Berdych porazil svou noční můru Davyděnka, Rosol končí

23. 2. 2011, 14:41
Aktuality 36
Dvojnásobnou radost dnes udělal sobě i svým fanouškům Tomáš Berdych. Nejlepší český tenista postoupil v Dubaji do čtvrtfinále po výhře 6-3 7-6 nad Nikolajem Davyděnkem, se kterým dosud prohrál deset z jedenácti zápasů. Hůř si dnes vedl Lukáš Rosol, který v boji o své první čtvrtfinále na turnaji ATP podlehl Francouzi Simonovi.
Tomáš Berdych

Rafael Nadal nebo Roger Federer? Nene, ani nejlepší dva hráči světa proti Tomáši Berdychovi neumějí tak jako Nikolaj Davyděnko. Ruský tenista se s českým soupeřem utkal do dnešního dne v 11 zápasech a jen jednou odešel poražený. V osmifinále turnaje v Dubaji dnes ale Berdych dokázal vylepšit nelichotivou bilanci na 2-10.

Někdejší třetí hráč světa Davyděnko se v letošní sezoně trápí, před Dubají prohrál pět zápasů v řadě a v žebříčku spadl až na 39. pozici. Že není úplně ve své kůži, bylo znát od začátku zápasu s Berdychem, který už ve třetí hře vzal často chybujícímu Rusovi čistou hrou podání. Vedení 3-1 českého tenistu povzbudilo a po dalším brejku bylo jasné, že dnes je Davyděnko rozhodně k poražení. Ruský hráč si sice ještě dokázal vzít jeden servis zpátky a koncovku setu zdramatizovat, při svém dalším podání už ale Berdych nezaváhal.

Ve vyrovnanější druhé sadě Davyděnko zpřesnil hru a začal připomínat hráče, který v minulých letech patřil do elitní světové desítky. Proti Berdychově servisu se ale stále nedokázal prosadit, a když mu český hráč znovu prolomil podání a za stavu 6-5 podával na vítězství v  zápase, zdálo se být rozhodnuto. Tomáš Berdych důležitý moment nezvládl, ztratil servis a vrátil tak Davyděnka do hry, druhou výhru nad Rusem si ale ujít nenechal. V následném tie-breaku si vypracoval mečbol, při kterém Davyděnko poslal svůj úder několik milimetrů vedle čáry, a za 103 minuty tak zvítězil 6-3 7-6.

"Byl to pro mě docela velký test," řekl rodák z Valašského Meziříčí, jenž bude příští týden oporou českého daviscupového týmu v utkání s Kazachstánem. "Proti Nikolajovi je to těžké, protože rád hraje rychle. Hraje dlouhé výměny a je velmi dobrý od základní čáry. Takže pro mě hodně těžký zápas," dodal Berdych.

V boji o semifinále Berdych narazí na nenasazeného Philippa Petzschnera. Ten si v dnešním německém čtvrtfinále překvapivě poradil s krajanem Philippem Kohlschreiberem, jemuž v prvním setu dokonce nadělil 'kanára', a po hodině a půl ho porazil 6-0 4-6 6-2.

S Petzschnerem se pětadvacetiletý český hráč zatím utkal na okruhu ATP třikrát a pokaždé se o vítězi rozhodovalo v třetím setu. Loni s německým tenistou prohrál na antuce v Mnichově, o rok dřív ho na tvrdém povrchu ve Washingtonu a Cincinnati porazil.

Přes druhé kolo v Dubaji nepřešel český kvalifikant Lukáš Rosol, jenž si v Dubaji připsal teprve druhou výhru v hlavní soutěži turnaje ATP v kariéře. Pětadvacetiletý rodák z Brna dnes bojoval o svém premiérové čtvrtfinále, Francouz Gilles Simon byl ale nad jeho síly. Rosol sice v každém setu dokázal sebrat soupeři podání, sám o servis ale přišel celkem pětkrát a  za necelou hodinu prohrál 2-6 a 3-6.

Výsledky - Dubaj (tvrdý povrch, dotace 1.619.500 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (3-ČR) - Davyděnko (Rus.) 6:3, 7:6 (7:5), Simon (Fr.) - Rosol (ČR) 6:2, 6:3, Federer (1-Švýc.) - Granollers (Šp.) 6:3, 6:4, Djokovič (2-Srb.) - F. López (Šp.) 6:3, 2:6, 6:4, Stachovskij (Ukr.) - Gulbis (8-Lot.) 6:3, 5:7, 6:1, Petzschner - Kohlschreiber (oba Něm.) 6:0, 4:6, 6:2, Gasquet (Fr.) - Bubka (Ukr.) 6:2, 7:5, Mayer (Něm.) - Golubjov (Kaz.) 6:3, 6:4, 

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Stachovskij/Južnyj (Ukr./Rus.) - Dlouhý, Hanley (4-ČR/Austr.) 3:6, 6:4, 10:3.   

 

pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Je to doma!
Reagovat
UnrealTom
škoda dneska Joguš mohl rupnout s Lopezem, jinak konečně Berdych vyklepl toho rusáka :)
Reagovat
UnrealTom
Jugoš :D
Reagovat
smazaný uživatel
tu hru tomas tak byla hrozna.tak nehraj ani kdyz v loni nemel formu
Reagovat
VlS
Dal by se ten příspěvek přeložit do nějakého srozumitelného jazyka? Je jedno jakého.
Reagovat
smazaný uživatel
ha ha ha
úžasný "komentář" :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Lucka právě vyhrála první set s Flavií 6:4. Za stavu 5:4 prohrála při svém podání už 0:40, ale otočila to.
Reagovat
smazaný uživatel
Pome do Jugoše!!!
Reagovat
smazaný uživatel
jéé! Ani jsem to nedopsal a Djoker už má break. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
No nic, snaha byla. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Skvěle,Klára fantastická,tomu jsem nevěřil.Velká gratulace!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavě se zatím vyvíjí zápas Kláry s Na LI. Klára vede 3:1, dvakrát brekla Na Li + jednou prohrála vlastní podání.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, a teď ji Klára čistou hrou brekla potřetí za sebou, tudíž vede 4:1.
Reagovat
smazaný uživatel
Sleduju live score, bohuzel nikde neni stream :(
Reagovat
smazaný uživatel
Stream je holt jen z centrkurtu.

Spíš mě štve, že na streamu nebude ani Lucčin zápas s Flavií. :-((
Reagovat
smazaný uživatel
Pevní set Klára vyhrála 6:2 (!!!). Jen tak dál.
Reagovat
smazaný uživatel
A vede 2:0 ve druhém setu!
Reagovat
smazaný uživatel
Klára vede 4:1, má dva breaky navrch!!
Reagovat
smazaný uživatel
Klára porazila Na Li 6:2, 6:1 -- neuvěřitelné!!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě to vůbec nepřekvapuje vzhledem k tomu, že jsem měl vsazené na Na Li. :-) Ovšem to nic není proti tomu, co mi v noci udělal Mr. Chela. Vedl 6:3 5:1 - hádejte, jestli vyhrál?
Reagovat
smazaný uživatel
Poslední dobou máš dost smůlu, co? :-)

Se musím podívat na statistiku zápasu, na poměr W/UE. Na Li ale musela hrát hrozně, když dostala až takovou kládu! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já sázím za pár korun pro zábavu, ale přesto kdyby platilo rčení "neštěstí ve hře, štěstí v lásce", tak je Cassannova proti mně břídil. :-)))

Já tomu propadáku Na Li fakt nerozumím. Vždyť na začátku roku byla jediná, kdo dokázal konkurovat Clijsters. Ale tak zatím jsou to jen dva nepovedené turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
A to ještě proti Yanině v Dubaji první dva sety nehrála špatně.

Tohle je její první vyloženě nepovedený zápas.

Jinak je to samozřejmě Casanova, ne Cassannova. :-)))))
Reagovat
smazaný uživatel
:-) OK, dík. Já nevěděl, jak se to píše a proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
... není tak úplně pravda, že Davydenko proti Berdychově servisu ve druhém setu nedokázal prosadit -- za stavu 5:4 ve svůj prospěch vedl při Tomášóvo podání 40:15, ale vyházel si to (jeden jeho out při breakballu byl opravdu jen kousek a byl by to asi vítězný míč, jestli si to dobře pamatuji). To pak mělo tu dohru, že následně tragicky odehrál game při vlastním servisu a prohrál si podání. Tomáš mu pak štědře tento dáreček oplatil, když špatnou hrou daroval davydenkovi svůj servis, když podával na vítězství.
Reagovat
smazaný uživatel
Zdá se, že v Doha chytila formu -- první set s Hantuchovou vyhrála 6:4.

Jinak Bartoli vs. Peer 6:1, 6:0, to je u někoho, kdo aspiruje na Top 10, vysloveně patetické.
Reagovat
smazaný uživatel
No, z výsledku samozřejmě radost, z předvedené pasivní hry (až na závěr druhého setu a tiebreak, kdy se Tomáš snažil víc chodit na síť) spíš starost.

Jako zdá se mi, že Tomáš model 2011 se mění v obranáře ala Nadal 2006-7, akorát je v omto ohledu tak 10 x horší. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Držel jsem palce hodně mu ale pomohl i ND. T měl největší zlepšení, když ještě běžně rozdával rány k lajnám a přidal schopnost udržet a nezkazit. Nevím co trénuje s Krupou, ale riziko do hry určitě patří a říká se štěstí odvážným nebo tak něco. Podle mě se strašně nadře na "správné odehrání míče" jako by potřeboval tam stát víc než správně a na postavení se k úderu pak potřebuje více času a dohání to tou vzdáleností za baseline.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych podával do zápasu za stavu *6:5, a ne 5:4, ale to je detail. Jinak to byla pěkná haluz.
Reagovat
smazaný uživatel
Zejména pak byla haluz ta hra za stavu 6:5, kdy podával na vítězství v zápase.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem rád, že vyhrál, ale jeho předvedená hra se mi vůbec nelíbila. Jak psal Matej, byl ohromně pasivní, nic nezkusil, jen vracel míč přes síť a čekal až Davyděnko udělá chybu. Touhle hrou si nikdy nemůže přijít na hráče, kteří jsou tak v Top 20 a boudou jen trochu ve formě. Ale na druhou stranu.. Nastupovat proti hráči, se kterým jste už 10x prohráli. Asi to nebude žádný med. No, snad tu hru vylepší :)
Reagovat
smazaný uživatel
podle mne to vylepšit ani nechce oni tohle podle mne trenují s krupou jako minimum chyb to funguje jenze stím muze porážel hraje opravdu je kole 30 a víš ... vzdyt berdych bez rizika podle mne nema šanci na nejaký větší uspech :(
Reagovat
smazaný uživatel
No to zas nevěřím, že tohle má být ten hotový produkt, na němž pracují. Doufejme, že je to jen první fáze. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ano to je druhá moznost tak snad :)
Reagovat
smazaný uživatel
Btw, třeba se Krupa s Tomášem inpirovali u Wozniacké. :-) I když i ta třeba s Jankovičouvou a Kuznetsovou hrála agresivnějc, než Tomáš s Davydenkem. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
pro mě jeto docela záhada někdy hraje famozní tvrdé udery k lajne a pak zacne jen pinkat do prostred :D .... momentálne převazuje jen to hraní na jistotu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist