Bastad: Söderling suverénním vítězem dvouhry, deblista Aspelin ukončil kariéru

17. 7. 2011, 18:05
Aktuality 5
WTA BASTAD - Titul z antukového klání ve švédském Bastadu zůstal díky Robinu Söderlingovi podruhé za poslední tři sezony 'doma'. Pátý hráč světa prošel letošním ročníkem bez jediného klopýtnutí, když ve finále smetl i světovou šestku Davida Ferrera. Tenisovou kariéru dnes v deštivém Bastadu ukončil domácí deblový specialista Simon Aspelin.
Robin Söderling

Robin Söderling v Bastadu potvrdil pozici nejvýše nasazeného hráče a pro titul si navíc došel zcela suverénním způsobem. Ve včerejším semifinále deklasoval osmého hráče Tomáše Berdycha a v dnešním finále nedal šanci ani světové šestce Davidu Ferrerovi. 

Robin Söderling Šestadvacetiletý Švéd v souboji, který kvůli dešti začal o dvě a půl hodiny později, se španělským soupeřem zcela dominoval na podání. To ztratil až v závěru utkání, kdy za stavu 4-0 neproměnil tři brejkboly a sám následně kapituloval. Pak ale znovu udeřil na returnu a nakonec zvítězil dvakrát 6-2. O tři roky staršího Ferrera na domácí antuce porazil potřetí ze čtyř vzájemných soubojů, celkově si se Španělem poradil již podesáté.

Pro rodáka z Tibra, který během celého turnaje povolil čtyřem soupeřům získat celkem jen 13 gamů, je to tak v Bastadu druhý titul za poslední tři roky. Jeho jediným přemožitelem byl pouze v loňském finále Almagro. Letos si Söderling udržel finálovou neporazitelnost a získal čtvrtý titul, celkově jubilejní desátý.

Robin Söderling"Byl to pro mě skvělý týden. Jsem spokojený s tím, jak jsem hrál - od prvního do posledního míčku turnaje. Hrál jsem opravdu dobře a v důležitých chvílích jsem předváděl svůj nejlepší tenis. Byl to týden jako ze snu," neskrýval Söderling velké nadšení ze svého triumfu.

"Konečně se mé tělo cítí dobře. V několika posledních měsících jsem bojoval nějakými zraněními. Teď si opravdu hodně věřím. Budu teď tvrdě pracovat a doufám, že se mi bude dřit i ve Spojených státech," dodal.

Ferrer, vítěz turnaje z roku 2007, hrál letos ve finále dokonce popáté, už potřetí v řadě v něm ale neuspěl; po triumfech v Aucklandu a Acapulku prohrál v Monte Carlu i Barceloně s Nadalem.

"Robin dnes odehrál opravdu skvělý zápas. Neměl jsem žádnou šanci, on byl o dost lepší než já," uznal Ferrer, který předešlý víkend ve Spojených státech pomohl dvěma body k postupu Španělů do semifinále Davisova poháru. "V uplynulých dvou týdnech jsem hrál dobře v Davis Cupu a tady jsem dosáhl na finále. Nemyslím na to, že bych mohl být v Top 5, chci se jen bavit hrou," řekl Španěl.

Oba finalisté mají nyní tři týdny volna, během kterých budou pilovat formu na část sezony na amerických betonech, jež vyvrcholí posledním grandslamem sezony US Open.

Aspelin ukončil kariéru
Deblový specialista Simon Aspelin ukončil v 37 letech kariéru. Švédský tenista tak učinil po neúspěšném finálovém utkání na domácí antuce v Bastadu, kde po boku krajana Andrease Siljeströma podlehli dvakrát 3-6 nejvýše nasazenému švédsko-rumunskému duu Lindstedt/Tecau.

Aspelin během kariéry vyhrál 12 turnajů včetně US Open 2007 s Rakušanem Julianem Knowlem, s nímž si na závěr sezony zahrál také finále Turnaje mistrů. Před třemi lety švédský hráč navíc na olympiádě v Pekingu získal s krajanem Thomasem Johannsonem stříbrné medaile, když ve finále podlehli Švýcarům Federerovi s Wawrinkou.

Ve světovém žebříčku byl Aspelin nejvýše na 7. místě a na prize money si vydělal přes 2 miliony amerických dolarů.

- WTA 250 BASTAD (Švédsko, antuka, 450.000 eur) -
nedělní výsledky (17. 07. 2011)

Dvouhra - finále:
Söderling (1-Švéd.) - Ferrer (2-Šp.) 6-2 6-2

Čtyřhra - finále:
Lindstedt/Tecau (1-Švéd./Rum.) - Aspelin/Siljeström (Švéd.) 6-3 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Jiri
Podobne jako u tomase je ferrer zklamani. Cekal bych od takoveho antukare mnohem vic, i kdyz zapas jsem nevidel.
Reagovat
smazaný uživatel
Ferrer uhrál o tř gamy více...takže to takovej debakl pro Tomáše neni...i když, když je tam kanár, je to pro všechny vždycky velkej výprask.
Reagovat
smazaný uživatel
Ráda si také přečtu příspěvky, jak se bude psát, že kvality hráče Ferera patří tak okolo TOP 50 nebo více, když jste tak zkritizovali Tomáše za prohru se Soderlingem.
Reagovat
smazaný uživatel
:LOPATA MODE: Ferrer uhrál čtyřikrát více gamů, tedy je čtyřikrát lepším hráčem. :-))):LOPATA MODE:
Reagovat
Jersey
v tom případě by starace měl být v top 5 =D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist