Berdych se na postup přes Mayera nečekaně nadřel

2. 5. 2014, 17:25
Aktuality 28
ATP OEIRAS - Tomáš Berdych měl ve čtvrtfinále antukového turnaje v Oeiras nečekané potíže s Argentincem Leonardem Mayerem. Český tenista po sedmi ztracených gamech v řadě prohrával 3-6 a 0-2, dokázal však prodat své zkušenosti, manko brejku smazal i v třetím setu a postoupil mezi kvarteto nejlepších. Je jediným nasazeným semifinalistou, neboť dnes dohráli Milos Raonic i Marcel Granollers.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych na svém posledním turnaji před dvěma týdny v Monte Carlu prohrál už ve 3. kole s Guillermem Garcíou-Lópezem, na další podniky série Masters 1000 v Madridu a Římě ale čekat nevydržel. Český tenista na poslední chvíli přijal nabídku startovat na menším turnaji ATP 250 v Oeiras, kde mu pořadatelé nabídli divokou kartu poté, co se kvůli únavě po triumfu v Monte Carlu omluvil obhájce titulu Stanislas Wawrinka.

Šestý hráč světa na antuce v Portugalsku startuje poosmé v kariéře jako nasazená jednička a nejen slabší startovní pole, ale i překvapivé výsledky v průběhu turnaje zvyšují jeho šanci získat druhý titul v sezoně.

Po včerejší hladké výhře nad Indem Devvarmanem měl však český tenista namále už v dnešním čtvrtfinále. Českému favoritovi dlouho zatápěl Argentinec Leonardo Mayer, kterého Berdych udolal až po téměř dvou a čtvrt hodinách 3-6 6-4 6-4.

Berdych vstoupil do utkání brejkem a vedl 3-1. Jenže pak začal úřadovat Mayer, který předváděl skvělý tenis. Získal sedm her v řadě, ztratil v nich pouze šest fiftýnů a český hráč v jedné fázi uhrál jen jednu ze čtrnácti výměn. Berdych zastavil rozjetého Jihoameričana až za stavu 3-6 a 0-2.

Od té chvíle to vypadalo, že Berdych vývoj otočí a postoupí dál. Ve třetím setu vedl 2-0, jenže pak argentsinský tenista začal hrát znovu více na riziko a rázem vedl 4-2. Osmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí ale nakonec překvapení nepřipustil a zápas ukončil ziskem čtyř gamů v řadě.



"Na velké bitvy musím být vždy připraven a respektuju každého soupeře. Leonardo hrál dnes dobře, ale jeho výkon v průběhu zápasu dost kolísal. Chvíli hrál neuvěřitelně, pak zase často chyboval. Bylo těžké se dostat do rytmu. Myslím, že on se v poslední fázi zápasu nedokázal soustředit na mou hru a v závěrečných čtyřech hrách se nedostal ke své hře, naopak já hrál svůj nejlepší tenis," komentoval Berdych.

Berdych startuje na Portugal Open, které v minulosti ovládli kromě Wawrinky například také Juan Martín Del Potro, Roger Federer, Novak Djokovič nebo David Nalbandian, poprvé po devíti letech. Při svém debutu v roce 2004 skončil coby osmnáctiletý v kvalifikaci, o rok později prohrál v prvním kole s krajanem Michalem Tabarou. Až do roku 2012 se turnaj konal v Estorilu.

Wimbledonský finalista z roku 2010 Berdych už v této sezoně vyhrál turnaj ATP 500 v Rotterdamu, byl ve finále v Dubaji a semifinále si zahrál na Australian Open a na Masters v Miami. Pokud tento týden nedaleko Lisabonu potvrdí roli papírového favorita, vyhraje podruhé v kariéře dva turnaje během jedné sezony. Poprvé se mu to povedlo před dvěma lety.

O své třetí finále v tomto roce se dvojnásobný vítěz Davisova poháru utká s aktuálně 93. hráčem světa Victorem Haneskem, kterého v jediném vzájemné střetnutí před šesti lety ve Wimbledonu porazil 3-1 na sety. Dvaatřicetiletý Rumun dnes porazil 6-1 7-5 domácího Gastaa Eliase.

Třiadvacetiletý Portugalec Elias, který včera vyřadil ve formě hrajícího Guillerma Garcíu-Lópeze, dnes sice ve druhém setu za podpory publika vyrovnal z 0-4 na 5-5, nakonec ale ve svém teprve druhém čtvrtfinále na okruhu ATP usiloval o životní výsledek marně.

Berdych už zůstal posledním nasazeným hráčem v soutěži. Ze spodní poloviny pavouka se totiž poroučeli turnajová dvojka Milos Raonic a trojka Marcel Granollers. Kanaďana zastavil Argentinec Carlos Berlocq, Španěla krajan Daniel Gimeno-Traver.

Jednatřicetiletý Berlocq si dnes připsal svou vůbec první výhru nad hráčem Top 10. "Jsem teď velmi štatný a plný emocí. Jedním z mých cílů před ukončením kariéry bylo porazit hráče Top 10. Takže dnešek je pro mě velmi speciální," radoval se Berlocq, který teprve loni v létě na antuce v Bastadu získal svůj první titul na okruhu ATP.

- ATP 250 OEIRAS -
(Portugalsko, antuka, 485.760 eur)
páteční výsledky (02. 05. 2014)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Berdych (1-ČR) - Mayer (Arg.) 3-6 6-4 6-4
Berlocq (Arg.) - Raonic (2-Kan.) 7-5 6-4
Gimeno-Traver (Šp.) - Granollers (3-Šp.) 6-1 6-2
Hanescu (Rum.) - Elias (Portug.) 6-1 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
už se na tebe těším, venku je prý 6 stupňů, tak mě doufám zahřeje tvoje hra a vítězství. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kližan dajak vyučuje namyslenec bratislavsky
Reagovat
smazaný uživatel
ale ale Cicko, měl bys fandit svým ne? :) Ber to jako rýpaneček a dál to nerozebírej, protože mě osobně to unavuje tady moralizovat. A hlavně nikomu do toho nic není, kdo komu fandí ne? Takže Tommy do toho :) I když mně osobně Kližan nevadí.
Reagovat
smazaný uživatel
to ano fandiť svojim ale jemu nie
Je namyslený a ja to neznašam ľudia ho nemaju radi ani v Baratislave
Reagovat
Frick
je č.urák!!!!!!!!!!!
Reagovat
Frick
Monty25, Řepka, Pelta - hezky v jednom šiku
Reagovat
Frick
Jestli někdo fandil Šarapový ve finále Wimbledonu 2011, to je prostě neodpustitelný.

Klidně snesu nějaký trolly, klidně snesu Slováky s aničeskejma komplexama, klidně snesu sparťan, co mi budou nadávat do židů a bůhví do koho, ale aby někdo s klidnym srdce udělal něco takovýho, zaslouží si být vyvrhelem.
Reagovat
Nola
silné slová... som Slovenka, vo finále som fandila Petre, ale nevidím dôvod urážať fanúšikov iných tenistov
použil by si podobný slovník aj na fans Fedexa, ktorý otvorene fandili behom finále Dubaj proti Tomovi?
Reagovat
Nola
oprava ktorí...
Reagovat
smazaný uživatel
a.magerova do obrany k Repkovi! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Co si to dovoluješ? :)
Reagovat
EllNino
Ať si každý fandí komu chce ne ? :D
Reagovat
smazaný uživatel
pokousim se humorne uchopit neuchopitelne.. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
v tom případě jsi Ty dvojnásobný!!!! At si každý fandí komu chce, jestli je Čech nebo Palestinec....Berdychovi jsem nefandila, nefandím a fandit nikdy nebudu, jeto každého věc si myslím!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nedokoukala jsem 3. set, hlavně, žes to dal, moc jsem ti nevěřila, pravda. Nicméně k čemu to je, když stejně zase prý vypadneš, hraješ blbě, tak vlastně ani nemám radost. Radši se na ten tenis už vykašli a běž dělat něco užitečnýho :D Gratuluju !! :)
Reagovat
rib
no to, co Tomáš prohlásil o soupeři, by si měl přečíst sám :-) Jako by mluvil o sobě a ještě o tom nevěděl, tomu se říká projekce...
Reagovat
smazaný uživatel
Ach tote jeho trika v tejto sezone už mi chyba iba sukňa.
Reagovat
smazaný uživatel
Mu DDD
Reagovat
speed
A tobe chybí mozek, koukni po něm ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
tlač Berankisa a potom ukaž plachtu so Struffom ty mantak.
Reagovat
George_Renel
Když ti chybí, tak si ji obleč... :-)
Reagovat
Davor1
Dnes mal Berdych šťastie, že sa v treťom sete nezložil psychicky za nepriaznivého stavu tak, ako s G-L v MC a že naopak, Mayer mu to zo stavu 2-4 z pohľadu Berdycha úplne odovzdal. Herne je veľmi slabý, nejako mu zatiaľ antuka nesedí. Nechodí mu poriadne servis, robí množstvo ľahkých chýb a pohybovo to tiež nie je ono. Paradoxne, aj tak tu pravdepodobne získa titul, ak Hanescu alebo Berlocq nepredvedú niečo mimoriadne.
Reagovat
Chorche001
To bylo jasné :)
Však Berďa je teď na "kardiu a rýsovačce", tak si to chtěl protáhnout :)
Reagovat
tommr
Tomáš v něm měl dvě strašidelný okna kdy hrál vysloveně hrozně. To první přišlo v prvním setu za stavu 3:1 pro Tomáše a Mayer následně udělal 7 her v řadě. Druhý přišlo ve třetím setu za stavu 2:0 a 40:0 při podání Tomáše a Mayer pak udělal 4 hry v řadě. Za stavu 2:4 ve třetím setu to už s Tomášem vypadalo hodně špatně, ale Mayer se naštěstí v závěru sám úplně rozložil. Tomáše je dneska možný pochválit jen za bojovnost - jeho hra měla k ideálu opravdu hodně daleko ... :)
Po nečekaným vyřazení Raonice už má Tomáš jistotu, že na turnaji nepotká žádnýho hráče z top-50. Pokud toho nevyužije k zisku titulu tak už fakt nevím co by ještě moh chtít ... :)
Reagovat
Jan
To dělá to růžové tričko :) Měl by ho rychle změnit :)
Reagovat
tommr
no je to docela možný. Třeba ho to netenisový tričko vyvádí z koncentrace a Tomáš v něm zapomíná, že je tenista a ne fotbalista ... :)
Reagovat
Jan
Měl jsem na mysli hlavně tu barvu. Když měl na AO ty modré pruhy, to bylo super :)
Reagovat
EllNino
Tome, ne že to teď pustíš, když je Miloš out ! :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist