diskvalifikaci na začátku března v Dubaji do krize. Do Madridu dorazil se sérií čtyř porážek a osmi prohraných setů, což zahrnuje velmi neúspěšnou obhajobu titulu na Masters v Monte Carlu a propad na osmé místo žebříčku. Ve světovém hodnocení si minimálně o jednu příčku polepší, v případě triumfu o dvě.

V posledních letech se drží v TOP 10 pořadí a je jedním z výkonnostně a výsledkově nejstabilnějších hráčů na tour. Přesto ale schytává asi zaslouženou kritiku za nedostatek velkých trofejí na takové žebříčkové postavení a hlavně nulovou úspěšnost ve čtvrtfinále grandslamových podniků.

V neděli čeká rodáka z Moskvy páté kariérní finále na turnajích Masters (1:3). Od začátku loňské sezony je ve finále na tisícovkách už potřetí, lepší jsou v tomto ohledu pouze bývalí lídři žebříčku Alcaraz a Daniil Medveděv. Celkově má ve finále na nejvyšší tour úspěšnost 15:9.

Proti aktuálně 35. hráči světa Augerovi-Aliassimemu má jedinečnou šanci vybojovat svou druhou trofej z Masters, loni na antuce v Monte Carlu přetlačil v třísetové bitvě Holgera Runeho. Druhým triumfem by překonal Juana Martína del Potra a Dominica Thiema, kteří jednou kralovali na grandslamech, ale nedokázali získat více než jeden titul z Masters.

Vizitka Andreje Rubljova.Vizitka Andreje Rubljova. (@ Livesport)

Rubljov – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Hongkong (triumf)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (finále)
Bilance: 20:8
Bilance z posledních 10 zápasů: 5:5
Bilance na antuce: 5:2
Bilance proti hráčům TOP 50: 11:5 (kariérní 156:121)
Bilance ve finále Masters: 0:0 (kariérní 1:3)
Bilance ve finále: 1:0 (kariérní 15:9)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Rubljov – Mutua Madrid Open

Kariérní bilance: 10:3
Nejlepší výsledek: finále (2024)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Monte Carlo (2. kolo), Barcelona (2. kolo)
Cesta turnajem: volný los, Bagnis (6:1, 6:4), (27) Davidovich (7:6, 6:4), (24) Griekspoor (6:2, 6:4), (2) Alcaraz (4:6, 6:3, 6:2), (12) Fritz (6:4, 6:3)

 

Vzájemná bilance: Rubljov vede 5:1 (nepočítaje exhibice 4:1), na antuce 1:0. Oba aktéři mají velkou příležitost triumfovat na prestižním podniku Masters a vlastní dostatek zbraní na vítězství. Do utkání pochopitelně kvůli vzájemné bilanci i výsledkům za poslední rok vstoupí jako favorit Rubljov.

Největší antukové turnaje historicky obvykle vyhrávají nejlepší hráči světa, překvapivých výsledků ve finálových duelech moc nenajdeme. Například na Masters v Madridu došlo k poslednímu takovému překvapení v roce 2015, kdy Andy Murray snadno přehrál domácí hvězdu Rafaela Nadala, který si ovšem tehdy neprocházel zrovna povedeným obdobím. Auger-Aliassime bude mít větší šanci než většina předchozích outsiderů, protože Rubljov nepatří ke zrovna psychicky nejodolnějším hráčům.

 

Nedělní program

MANOLO SANTANA STADIUM (od 15:30 SELČ)

1. Krejčíková/Siegemundová (6-ČR/Něm.) - Bucsaová/Sorribesová (8-Šp.)
2. Auger-Aliassime (Kan.) - Rubljov (7-) / nejdříve v 18:30 SELČ

Kompletní program | Přehled mužského turnaje

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
farr
No jako spravedlnosti bylo učiněno za dost. Jednoznačně se ukazuje, že haluzák FFA, který udělá dvě DF(druhý na MB ) v posledním serv gamu zápasu, neměl ve finále absolutně co dělat. Kongrats Mrazík, hrál tam opravdu nejlíp ze všech zasloužený titul. Snad mu klapne vítězství v QF i na RG pak si myslím, že by mohl překonat ten blok a aspoň finále udělat možná i titul ( uvidíme co Nolda). Ostatní jsou v totálním rozkladu se zdravím tudíž tohle bude hodně otevřený GS jestli Djoker bude hrát tu samou tužku jako od začátku roku...
Reagovat
PTP
Vyhrála rozšklebená parodie na Willema Dafoe, zas má Putin reklamu
Reagovat
enfee
Tvoje máma je Putin
Reagovat
PTP
A Tvoje Puta
Reagovat
com
ony sou dve - due puttany
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak tam jsi s Rublem dost mimo...
Reagovat
PTP
Fakt vypráskanej tejden tenhle
Reagovat
enfee
yeeeehaaaa
Reagovat
dorsch2
zmena z jedneho tyzdna na dva je za mna zatial minus, cca od stredy sa nie je na co pozerat, nie je to GS kde uplne naj top hraci hraju aj v koncovke, rozumiem tuzbe po zisku, len ci sa to dlhodobo vyplati, druhej vlne navysena ucast financne pomôze, top hracom neviem, budem asi kruty, ale kazdy sportovy biznis zaraba na hviezdach nie na tych ostatnych, az sa "umoria" hviezdy, bude to mat negativny dopad na vsetkych alebo sa mylim a maju to dobre spocitane
Reagovat
PTP
Nepočítal to Pique?
Reagovat
Nola
ja myslim, ze ti ktori su momentalne pri kormidle nemyslia na zadne vratka, ide im o zisky, dnes, teraz, hned, co bude o par rockov im je suma fuk, uz budu zahojeni a tenisti je to posledne co ich zaujima, su iba predmetom, handrou, ktora im tie zisky prinasa, pre nich je to biznis ako kazdy iny.....
Reagovat
dorsch2
ale ved aj ti hraci nehraju zadarmo, je to pre nich tiez hlavne kseft, urcite sa medzi obchodnikmi najdu taki, ktorych hraci nezaujimaju ale to aj opacne, ak spominanych bude vacsina, vo vysledku to bude znamenat upadok, pretoze zodpovedni nedokazu efektivne spravovat svoj biznis, môze k tomu dôjst, pretoze akymi argumentami chces presvedcit organizatorov, ze kym IW je dvojtyzdnovy turnaj tak Madrid sa musi uspokojit s jednym, ked je to rovnaka kategoria, preco by sa jedni mali uskromnovat na svoj ukor, komercia je zpociatku super, neskôr zlikviduje to co stvorila
Reagovat
dorsch2
mozno by pomohlo ak by tisicky neboli povinne, tak ako Monte Carlo, ak hrac nie je v poriadku alebo je len unaveny, turnaju aj tak nepomôze, max ze si viac ludi kupi na zaklade reklami listky, dost fanuskov sa vsak necha napalit len raz
Reagovat
com
No ten Rublev si teda pekne koleduje.. Tolik sanci na brejk a on nepromeni ve tretim setu zadnej
Reagovat
com
tak aspon ten posledni nejdulezitejsi dal
Reagovat
enfee
Link kdyby chtel nekdo kouknout na posledni set:
https://sportshub.fan/event/felix_auger_aliassime_andrey_rublev_206177652/
Reagovat
frenkie57
Ta dvanáctá hra od FAA totálně vyházená. Hlava zapracovala. Myslím, že si to už Rublev pohlídá. Zasloužil by si vyhrát už jenom kvůli tomu, že zde odehrál téměř plný počet utkání.
Reagovat
PTP
+ převzít vyznamenání Za zásluhy o výstavbu
Reagovat
George_Renel
Nepřehání to už Felix s tím botoxem?
Reagovat
Mark976
Možná se budete divit, jak ho Felix vyklepe
Reagovat
PTP
Už ho klepe!
Reagovat
Mark976
aspoň všem chytrákům zavře ústa
Reagovat
farr
Stejně bude skreč Feldova soupeře nejdýl po 1. setu. On už letos ani jiné zápasy hrát nemůže, neumí a nebude.
Reagovat
paddy
sleduji tenis již více než měsíc a ze zkušenosti vím, že pro výsledek zápasu je začátek 1. setu docela irelevantní
pozn: mezitím Rublev už prohrával o dva brejky, nyní o jeden, a stále čekám, že získá letošní madridský cuckold title
Reagovat
Patik
FAA má relatívne vysoké šance..po hernej stránke asi nie ale mohol by postaviť Rubleva do pozície kedy by sa mohol zase pohádať sám so sebou a začať nervaciť či hádzať raketou.
Reagovat
paddy
Rublev letos prohrál: Dauhá Menšík, Indian Wells Lehečka, Miami Macháč
Auger v Madridu přešel přes Menšíka a Lehečku, když ztratil pouze 4 gemy

otázka zní: Proč je dnes Rublev favorit? smile smile
Reagovat
vavrinec
Věřím Félixovi.
Reagovat
annah
Myslím, že ho spíš Rusák smázne. Možná ve třech, ale spíš ve dvou. FAA k tomu finále přišel jak slepý k houslím.
Reagovat
Teo
Též si to myslím.
Reagovat
com
Já taktéž
Reagovat
paddy
Bude nás mnoho, bolšója grúppa smile smile smile
Reagovat
PTP
Všichni budete čumět, Go kudrnatá Kanada Go!
Reagovat
Teo
6:1 a 6:1 pro Rubleva
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Teo
Tak 6:4 a 6:4 no
Reagovat
paddy
Myslíte, že Rublev se zraní už v 1. setu? smile
Reagovat
paddy
Na Rubleva vsazeno 95% vkladů smile
Možná se dnes bude hodně plakat smile
Reagovat
farr
Kolik je kurz na skreč Rubla? Nemůže být vyšší než cca tak 2...
Reagovat
paddy
Skoro nikdy na toto nekoukám, ale tentokrát ano. A nevypsali. To nebude náhoda smile smile smile

Je pouze výsledek vč skreče, což silně doporučuji. Kdo chce vsadit na Augera, tak jedině vč skreče, jinak budete plakat při vrácení vkladů. Standardně se skreč nepočítá (závisí na herních pravidlech).
Reagovat
australan.tenis
Nic proti FAA, nikdo by mu titul v případě vítězství nesebral, ale ten titul bude mít hodnotu pouťáku, jestli vyhraje Felace.

Rozhodně by měl vyhrát Rublev, tím by si turnaj zachova alespoň elementární dekorum. Snad Rubl nedopustí znehodnocení turnaje. Letošní antuková sezóna je zatím zmetkem rozměrů US 2019 či AO 2022.

Hráči potřebují více pauzy, potřebují se standardizovat míče, se kterými se hraje.

Nehorázně se směju u komentářů, které tvrdí, že Novak nehraje dost často. Taková panika, přitom Djokovic nosil loketní kompresní rukáv téměř pokaždé má tréninku. Ale čeští lojzove se budou vyjadřovat k něčemu, o čem ví ho*no. :)) Novak si dost možná zachránil účast v nejdůležitější částí sezóny. :))
Reagovat
jirkaS
Rublík nenastoupí a hotové,vyřešené
Reagovat
hanz
Bude to asi ta, jako když vyhrála Mária Sakča v Mexiku, když vyhrála proti Doleschované.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist