Azarenková: Chci znovu vyhrávat, ale být matkou je pro mě tou největší prioritou

16. 2. 2019, 22:27
Aktuality 3
Viktoria Azarenková má na svém kontě 20 turnajových prvenství a dva grandslamové tituly. Od porodu syna a následného návratu na okruh WTA se však bývalé světové jedničce příliš nedaří a momentálně jí patří až 48. příčka. Vím, že to není ideální, ale snažím se tvrdě pracovat na tom, aby se to zlepšilo, konstatovala Běloruska. Chci znovu vyhrávat, ale být matkou je prioritou číslo jedna, dodala.
Profily hráčů

Viktoria Azarenková se na kurty po porodu syna Lea vrátila v roce 2017 na trávě na Mallorce a poté odehrála ještě Wimbledon. Od té doby však řešila soudní spor o péči o syna se svým bývalým přítelem Billem McKeaguem.

Bývalá světová jednička se pak skoro rok na turnajích kvůli soudnímu procesu neobjevila, neboť nemohla vycestovat z USA. Na okruhu WTA se tak Běloruska představila znovu až vloni v Indian Wells, kde skončila ve druhém kole. Odcestovat směla též do Miami a tam už to bylo mnohem lepší. Běloruska se na Floridě rozehrála do parádní formy a uhrála semifinále, po zbytek sezony se jí však znovu nedařilo, když uhrála jen dvě čtvrtfinále na turnajích v San José a v Tokiu.

Zatím se zdá, že ani začátek sezony 2019 nepřinese žádnou výraznější pozitivní změnu. Azarenková, jež v průběhu své kariéry vyhrála již 20 turnajů a dvakrát ovládla Australian Open (2012 a 2013), letos na okruhu WTA odehrála pouze čtyři zápasy, přičemž tři z nich prohrála.

"Vím, že mé výsledky nejsou takové, jako bývaly dřív, ale snažím se tvrdě pracovat, aby se to zlepšilo," řekla minulý víkend Bělorusku v rozhovoru před prvním kolem Fed Cupu, v němž Bělorusky čelily Němkám, které nakonec smetly 4-0. Azarenková byla členkou běloruského výběru, do hry však zasáhla až za rozhodnutého stavu ve čtyřhře, neboť zápasy dvouher obstaraly výše postavené Sabalenková a Sasnovičová.

"Zažila jsem toho v tenise už hodně, pořád tento sport miluju, ale po porodu syna se jisté věci změnily. Chci znovu vyhrávat, ale být matkou je pro mě teď prioritou číslo jedna," konstatovala Azarenková, které momentálně patří v žebříčku WTA 48. příčka.

"Jsem ráda, že se v posledních letech zlomil ten stereotyp týkající se žen a sportu. Po celém světe je mnoho sportovkyň, které přerušily svou kariéry, porodily dítě a pak se vrátily a pokračovaly ve svém sportu dál. Předtím, než jsem Lea porodila, tak jsem si myslela, že to všechno bude krásné jako v pohádce, což ale rozhodně není," smála se Běloruska.

"Někdy jsou to těžké chvíle, ale je to rozhodně nejlepší věc, která mě v životě potkala," podotkla s úsměvem. "Snažím se zkombinovat své role matky a tenistky a být tak dobrým příkladem i pro další generace. Je to obrovská výzva a někdy je to až trošku děsivé. Zejména v momentě, kdy si uvědomíte, že jste zodpovědní za tak malou lidskou bytost. Ve výsledku je to ale opravdu to, co vás hřeje u srdce."

"Tenis je skvělý sport, který vás naučí stát na vlastních nohou, být disciplinovaný a rozhodovat se sám za sebe. Leo se mnou tráví na kurtu poměrně mnoho chvil, rád si tam hraje, ale v budoucnu ho rozhodně nebudu nutit k tomu, aby hrál jen tenis. Budu šťastná, když ho bude bavit, ale byla bych ráda, kdyby si vyzkoušel více různých disciplín, protože jen tak pak může najít to, co ho bude bavit nejvíce. Já si vybrala tenis, co si vybere on, bude jen na něm. Já budou tou, která ho bude podporovat naprosto ve všem, co bude dělat."

 

TenisPortal.cz, wtatennis.com

Komentáře

3
Přidat komentář
George_Renel
A tak to má být, dítě je pro již úspěšnou tenistku nad všechns Grandslamy. Je určitě lepší-narodí-li se do fungujícího vztahu, protože když ne, tak je vidět jak tomdopadá. A zvláště když si jeden z partnerů postaví hlavu a jedná iracionálně. V tomto snad Viktorka příkladem dalším nebude....
Reagovat
smazaný uživatel
Strašný, jak jí ten McKeague zkurvil kariéru. Rozhodně měla na víc, než vyhrát jeden grandslam (byť dvakrát) ze čtyř. Nicméně si nemyslím, že by dítě bylo nějakou překážkou v kariéře - viz třeba Kim Clijsters, ale ta holt měla fungující vztah... Rád bych věřil tomu, že se Vika zvedne (má na to Fissetta, což je super trenér), ale od návratu kromě loňského semifinále v Miami neudělala výraznější výsledek. Hodně je to vidět i ve Fed Cupu, kde by dřív byla jasnou jedničkou a teďka v konkurenci Aryny a Saši není ani dvojka...
Reagovat
SwissMaestro
Je to hajzl, ale vinu nee i Vika. Nikdy to není vina jen jednoho člověka. Tady už vůbec ne. To bys mohl už vědět. Deset ti není :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist