Bartůňková slaví první výhru na turnajích WTA, 17letá naděje porazila v Kluži Jastremskou

16. 10. 2023, 13:20
Aktuality 20
Nikola Bartůňková (17) hraje v Kluži svou druhou kariérní hlavní soutěž na nejvyšším okruhu a tentokrát už se postupu do druhého kola dočkala. Talentovaná teenagerka startující na divokou kartu od pořadatelů porazila na rumunské halové akci 7:5, 6:4 bývalou světovou jednadvacítku Dajanu Jastremskou (23). O své největší čtvrtfinále si zahraje s domácí Anou Bogdanovou, nebo Viktorijí Tomovovou.
Nikola Bartůňková (© Profimedia)

Nikola Bartůňková se letos začala výrazněji prosazovat na profesionální úrovni. Vítězka šesti juniorských podniků a letošní finalistka dívčího Wimbledonu získala v aktuální sezoně své první tituly mezi ženami, každý z nich vybojovala na antukových dvorcích a pokaždé na akci ITF s dotací 25 tisíc amerických dolarů.

V hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu startuje teprve podruhé v kariéře, i tentokrát s pomocí divoké karty od pořadatelů. Zatímco loni na antuce v tureckém Istanbulu uhrála v prvním kole jen pět gamů s Anastasií Potapovovou, na halovém betonu v rumunské Kluži přemohla ve dvou těsných setech bývalou světovou jednadvacítku a nyní 103. hráčku pořadí Dajanu Jastremskou.

Talentovaná teenagerka v úvodní sadě dvakrát neudržela náskok brejku. V 11. hře ale vítězce tří turnajů WTA sebrala podání znovu a na druhý pokus už set doservírovala, ačkoli likvidovala čtyři brejkbolové hrozby.

Pořádně zabrat musela i v následujícím dějství. Po srovnání skóre z 1:3 na 3:3 čelila v osmém gamu dalším dvěma brejkbolům, ovšem situaci ustála a Jastremská ve zbytku utkání až příliš chybovala. Bartůňková v zápase odvrátila devět z 12 brejkbolů a sama využila polovinu z 10 šancí.

O znovu vylepšení svého maxima na hlavní tour a své největší čtvrtfinále si zahraje s domácí nasazenou pětkou Anou Bogdanovou, nebo Viktorijí Tomovovou z Bulharska. Už postup do druhého kola by ji měl v žebříčku posunout na nové maximum, tím současným je 267. místo.

Výsledky turnaje WTA 250 v Kluži

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
Nenela
Stejne si rikam, cim to je, ze Jastremska tak klesla. Mela tam to preruseni kvuli dopingu, ale vsechny zobacky se po pauze byly schopne vratit na svou puvodni uroven , jen Jastremska je od te doby uplne mimo
Reagovat
Mony
A co má ritak taková naše Smitkova nebo Mona Barthel nebo Lepchenko? Takových rychlokvasek tu už bylo a bude..
Reagovat
makro99
Skvělě využitá WC! smile Je samozřejmě rozdíl dostat do 1. kola 250 Fernandez (Brenda v Aucklandu) nebo Jastremskou.. ale pro hráčku na pomezí 3. a 4. stovky je to supr výsledek. smile
Reagovat
jorgge98
Nikola dneska by porazila Dajanu, ikdyby držela pálku mezi kozama
Reagovat
PetaM
Raketu.
Reagovat
Mony
Zrovna jí by to tam moc nedrzelosmile
Reagovat
George_Renel
Je fajn že vyhrála, ale ještě lepší je jakým způsobem.
Reagovat
tommr
příjemné překvapení. Nikola dneska odehrála dobrej zápas a potvrdila že si tu WC zasloužila ... smile
Jestli se nepletu tak jsem někde čet že letos ukončila školu takže by se tenisu konečně mohla věnovat na plnej úvazek. Do konce roku by ještě mohla získat dostatek bodů aby si zajistila účast v kvalifikaci na AO ...
Reagovat
Nenela
Jak by mohla ukoncit skolu? To jako zakladku?
Reagovat
makro99
:) třeba chodila na jazykovku... rok, dva :)
Reagovat
tommr
chodila/chodí na gymnasium kde měla/má individuální plán ...
Reagovat
Kandinsky1
V sedmnácti na základce
Reagovat
Tomas_Smid_fan
stačí párkrát propadnoutsmile
Reagovat
wymwsze
Po Wimbledonu vyšel článek, ve kterém se psalo, že se přes léto rozhodne, jestli bude ve škole dál pokračovat. Nic konkrétnějšího jsem ale od té doby nečetl.
Reagovat
tommr
jj to bylo ono a asi jsem si to špatně vyložil a je tudíž možný že bude se školou dál pokračovat. To by jí ale dost omezovalo v tenisový kariéře ...
Reagovat
frenkie57
Vzdělání je ovšem také důležité, třeba pro život po kariéře. I ten Jágr si po letech dodělal maturitu, aby nevypadal jako blbecek se základkou. smile
Reagovat
Kandinsky1
A že mu v tom tedy pomohla.
Reagovat
frenkie57
Uznávám, špatný příklad...
Reagovat
A211
musí na to mít dělat školu a tenis,G.Knut.. psala že by to obojí nedala.
Reagovat
Nenela
Ta ale mluvila o univerzite. i kdyz ja ze sve zkusenosti muzu rict, ze gymnazium je tezsi nez mnoho vysokych skol typu filozoficka fakulta, sportovni studia, podnikatelska fakulta apod.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist