Australský svaz přes rozdílnost názorů ocení úspěchy Courtové

30. 11. 2019, 16:47
Aktuality 69
Australský tenisový svaz během lednového Australian Open ocení úspěchy Margaret Courtové, jež bude slavit padesátileté výročí svého kalendářního Grand Slamu.
Margaret Courtová

Organizace Tennis Australia nicméně zdůraznila, že nesouhlasí s odmítavým pohledem sedmasedmdesátileté legendy na sňatky osob stejného pohlaví a homosexualitu celkově.

Držitelka rekordních 24 grandslamových titulů ve dvouhře Courtová se vrátí do Melbourne Parku po třech letech. V dějišti Australian Open nebyla od roku 2017, kdy se veřejně postavila proti uzákonění manželství párů stejného pohlaví, kvůli čemuž se stala terčem kritiky.

Začátkem měsíce nicméně Courtová uvedla, že by byla ráda, kdyby australský tenis ocenil její kalendářní Grand Slam z roku 1970 stejně, jako to udělal letos v případě Roda Lavera za jeho úspěch v roce 1969. Organizace Tennis Australia dnes uvedla, že Courtovou během turnaje připomene sérií akcí. Courtová pozvání přijala.

"Těším se, že oslavím 50. výročí Grand Slamu s rodinou a přáteli na Australian Open. Byl to úžasný milník a ani se mi nechce věřit, jak rychle ten čas utekl," uvedla Courtová. Všechny čtyři grandslamy v jednom roce vedle ní v ženském tenise vyhrály jen Maureen Connolyová v roce 1953 a Steffi Grafová v roce 1988. Mezi muži to vedle Lavera, jemuž se to podařilo dokonce dvakrát v letech 1962 a 1969, dokázal už jen v roce 1938 Donald Budge.

Austrálie legalizovala manželství osob stejného pohlaví v prosinci 2017 poté, co se pro něj v referendu vyjádřilo 61,6 procenta respondentů. Courtová, jež je křesťanskou pastorkou, se odmítavě vymezuje proti gayům a kritizuje lesby z řad tenistek. Loni se její bývalá soupeřka Billie Jean Kingová připojila k hlasům těch, kteří kvůli jejím homofobním názorům vyzvali k přejmenování druhé největší arény v Melbourne Parku, jež nese jméno Courtové.

Tennis Australia dnes znovu uvedla, že s názory Courtové nesouhlasí. "Neshodují se s našimi hodnotami rovnosti, různorodosti a inkluze. Náš sport vítá všechny bez ohledu na pohlaví, schopnosti, rasu, náboženství nebo sexualitu. Budeme pokračovat v aktivní propagaci inkluzivních iniciativ na všech úrovních sportu," uvedl australský svaz.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

69
Přidat komentář
George_Renel
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/genderman-roku-2019-gender-pohlavi-rovnost-mezi-zenami-a-muzi-otevrena-spolecnost.A191202_175900_domaci_kuce
Reagovat
Stan_Borowitz
Tihle jsou relativně v pohodě, zatím mluví jen o mužích a ženách, ostatním "genderům" se nevěnují...
Reagovat
smazaný uživatel
No.. Já chápu, že muži mají právo každý měsíc nosit menstruační vložky. Ale byla bych v budoucnosti docela ráda, kdyby / klidně i s tou menstruační vložkou / dokázali ochránit ženu před tlupou násilníků.
Reagovat
smazaný uživatel
zaujalo ma hlavne tretie miesto,nevedel som,ze s niecim podobnym sa da celonarodne prerazit,asi som na tuto dobu uz stary,ved takych by sme kedysi tvrdo sikanovali,to sa vsak nestalo bo si to nikto nedovolil:-P
Reagovat
Stan_Borowitz
Rozumné a jediné správné rozhodnutí. Klobouk dolů, chtělo to asi dost odvahy, i když Austrálie na tom ještě není tak špatně jako jiné anglofonní země.

Ale s oslavami vítězství rozumu nad ideologií bych vyčkal, dokud nebude cena skutečně předána. Do ledna je ještě daleko a dá se očekávat, že profesionální aktivisté teď spustí shitstorm na adresu australského svazu. Tak snad to ustojí...
Reagovat
Fandina
Čtu, že tři pětiny se v referendu vyslovily pro legalizaci manželství stejného pohlaví, dvě pětiny tedy ne. Pak je mi s podivem, proč se o tom musí mluvit, když má být oceněna tenisová legenda, nebo se kvůli jejímu názoru vyvine iniciativa k přejmenování kurtu, který byl po ní pojmenován za její sportovní výkony. Nevím, až do jaké míry Court vystupuje nebo vystupovala, ale celkově se mi to zdá dost přitažené za vlasy. Nebo je to ožehavé téma.
Reagovat
blixa
Nesleduji tu dámu, ale co jsem tak povrchně četl, hlavní problém nejsou ani tak její názory ale značně agresivní a nenávistné vystupování vůči homosexuálům. Ale jak říkám, nesleduju ji a mohu se mýlit.
Reagovat
Stan_Borowitz
Taky to nějak extra nesleduju, ale to agresivní vystupování má spočívat s tím, že nesouhlasí s tím, aby se jejich soužití nazývalo manželstvím, což je podle mne naprosto legitimní názor, a dále v tom, že jim vyhrožuje tím, že snad po smrti přijdou do pekla nebo tak něco. Nad tím se normální člověk musí přece jen pousmát.

Za agresivní a nenávistné vystupování bych považoval třeba to, kdyby po americkém tenisovém svazu požadovala, aby přejmenovali Billie Jean King National Tennis Center, protože King je lesba...
Reagovat
blixa
Tak každý vnímáme agresivitu poněkud jinak, mě by to přišlo zcela opačně. Požadavek na přejmenování kurtu by mi přišel směšný, zatímco je mi jasné, že ve více nábožensky založené zemi než je zrovna ČR může nějaké to "dštění ohně a síry" na homosexuály být vnímáno mnohem vážněji.
Reagovat
Fandina
Jenže požadavek na přejmenování kurtu Court tu byl a King se k němu připojila. To moc směšné není.
Reagovat
FulnekUltras
to je konkrétní důkaz, kdo by se měl nad sebou spíše zamyslet
Reagovat
Fandina
Hlavně se nad sebou zamysli ty. Fakt nechápeš, o čem je řeč.
Reagovat
FulnekUltras
ťuťuňuňu
Reagovat
Stan_Borowitz
Před tak čtyřmi stovkami let, možná. Dnes na peklo nevěří snad ani papež. Křesťanská "nápravně-výchovná zařízení" jako peklo a očistec už přece dávno nejsou pro nikoho vyjma vyložené sektáře žádný strašák...

Jo, kdyby byla Margaret Court muslimka, to by bylo jiné kafe.
Reagovat
ttopi
To s tím přejmenováním stadionu je hodně mimo. Vlastně jen za to, že má jiný názor, který navíc vychází z jejího náboženství, které je p ocelém světe vlastěn chráněno (takže takový paradox). Kdyby se dopustila nějaké vlastizrady nebo vážného kriminálního činu, neřeknu ani popel. Ale proto, jaký má pohled na homosexualitu změnit jméno stadionu..No, doufám že k tomu nedojde.
Reagovat
FulnekUltras
fašizoidní fanatici "korektnosti", "vyváženosti" a "veřejnoprávnosti" jsou to nejhorší, co mohlo současný svět potkat
Reagovat
Kojinho
Demokracie jak víno. Můžete mít názory jaké chcete, ale běda, pokud budou rozdílné od našich.
Reagovat
blixa
Opravdu "běda" ? On jí někdo zakazuje, psát, mluvit, veřejně vystupovat ? Zavírá ji kvůli jejím názorům do vězení nebo posílá do vyhnanství ? Joo že se někomu nechce ji ocenit ? No to je fakt strašná šikana !!! Ty to máš taky v tý hlavičce pomotaný, viď ... ;-)
Reagovat
George_Renel
Oceněna má ovšem být za sportovní úspěchy a ne za názory.....
Reagovat
blixa
To jistě ano, taky nemusíme s názorem "ocenitelů" souhlasit, ale že by to byla zrovna "běda" a devastace demokracie mi tedy nepřijde. I "ocenitel" má právo na svůj názor a postoj.
Reagovat
Kojinho
Já jsem řekl, že jí to někdo zakazuje? Jde o to, že ji chtějí ocenit a zároveň ji odsuzují za názor na danou problematiku. Nevšiml jsem si, že by Tě společnost měla zavrhnout za rozdílný názor na danou problematiku. A trochu bys mohl vypilovat svůj psaný projev, ať to má trochu úroveň.
Reagovat
tommr
ale ty neskutečně trapný kecy okolo toho si australský bafunáři mohli odpustit ...
Reagovat
milik254
Jaké kecy?
Reagovat
tommr
přečti si pozorně poslední odstavec článku ...
Reagovat
milik254
Četl jsem pozorně celý článek a poslední odstavec žádné kecy neobsahuje
Reagovat
tommr
zřejmě budeš lepšočlověk, kterýmu už ve škole vymyli mozek a už ti to proto ani nepříjde divný. Já jsem ještě ze starý školy a vadí mi když se do sportu zatahuje politika. Proč nemůžou prostě dát Courtový ocenění za její sportovní úspěchy a nechat si ty kydy jak je strašně zpátečnická a jak s ní proto nemůžou souhlasit od cesty?
Reagovat
milik254
Považuji se spíše za liberálně smýšlejícího člověka než lepšočlověka.
Těmi "kydy" se veřejně distancují od jakékoli mimosportovní aktivity Courtové a navzdory jejímu smýšlení ji ocení.

Sranda by byla, kdyby předávala trofej vítězce a tou byla třeba Alison.
Reagovat
FulnekUltras
ó jak šlechetní jste vy "liberálové", když 77tiletou dámu, která vyhrála historicky nejvíc TENISOVÝCH GS i "navdory jejímu smýšlení" TENISOVĚ oceníte... ;-)))

tuplovaný smrdutý opossum a blijicí emotikon dohromady... nemůžu si pomoci
Reagovat
milik254
Polovinu těch GS vyhrála, když byla v pavouku tak 16 hráček a většina z nich byla z Austrálie
Reagovat
tommr
a co Laver? Ten na tom není o moc líp a přesto ho pořád oslavujou až je to trapný. Jen v tom umí líp chodit než Courtová ...
Reagovat
tommr
Alison Riske? Ta je naštěstí pokud vím normální ...
Reagovat
George_Renel
Asi myslí AvU.
Reagovat
tommr
Alison van Uytvanck? Tak u tý to opravdu nehrozí ...
Reagovat
FulnekUltras
Kdyby k tomu došlo a zrzečka AO vyhrála (mimochodem bych jí to skutečně kurewsky přál), jsem přesvědčen, že Maggie by neměla s předáváním trofeje ani ten nejmenší problém.
Reagovat
milik254
Homosexualita je normální.
Reagovat
FulnekUltras
v kapitalismu je normální i válka
Reagovat
blixa
Jsi dement. Válka byla normální jak se zdá už od eneolitu, tedy nějakých 6000 let před tím, než kdy si kdo uměl představit něco jako kapitalizmus. Něco jako "válku" znají dokonce i šimpanzi, takže to není ani projev úplně specificky lidský. Jen tvůj zkroucený mozeček není schopen pobrat fakta.
Reagovat
FulnekUltras
bavím se radši o době, kterou jsem prožil - ale řekl bych, že s devianty se v pravěku nikdo moc nepáral - tohle se postupem času sice pomalu zlepšovalo, ale podstata válečného násilí zůstává stejná - čímž říkám, že ušácký imperialismus si může s neandrtálci, šimpanzi i Hitlerem klidně podat ruce
Reagovat
Kojinho
V tom případě i s bolševiky, protože za Hitlera byl v Německu socialismus jako řemen. Akorát to soudruzi přejmenovali na radikální pravici, aby si nekáleli do vlastního hnízda.
Reagovat
turista
Socialismus v Hitlerově Německu nebyl, protože nebylo narušeno soukromé vlastnictví výrobních prostředků.
Reagovat
turista
Války sice existují tisíce let. Válka však není normální stav věcí. není přece normální když se mladí zdraví lidé navzájem zabíjejí jako blbí.
Reagovat
blixa
Obávám se, že se pleteš. "Normální" to zjevně je, jinak by se ty tisíce let neválčilo. A to že už relativně dlouho nebyla žádná globální válka je je díky děsu z jaderných zbraní.
Reagovat
bIbec
jo
Reagovat
turista
Válku bych definoval jako prastarý sociálně-patologický jev. Normální stav věcí to není.
Reagovat
turista
Je to podobné jako s tuberkulózou. Je to prastará nemoc. Ale tuberkulóza nerovná se zdraví.
Reagovat
Stan_Borowitz
Válka je většinou bojem o zdroje, tedy svým způsobem přirozený evoluční proces. Není to jen záležitost člověka, týká se celé živočišně a vlastně i rostlinné říše. Člověk vybočuje jen tím, že ve válce používá technické prostředky, a je tedy schopen protivníka likvidovat podstatně účinněji.
Reagovat
Pedronegro
člověk se liší ještě tím, že neválčí neustále, ale tehdy, když si určitá skupina lidí prosadí, že válkou dosáhne přiměřeně velkého zisku, mírový stav je takovým balancováním mezi přirozenou touhou válčit a obavou z prohry, bez ohledu na ideologii,a proto je třeba tu rovnováhu udržovat ....
Reagovat
turista
Touha válčit není přirozená, ale patologická snaha získat výhodu na úkor druhých. Ten kdo válku začne počítá s tím, že i jeho lidi nejen tzv. nepřítel v té válce zemřou, protože válka přináší smrt všem zúčastněným stranám konfliktu. Takže zisk to může přinést pouze těm kdo jsou u moci a skryti v bunkrech. Ty vymleté válečnické mozky si myslí, že válkou získají víc než každodenní prací.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nutnost bojovat o zdroje je dána přírodou, protože zdrojů je (navzdory tomu, co tvrdil svého času premiér Špidla) obecně nedostatek. Člověk je (stejně jako každý jiný organismus) evolučně naprogramován k tomu, aby se snažil přežít a předávat/šířit svůj jedinečný genetický kód. Pokud mu v tom brání nedostatek zdrojů, bude o ně bojovat. Tuhle evoluční zásadu stačí extrapolovat do sociologie a máme základní příčinu válek.

Takže žádné spiknutí a další konspirační teorie netřeba, stačí starý dobrý strejda Darwin. Překvapuje mne, že zrovna lékaři je to třeba vysvětlovat...
Reagovat
turista
Zdrojů sice je omezené množství. Ale opravdu není nutné se kvůli tomu navzájem zabíjet. Navíc nukleární období celou věc posunulo úplně jinam.
Reagovat
Stan_Borowitz
Možnost vzájemného totálního zničení je samozřejmě skvělý odstrašující prostředek, v podstatě vylučuje možnost války o něco jiného než holé přežití. Pokud se tedy ZHN nedostanou do rukou nějakých totálních magorů, k čemuž bohužel dříve nebo později nutně musí dojít.

Je to takový zádržný prostředek. Když ale v případě nějaké globální katastrofy nebo i jen masové paniky vyvolané strachem z ní (o jejíž vyvolání se momentálně usilovně snaží Greta a spol.) budou lidé umírat kvůli nedostatku pro život nepostradatelných zdrojů, bude jim celkem jedno, jestli umřou tak či onak a vydají se o zdroje bojovat všemi prostředky. Stejně jako to udělali již mnohokrát v dějinách.
Reagovat
misa
Máš nějaký důvod psát podobné věci na tenisový portál? V podstatě nic jiného než strach z budoucnosti a darwinistické teorie už tady ani nepublikuješ.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jen reaguji na obsah článku nebo na příspěvky jiných. Co konkrétně je na tom špatně?
Reagovat
turista
I ti Afričané nebo Asiaté už ví, že vypěstovat určité množství rýže a vyprodukovat dost drůbeže je lepší řešení než se jít vzájemně zabíjet s lidmi ze sousedícího státu s cílem získat kus jeho území.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak oni hlavně vědí, že nejlepší je vydat se do USA a Evropy, případně si počkat na jejich pomoc. Jenže co se stane, až nebude kam odejít a nebude mít kdo pomáhat? Je celkem dobře historicky zmapováno, co dokáže člověk udělat, když třeba umírá hlady. Třeba i zabít a sníst jiného člověka.
Reagovat
annah
Podle mě se válka o zdroje ješte dá pochopit (Ne omluvit), ale válka kvůli tomu, že někdo vyznává jiné náboženství anebo to stejné jen nepatrně modifikuje, to mi připadá úplně na hlavu. V tom si křesťani mohli podat ruku s vyznavači jakékoliv jiné víry. Vraždili se s chutí navzájem. Bůh nebuh.
Reagovat
turista
Dnešní Německo je nejsilnější zemí v Evropě. Je klasickým příkladem toho, že usilovnou prací včetně obchodních aktivit lze dosáhnout elegantně v podstatě toho o co se ten magor Hitler snažil dosáhnout válkou.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak on na to neměl tolik času, Němci byli ve třicátých letech v důsledku válečných reparací a hospodářské krize totálně na kolenou, trpěli a hladověli. Jinými slovy, neměli dostatek zdrojů. Hitler jim ukázal, kam se mají vydat a vzít si je. V éře blahobytu by se mu vysmáli a nejspíš by skončil v blázinci.
Reagovat
Pedronegro
no a nedalo mu tehdy moc práce je přesvědčit, že válkou toho nejlépe a nejrychleji dosáhnou ...
Reagovat
PetaM
Já nevím, ale když si může Court stále otevírat hubu, tak proč by nemohli ostatní?
Reagovat
FulnekUltras
"ostatní" by měli šoupat nohama a být rádi, že jejich úchylné adorování úchylek a skrz něj následné dehonestování lidí, kteří na rozdíl od toho něco opravdu dokázali, není (bohužel) v rozporu se současnými zákony
Reagovat
smazaný uživatel
manzelstvo homo by sam o sebe az taky problem nebol,problemom su profi aktivisti,ktory musia vykazovat cinnost,niekto im v dobrej viere ustupi,kym oni to povazuju za profesionalny uspech,potrebovali by sme si zvolit niekoho razneho,v nasom meste si jeden zmyslel,ze bude bojovat proti billboardom...
Reagovat
Fandina
Zdravý rozum zvítězil.
Reagovat
FulnekUltras
Jsem rád, že na to máme stejný názor. ;-)
Reagovat
Fandina
Mně nevadí, že má někdo jiný názor, mě vadí, když je někdo za svůj názor popotahován.
Reagovat
Fandina
mně
Reagovat
jirkaS
nevíš-li si rady, napiš "mi" ;-)
Reagovat
Fandina
Jenže ono se mi to pokaždé nehodí. Takže pak musím to mě mně opravovat.
Reagovat
FulnekUltras
ale Maggie se už snad přece jen dočká důstojného ocenění toho opravdu podstatného.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist