Becker: Djokovičova nabídka překvapila i mě

22. 12. 2013, 10:55
Aktuality 17
Pokud vás čerstvá výměna trenéra v týmu Novaka Djokoviče zaskočila, nejste jediní. Překvapený byl podle svých slov i Srbův nový hlavní kouč Boris Becker, když mu druhý hráč světa na konci letošní sezony učinil nabídku, která se neodmítá.
Profily hráčů
Boris Becker

Djokovič oznámil výměnu na postu hlavního trenéra tento týden, s šestinásobným grandslamovým vítězem Borisem Beckerem se ale začal domlouvat už v říjnu. Aktuálně druhý hráč světa kontaktoval německou legendu v den, kdy ho Rafael Nadal sesadil z tenisového trůnu.

"Novak a jeho manažer mě oslovili, když hrál v Pekingu," prozradil dnes Becker BBC Sport. "Rozhodl se, že potřebuje někoho s podobnými zkušenostmi. Byl jsem překvapený, nečekal jsem, že mi zavolá. Byla to pro mě čest."

Marian Vajda, který šestadvacetiletého Srba dovedl z mládežnických let k šesti grandslamovým titulům, bude i nadále součástí týmu, odpovědnost hlavního kouče však od ledna převezme Becker. Pro šestačtyřicetiletého Němce to bude premiérová role a hned se ujme jednoho z nejlepších tenistů současnosti. Do práce chce vložit veškeré své úsilí.

"Tuhle práci nejde dělat napůl, to by nebylo dobré pro něj ani pro mě. Chcete-li vyhrávat, musíte do toho jít naplno, nebo vůbec," řekl Becker, který se kvůli nové výzvě vzdal po 11 letech místa komentátora u BBC. 

"Na vrcholové úrovni rozhodují maličkosti o tom, jestli vyhrajete, nebo skončíte druzí. Pořád si dokážu s Novakem vyměnit pár míčků, ale moje role bude v něčem jiném," přiblížil Becker, který už za Djokovičem dorazil do španělské Marbelly.

"Budu si oblékat teplákovou soupravu, ale věnovat se budu hlavně videoanalýzám, abych z Novaka udělal ještě lepšího hráče," vysvětlil Němec, který byl světovou jedničkou a vyhrál šest grandslamových turnajů. V roce 1985 triumfoval jako nejmladší hráč ve Wimbledonu, tehdy mu nebylo ještě ani 18 let.

Angažování tenisové legendy do trenérského křesla už pomohlo Andymu Murraymu, kterého Ivan Lendl vede od začátku sezony 2012 a společně už spolu vyhráli olympiádu, US Open a Wimbledon. A na spadnutí je také spolupráce bývalých světových jedniček Rogera Federera se Švédem Stefanem Edbergem.

"Když byl Ivan jmenován trenérem, tak jsem přemýšlel, proč to těm klukům trvalo tak dlouho, než se začali bavit s těmito velikány. Byla to generace, která změnila tenis a v 80. letech se nehrálo příliš odlišně, než se hraje teď," řekl Becker.

pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

17
Přidat komentář
Marduch
Becker by snad mohl Novaka připravit lépe a chytřeji na GS, vzhledem k náročnosti programu a délce zápasů. Jako strýko Nadala a Lendl Murrayho.
Pinkat umí Novak náramně, ale tahat se s Wawrou nebo Delpem 5 setů v SF není úplně ideální příprava na finále hrané hned další den se soupeřem z TOP 3. Letos na US Open mu ten kousek chyběl, kdyby na konci třetího neodpad, tak to Rafa nedopinkal (nedovracel).
Reagovat
Mayo
už aj Ferrer mení trénera :D to je sen fakt...ale ten žiadnu legendu neberie
Reagovat
smazaný uživatel
jak se expreska objevila, taky jsem si hned pomyslela: Uz i TY, Davide!? ... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Chudák Tony. Este sa začne báť o svoju stoličku..
Reagovat
Roger_Federer
RAfa si je dobre vedomi..ze bez Tonyho voditka by byl polovicni...;)))
Reagovat
smazaný uživatel
to se ti to vtipkuje.... vsichni budou rozhozeny..... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Holt niekto potrebuje vodítko a niekto nulovú konkurenciu..;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ukázalo se, že se zaobejdou bez toho, i bez onoho. Takže vodítko ani konkurence s tím nemají žádný souvis.
Reagovat
Pe3k
Ale to není Rafova vina, že je na antuce komická až tragikomická konkurence...
Reagovat
smazaný uživatel
Paradoxná situácia..Dovolím si tvrdiť, že ak by Nole v Pekingu vedel, že do konca roka neprehrá zápas, tak to Beckerovi zloží..Holt, rokovania s Borisom trvali tri mesiace a za ten čas sa vela zmenilo..

Celé mi to príde ako výmena v Bayerne, keď s velkým predstihom angažovali Guardiolu a vtedy este nevedeli, ze vtedajší tréner vyhrá s Bayernom Tripple..
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyz uz jsi u toho Bayernu tak ti odpovim. Jako jejich fanousek jsem byl vazne moc nastvanej. Bayernu se dost ta sezona vydarila a jeste jsem se musel bat, aby Bayern nezacal hrat stejnej fotbal jako Barcelona. Zatim to tak aspon nevypada ale stejne si myslim, ze Bayern lepsi fotbal hral minulou sezonu...
Reagovat
smazaný uživatel
Nie som fanusik Bayernu, no ja sa zas často stretávam s názorom, ze lepsi futbal hrá Bayern v tomto roku..Uvidíme, celé to stojí a padá na LM..
Reagovat
Nola
už makajú všetci svorne : Becker vs Vajda
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1473010_667339583318896_292853365_n.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
pekna fotka.. :-) Samozrejme, ze se jeste stale usmivam, ale ta Djokovicova particka vypada stmelene, nepanikarila bych, Borise zmaknou... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dovolím si prorokovať, že Djokovičovi bude sezóna 2014 patriť, progres ukázal už v závere tohto roku (čo ma ako Nadalovho fanúšika nenapĺňa najväčším optimizmom :-) ). Je však otázne, či zmena prišla v správny čas a či Novak nakoniec nebude ľutovať, myslím, že s Vajdom im to šliapalo aj bez Beckera. Uvidíme, možno však Becker dopadne ako Connors :-D
Reagovat
Jan
Mám stejný názor, až na to, že možná ta trenérská změna nebude tak k užitku a sezóna 2014 pro Djokoviče tak dobrá nebude. Nechci malovat čerta na zeď.
Reagovat
Mayo
však predviedol tradične kvalitný záver sezóny...čiže nič nové ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist