Berdych poprvé obhájil titul, slaví v hale ve Stockholmu

25. 10. 2015, 16:34
Aktuality 153
ATP STOCKHOLM - Tomáš Berdych ve Stockholmu poprvé obhájil titul na okruhu ATP. Třicetiletý Čech ve finále porazil Američana Jacka Socka a svou neporazitelnost ve švédské metropoli prodloužil už na dvanáct zápasů. Ve sbírce má i stejný počet trofejí.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Ve Stockholmu má sídlo značka H&M, která ho třetím rokem obléká. A právě turnaj ve švédské metropoli si Tomáš Berdych zamiloval. Za poslední čtyři roky ho ovládl už potřetí, přičemž v roce 2013 nestartoval.

Na Stockholm bude Berdych vzpomínat jako na město, kde v roce 2014 poprvé v kariéře vyhrál dvakrát jeden turnaj a kde v roce 2015 poprvé v kariéře obhájil vítězství z předchozího roku. 

Cestou za obhájením triumfu třicetiletý Čech neztratil jediný set. Poradil si s Alexandrem Zverevem, Grigorem Dimitrovem, Marcosem Baghdatisem a v dnešním finále v letité hale Kungliga i s Jackem Sockem. O sedm let mladšího Američana porazil 7-6 6-2, když v prvním setu otočil vývoj z 3-5, a vyhrál tak i druhé vzájemné střetnutí.


"Našel jsem způsob, jak se vyrovnat s těžkou situací v prvním setu. Pak jsem začal hrát svou hru a postupně jsem se zlepšoval," komentoval pátý hráč světa Berdych, jenž dnes vyhrál ve Stockholmu dvanáctý zápas v řadě.

 

"Mám tady dobrou bilanci, což vždycky pomáhá. Lidé na turnaji odvádějí výbornou práci, starají se o nás, takže se tu cítíme jako doma. Stane se, že najdete na světě místo, které vám sedí, a přesně tohle je ten případ. Jsem rád, že tu získávám své tituly," dodal rodák z Valašského Meziříčí.

 

Berdych, kterému by neměla uniknout účast na Turnaji mistrů, si dnes zahrál už pošesté v sezoně ve finále, čímž překonal své maximum z loňska, a po nedávném triumfu v Shenzhenu získal druhý titul. Dva turnaje během jednoho roku dokázal vyhrát ještě v sezonách 2012 a 2014, tedy v letech, kdy rovněž zvítězil ve Stockholmu. Celkově odehrál své 29. finále a zaznamenal v něm 12. titul.

• ATP 250 STOCKHOLM •
Švédsko, tv. povrch / hala, 537.050 eur
nedělní výsledky (25. 10. 2015)
• Dvouhra - finále •
Berdych (1-ČR) - Sock (7-USA) 7-6(1) 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

153
Přidat komentář
mahycek
Zatím Rosol drtí Nadala. Zatím, ale to neznamená, že to bude pokračovat, ale Rosol super 1 set. To je povrch i pro Rogera.
Reagovat
Mayo
Tak proti legende to má Býk ťažké ako tradične. Príliš rýchle na neho.
Reagovat
yenda1
Kouká někdo na Nadala? Aspik se kousl nebo Rafa táhá nohy a nestíhá už od prvního míče?
Reagovat
darek.vrana
Rosol fantasticky, prostě na něj umí. A Rafa z něj má vítr.
Reagovat
yenda1
To mi neřikej, že se Parera klepe z toho našaho Tintina.
Reagovat
Davor1
Aspik si ho vodí jak slepého koňa, doslova si s ním robí, čo chce. Hrá na veľké riziko, razantne a všetko mu padá. Nadal totálne márny.
Reagovat
Cico93
Tak Gomboš síce finále kvaldy nezvládol, ale aj tak si poprvýkrát zahra hlavnú súťaž.

A hneď zaujímavý súper.
http://www.evysledky.com/zapas/U9oQHA8i/#prehlad-zapasu

Čo myslíte pohrá si aj tentokrát s Pérem??.-)
Reagovat
janek_da
Gomboš byl tuším nejvýše postaveným hráčem, co nikdy nehrál ATP :)
Reagovat
janek_da
za 6 bych ho i riskl. Že by si zase pohrál s pérem?
Reagovat
Cico93
Také kurzy proti Pairemu maju vždy veľkú hodnotu.
Reagovat
Mayo
kks ja som ani nevedel, že dnes už El Matador hrá svoj prvý zápas v Bazileji...proti legende hneď, uff ale pozriem
Reagovat
George_Renel
Dávají na Novasport1
Reagovat
smazaný uživatel
Těžká cesta za titulem hned od začátku :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už byly odtajněni přibližní hráči na challenger v Bratislavě. Z mladých pušek Ymer a Rublev. Tak jsem zvědavý. Doufám, že bude i Kližan nakonec. http://www.tennis-arena.cz/rosol-jednotkou-v-bratislave-mozno-sa-prida-klizan-9613cz/
Reagovat
smazaný uživatel
Za mě, největší eso Južnyj - paráda. A za Dodiga jsem taky rád, kvalitní hráč. Jen mě trochu mrzí, že tam není Stachovskij a Veselý.
Reagovat
darek.vrana
Že by nový talent? 18 let, málem porazil Delice.

http://www.tenisportal.cz/hrac/kopriva/

A Zdeněk Kolář minulý týden porazil Mečíře. Šafránek ve finále na futures. Možná to zas taková beznaděj do budoucna nebude.
Reagovat
Fandina
Také se mi zdá, že to nemusí být s klukama tak hrozné. Třeba teď v expreskách.

Staněk je na challengeru podruhé ve 2. kole

Robin Staněk, který tento měsíc vyhrál dva turnaje Futures, si dnes v australském Tralalgonu připsal svou teprve druhou výhru na challengeru. Dvacetiletý Čech, který figuruje na 478. místě světového žebříčku a do hlavní soutěže se dostal z kvalifikace, porazil 6-4 7-6 Američana Nicolase Meistera a zahraje si tak o své první čtvrtfinále.
Reagovat
Fandina
Sice dvacet let, ale proč ne?
Reagovat
Frick
Velkým paradoxem je to, že si na GS mají holky stejné peníze jako chlapi, přestože právě na nich by si chlapi zasloužili více, když hrají na tři sety.

Naopak na ATP x WTA jsou ty rozdíly značné.

ATP 250 x WTA International

ATP 250 je 39, min. dotace je 458 000 USD, mnohde leze přes 700 000 USD, až k 1,2 mil. v Dohá. x Internationalů je jen 32, na 28 je dotace 250 000 USD a ani o chlup více. Na 4 pak je dotace 500 000 USD.

ATP 500 x WTA Premier

ATP 500 je 13, min. dotace je 1,39 mil. USD, na 5 je dotace přes 2 mil. USD x Premierů je 12 a mimo Brisbane a Tokya je dotace všude "pouze" 731-768 tis. USD

ATP 1000 x WTA Premier 5 + Premier Mandatory

ATP 1000 je 9, na šesti je dotace kolem 4 mil. USD, na třech 6-7 mil. USD x P5/PM je také devět, na pěti je dotace 2-2,5 mil. USD, na čtyřech 5-6 mil. USD. OK - zde se dá hovořit o jisté vyrovnanosti

-----------------------------------

Ale co je zajímavé - přestože je u mužů mezi ATP Tour a ATP Challenger jakési užší propojení, tak ta mezera je naopak o dost větší. 125 000 USD u nejlepšího challengeru a 458 000 u nejhoršího ATP 250, to je 3,66x rozdíl. Oproti tomu u žen je ten rozdíl mezi jen 2x (mezi INT a WTA 125k), resp. 2,5x mezi ITF 100k a INTem. Skoro jako by dávala u chlapů smysl nějaká mezikategorie s dotací 180-300k....
Reagovat
Tornes
Zde vidíš, jaký je rozdíl ve skutečné sledovanosti mužského a ženského tenisu, protože tyhle čísla vychází prostě z toho, kolik peněz jsou dané turnaje/okruhy schopny si sehnat. A je vidět, že muži jsou o poznání žádanější než ženy. Zajímavé je také, že tento rozdíl je větší na turnajích nižší kategorie, z čehož by se dalo usoudit, že muži jsou žádanější nejen na vrcholu (uzká světová špička), ale dokonce ještě více do hloubky pole...
Reagovat
flex
To je dané i tím, že členská základna hráčů je větší než hráček.
Reagovat
rusedski
"Velkým paradoxem je to, že si na GS mají holky stejné peníze jako chlapi, přestože právě na nich by si chlapi zasloužili více, když hrají na tři sety."

Co je na tom za paradox, proč by se měla odměna odvíjet čistě od doby výkonu? Copak berou hokejoví gólmani trojnásobek toho co hráči v poli, když jsou na ledě celý zápas a ne jen cca 20 minut? Dostávají snad maratonci 420x tolik co sprinteři na stovku? Proč se tohle řeší pořád jen v tenise a v jiných sportech to nikoho ani nenapadne?
Reagovat
Frick
Srovnej si třeba loňský finále ve Wimblu.

Petra - Genie

x

Roger - Novak
Reagovat
Frick
a odpověď je jasná :-D
Reagovat
rusedski
Jenže GS nejsou jen finále (a ještě nejextrémnější případy, který jsi schválně vybral).

Někoho třeba nebaví dlouhý zápasy a radši koukne na baby, kde to "odsejpá".

Navíc holky dobře vypadaj. Proč je tak populární ženskej beach, zatímco fotbal skoro nikdo nesleduje? (Když ten fotbal trvá ještě navíc 2x déle :))
Reagovat
Frick
Já myslim, že to nejde úplně srovnávat takto. Máme tady podklady?

Zkrátka - v ATP se točí více peněz, turnajů je tam více a v průměru jsou ty turnaje dotované tak dvounásobkem. Je tam větší ochota firem do toho více sypat.

Je zarážející, že na GS se to rovná, přestože bitva na tři sety by teoreticky měla ty rozdíly ještě více prohlubovat.

Chce to tak trh nebo chtěj tak feministky?
Reagovat
rusedski
Já si myslím, že zápasy na tři vítězné nejsou pro diváka až taková výhra. Když chceš vidět bitvu, je to na pět hodin, když je zápas rychlej, je to třísetová nuda. Baby za ty dvě hodiny stihnou třeba i to drama...
Reagovat
rusedski
Tím mám na mysli hlavně úvodní kola. Samozřejmě pětisetové finále typu Roger - Novak je lahůdka. Ale maratón Rola vs. Gimeno v 1.kole? Díky, nechci :)
Reagovat
PetaM
Ufikni pindíka (no, když o tom tak přemýšlím, asi nebude ani třeba) a hybaj na okruh WTA. A už ať tam jsi.
Reagovat
Herbert_Hoover
Guillermo Vilas byl bourák, vyhrát GS v 60 letech...myslíte si, že ho někdo překoná? :)))
Reagovat
Herbert_Hoover
http://img.ctrlv.in/img/15/10/25/562d378b6e20f.png
Reagovat
janek_da
to zatracený zpomalování povrchů. ale jinak grat
Reagovat
rusedski
Aspoň už se RF fans přestanou vymlouvat, že je Maestro za zenitem :)
Reagovat
Roger_Federer
Treba to vzit z opacne strany..Roger ma teda jeste pred sebou 30 let kariery.Z toho tady nekterym praskne cevka.
Reagovat
Mayo
veď je
Reagovat
tommr
Stockholm sice patří mezi menší turnaje, ale má velkou tradici a prestiž. Mezi jeho vítěze patří takoví tenisoví giganti jako jsou Borg, McEnroe, Lendl, Becker, Edberg nebo Federer ...
darek.vrana už tady zminoval, že se Tomáš v počtu titulů mezi českejma hráčema dotáhl na druhýho Nováčka. Doufám, že ho nejpozději příští rok přeskočí ... :)
Ještě bych zmínil, že Tomáš dneska dosáhl 55. letošní výhry na okruhu. Do konce sezóny by tak ještě moh stihnout i šedesátku výher což už je hranice opravdový extratřídy ... :)
Reagovat
Roger_Federer
No ja nevim, Tomas je jeden z nejkonzistencnich hracu teto "generace", jeho vydrz v top 10 i bez vyher velkych titulu je obdivuhodna.., ale podle meho 2 slabe obsazene 250satky je sakra malo.
Nevim jestli muze sezonu povazovat za uspesnou, kor kdyz do ni vletel ve velkem stylu a zmene trenera.
Reagovat
Frick
No vida, že se na něčem shodnem.

Tak je tam to finále na ATP 1000, to není špatný úspěch.
Reagovat
Frick
A je to cennější než výhra na ATP 250.

No ale - ten poslední zápas prohrál, to je fakt.
Reagovat
tommr
taky bych radši, kdyby Tomáš vyhrával i tituly z velkejch turnajů, ale vzhledem ke konkurenci Djokovice a spol. musíme bejt rádi i za to málo co získá ... :)
Reagovat
Frick
Tak aspoň nějaká ta ATP 500 se měla podařit...
Reagovat
lars
mohl zkusit vyhrat Viden500
Reagovat
EllNino
to jsou kdyby, buď rád, že vyhrál, tam v té konkurenci Gulbise a Karlovice a hlavně Ferrera, nevim nevim ...
Reagovat
lars
kdyby nevyhral ve Stockholmu, tak by to byla spis ztrata sil a casu.
i kdyby prohral ve finale ve Vidni tak by aspon vyuzil moznost hrat na neantukove 500, kde nebyl nikdo z top4
Reagovat
George_Renel
Jenže, jak už bylo řečeno před turnajem, jednak obhajoval titul a druhak, má tam hlavního sponzora.
Reagovat
lars
sponzor by mel mit taky zajem, aby Tomas byl na dobrym umisteni v zebricku
Reagovat
smazaný uživatel
vždyť je
Reagovat
lars
ale v pristi sezone je vyznam. pravdepodobnost vypadnuti z top8
Reagovat
Tornes
Ta byla v letošní taky ;)
Reagovat
lars
ale p2016 > p2015 , pokud neco peknyho jeste neuhraje letos
a letos z top8 taky vypadnul , ale rychle se vratil diky odvraceni MP proti Tomicovi v Miami.
Reagovat
Tornes
Nebudu se hádat, která pravděpodobnost je větší, ale uvědom si, že aby vypadl z top8, tak by ho z ní musel vyhodit jeden z těch hráčů, kteří mají momentálně asi o 2000 bodů míň než Tom. I za předpokladu, že nic neuhraje v Paříži ani na TM, by na Toma pořád museli nahrát 1800 bodů. Před rokem ta situace byla trochu jiná, to tam byly dva hráči, co ztráceli asi 500 bodů a ještě toho na začátku sezony moc neobhajovali.

Abych to ozřejmil, i když toho Tom obhajuje hodně, tak pokud by jeho pronásledovatelé hráli stejně jako letos, tak i kdyby neuhrál od teď už ani bod, stejně by se v top 8 udržel až do Monte Carla, které se hraje v dubnu a kde obhajuje finále. Až po tomhle turnaji by vypadl z nejlepší osmičky, tak velkej má momentálně náskok. Tj. skoro půl roku by nemusel uhrát ani bod a stejně by mu to dost možná stačilo.

Sice se říká, jak má teď v druhé části sezony špatné výsledky, ale ve skutečnosti je zas tak hrozné nemá. Jen na jednom Masters nepostoupil alespoň do čtvrtfinále, z GS má po AO třikrát OF, což je sice slabší, ale není to úplný propadák, a teď vyhrál dvě 250, což se také rozhodně počítá.
Reagovat
Davor1
Akurát skončilo finále francúzskeho challengera v Breste (Paire-Dodig). Zapol som si to, lebo som chcel vidieť Paireho, ktorý hral posledné 3 mesiace parádny tenis. V prvom sete viedol už 5-1 a podával na zisk setu. Dovtedy hral fakt dobrý tenis a bol o triedu lepší hráč. Potom ale predviedol ukážkový blackout, aký na ATP úrovni vo finálových zápasoch veľmi často nevidieť. Pustil servis a odvtedy išla jeho hra o 200% dole, prehral 11 gamov v rade a chodil tam po kurte ako Fogna v "najlepšej forme" :D Neskutočný hnus, takto odchodiť finále na domácom turnaji, ak by som si kúpil lístok na jeho zápas a v ňom predviedol toto, tak by som ho asi pri odchode do šatne oblial pivom :D Fakt chorá hlava ten Paire, pritom talentu mraky :/
Reagovat
smazaný uživatel
To je u něho normální. Když má den, dokáže porazitt (minimálně potrápit) kohokoliv. Ale když se mi nechce, tak je schopný vypadnout i z hráčem kolem 500. místa. Je to labila. Ale talent má..
Reagovat
smazaný uživatel
sakra... když se mU nechce..
Reagovat
Cico93
Presne tak. Ako pise davor podobný je Fogna a trebárs ešte Dolgopolov. Veľké talenty s chorými hlavami;-((
Reagovat
Davor1
Berdych s prehľadom celý turnaj, podobne ako v Šenzhene. Dosť mu pomohlo slabšie obsadenie a včerajšie zakopnutie Gasqueta, rovnako ako v Číne, cestou za titulom nenarazil ani na jedného hráča top20. Dimitrov so Sockom sú ale stále cenné skalpy.

Pre Jacka výborný turnaj, poraziť v hale, za sebou a bez straty setu Simona a Gasqueta je parádny počin, navyše pre Socka, ktorý je výrazne silnejší v outdoor prostredí je to o to cennejší výsledok. Ak by dnes dopodával ten prvý set, tak mohol byť na konci on ten šťastnejší... Dúfam, že v budúcej sezóne sa už dostane do top20 a bude sa kontinuálne zlepšovať...
Reagovat
tommr
Tomáš si trochu toho štěstí na soupeře zasloužil. On rozhodně nepatří mezi hráče, kteří by v honbě za titulama vymetali podřadný turnaje ...
Reagovat
Kytka
Pravda. Rafa má letos své tituly jen z podniků ATP 250 a David Ferrer až na ten dnešní taky.
Reagovat
Cico93
Nemáš pravdu.

David vyhral Mexico a to je 500-ka, Rafov Hamburg je tiež 500.
Reagovat
Kozoroh
David navíc vyhrál 500 v Riu.
Reagovat
Cico93
A neviem čom som si celý čas myslel, že to je 250. Až teraz som si to vyguľal..., no vidíš takže až tri 500.
Reagovat
Frick
Asi zadarmo nehrál, co? Resp. jen za prize money. Byť těch 100 000 Éček brutto za výhru nebude málo ani pro něj.
Reagovat
George_Renel
Akorát ty máš zadarmo blbé náměty. Pokud chceš aby tě někdo bral vážně, máš tam od rána pár nezodpovězených otázek na tvé zaměstnání. Do té doby než popravdě odpovíš, táhni někam. Ty víš dobře kam.
Reagovat
Frick
Co je ti do toho? Tohle je anonymní fórum. Pokud někco chce sdělovat informace o sobě, nechť je sdělí. Pokud nechce, tak NIKDO nemá právo ho do toho tlačit.
Reagovat
George_Renel
V tom případě nejsi čestný člověk, za kterého se prohlašuješ. Pro čestného člověka by nebyl žádný problém otázky zodpovědět. Jsou anonymní.
Jsi obyčejný zmetek, sráč, co se stará jen o to kolik berou jiní a sám umíš h.....
Nakonec z TP stejně vyjedeš, protože tě lidi vyštvou. Nebudeš první.
Jediná šance by byla, kdyby sis změnil nick na křivák.
Reagovat
Frick
Ubližuje ti někdo? Mi přijde, že máš ústa plná nechutného jedu.
Reagovat
Frick
Aspoň se k lidem nechovám jak dlaždič.
Reagovat
Fandina
Má pravdu. Neděláš nic jiného, než se navážíš do druhých. To ti není ani trochu hamba?
Reagovat
babolat.cz
hanba, hamba možná říkáš od dětství a těžko se toho zvyku zbavit,když v hlavě nic není,co?
Reagovat
Fandina
Neuraž se, ale nejsi moc inteligentní. Už několikrát jsem se o tom přesvědčila. Najdi si jiný terč, někoho, kdo je přibližně v tvém věku a můžeš si s ním donekonečna vyprávět, co cítí a dělají ženy.
Reagovat
Roger_Federer
:), babolat je sice imbecil, ovsem divim se , ze ty si snim nerozumis, kdyz zkdejakym jinym blaznem tady si notujes..
Reagovat
Fandina
A ty si tu s někým rozumíš? Nevšimla jsem si.
Reagovat
Fandina
Jinak určitě tady pár bláznů je, ale asi se neshodneme na tom, kdo je pro tebe a kdo pro mě.

Ty absolutně nerozumíš kdy si druhý dělá legraci a kdy ne. Nejsi schopen to rozeznat. U mě jsi to nikdy nerozeznal. Vždycky všechno bereš vážně. Těžko si s takým člověkem rozumět.
Reagovat
babolat.cz
vy dva máte co říkat, kdo je imbecil, ty absolutní disgrafik a Frndina skoro také, napíše "hamba" a ani neví, co napsala. Vy dva píšete hodně, ale blbě, něco jako blázni, kteří hodně mluví,ale o ničem...
Reagovat
Fandina
Děkuji za opravu chyby.
Reagovat
Fandina
Jinak tam máš chybu, správně se píše dysgrafik a nemá to nic společného s psaním na klávesnici.
Reagovat
babolat.cz
tak jsem také pitchus
Reagovat
George_Renel
Já mám možná ústa, ty jsi jedu plný od hlavy až k patě. Jsi rozený křivák, morálně zkažený člověk, budižkničemu.
Reagovat
babolat.cz
ty seš taky pěknej pitchus, co?
Reagovat
George_Renel
Na tebe nemám.
Reagovat
Frick
https://en.wikipedia.org/wiki/2005_ATP_Tour

Japato, že ATP 250 (resp. ta International series) mohla mít dotaci i třeba 1 000 000 USD a ATP 500 (resp. ta Gold series) stačilo i třeba 689 000 USD?
Reagovat
Tornes
Z jakého důvodu by měla být stanovená maximální dotace pro určité typy turnajů? Když tolik seženou, tolik mají. Předpokládám, že bylo stanoveno minimum pro Gold series, ale stanovení maxima je zbytečnost. Takže když si nějaká 250 sežene víc peněz, tak je má.
Reagovat
Frick
Tak třeba letos to neplatí. Byť Dauhá byla napěchovaná prachama - na to, že je to jen ATP, tak pořád 1,221 mil. USD je méně než 1,397 mil. USD na "nejchudší" ATP 500 v Tokyu.
Reagovat
Frick
a snad je to logický, ne? Dám do turnaje více peněz, přijede silnější pole, výhra turnaje je více cenná a je ohodnocena více body...
Reagovat
Tornes
To máš dalších deset let vývoje. Když to budeš sledovat, tak ATP se snaží stále víc profilovat jednotlivé kategorie (povinná účást na 1000, zároveň skokové zvýšení dotací (oboje 09), jestli se nepletu tak max jeden hráč top10 na 250 a další), to tu dříve nebylo. Dřív nebyla kategorie turnaje až tak důležitá, důležitější byla prestiž samotného turnaje - příkladem může být AO v osmdesátých a vlastně i devadesátých letech. Když se na to podíváš, rok od roku se zvyšuje (případně vůbec vzniká) rozdíl mezi jednotlivýma kategoriema (schválně si to zkontroluj na těch dotacích). A okruh vznikl až 1990, to není zas tak dávno a z tohodle pohledu je rok 05 jen kousek za polovinou vývoje okruhu - samozřejmě, že to tehdy vypadalo dost jinak. A když se podíváš, tak myslím až do roku 08 a tehdejších změn na okruhu to bylo volnější a třeba dotace international občas vyšší, než dotace gold.

Jen jako příklad, jak se mění prestiž jednodlivýchkategorií turnajů - takový Federer se v roce 05 jako světová jednička zúčastnil jen 5 z 9 Masters. Protože nebyla až tak důležitá papírová kategorie, jako je dnes.
Reagovat
Frick
Takže to v zásadě snižuje hodnotu Tomášovy výhry v Paříži před 10 lety?
Reagovat
Kozoroh
Nemáš tak úplně pravdu se vznikem mužského okruhu. Existuje už roku 1970, ale až do roku 1989 nesl název "Grand Prix circuit". V letech 1968-1977 a opět v letech 1982-1984 navíc existoval konkurenční okruh "World Championship Tennis circuit", který nakonec splynul s okruhem Grand Prix. Roku 1990 došlo ke změně řídícího orgánu mužského okruhu, jímž se stala ATP, po níž okruh dnes nese jméno. ATP převzala systém, který předtím fungoval už 20 let.
Reagovat
Tornes
Máš samozřejmě pravdu, ale až v roce 1990 vznikl dnešní systém (respektive dnešku podobný systém) dělení turnajů dle kvality do dnešních kategorií. Předtím tyto kategorie bud neexistovaly, nebo se každý rok měnily (viz wiki a Grand prix circuit na nich), takže se právě o to více porovnávala prestiž jednotlivých turnajů, která neodvisela až tolik od toho, jestli je turnaj nějaké kategorie.

Pokud se pletu tak mě oprav, tentokrát čerpám pouze z wiki, tohle nastudováno nemám ;)

Frick - Aby něco nabouralo prestiž Paříže, na to stačí fakt, že je to prostě Paříž ;) Tam byla často účast top hráčů ne moc velká, případně aktivní. A na té, co vyhrál Tom, byl tehdy z top6 jen jedinný Andy Roddick. Takže ano, dá se říct, že se ten jeho titul dá snížit... Ale ne vzhledem k obecným faktům té doby jako spíš k účasti na tom konkrétním turnaji.
Reagovat
darek.vrana
Co se týče kategorií, v roce 1990 sice vznikla série Super 9, jenže tu s dnešními Masters stejně nejde moc srovnávat. Byl totiž jiný systém žebříčku, kdy se počítalo 14 nejlepších jakýchkoliv výsledků a Masters (resp. Super 9) nebyly povinné. Čili spousta hráčů na ně stejně nejezdila, protože body mohli nahrát jinde a neúčastí o nic nepřišli. Vzpomínám na rok 1996, kdy v Hamburku vyhrál asi 150. hráč světa Carretero, který nikdy předtím ani potom nic nevyhrál. To by dneska nešlo.

Co se týče Tomášovy Paříže, možná tam nebyli všichni, ale Tomáš cestou k titulu zase porazil 5 hráčů top 20 plus Nováka, který z ní nedávno předtím vypadl, takže ta cesta byla sakra těžká!
Reagovat
Tornes
Jo, já ten titul nechci snižovat. Porazil tam dva hráče top10 a tři další hráče top20 a Nováka. Všichni, které porazil, už byli nebo se časem dostali do top8, takže to byli všichni super hráči. Ještě na zvýraznění může posloužit to, že ti hráči z top20 zároveň všichni byli tak rok dva od svého nejlepšího žebříčkového umístění (tj. min top8) a tedy vlastně na vrcholu (i když ten Ferrero, no...).

Ale je třeba ukázat i na druhou stranu mince a na rovinu si říct, že tam prostě nebyla světová jednička, dvojka, čtyřka, pětka a šestka. To je taky fakt. Což říkám jako velký Tomů fanda ;)
Reagovat
smazaný uživatel
A já se zapomněla koukat. Gratulace Tomášovi :)
Reagovat
FulnekUltras
i ode mě - Stockholm na něj působí zjevně pozitivně... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak na běžícím páse :-) každopádně některým se nezavděčíš nikdy.
Reagovat
darek.vrana
Tomáš nakonec sezónu z hlediska titulů může považovat za úspěšnou, i když to tak dlouho nevypadalo. Teď se utrhl od Mečíře a zbývá mu jen jeden titul, aby vyrovnal druhého Karla Nováčka.

http://tenis95.webnode.cz/celkove-statistiky/
Reagovat
Frick
Ale darku, neni to málo, aby 5. nejlepší hráč sezóny vyhrál jen dva tituly z turnajů, který vyhrávaj i hráči z hloubi první padesátky nebo i níž?
Reagovat
EllNino
nojo, když ostatní velký turnaje sebere velká čtyřka ...na ty Tomáš prostě nemá
Reagovat
Tornes
Málo to je, ale je to Berdych. U něj se s tím prostě smíříš, nebo mu přestaneš fandit. On se nezmění. A dva tituly je pro něj nadprůměr ;)
Reagovat
darek.vrana
Je není, těžko říct. Spíš to beru tak, že ještě nedávno to vypadalo, že zakončí sezónu bez titulu. To by bylo na pováženou. Takhle to aspoň kosmeticky vylepšil. Samozřejmě Masters by byl lepší, ale žádný turnaj není lehké vyhrát. A aspoň se ta sezóna zase vylepšila po tom hluchém období.
Reagovat
darek.vrana
A navíc, dnes získal titul, takže není vhodný čas na kritiku.
Reagovat
Kozoroh
Dva tituly jsou u Tomáše dokonce nadprůměrný počet, sice pozitivně nepřekvapil (tedy že by popré v kariéře vyhrál tři a více podniků na ATP), ale na druhou stranu ani nezklamal. On už ve sbírání titulů lepší nebude.
Reagovat
EllNino
Pěkně Béďa, druhý titul v krátký době :)
Reagovat
Kytka
Druhý titul ve dvou finále v řadě co hrál. To tu ještě nebylo.
Reagovat
Kytka
A jak ses na zisku těch peněz podílela ty? Že z nich něco chceš.
Reagovat
Kytka
To bylo určeno pro Peggy, nějak mi to blbne.
Reagovat
Kytka
A jak ses na zisku těch peněz podílela ty? Že z nich něco chceš.
Reagovat
Frick
Ale jsou to jen ATP 250.

Jako kdyby Petra vyhrála za sezónu Linec a Lucemburk. To bychom asi jako velký úspěch nebrali.

No a teď si vemme, kdyby Tomáš vyhrál Rotterdam, Madrid a Washington. To by bylo jinačí haló.
Reagovat
Tornes
Tak a teď si vem, kdyby dvakrát vyhrál Wimbledon, to by teprv bylo haló, co?

Nevím, jestli sis nevšiml ty, ale my všichni ostatní víme, že Berdych je horší a méně úspěšný hráč než Kvitová...
Reagovat
Frick
Oba jsou v letošním race pátí.
Reagovat
Tornes
To nic nemění na výše uvedeném. Kvitová má větší výkyvy, ale když má solidní formu, je mnohem lepší tenistka, než Berdych tenista.
Reagovat
lars
proti Tomasovi by neuhrala ani 5 gamu :))
Reagovat
FulnekUltras
však má to "k" navíc... ;)
Reagovat
lars
OK
Reagovat
Tornes
Proti Tomovi by neuhrála ani game, což nic nemění na výše uvedeném. To "k" navíc, jak psal ultras...
Reagovat
lars
game by uhrat mohla
Reagovat
Davor1
Jedine keby spravil Berdych 4 dvojchyby za sebou na svojom servise...
Reagovat
Tornes
Není to tak dávno, co se hrál zápas asi 200. hráče světa proti mladým Williemskám... Rozsekal je 6:1 a 6:0. Opravdu myslíš, že by Kvitová něco uhrála? Dokonce si pamatuji, jak když Kvitová chodila s Pavláskem, tak říkala, jak ji (tehdy myslím světovou dvojku?) on, tehdy ještě jakožto junior, na treninzích s přehledem přehrává. Ten game by Tom musel hodně pokazit, aby ho prohrál...
Reagovat
Frick
Kdyby Petře psalo dobře podání, tak možná by ten jeden uhrála....
Reagovat
darek.vrana
Určitě ne. Pro Berdycha by vůbec nebyl problém vracet její podání. Ono se řekne, jeden gem, ale vyhrát gem je vždycky docela těžké. I když třeba hráč uhraje polovinu bodů, tak zápas neskončí 6:3, 6:3, jak by se mohlo zdát. Ono jde o to, že musí uhrát ty body pokupě, a tam je ta pravděpodobnost mnohem menší. Ona by třeba sem tam nějaký bod uhrála, ale asi ne třeba čtyři body ze šesti, aby to dalo gem.
Reagovat
rusedski
Přesně tak, a proto jsem hrával vždycky radši pingpong než tenis. Tam i když jsem na soupeře vůbec neměl, tak sety končily třeba 11:3, 11:4, což nevypadalo tak tragicky. V tenise by to byly jednoznačně dva kanáry :)
Reagovat
Tornes
Neříkám, že je to jistě nemožné, ale nevěřím tomu. Petřino průměrné první podání se pohybuje kolem 160 kilometrů za hodinu, nejrychlejší kolem 180. To bývá rychlost normálního mužského druhého podání a nevěřím, že by s ním měl Tom nějaké problémy.
Reagovat
Frick
Tak možná Sabine nebo Plíškajda? kdyby jim to podání jeden gem fakt dobře psalo?
Reagovat
darek.vrana
Žádná ženská nepodává tak, že by mu mělo dělat problém to vracet. I kdyby atakovala ženský rekord, tak v mužském tenise je to docela normální rychlost.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde o rychlost, když si odmyslíme bombarďáky typu Karloviče, tak ti chlapi neservírují zas o tolik rychleji, jde o techniku, tam jsou chlapi napřed.
Reagovat
Tornes
Neservírují zas o tolik rychleji? V absolutní rychlosti je rozdíl 50 km/h. V průměrných rychlostech prvního podání 25 km/h (třeba Berdych a Kvitová - oba na svém okruhu považovaní za dobře a tvrdě podávající hráče - cca 185 a cca 160), druhých 17 km/h. A to je zatraceně velkej rozdíl. Ale jak říkáš, ten rozdíl není pouze v rychlosti. Mužská podání jsou zároveň umístěnější a technicky dokonalejší, protože hráč, který nemá sílu/rychlost ji prostě musí nahradit něčím jiným. V podstatě první podání průměrné hráčky světové dvacítky odpovídá tak druhému podání hráče ze světové dvacítky.

Jinak Lisická jakožto rekormanka mezi ženskýma má rekord 211 km/h. Podání nad 200 km/h je u ní absolutní výjimkou. A když je tak rychlé, tak většinou nebývá extra umístěné. Berdych hrává proti hráčům, pro které je 200 km/h málem (a u některých i opravdu) průměrná rychlost, kterou ještě dokáží s přehledem umisťovat. Ano, v případě velkého štěstí pro Lisickou, několika jejích skvělých podání a zároveň Berdychových zaváhání by vyhrát mohla. Ale byla by to absolutní výjimka.
Reagovat
smazaný uživatel
No on už to nějaký pátek je, co se onen památný souboj sester Williamsových proti po flámu hrajícími 200. hráči světa konal. :-)
Jinak souhlas, Petra, jakož ani žádná jiná hráčka, by proti Tomášovi neměla nárok.
Reagovat
darek.vrana
Ženský tenis je úplně jiný sport. Když jsem dneska viděl u Tomáše se Sockem tu razanci, ty úhly, tam by se prostě ženská vůbec nemohla chytat... Tomáš by jí zabil každý úder.
Reagovat
smazaný uživatel
Však jo.
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby dvakrát vyhrál Wimbledon, vyčítali by mu, že nevyhrál i jinej grandslam :) anebo by si stěžovali, že takovej hráč jako Berdych vyhrál Wimbledon :) anebo že protihráč ve finále byl zraněnej. Anebo že se Berdych nadrogoval apod.
Reagovat
Kytka
Tak tak. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.
Reagovat
Jiri
Doufam, ze si pohodu prenese i do TM.
Reagovat
peggy
Pan Berdych vyhral,penize da do Monaka,proc za nej nehraje?
Reagovat
Tornes
Sorry, ale financím asi moc nerozumíš, že? Výhry z turnajů se daní na místě, kde je získal, takže peníze nechá ve Švédsku... A vzhledem k tomu, že je to Švédsko, tam těch peněz asi nenechá málo...
Reagovat
Frick
Podpoří tim islámské znásilňovače rodilých Švédek.
Reagovat
Tornes
A to mu vyšítáš, chápu správně? (facepalm)
Reagovat
Tornes
*vyčítáš
Reagovat
Kozoroh
Za ty vygumované islamisty však nemůže Berdych, nýbrž švédští politici, kteří si tuto chátru od 70. let do Švédska zvou :-(
Reagovat
smazaný uživatel
presnejsie skorumpovany politici,ale tak nam treba ked za par supov zradime svoj narod a svoju zem,to si nezasluzime prezit
Reagovat
Kytka
A jsou to snad tvoje peníze? Že si na ně činíš nárok.
Reagovat
smazaný uživatel
ty si teda blbec a si vobec prvy na TP komu nadavam,ale co mam robit ked nedokazes pochopit ani mierne zlozitu vetu,ja si robim na tie peniaze narok?,si to precitaj este raz,zamysli sa,zareaguj este raz
Reagovat
darek.vrana
Co si asi říká chudák Söderling. Musí to být pro něj těžké, když ví, že tam třeba mohl stát jako vítěz on. Na druhou stranu ukončil kariéru na vrcholu, i když asi si to tak nepředstavoval. Jeho poslední dva kariérní zápasy - Berdych 6:1, 6:0, Ferrer 6:2, 6:2. A oba tenhle týden vyhráli turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
Söderling kariéru oficiálně neukončil.
Reagovat
darek.vrana
Pravda no, ale už to moc nevypadá, že by se vrátil. A možná už lepší, aby ji měl zakončenou takhle stylově, než to zkoušet a dostávat nakládačky od mladých dravců, protože po 4 letech asi nic jiného čekat nemůžeme.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím, ale nedávno jsem četl, že se chce vrátit.

http://www.bbc.com/sport/0/tennis/32944718
Reagovat
Tornes
Dobře Tom, jsem rád, že teď ke konci roku posbíral alespoň ten pár titulů :) Co jsem viděl, tak dobrý výkon.

Po cestě porazil dva bývalé hráče top10 (Díma a Marcos) a já doufám, že také dva budoucí (Zverev a Jack) :)
Reagovat
Kytka
Veliká gratulace Tomovi. První obhájený titul druhý rok po sobě a první dvě vyhraná finále v řadě.
Reagovat
Cico93
Super Tom.

12 titulov, ale druhý v rýchlom slede. Uvidíme možno naštartuje po 30-ke takú mašinu na tituly ako Ferrer.
Reagovat
Kytka
No říkal, že by chtěl víc titulů. Jen do toho. Dokud ještě hraje, ať si jich užijeme. Pak asi bude půst.
Reagovat
kada.tom
Gratulace, titul bych přál i Jackovi, ve Stockholmu ale začíná dominovat Tomáš, opravdu se mu tam daří v poslední letech :-)

Titul určitě příjemný, přeci jen před pár týdny tu někteří z nás halekali, že to letos bude bez titulu a šup - už jsou dva (a taky asi u nich zůstane) :-)

Snad si Jack spraví chuť v deblu :-)
Reagovat
Kytka
Jack je ještě mladý kluk. Na to, že se letos hrabal až snad z druhé stovky udělal velký pokrok. Rozhodně má talent a pokud bude pokračovat takhle. Tak se neztratí. Sebevědomí má jako každý Američan na rozdávání, hraje dost agresivně, rychle a chytře.
Reagovat
Fandina
Berďovi, v prvním se přetahovali, ale druhý byl v jeho režii. Gratulka.
Reagovat
Fandina
A Robin Soderling organizátorem turnaje.
Reagovat
Kytka
V prvním jsem to už viděla bledě, ale zabojoval, na poslední chvíli urval Jackovi jeho game a v tiebreaku jel. Jsou to léta zkušeností. Ještě před třemi čtyřmi roky by ten set vzdal, teď ne.
Reagovat
Kytka
V prvním jsem to už viděla bledě, ale zabojoval, na poslední chvíli urval Jackovi jeho game a v tiebreaku jel. Jsou to léta zkušeností. Ještě před třemi čtyřmi roky by ten set vzdal, teď ne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist