Benešová v Melbourne končí, ze hry je i Venus

22. 1. 2009, 05:33
Aktuality 0
Česká tenistka Iveta Benešová zůstala v Melbourne před branami 3. kola, když podlehla 1-6 4-6 favoritce Jeleně Dementěvové. Do užšího výběru dvaatřiceti tenistek se tak z žen dostala jen Lucie Šafářová. O největší překvapení dne se postarala Španělka Suarezová-Navarrová, která vyřadila Venus Williamsovou.
Iveta Benešová

Jedna z nejtěžších možných soupeřek čekala už ve druhém kole na Ivetu Benešovou. Los ji svedl proti světové čtyřce Jeleně Dementěvové, která už letos stihla získat dva tituly a česká tenistka ji ve třech dosavadních vzájemných soubojích ještě neporazila.

Obě hráčky se dnes nemohly spolehnout na servis. Zatímco Benešová neměla úspěšnost prvního podání ani 50 procent, Dementěvová se dopustila pěti dvojchyb a na 72 minut trvající zápas i velkého množství třiadvaceti nevynucených chyb. Přesto to Rusce, která usiluje o zisk prvního grandslamového titulu, stačilo na hladkou výhru 6-4 6-1. V dalším zápase se utká s domácí Stosurovou.

České tenistce se nepovedlo vyrovnat ani svůj nejlepší výsledek na melbournském grandslamu, kterým je účast ve třetím kole z roku 2006.

Venus: Nevím, co jsem dělala špatně
Soutěž žen se v dnešním posledním utkání dočkala zatím největšího překvapení. Vítězka sedmi grandslamových titulů Venus Williamsová se s Melbourne rozloučila po překvapivé porážce z rakety Španělky Carly Suarezové-Navarrové.

Američanka dokázala dvacetiletou soupeřku hladce přehrávat pouze v úvodním setu. Pak se Suarezová-Navarrová, jež na Australian Open startuje v hlavní soutěži poprvé v kariéře, oklepala a zkušenější Američanku proháněla. Ve druhé sadě jí dvakrát sebrala podání a vyrovnala.

Zlomit se nedala ani ve třetím setu. Od stavu 2-5 nedovolila sedminásobné grandslamové vítězce uhrát ani game, při svém podání za stavu 4-5 odvrátila mečbol a otřesenou Williamsovou znovu do hry nepustila. Španělka, jejímž maximem na turnajích elitní kategorie je loňská čtvrtfinálová účast na Roland Garros, oslavila postup do třetího kola za dvě hodiny a 14 minut.

"Ještě nedokážu říct přesně, co jsem dělala špatně. Ale rozhodně jí musím vzdát hold," řekla po utkání Američanka. "Hrála superkonzistentně a agresivně."

Serena Williamsová měla také problémy, na rozdíl od své sestry ale dokázala zápas s Giselou Dulkovou dotáhnout do vítězného konce. V deváté hře druhého setu odvracela druhá nasazená hráčka šest setbolů. Kritickou chvíli však zvládla a odmítla jít do třísetového zápasu, když po hodině a 50 minutách proměnila svůj první mečbol esem.

"Druhý set byl hrozně náročný. Ona začala hrát neuvěřitelně, psílala mi vítězné údery na obě strany. Měla hodně příležitostí, ale všechny jšem odvrátila," popsala sedmadvacetiletá Američanka, které proti o čtyři roky mladší Argentince proměnila jen 4 z osmnácti brejkbolů. "Cítím, že bych mohla hrát lépe."

Méně starostí měla dnes s postupem Ruska Světlana Kuzněcovová. Turnajové osmičce se podařilo zlepšit výkon z úvodního kola a Němku Malekovou porazila za necelou hodinu dvakrát 6-2. O osmifinále si zahraje s Ukrajinkou Aljonou Bondarenkovou.

Postup se rovněž očekával od třinácté nasazené Bělorusky Victorie Azarenkové. Dříve než stihla dotáhnout první set do vítězného konce, Italka Garbinová ji za stavu 4-1 z pohledu Azarenkové vzdala. Devatenáctiletou Bělorusku čeká ve třetím kole vítězka Australian Open z roku 2006 Amelie Mauresmová. Turnajová dvacítka dnes ve třech setech zdolala Britku Baltačovou.

Jako nůž máslem prošla do třetího kola talentovaná Slovenka Dominika Cibulková. Po té, co nadělila dva kanáry Scheepersové, dnes ztratila pouhé dva gamy s Chan Yung-Jan z Tchaj-wanu. O premiérový postup do grandslamového osmifinále bude ve druhém vzájemném duelu bojovat s Francouzkou Razzanovou.

- AUSTRALIAN OPEN (Melbourne, tv. povrch, 15.700.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky žen

Dvouhra - 2. kolo:
Dementěvová (4-Rus.) - Benešová (ČR) 6:4, 6:1, S. Williamsová (2-USA) - Dulková (Arg.) 6:3, 7:5, Suarezová-Navarrová (Šp.) - V. Williamsová (6-USA) 2:6, 6:3, 7:5, Kuzněcovová (8-Rus.) - Maleková (Něm.) 6:2, 6:2, Pennettaová (12-It.) - Mooreová (Austr.) 6:4, 6:1, Azarenková (13-Běl.) - Garbinová (It.) 4:1 skreč, Razzanová (Fr.) - Schnyderová (14-Švýc.) 6:3, 6:1, Cibulková (18-SR) - Chan Yung-jan (Tchaj-wan) 6:0, 6:2, Mauresmová (20-Fr.) - Baltachaová (Brit.) 4:6, 6:3, 6:2, Medinaová-Garriguesová (21-Šp.) - Coinová (Fr.) 6:1, 6:4, Čeng Ťie (22-Čína) - Czinková (Maď.) 7:6 (7:0), 5:7, 6:3, A. Bondarenková (31-Ukr.) - Bremondová (Fr.) 7:6 (7:1), 1:6, 6:2, Martinezová Sanchezová (Šp.) - Amanmuradovová (Uzb.) 6:2, 6:4, K. Bondarenková (Ukr.) - Dominguezová-Linová (Šp.) 7:5, 7:5, Stosurová (Austr.) - Lisická (Něm.) 6:3, 6:4, Pcheng Šuaj (Čína) - Karatančevová (Bulh.) 6:4, 6:0.

Čtyřhra - 1. kolo:

Peschkeová, Raymondová (3-ČR/USA) - Erraniová, Knappová (It.) 7:6 (7:0), 6:3, Hlaváčková, Hradecká (ČR) - Dzehalevičová, Uhlířová (Běl./ČR) 6:3, 7:5, Šafářová, Voskobojevová (ČR/Kaz.) - Erakovicová, Kostaničová-Tošičová (N. Zél./Chorv.) 6:2, 6:2.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist