Berdych roli favorita nepodcenil, o čtvrtfinále se utká s Baghdatisem

17. 8. 2010, 23:08
Aktuality 6
ATP CINCINNATI - Tomáš Berdych opět zvládl roli favorita. V úvodním zápase na turnaji Masters 1000 v Cincinnati si pohlídal postup přes Francouze Mathieua a o zopakování loňského čtvrtfinále bude bojovat proti Baghdatisovi.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych zažívá životní sezonu a v žebříčku mu patří již sedmé místo. O další vylepšení své pozice usiluje tento týden v Cincinnati, kde se elitní tenisté sešli na dalším turnaji ze série Masters 1000.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí do Ohia přiletěl stejně jako většina startovního pole z kanadského Toronta, kde potvrzoval papírové prognózy a prohrál až po boji čtvrtfinále s Federerem. Také v Cincinnati pozici favorita nepodcenil a Francouze Paula-Henriho Mathieua porazil dvakrát 6-4.

Ani ve třetím vzájemném střetnutí tak neztratil set. Český hráč se dnes opíral o vysokou úspěšnost prvního podání, nikam nespěchal a trpělivě čekal ve výměnách na chyby soupeře. K zisku prvního setu mu stačil brejk, který mu daroval soupeř dvojchybou.

Vzrušení v druhé sadě přišlo v momentu, kdy Berdych vedl 3-0 a zavolal si fyzioterapeuta. Nešlo však o nic závažného: český tenista jen potřeboval nůžky, aby si sundal obvaz z levého kotníku. Jediné zaváhání předvedl ve druhém setu v osmé hře, kdy při svém servisu nedokázal utkání ukončit. Na druhý pokus to už zvládl a čistou hrou zápas dopodával.

Turnaj v Cincinnati hraje Berdych pošesté v kariéře. Při své první účasti udivil výhrou nad Španělem Rafaelem Nadalem. Nejdále se dostal loni do čtvrtfinále, v kterém ho vyřadil právě Nadal. A i letos se může ve čtvrtfinále utkat s Nadalem, aktuální světovou jedničkou.

Aby si se španělským soupeřem mohl zahrát, musí přejít ještě přes Marcose Baghdatise. Kypřana ve dvou ze třech vzájemných duelů porazil, naposledy s ním letos v Brisbane ztratil jediný game.

Baghdatis, jenž před 14 dny hrál finále ve Washingtonu, už v neděli vyřadil nasazeného Čiliče a dnes v tie-breaku třetí sady udolal Brazilce Thomaze Bellucciho.

Jména svých úvodních soupeřů se již dozvěděli finalisté z Toronta. Šampion Andy Murray se utká s Francouzem Jeremym Chardym, se kterým si před rokem na americkém betonu bez problémů poradil. Chardy dnes přešel přes Němce Floriana Mayera.

Roger Federer vykročí na cestu za ziskem druhého letošního titulu duelem s Denisem Istominem. Uzbek, jenž se rozehrál už v kvalifikaci, dnes rozmetal 6-3 6-0 domácího Jamese Blakea.

O překvapení se postaral další kvalifikant Alejandro Falla. Kolumbijský tenista ve dvou setech porazil šestnáctého nasazeného Gaela Monfilse.

První výhry v přípravě na US Open se dočkal Richard Gasquet. Francouzský tenista kvůli problémům se zády chyběl na letošním Wimbledonu a v červenci si ihned po návratu zahrál finále na antuce ve Gstaadu. Po rychlém přesunu na americké betony však ve Washingtonu nedohrál zápas prvního kola, když si stěžoval na únavu, bolest ramene i zad. Minulý týden nedokázal porazit Stachovského a dnes nezačal dobře ani duel s Michailem Južným.

S Rusem letos prohrál pětisetovou bitvu na Australian Open, v Cincinnati ale čtyřiadvacetiletý Francouz zápas otočil a nasazenou dvanáctku porazil 2-6 6-4 6-1.

- ATP MASTERS 1000 CINCINNATI (USA - Ohio, tv. povrch, 2.430.000 dolarů) -
úterní výsledky (17. 08. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Gasquet (Fr.) - Južnyj (12-Rus.) 2-6 6-4 6-1
Falla (Kol.) - Monfils (16-Fr.) 6-3 6-4
Istomin (Uzb.) - Blake (USA) 6-3 6-0
Chardy (Fr.) - Mayer (Něm.) 6-2 7-6(4)
Kohlschreiber (Něm.) - Zeballos (Arg.) 6-7(2) 6-3 6-4
Fish (USA) - Simon (Fr.) 7-6(4) 7-5
Benneteau - Llodra (oba Fr.) 3-6 6-3 6-2

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - Mathieu (Fr.) 6-4 6-4
Baghdatis (Kypr) - Bellucci (Braz.) 6-2 4-6 7-6(3)

Čtyřhra - 1. kolo:
Čermák/Mertiňák (ČR/SR) - Almagro/Tipsarevič (Šp./Srb.) 6-0 6-4
Robredo/Štěpánek (Šp./ČR) - Ginepri/Sweeting (USA) 6-2 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
"Český hráč se dnes opíral o vysokou úspěšnost prvního podání"....

tak nevím asi jsem se díval na jiný zápas ale v prvním setu měl Berdych 56% úspěšnost 1. podání, sice to ve druhém zlepšil ale rozhodně by neřekl že se o to opíral. To by pro mě značilo jiné číslo:)...
Reagovat
nando
To je Tomova největší slabina podle mě, ptž co se týče špičky, je v procentu prvního servisu do dvorce opravdu vyloženě slabý. Naopak procento vyhraných míčků po 1.servisu má skvělé, a na to asi naráží zmíněný komentář. Dá se říct, že na Berďu je 56% ještě dobré číslo, málokdy se přehoupne přes 60%. Až to dokáže, může GS nejen vyhrát, ale i vyhrávat.
Reagovat
nando
Mj. teď jsem se díval na statistiky ATP a v procentuální úspěšnosti prvního podání je Berdych až 56., zatímco ve vyhraných míčích po prvním podání je druhý, lepší je jen Mardy Fish.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře Ivetka!!
Reagovat
smazaný uživatel
Moze mu dat zabrat - cakam 3 setovy boj- mal by postupit ale Bagdatis urcite mu da viac zabrat ako Mathieu- inak som zvedavy na prvy Rogerov zapas s Istominom lebo dnes Istomin bol dost dobry a suverenne postupil- samoozrejme verim ze Roger postupi ale som zvedavy ako moc mu da Istomin zabrat. Ak bude hrat Berdych QF s Nadalom tak tam ma velke sance ho dat lebo prave proti takym hracom Berdych je najslabsi na harde- tvrdy servis-a silne razantne udery a super ktory aj vie utocit ne len branit a nechat sa ubit Nadalom vo vymene cize snad Berdych nezakopne s Bagdatisom a predvedie sa proti Nadalovi
Reagovat
smazaný uživatel
proti hracom ako Berdych je Nadal najslabsi na harde malo byt.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist