Berdych si poradil s Pairem, Rosol na osmifinále znovu nedosáhl

29. 5. 2015, 13:17
Aktuality 28
Tomáš Berdych v Paříži potvrdil roli favorita proti domácímu Benoitu Pairemu a postoupil mezi šestnáctku nejlepších. Naopak Lukáš Rosol se znovu neprobojoval do svého prvního grandslamového osmifinále, když po hodině a čtyřiceti minutách prohrál třikrát 4-6 s Rusem gabašvilim.
Tomáš Berdych

Čtvrtý nasazený Tomáš Berdych si poradil s Francouzem Benoitem Pairem 6-1 6-7 6-3 6-4 a na Roland Garros postoupil do osmifinále.

Devětadvacetiletý Berdych zvládl jistě první set, ale ve druhém podobně jako o kolo dříve s Radkem Štěpánkem neudržel brejk a o set přišel v tie-breaku. Francouz se po vzoru Štěpánka zprvu snažil hrát hodně kraťasů, v jedné hře jich dal dokonce pět po sobě, ale nehrál je tak šikovně jako český veterán a postupně od nich upustil. 

Berdych znovu dominoval svou razancí a bylo jen otázkou času, jak dlouho se na kurtu zdrží. Ve třetím setu český hráč o první brejk přišel, ale druhý si už podržel a sadu doservíroval. Ve třetím vedl rychle 5-2, ale nechal Francouze ještě snížit na 5-4. Paire se snažil vyburcovat publikum k hlučnější podpoře, ale Berdych se nenechal vyvést z rytmu a při prvním mečbolu donutil soupeře k chybě.

"Není důležitý, jak utkání probíhalo, ale je důležitý ho zvládnout. To se mi povedlo. Od začátku jsem měl zápas pevně v rukou. Byly tam sice výpadky, což musím zlepšit, ale celkově to bylo dobré utkání," prohlásil Berdych, kterého dělí jediná výhra od desátého čtvrtfinále na desátém turnaji sezony.


Osmifinále Roland Garros si zahraje popáté, za něj se dostal pouze dvakrát. Příštím soupeřem semifinalisty z roku 2010 bude další domácí tenista Jo-Wilfried Tsonga, který dnes porazil 7-6 6-4 6-3 Španěla Pabla Andújara.

S třicetiletým Francouzem má o pět měsíců mladší Berdych pozitivní zápasovou bilanci 7-2. Před třemi týdny ho v Madridu v prvním vzájemném duelu na antuce zdolal ve dvou setech. "Tady to bude složitější. Bude mít maximum snahy a bude to jiné, než s ním hrát kdekoli jinde. Poslední zápas s ním byl z mé strany dobrý a budu se na tom snažit stavět," řekl Berdych, který se s Tsongou utká vůbec poprvé v zápase na tři vítězné sety.


Lukáš Rosol hrál třetí kolo na grandslamovém turnaji potřetí v kariéře a ani tentokrát se dál nedostal. Českému tenistovi, který v předešlém zápase bez ztráty setu vyřadil favorizovaného Španěla Bautistu, se dnes proti Tejmurazi Gabašvilimu nedařilo proměňovat brejkboly. První čtyři promarnil v závěru úvodního setu, když prohrával 4-5 a jeho soupeř si navzdory nepříznivému stavu 0:40 udržel podání.


Náskok ruského tenisty nesmazal Rosol ani v následující sadě, kdy měl za stavu 3-4 další dvě šance, a prvního brejku se dočkal až ve třetím setu, když dokázal srovnat na 3-3. Vzápětí ale znovu ztratil servis a Gabašvili, svěřenec bývalého tenisty Guillerma Caňase, už zápas dotáhl do vítězného konce.

"Šance jsem měl, ale nemyslím si, že to byl hlavní rozdíl," řekl Rosol o nevyužitých brejkbolech. "On hrál pod rizikem a padalo mu to. Zvolil dobrou taktiku a neměl jsem odpověď. Možná jsem mohl uhrát nějaký set navíc, ale musím uznat, že hrál líp," dodal.

Výsledky - French Open - muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (4-ČR) - Paire (Fr.) 6:1, 6:7 (5:7), 6:3, 6:4
Gabašvili (Rus.) - Rosol (ČR) 6:4, 6:4, 6:4
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Herně Tomáš na Tsongu letos určitě má. Věřím v postup :)
Reagovat
FulnekUltras
Tsonga doma (??? ;-)) bude dobrej...ale je fakt, že Tomáš tyhle turnajové zápasy se žebříčkově níž postavenými soupeři dlouhodobě zvládá.
Reagovat
smazaný uživatel
Tsonga je určitě kvalitní soupeř a francouzská atmosféra taky hraje pro něj, ale jak píšu, myslím si, že herně je letos Tomáš celkem s přehledem před ním, tak věřím, že to zvládne :)
Reagovat
Kytka
Taky doufám. Hlavně na té hromadě antuky a s těmi těžkými balóny. Ale Tsonga taky není zrovna rozený antukář. A na běsné publikum je Tomáš zvyklý. Jak řekl Mats Wilander, ty těžké balóny nemusí Tomášovi vadit tolik jako ostatním, protože je dostatečně razantní. Tak to snad vyjde. Nejvíc je mi líto mně, jsem fanatický fanoušek. Ještě, že nemůžu dostat pokutu i já za nadávky. To je hned soupeř sviňák a hajzl a náš Tomáš - ten vůl to zase netrefil. Kdybych tak neprožívala zápasy Tomáše a Petry, taky by se mi ulevilo. Ostatní mně tak neberou. Tihle dva mně nebrali taky, dokud nebyli v TOP 8.
Reagovat
FulnekUltras
jj, ve dvacítce se to ještě šolichá tak nějak v klidu... ;-)
Reagovat
kada.tom
Achjo ... Tomáš ve 2. setu nehrál vůbec dobře a Paire se trochu zvedl ... no a TB teda Tomášovi nevyšel ... hmm, tak snad to Tomáš nějak zvládne ve čtyřech setech vyhrát ...
Reagovat
Kytka
Ty druhé sety jsou hrozné. Jako by šel na sváču.
Reagovat
kada.tom
Paire s těma kraťasama slušně řečeno hodně trapnej ...
Reagovat
Cico93
porušuje tým nejako pravidla?
Reagovat
kada.tom
to neee, jen je používá skoro pořád a nedá se na to koukat - to samý Štěpánek nebo Mladenovic ...
Reagovat
slacker
Hlavne ze se nepousti do zadnych "tweeneru"
Reagovat
smazaný uživatel
A to Kiki zase jo... :D
https://twitter.com/Kikitard/status/577499123433238528
Reagovat
Kytka
Na rozdíl od Štěpy mu tak moc nešly.
Reagovat
PetaM
Jako hraje se proti tomu hodně blbě, po takovém pátém kraťasu už je to na proplesk :D
Reagovat
kada.tom
A za chvíli Tomáš, se těším :-)
Snad to bude ne až tak složitá práce :-)
Reagovat
UnrealTom
85 tisíc éček to bude veselo u Ochotských :D
Reagovat
kada.tom
Jack s Vaškem poměrně lehce vyhráli a jdou dál :-)
Finále mých dvou oblíbených párů je zase o něco blíž :-)
Reagovat
Fandina
Je to škoda. Lukáš hrál moc opatrně, nebyl tak útočný jako jindy a Gabasvili byl v úderech jistý. Tak příště Luky, držím palce pojď!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tempo diktoval Rus ,z defenzivy se toho od Lukáše moc čekat nedá..formu ale určitě má .Gabaš. může dojít daleko..uvidíme, jak na tom bude s psychikou v krit.situacích.
Reagovat
Grape
Gaba tu chytl výbornou formu, ale nevěřím tomu, že by mohl přejít přes Keie. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Keie trápil v Římě i Veselý
Reagovat
FulnekUltras
dosáhl v Paříži svého stropu už v předchozím zápase. Opakovat podobně kvalitní výkony víckrát za sebou nedokáže.
Reagovat
marika
http://sport.aktualne.cz/berdych-ma-zivotni-sanci-oteviraji-se-mu-dvere-do-finale/r~78450148054e11e59db2002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-22
Reagovat
turista
No a přes koho se jako má do toho finále Berďa dostat?
Reagovat
turista
Berďa Federera neporazí a kdyby přece jenom ano tak si na něm v semifinále smlsne Nadal a pokud by zázrakem zdolal Rafu tak Novak mu naloží v posledním setu 6:1. Jen tak na okraj Rafa má na RG skóre zápasů 68:1.
Reagovat
Grape
Prosímtě, podívej se nejdřív na rozlosování RG, seš trochu mimo...:-)
Reagovat
turista
No Djokovič a Nadal se setkají dřív a ten z nich, který projde až do finále to pak vyhraje celý. Ale vyhrát nad kýmkoliv z těchto dvou je pro Berdycha mission impossible. To už je jedno na koho z nich narazí pokud ho dřív nesmázne Federer.
Reagovat
spaniel
Zjevne je to turista v pavouku.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist