Bartyová ovládla trávu v Birminghamu a bude novou světovou jedničkou!

23. 6. 2019, 15:39
Aktuality 97
WTA BIRMINGHAM - Ashleigh Bartyová dva týdny po svém prvním grandslamovém triumfu na antukovém Roland Garros vyhrála turnaj WTA Premier na trávě v Birminghamu. Ve finále 23letá Australanka porazila Němku Julii Görgesovou a zajistila si premiérový posun na post světové jedničky.
Profily hráčů
Ashleigh Bartyová (© AFP)

Ashleigh Bartyová v pouhých 18 letech přerušila kvůli zdravotním a psychickým problémům kariéru a věnovala se kriketu. Po necelém roce se ale vrátila k tenisu, a i když měla ze začátku problémy se zraněním ruky, nemůže návratu litovat.

Ve 23 letech má na kontě grandslamový titul ze čtyřhry i ze dvouhry a bude světovou jedničkou.

Loni australská tenistka společně s Američankou Coco Vandewegheovou triumfovaly na US Open, před 14 dny Bartyová vyhrála antukové French Open a po dnešním triumfu na trávě v Birminghamu si zajistila premiérový posun do čela světového žebříčku. 

"Byla to neuvěřitelná cesta. Jako malé dítě vždycky sníte o tom, že se stanete světovou jedničkou, ale to, že k tomu dojde, je neskutečné. Opravdu jsem to nečekala, s týmem jsme si dali letos za cíl světovou desítku," uvedla Bartyová, jež se stane 27. jedničkou od zavedení žebříčku.

"Před třemi a půl lety jsme začali od nuly bez postavení na žebříčku a teď jsme tady. Je to mimořádný úspěch pro mě a můj tým," řekla bývalá vítězka dívčího Wimbledonu.



Bartyová tento týden dokonale zvládla přesun z antuky na trávu. V Birminghamu neztratil set s Donnou Vekičovou, Jennifer Bradyovou, Venus Williamsovou, Barborou Strýcovou ani s Julií Görgesovou. Svou neporazitelnost prodloužila na 12 zápasů a bude patřit k největším favoritkám Wimbledonu, který v Londýně začíná za 8 dní.

Finálový duel s Görgesovou Australanka vyhrála 6-3 7-5 a soupeřce oplatila osmifinálové vyřazení z loňského ročníku. Ve druhém setu sice prohrávala 0-3 a za stavu 4-5 čelila poprvé na turnaji setbolu, ale odvrátila ho, vzápětí získala rozhodující brejk a následně utkání ukončila čistou hrou. 

Rodačka z Ipswiche se stala první trojnásobnou šampionkou na okruhu WTA v sezoně 2019. Celkově získala celkově svůj 6. titul a druhý z trávy. 

V čele žebříčku se Bartyová objeví jako první Australanka po Evonne Goolagongové, která vedla pořadí WTA Tour v roce 1976. Na 1. místě vystřídá po 21 týdnech Japonku Naomi Ósakaovou, jež se dostala na první místo díky finálovému triumfu na Australian Open nad Petrou Kvitovou.

V Birminghamu Bartyová ukončila dvouleté panování Kvitové, jež ji v roce 2017 porazila ve finále a letos na turnaji kvůli zranění ruky nestartovala.

• WTA PREMIER BIRMINGHAM •
Velká Británie, tráva, 1.006.263 dolarů
nedělní výsledky (23. 06. 2019)
• Dvouhra - finále •
Bartyová (1-Austr.) - Görgesová (8-Něm.) 6-3 7-5
• Čtyřhra - finále •
Strýcová/Su-Wei Hsieh (2-ČR/Tchaj-wan) - Grönefeldová/Schuursová (4-Něm./Niz.) 6-4 6-7(4) 10-8
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

97
Přidat komentář
Holahej
Congrats, Ashleigh Barty on your WTA World No.1 Ranking!

May 2016 ? unranked, Dec 2016 - 272
Dec 2017 ? 17
Dec 2018 ? 15
June 24, 2019 - No.1?.. A stunning rise to the top in just 3 years.

Zaslouženě, ona tenis opravdu umí, hraje všechny typy úderu a s hlavou, má záběr..., hraje i čtyřhry, táhne FedCupTeam, přitom skromné, přátelské vystupování, uvádí se sama jako....Aussie Tennis Player ? Cricket ? Golf ? Richmond Tigers ? Dog Lady ? Coffee Lover, je to sympatická 23 letá, jen 1,66m vysoká dívka, která válí na všech površích.
Reagovat
Grape
Gratulace Ash. Jako jo, má to trochu usnadněný tím, že z těch top hráček nemá letos nikdo top formu a Petra se bohužel zranila, což je fakt hrozná škoda... Ale Ash si to zaslouží, ona letos prostě zatím JE nejlepší.
Někteří ji jako jedničku asi těžko rozdýchají, jak je vidět dole, ale to se dalo čekat. Jen je zvláštní, že ti samí lidé nezpochybňovali jako jedničku Káju (nic proti ní), která toho přitom zcela objektivně dokázala méně... :-)
Reagovat
tmora
Moc pekný článek na The Guardian - https://www.theguardian.com/sport/2019/jun/22/petra-kvitova-tennis-knife-attack-wimbledon-simon-hattenstone#comment-130398054
Reagovat
FulnekUltras
všechno chce čas - a Petra ho má naštěstí ještě dost
Reagovat
FulnekUltras
https://www.sport.cz/tenis/clanek/1118119-kvitova-o-traumatu-muzum-neverim-mozna-proto-jsem-sama-mohla-jsem-uz-byt-na-hrbitove.html#hp-sez
Reagovat
Torn
Gratulace Ash, která ukazuje, že hraje slušně. Urážky na její osobu atd. nechápu, nechová se jako Serena, nedělá žádné scény, že možná je podsaditá, tak jako ok, ale jinak si myslím, že na okruhu jsou větší příšery než ona.

Potom gratule deblistkám.

A v neposlední řadě veliká gratulace rumunské čarodějce, jejíž zápas jsem propásnul a sypu si popel na hlavu. Monica předvedla jízdu v Ikley na trávě, tak uvidíme, jak se povede.
Reagovat
tommr
nakonec ten titul vydřely i když to s nima v MTB vypadalo všelijak. Poslední tři body ale patřily jim: nejdřív 2 nádherný loby od Hsieh a nakonec neštastnice Groenefeldová udělala dvojchybu ...
Bára se tímto oficiálně stala naší nejlepší deblistkou a opět se o trochu víc přiblížila postu světový jedničky ...
Reagovat
dadaft
na síti je ovšem Belinda tragédka ,,,,,,,,,,, už poněkolikáte zpackala to, co by dobrá síťařka ukončila jediným úderem...
Reagovat
tommr
Kenin vyhrála zaslouženě ...
Reagovat
dadaft
docela mě strhnul tenhle zápas ......... hlavně tím, jak moc chtějí obě hráčky vyhrát,,,,,,,,,,,,,,,,,, třetí set si užiju :)))
Reagovat
tmora
To je pěknej kočkopes
Reagovat
tommr
pokud s tím všechny hráčky souhlasí tak proč ne?
Reagovat
dadaft
je třeba říct, že ve finále už je centrkurt v dost špatném stavu -- obzvlášť s odskoky před BL si hráčky neporadí- ani jedna.

ředitel Tony Nadal se sice smál, ale na tomhle by měli zapracovat...
Reagovat
tommr
povídá se, že Mallorca stejně brzo skončí a nahradí jí Berlín ...
Reagovat
smazaný uživatel
to by sa patrilo. v berline neni ziaden turnaj, ani len challenger.
Reagovat
Fandina
Toni se usmíval, ale v Halle jsem koukala, že je to skoro to samé a když se hraje Wimbl, tak za pár mačů je to také děs.
Reagovat
George_Renel
zranění Petry. Jela prakticky na stejné vlně výsledků a výkonnosti jako Ash mohly se o pozici jedničky přetahovat.
Reagovat
tommr
v Birminghamu se zase rozpršelo zrovna když už to vypadalo, že se začne hrát. Pro Báru je to nepříjemná komplikace nejen v dnešním finále, ale i pro turnaj v Eastbourne ... :(
Reagovat
dadaft
poměrně zajímavý set s napínavým vyvrcholením...

to, jak nepříčetná byla Belinda už brzy po začátku setu jsem u ní ještě neviděl........ byla mimo.

nicméně se sebrala ,,,,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
tommr
mě to její chování příjde až neuctivý vůči soupeřce. Kenin není žádný ořezávátko, aby si Bencicová mohla myslet, že jí sfoukne levou zadní ...
Reagovat
dunphy
ty mluv něco o uctivém chování
Reagovat
tommr
tvůj názor má pro mě stejnou cenu jako tvůj pšouk. Žádnej rozdíl v tom stejně není ...
Reagovat
dunphy
žádný názor jsem zde nevyjádřil
Reagovat
dadaft
tím, že Ash získala No.1 po vyhraném turnaji, je to takové přirozené,,,,,,,,,, prostě od začátku sezóny hraje skvěle a teď to vyvrcholilo GS titulem na RG, následným titulem na travnatém Premieru,,,,,,,,,, a je z toho prostě a přirozeně No.1.

Pro mě zasloužená nová No.1.
Reagovat
FulnekUltras
Zvládla to dneska i na větrné hůrce a ve "skafandru" jako skutečná dáma. Díky jediné statické kameře bylo navíc požitkem sledovat zezadu její zcela originální práci na BL... ;-)
Reagovat
EllNino
Monica si tu vybojovala WC do Wimbledonu
Reagovat
tommr
a která z našich to zase odnese? :(
Reagovat
Torn
To je dobře, ale já jí neviděl.
Reagovat
EllNino
Gratulace ...

To, co se děje dole, je opět závistivá vlna zvratků .... neskutečné
Reagovat
Torn
Přesně, přitom Ash je fajn holka. Rozhodně mi nepříjde až taková mužatka, jak se tu píše.
Reagovat
slacker
divne se kyve
Reagovat
slacker
rikal sem to uz pred 5 lety ze je divna, a je divna i ted. divna a nesympaticka
Reagovat
rybicka
Co konkrétně je na ní divného?

Nehraje si na princeznu, není nafrněná, je milá a vstřícná. Od přírody nepobrala na kráse, ale dle mne je srovnaná sama se sebou a z toho vyplývá, že i s okolím. Co je na ní divného?
Reagovat
rybicka
Mě také mrzí, že s ní holky prohrály. Ještě víc mě mrzí, že Petře se to takhle pokakalo, ale za to nemůže Ash. Ona má vyhrávat nad ostatními a Petře nic neudělala!

Petře se myslím spíše projevilo úrazem mírně změněné používání ruky. Za to patří kopat do jiného...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Slackerovi rozhodně o Peťu nejde. To můžeš být úplně v klidu. :))
Reagovat
slacker
kdyby ona odklidila nasim tezke souperky a pak poslusne s nimi prohrala byla by sympatictejsi nez naopak, tedy ze ji nase tenisky odklizeji tezke souperky a pak jim sebere vsechnu slavu.

divne se kyve jak stary bruna
Reagovat
George_Renel
Muguruza se kývá dvakrát tolik.....
Reagovat
smazaný uživatel
Ash má navíc kladné body za vztah k Petře. Moc bych si přál, aby to byla Petra, kdo by byl 28. světovou jedničkou. Bylo by hezké, kdyby by ji 28. titul vystřelil na 1. místo...
Reagovat
FulnekUltras
držení těla prozrazuje mnohé, ale i tahle No.1 za pár měsíců vyšumí - stejně jako Minářovo masážní panoptikum ;-)))
Reagovat
LukasH
Ash má v podstatě volný pole působnosti a jen to ukazuje, jak není soucasně v top ten nějaká stala konkurence, která tam ještě začátkem sezóny byla. Petra má prostě nehoráznej pech a strašně tam teď chybí..když vezmu, že byla pro Ash skutečnou soupeřkou. Karolína jaksi spí...
Ash gratulace, ale má to moc jednoduchý. :-)
Reagovat
Torresek
Teoreticky to může být jednička co se tsm chvíli udrží a nesesype se tlakem. Rozhodně když už se jednou za čas podívat na nějakou babu v tenise tak Barty aspon zatím nemá takové výpadky jako kolegyně
Reagovat
FulnekUltras
jen další důkaz, že chlapi resp. jedinci s vyšším procentem testosteronu zvládají psychotlaky sportovního typu líp
Reagovat
Torresek
:D
Reagovat
Mayo
Ten žensky tenis je v lese. Barty jednotka :D :D :D :D :D :)
Reagovat
FulnekUltras
ako ináč ;-)))
Reagovat
APELA
co to furt melete. Julie dojemná. , atd. Vždyť tam vůbec nebyla.Co takhle dojemn Caroline
Reagovat
horska.kraslice
Zápas dvou mých oblíbeňkyň, nezbývá než gratulovat vítězce.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ash zaslouženě novou sv. 1.
Naomi si od toho aspoň dáchne:)
Tak hlavně, že máme No.1 s takovou celkem bohatou paletou úderů...:)
Pro Kaju a Petru celkem výzva, neboť se Ash vzdaluje bodově...ale nakonec, kdo by furt myslel o tom, kdo je sv.1,:) A ko by nakonec ipočítal kolik týdnů...

Blahopřaní Julie po zápase velmi dojemné, lidské...
...Julie by dnes nesměla asi vůbec chybovat, aby tu šanci měla, a ještě otázka do pranice, jestli by to stačilo, a do kolika chyb ji Ash dotalčila...inu téma řeka...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Bárty, to bude párty! :)) Gratulace!!
Reagovat
dadaft
gratulace
Reagovat
George_Renel
si splést Garcia s Goerges....
Reagovat
com
treba si to nespletl, ale napsal jen G a automaticky mu to tam hodilo Garciu a toho si nevsim
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
FulnekUltras
Jako sportovně odpracované až vydřené to rozhodně je. Ale z hlediska WTA a ATP tady stále chybí třetí, pomezní kategorie.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
FulnekUltras
Přesně tak - na 60tiprocentní Semenyu by při Border Olympic Games neměla. Ale to už nebude ženský problém.
Reagovat
Mr.Pink
Take mam radost. Super
Reagovat
FulnekUltras
Na to se dá aspoň dívat. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bárty party, gratulace!! ;)
Reagovat
tommr
souboj krásný Julie s tím mrnavým babochlapem bohužel dopad podle očekávání ...
Jediným pozitivem dnešního zápasu je to, že Markéta Vondroušová už má po dnešku jistý nasazení mezi první šestnáctkou ve Wimbledonu ...
Reagovat
Nola
omg
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
FulnekUltras
Ash si i za RG tu jedničku na chvíli rozhodně zaslouží - ale celkově už se taky těším, až žebříčku WTA zase povládne nějaká normální ženská. ;-)
Reagovat
horska.kraslice
Markéta vysoce nasazená, ovšem při dnešní vyrovnanosti WTA i tak lze do 1. kola vyfasovat těžké soupeřky, např. Šarapku, Azarénu, Venus....
Reagovat
horska.kraslice
(Patřilo k příspěvku tommra).
Reagovat
FulnekUltras
jasné ;-) Maky může vyletět v 1. kole ani se nenaděje. Na RG jí soupeřky dost pomohly. Ale aspoň zůstává motivace se zlepšovat.
Reagovat
tommr
tam jde hlavně o to, že Markéta ted nemůže narazit na Karolínu nebo Petru dřív než ve 4.kole. To je při tý notorický smůle na los kterou naše holky mají strašně důležitý ...
Reagovat
EllNino
nasazování ve Wimbledonu je trochu jiné, nezapomeň, zohledňují se tam výsledky na trávě, takže Markéta klidně může ještě spadnout, když na trávě ještě nic nevyhrála
Reagovat
tommr
to ale pokud vím platí jen u mužů ...
Reagovat
EllNino
ne, platí to u obou
Reagovat
tommr
myslím, že nemáš pravdu, ale nechce se mi to hledat ...
Reagovat
EllNino
Serena byla přece několikrát nasazena vejš
Reagovat
tommr
no tak pro Serenu přece platí jiný pravidla než pro ostatní. To už by si taky moh vědět ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
U žen zasedá komise jen ve výjimečných případech. Loni to bylo kvůli Sereně.
Myslím, že letos bude platit žebříček.
https://www.wimbledon.com/en_GB/atoz/seeds.html
Reagovat
EllNino
tím lépe, zmátla mě právě ta Serena, že se to loni řešilo s Dominikou, která byla první nenasazená
Reagovat
com
zase ses ztrapnil no.. Proste blejes zvratky a vubec nevis ktera bije :D
Reagovat
EllNino
jej, užij si svých 5 sekund hrdinství, cume :D
Reagovat
smazaný uživatel
No com-ent :-)
Reagovat
PetaM
Nejvtipnější je, že největší trapák jsi tady právě ty :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ale když se durdí, je k nezaplacení :-)
Reagovat
Grape
Jak říkáš. Už vidím jak se tu zase bude rozčilovat že si někdo dovolil ho zkritizovat, hlavně že on tu nazve Ash babochlapem.. Frustrovanej hulvat no.Ale aspoň že si našel pozitivum že Maky neklesne o místo v žebříčku ????
Reagovat
smazaný uživatel
Tommr by vynikl jako porotce v soutěži MISS WTA:
Osaka: Nosánek nahoru.
Barty: Babochlap.
Reagovat
dadaft
:(((
Reagovat
Mr.Pink
Zase se ztrapnujes?
Reagovat
Nola
moze byt konecne pysna, mile dievcatko, gratulujem
Reagovat
PetaM
Pěkně Ash, gratulace! Konečně nějaká nenafoukaná světová jednička :) Dokonce se umí i usmát, parádní :)
Reagovat
slacker
svet se v picu obrazi, nesympaticky Barty Skrk s pohyby stareho Bruny tezi ze zraneni PK
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
com
doufam, ze se tam ta trubla dlouho neohreje a nejlip hned po Wimbledonu ji naka vystrida
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
com
Reagovat
aligo
porazila Julii a ne žabožroutku
Reagovat
Torn
Garcia hlavně hrála na Mallorce. :D
Reagovat
Vlk-v-trave
Julie v slzách...
Reagovat
paddy
já taky :-)
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist