Berdych schytal "kanára", přesto v Pekingu postupuje. Nadal odvracel mečboly

3. 10. 2017, 14:15
Aktuality 17
ATP PEKING - Tomáš Berdych v prvním kole turnaje ATP 500 v čínském Pekingu schytal "kanára", ale nakonec roli favorita proti Jaredovi Donaldsonovi potvrdil a Američana ve třech setech přehrál. Do tří sad musela také světová a nasazená jednička Rafael Nadal. Španěl musel na rozdíl od české jedničky likvidovat dva mečboly Lucase Pouilleho.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych první soutěžní zápas od US Open, kde i kvůli bolestem zad vypadl již ve druhém kole, zvládl. Dlouhodobě nejlepší český tenista a účastník premiérového ročníku Laver Cupu v prvním kole v premiérovém souboji s dvacetiletým americkým talentem Jaredem Donaldsonem zvítězil 6-3 0-6 6-2.

Rodák z Valašského Meziříčí odstartoval úvodní sadu rychlým brejkem, který po odvráceném brejkbolu potvrdil, a vedl 3-0. V osmém gamu měl na returnu dva setboly, ale pro vedení 1-0 na sety si nakonec musel dojít až na servisu.

Ve druhém dějství jako kdyby byl na kurtu jen Donaldson. Berdych v jeho průběhu totiž uhrál pouhých šest fiftýnů a ani si doslova neškrtl, dokonce schytal potupného "kanára". Nenechal se však rozhodit. V rozhodujícím setu si suverénně držel servis, využil dva ze tří nabídnutých brejkbolů a po hodině a půl mohl slavit postup.

Sedmý nasazený Berdych, jenž akci v Pekingu v roce 2011 vyhrál a před třemi lety postoupil až do finále, si o čtvrtfinále zahraje s Andrejem Rubljovem, kterého letos jasně přehrál v Miami. Překvapivý čtvrtfinalista letošního US Open dnes po prohrané úvodní sadě deklasoval 3-6 6-1 6-2 Jacka Socka ze Spojených států.

Berdych si mohl po zápase oddechnout a podepsat se fanouškům

Rafael Nadal se v prvním kole pořádně nadřel. Světová jednička musela v tie-breaku druhé sady proti Lucasovi Pouillemu odvracet dva mečboly. Vítěz letošního French Open a US Open ale nakonec roli favorita zvládl, když po obratu zvítězil 4-6 7-6(6) 7-5 a Francouzovi oplatil loňskou překvapivou porážku z US Open.

V celém zápase byly k vidění jen dva brejky. Ten první získal v pátém gamu úvodní sady Pouille a výhodu si udržel až do konce setu. Druhé dějství musel rozhodovat tie-break. Zkrácená hra to byla extrémně dramatická a kvalitní. Pouille byl dvakrát míček od premiérového vítězství nad světovou jedničkou. Nadal však čtyřmi body v řadě vývoj tie-breaku otočil a vynutil si rozhodující set.

V něm v šesté hře odvrátil brejkbol Francouze. Pouille sice také dokázal držet podání a vedl 5-4, nicméně v posledních třech gamech na kurtu vládl Nadal. Španěl svému francouzskému soupeřovi od stavu 4-5 povolil jediný fiftýn a po dvouapůlhodinové bitvě postoupil.

Nadalovi se v Pekingu vždy dařilo. Hned při své premiéře v roce 2005 celý turnaj vyhrál, v letech 2013 a 2015 hrál finále a ještě nikdy se s čínskou metropolí neloučil před branami čtvrtfinále. O potvrzení pravidla bude usilovat v dalším zápase, ve kterém nastoupí proti Karenovi Chačanovovi. Ruského tenistu letos jasně přehrál ve Wimbledonu.

Grigor Dimitrov se po zklamání na US Open, kde vypadl již ve druhém kole, vrátil na kurty vítězstvím 6-1 3-6 6-3 nad rozjetým Damirem Džumhurem. Ve druhém kole vyzve loňský finalista Juana Martína Del Potra, jehož dokázal porazit v šesti vzájemných duelech jen jednou, a to nedávno během cesty za svým nejcennějším triumfem na Masters v Cincinnati.

Ve večerním duelu potvrdil roli favorita druhý nasazený Alexander Zverev. Dvacetiletý Němec do soutěže vstoupil výhrou 6-3 7-6 nad Britem Kylem Edmundem a stal se posledním osmifinalistou. O zopakování loňského čtvrtfinále si zahraje s Italem Fabiem Fogninim (h2h 1-0).

"I když se hrálo pozdě večer, tak bylo dusno a síly ubývaly rychleji. Proto jsem rád, že jsem to dohrál ve dvou setech. Navíc zítra mám den volna, takže na další zápas budu připravený," řekl Zverev.

Do druhého kola suverénně postoupili také šestý nasazený John Isner a turnajová osmička Nick Kyrgios.

• ATP 500 PEKING •
Čína, tv. povrch, 3,028.080 dolarů
úterní výsledky (3. 10. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
Berdych (7-ČR) - Donaldson (USA) 6-3 0-6 6-2
Nadal (1-Šp.) - Pouille (Fr.) 4-6 7-6(6) 7-5
A. Zverev (2-Něm.) - Edmund (Brit.) 6-3 7-6(3)
Dimitrov (3-Bulh.) - Džumhur (Bosna) 6-1 3-6 6-3
Isner (6-USA) - Jazírí (Tun.) 6-2 6-3
Kyrgios (8-Austr.) - Basilašvili (Gruz.) 6-1 6-2
Del Potro (Arg.) - Cuevas (Urug.) 7-6(4) 6-4
L. Mayer (Arg.) - Lorenzi (It.) 7-6(6) 5-7 6-4
Rubljov (Rus.) - Sock (USA) 3-6 6-1 6-2
Chačanov (Rus.) - Di Wu (Čína) 6-4 6-2
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

17
Přidat komentář
Kozoroh
Po Rafovi a Rogerovi je definitivně třetím účastníkem letošního TM Saša!

http://live-tennis.eu/en/atp-race
Reagovat
Fandina
To je šikula. A koukám, že je to race a už mu body za další zápas nepřibývaji, asi má moc turnajů.
Reagovat
Fandina
Takže 21 turnajů plus Hopman Cup, Davis Cup, Laver Cup a Boodles. A to ještě není všem dnům konec. Bude TM a TM juniorů a nevím, jestli nebude i IPTL.
Reagovat
smazaný uživatel
Saša jede a já jsem jeho nová fanynka :) dosud mi nějak "nevoněl", ale je strašně sympatickej a na svůj věk fakt dobrej, těším se jak bude vypadat, až shodí tu bujnou kštici :D ale je roztomilej :) zato Domča se mi zdá takovej, že všechno bere mnohem víc vážně, tomu moc fandím, škoda, že se v tý Číně po LC ještě nerozkoukal :( halová sezona asi nebude jeho šálek kávy, je to prostě antukář ;)
Reagovat
annah
Taky je mi Zverev hodně sympatický - zvlášť po tom, jak se projevoval na Laver Cupu. (Po Montrealu bych ho teda kopla - že nám ve finále vyřadil Maestra a připravil ho o post No 1) Tipovala bych Zvereva na budoucí světové číslo jedna - za pár let uvidíme.
Laver Cup o něco změnil pohled na hráče, moje sympatie teď má i Rafa. Asi mi skoro přestane vadit i to jeho hekání na kurtu jak na porodním sále a nekonečná procedura před servisem... :-))
Reagovat
Torn
Mne ta kaďáková inspekce vadila i na laver cupu. :D
Reagovat
Lina
Taky si mě Rafa na LC získal, Zverev již před nějakou dobou, ale po 1 Rogerovi, mám jako 2 Lucase, kterého mně vyřadil nováček v týmu Rafa.
Reagovat
turista
Zverev je skvělý a Rafa na LC v Praze odhodil poker face a smál se. Bylo to fajn. Jen mi tam moc chyběl Novak.
Reagovat
Torn
Sašovi to přeju!
Reagovat
Franky
Pripomina mi to prvy stret Zvereva s rafom ked ho jasne v IW prehraval na mecbole mal lahky volej ktory skazil a cely zapas nakoniec prehral..Lucas to mal skvelo rozohrate 2 mecboly a nakoniec uder z tecka poslal do siete (pri vlastnom podani) a ako inak cely zapas prehral...nevadi stopka bude rafovi vystavena uz coskoro...do semi sa ani nepozrie
Reagovat
smazaný uživatel
Kapesníček?
Reagovat
insanezy_
Hlavne ze ho nedal prodavac Pyj
Reagovat
Lunej..
Steve nakonec Domču přehrál, gratulka, moc mu přeju úspěch po jeho utlumeném období. I když Dominik se mi v tom posledním gemu zdál dost odevzdaný...
Reagovat
Fandina
gratulka za ty dva sety, to měl pod kontrolou. V tom prostředním mu nešlo nic. Ale celkově se mi ten zápas s Donaldsonem líbil. Donaldson hraje podobným stylem jako Berďa, celkem hezky se mi na to dívalo (kromě druhého setu).
V dalším kole Rublev, tak trochu jsem čekala, že porazí Ponožku. A je teď na vlně, ale doufám, že Berďa ho přehraje, jako při posledním zápase. Berďo pojď!!!
Reagovat
Fandina
Rubljov
Reagovat
turista
Berďa by potřeboval to tady vyhrát celý. Mohlo by mu to pomoci.
Reagovat
Fandina
Jj, koukala jsem na race a kdyby to tu vyhrál, tak by se přiblížil i na dostřel TM.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist