Austrálie je opět ve finále Davis Cupu. Proti Finům bodovali Popyrin a De Minaur

24. 11. 2023, 19:58
Aktuality 0
DAVIS CUP - Australští tenisté jsou znovu po roce ve finále Davisova poháru. Ve španělské Málaze si po českém výběru poradili také s finskými outsidery, které přehráli už po dvouhrách. Základ úspěchu položil Alexei Popyrin (24) proti Ottu Virtanenovi (22), vítězný bod pak přidal Alex de Minaur (24) v souboji s Emilem Ruusuvuorim (24). O celkově 29. triumf a první od roku 2003 si Austrálie zahraje se Srbskem, nebo Itálií.
Alex de Minaur (© Profimedia)

Virtanen – Popyrin 6:7, 2:6

Otto Virtanen byl finským hrdinou ve čtvrtfinále proti Kanaďanům, když bodoval ve dvouhře i v rozhodující čtyřhře. Proti Australanovi Alexeii Popyrinovi ale neuspěl. V první sadě za stavu 6:5 nevyužil svůj jediný brejkbol a zároveň setbol a nakonec prohrál 6:7, 2:6.

Ruusuvuori – De Minaur 4:6, 3:6

Emil Ruusuvuori, jenž čtvrtfinálový zápas Finů s obhájci titulu z Kanady kvůli lehkému zranění ramena vynechal, byl v duelu s Alexem de Minaurem od počátku pod tlakem. Australan si vypracoval celkem 18 brejkbolů, z toho jedenáct v prvním setu. Dvanáctý hráč světového žebříčku sice také v utkání dvakrát přišel o podání, na returnu ale uspěl pětkrát a po hodině a půl proměnil první mečbol.

"To, co jsme dokázali dva roky po sobě, je mimořádné a jen to ukazuje, jak jsme se dali dohromady jako tým a jak je to pro nás důležité," řekl De Minaur na kurtu s gestem namířeným na australský tým vedený kapitánem Lleytonem Hewittem.

"Alexei (Popyrin) nehrál za Austrálii hodně dlouho a předvedl skvělý zápas. Hrál s výborným soupeřem a pořádně zabral," pochválil kolegu, který na místě dvojky nahradil Jordana Thompsona, jenž v duelu s Českem prohrál s Tomášem Machačem.

"Jsem šťastný, že jsme zase ve finále, a snad to tentokrát zvládneme lépe," dodal dvanáctý hráč světa De Minaur, který ve čtvrtfinále proti Čechům otočil zápas proti Jiřímu Lehečkovi, přestože byl třikrát dva míčky od porážky a soupeř podával na postup do semifinále.

Na závěrečnou čtyřhru, která v současném modelu rozhoduje o postupu pouze v případě nerozhodného stavu po dvouhrách, tak nedošlo. Pro Finsko je i tak semifinálová účast historický úspěch. Austrálie se ve finále pokusí ukončit dvacetileté čekání na titul.

Australané, kteří ve čtvrtfinále vyřadili Česko až po závěrečné čtyřhře díky silné dvojici Matthew Ebden a Max Purcell, se o 29. titul z týmové soutěže utkají s vítězem druhého semifinále mezi Srbskem a Itálií. Zápas, který může nabídnout reprízu nedávného finále Turnaje mistrů mezi Novakem Djokovičem a Jannikem Sinnerem, je na programu v sobotu.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist