Benneteau ve finále znovu selhal, Sousa má první titul

29. 9. 2013, 16:13
Aktuality 4
Portugalsko má svého prvního vítěze turnaje ATP. Nečekaným šampionem v Kuala Lumpur se stal Joao Sousa, který v dnešním finále proti Francouzi Benneteauovi odvrátil mečbol a získal svůj premiérový titul. Benneteau, který na první triumf stále čeká, neuspěl už ve svém devátém finále.
Profily hráčů
Štastný vítěz

Pokud jde o finálové účasti, málokterý tenista má tak vyrovnané výkony. Od roku 2008 se Francouz Julien Benneteau v každé sezoně alespoň do jednoho finále na turnaji ATP probojoval, ovšem pokaždé se stejným výsledkem - porážkou. Stejně dopadl i jeho devátý pokus o zisk premiérového titulu, z něhož se v Kuala Lumpur nakonec raduje Portugalec Joao Sousa.

Jedno z těch neúspěšných finále odehrál Benneteau před rokem právě v Kuala Lumpur, kde sice vyřadil Davida Ferrera, ale v boji o titul se musel sklonit před Argentincem Mónakem. Po roce měl v Malajsii papírově výrazně lehčího soupeře - až 77. hráče světa, pro kterého bylo dnešní finále vůbec první v jeho kariéře. A po úvodním setu to také vypadalo, že zkušenější Benneteau se vysněného titulu dočká: od stavu 2-2 nenechal soupeře uhrát už ani game a sadu získal poměrem 6-2.

Ještě blíž turnajovému triumfu byl o několik desítek minut později, když Sousa za stavu 4-5 musel při svém podání odvracet mečbol. To se mu podařilo, a od té chvíle už se zápas vyvíjel jen v jeho prospěch. Portugalec si nejen udržel servis, ale vzápětí sebral soupeři ten jeho a čistou hrou si vynutil rozhodující set.

Joao SousaBenneteau si další slabší chvilku vybral v jeho úvodu, kdy podruhé za sebou ztratil podání, a tím bylo o vítězi rozhodnuto. Francouz poté dokázal dostat Sousu pod tlak, za stavu 3-4 a pak i 4-5 si vypracoval brejkboly, výborně hrající Portugalec ale ve všech důležitých momentech zachoval chladnou hlavu a po dvou a čtvrt hodinách se dostal k prvnímu mečbolu. Ten ještě Benneteau odvrátil, při dalším ale zahrál bekhend několik centimetrů vedle čáry a už podeváté se tak s vidinou titulu musel rozloučit.

"Dal jsem do toho všechno. Byl to těžký úder, prostě jsem jsem to jen risknul a šlo to tam," vrátil se Sousa po zápase k momentu, kdy za stavu 2-6 4-5 odvracel mečbol. "Tenis je takový - když do toho nejdete, nikdy nic nedokážete. Oba jsme odehráli výborný zápas, (Benneteau) měl spoustu příležitostí vyhrát," dodal.

Dnešní výhra je důležitá nejen pro Sousu, ale i pro portugalský tenis, který dosud žádného vítěze turnaje ATP neměl. Překonal tak krajana Frederika Gila, který před třemi lety v Oeiras neúspěšně bojoval o titul se Španělem Montaňesem.

"Jsem unavený psychicky i fyzicky, ale je úžasný pocit. Když jsem tady v Malajsii vyhrál první titul, splnil se mi sen," radoval se Sousa.

Poražený finalista po zápase litoval toho, že si nevedl lépe v klíčových momentech, a že dobře rozehrané utkání nedokázal dotáhnout do úspěšného konce. "Dneska jsem zkoušel všechno. Hrál jsem dobře, agresivně, a skoro dva sety jsem ho k ničemu nepustil," řekl Benneteau. "Za stavu 5-4 jsem mě mečbol a ten míč zahrál perfektně, ale prohodil mě forhendem. Je to těžké, strašně těžké, ale to je sport. Těžko se to překousává, protože jsem vedl, ale to už je tenis. Některé klíčové výměny musíte vyhrát."

Výsledky - Kuala Lumpur (tvrdý povrch, dotace 984.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Sousa (Portug.) - Benneteau (5-Fr.) 2:6, 7:5, 6:4.

Čtyřhra - finále:
Butorac/Klaasen (USA/JAR) - Cuevas/Zeballos (Urug./Arg.) 6:2, 6:4.

Komentáře

4
Přidat komentář
Fandina
Juliene příště už to dej! Držím palce ... go go go!
Reagovat
Fandina
Mimochodem, na NOVA Sport právě opakují záznam finále.
Reagovat
dadaft
Žuliene, ty jsi uň.
Reagovat
Seppe
Gratulace do Portugalska, Joao bojoval co to šlo.
Moc se mi líbil jeho rychlý pohyb a přesné forhendy.
Snad to Bennetkovi vyjde někdy příště.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist