Austrálie má nový talent, v Brisbane prošla kvalifikací Aiavaová

2. 1. 2017, 03:46
Aktuality 18
Tenisový svět začíná pomalu registrovat další velký talent. Parádních výkonů totiž v úvodu sezony dosahuje na domácí půdě v Brisbane australská tenistka Destanee Aiavaová. Teprve šestnáctiletá rodačka z Melbourne dostala od pořadatelů divokou kartu do kvalifikace a ve třech zápasech ztratila jen osm gamů. Poprvé v kariéře si tak zahraje hlavní soutěž turnaje WTA a zúčastní se i letošního Australian Open.
Profily hráčů
Destanee Aiavaová

Australští tenisoví fanoušci mají v hledáčku nový talent. Teprve šestnáctiletá Destanee Aiavaová dostala důvěru od pořadatelů prestižního turnaje v australském Brisbane a rodačka z Melbourne se jim za divokou kartu do kvalifikace odvděčila třemi snadnými výhrami.

Až 386. hráčka světového žebříčku nejprve deklasovala loňskou semifinalistku Samanthu Crawfordovou, s Martínezovou Sanchezovou ztratila pouhé dva gamy a stejně tak vyprovodila z kurtu i členku elitní stovky Carinu Witthöftovou, čímž si zajistila premiérový start v hlavní soutěži turnaje WTA. V prvním kole vyzve Bethanii Mattekovou-Sandsovou.

Aiavaová se rok od roku zlepšuje. Mezi profesionálky vstoupila v roce 2015, kdy odehrála sedm turnajů ITF na domácí půdě. Svou první sezonu zakončila s bilancí jedenácti výher a sedmi porážek.

Už tehdy v ní začala australská federace vidět obrovský talent. Aiavaová dostala před rokem šanci zahrát si poprvé v kariéře na okruhu WTA. Od pořadatelů turnaje v Hobartu obdržela divokou kartu do kvalifikace, v níž však uhrála proti Urszule Radwaňské jediný game.

Následně se Aiavaová zúčastnila i kvalifikace na domácím Australian Open, ani tam ale neuspěla. V loňské sezoně se radovala z výhry sedmnáctkrát, dvanáctkrát odešla jako poražená a dosáhla na dvě finálové účasti na dvou turnajích ITF s dotací 25 000 amerických dolarů v Tweed Heads a Canbeře.

Destanee Aiavaová na letošním turnaji v Brisbane

V květnu oslaví Australanka sedmnácté narozeniny a dle výsledků lze soudit, že má její kariéra zatím vzestupnou tendenci. Díky úspěšnému domácímu mistrovství si zajistila premiéru v hlavní soutěži i na grandslamu. Na letošním Australian Open se za dva týdny poprvé představí v hlavní soutěži ve dvouhře i čtyřhře.

Aiavaová se narodila v Melbourne. Její rodiče pochází ze Samoy. Už v pěti letech sledovala v televizi Australian Open a okamžitě se jejím idolem stala Serena Williamsová.

Její rodiče zpočátku vůbec netušili, že se o tenis zajímá. "Sledovala jsem Australian Open, zrovna hrála Serena. A najednou jsem si uvědomila, že bych chtěla být také světovou tenisovou jedničkou," svěřila se Aiavaová.

Matka Rosie neměla s tenisem žádné zkušenosti. Pečlivě se však všemu přiučila a nyní svou dceru sama trénuje. "V minulosti se chodila dívat na moje tréninky a leccos z nich pochytila, to jí hodně pomohlo. Je na mě dost přísná, ale jsem za to ráda," uvedl šestnáctiletý talent.

Rodačka z Melbourne je stále mladá a tenis si chce hlavně užívat. "Ten sport i jeho výzvy mám ráda, užívám si to. O výhrách a prohrách moc nepřemýšlím. Ráda bych ale vyhrála první kolo na Australian Open, to je momentálně můj hlavní cíl. Uvidíme, jak se mi turnaj povede, chci dojít co nejdál."

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

18
Přidat komentář
Lunej..
Hezke, ted by starsi talent Samicka mela zabrat s ukricenou Mugu.:) Jinaj Simca pekne s Jelenou.
Reagovat
Lunej..
Jinak
Reagovat
Lunej..
Skoda, ze ji Sam znovu nebrejkla a neziskala set. Hlavne udrzet podani, FH nastesti slape.:)
Reagovat
Lunej..
Hm, TB, jak ja to nemam rada.
Reagovat
Lunej..
Jooo, pekne TB, i kdyz Mugu pomohla. Tak ve 3. vydrzet!!!
Reagovat
Hector21
v lese zeleném a hlubokém, jako poslední dobou vždy v dobře rozehraném utkání....:(
Reagovat
Lunej..
Hm bohuzel jsem 3.set nevidela, asi zase ta psychika. No nic, musim pritvrdit:)
Reagovat
Hector21
ale tak to teda pořádně přitvrdit...
Reagovat
blixa
No bábi, tos moc netlačila když to Sam projela ;-) A to jsem to přitom prospal takže jsem koťátko tlačil jen ve snu :D
Reagovat
Lunej..
Hele dedku, je to teprve prvni zapas po vanocich, takze pekne zlehka. Ta tvoje zirafka ve 2. setu taky nebyla az takova hitparada:)
Reagovat
blixa
No jooo ... sim tě ... ale copak není koťátko loztomilý ???!!! :D
https://www.facebook.com/WTA/videos/10155568414816102/
Reagovat
George_Renel
No nevím. Dnes mi spíš připadla jak ztrhaná vypelichaná kočka.
Reagovat
blixa
Tssssssssssss ... :-P
Reagovat
Lunej..
:D:D
Reagovat
Frick
Ty Australanky nikdy nebyly moc hezký, pokial neboli z Blavy :o)

Ale hlavně - poslední udaná výška prý 151 cm... tak nevim, no
Reagovat
EllNino
:D jojo ta z Blavy je nejkrásnější
Reagovat
VlS
A která je ta z Blavy? Jarmila, pokud vím, z Blavy není
Reagovat
EllNino
Zajímavý příběh, jsem zvědavý na dnešní zápas s Bethanie :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist