Berdych v Queensu udolal mladého Kanaďana Shapovalova

21. 6. 2017, 20:36
Aktuality 17
ATP QUEEN'S CLUB - Tomáš Berdych na trávě v Queen's Clubu zdolal bez ztráty podání 7-6 6-7 7-5 osmnáctiletého Kanaďana Denise Shapovalova, když jediný brejk zápasu zaznamenal v posledním gamu, a postupem do čtvrtfinále vyrovnal své místní maximum. O jeho překonání se utká s Francouzem Chardym, nebo Španělem Lópezem, s nímž prohrál minulý týden ve Stuttgartu.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych na všech třinácti letošních akcích vyhrál svůj úvodní zápas a tento týden na trávě v Queen's Clubu se podeváté dostal i přes svého druhého soupeře. Znovu se však na výhru nadřel, dnes musel absolvovat dokonce vyrovnaný třísetový zápas. 

Jednatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí se poprvé utkal s osmnáctiletým Kanaďanem Denisem Shapovalovem a jejich duel se stal přehlídkou jistě udržených servisů. Berdych čelil dvěma brejkbolům pouze v prvním setu, sám se k jediné šanci na brejk dostal až v samotném závěru.

Berdychův první brejkbol znamenal zároveň premiérový mečbol a zkušený český tenista ho dokázal využít. Po dvou a čtvrt hodinách boje zvítězil 7-6 6-7 7-5. 

Na trávě v Queen's Clubu hraje čtrnáctý hráč světa Berdych počtvrté v kariéře a stejně jako v letech 2013 a 2014 postoupil do čtvrtfinále. Dál se ještě nedostal.

O své první semifinále v Queensu si bývalý wimbledonský finalista zahraje buď s Francouzem Jeremym Chardym, nebo s Felicianem Lópezem. Pokud by v pátek narazil na Španěla Lópeze, mohl by mu oplatit týden starou porážku ze Stuttgartu.

• ATP 500 QUEEN'S CLUB•
Velká Británie / Londýn, tráva, 1.966.095 eur
středeční výsledky (21. 06. 2017)
• Dvouhra - 2. kolo •
Berdych (7-ČR) - Shapovalov (Kan.) 7-6(4) 6-7(4) 7-5
Müller (Luc.) - Tsonga (5-Fr.) 6-4 6-4
Dimitrov (6-Bulh.) - Benneteau (Fr.) 4-6 6-3 6-4
Young (USA) - Troicki (Srb.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak odveta berda lopez.no moc to pro bedřicha růžově nevidim lopez perfektní na servisu tomáš nesrviruje zle ale....ta halva vzdy udělá chybu navic....a proto tipuji jasneho vítěze Lopez.ale kdyby ho dal byla by to mozna příjemná vzpruha pred vimbledonem.
Reagovat
Tornes
Jinak přímo k Denisovi - dva skvělé výkony na servisu po sobě. S Edmundem si vybral jednu slabší chvilku (ta ho stála set), s Berdychem bych spíš řekl že Berdych záhrál skvěle na returnu a Denis ten game zahrál pouze průměrně (což obvykle v pohodě stačí, zde nikoli). Na returnu trošku slabší, ale na druhou stranu velmi dobré výkony v TB a skvělé výkony pod tlakem. Celkově výborný turnaj.

Zase jsem ho před temito zápasy neviděl asi tři měsíce a za tu dobu výrazně zlepšil FH, který je momentálně mnohem jistější, a také velmi zlepšil servis. K tomu podání ještě jedna zajímavost - když jsem je viděl s Tomem stát vedle sebe, tak mi přišel Denis dost malý. Našel jsem si ho a dle ATP měří jen 183 cm! Osobně bych řekl, že to bude asi trošku zastaralé info a teď bude možná o pár cm větší, ale i tak má na takovouhle výšku podání takřka dokonalé.

Co naopak potřebuje zlepšit (stále) je return, na něm dokáže být docela marný. Proti Tomovi to ještě chápu, proti Edmundovi by se dle mne měl chytat více. Obrana jako celek taky zatím není dokonalá, přijde mi, že když je pod tlakem, tak velmi často hraje buď krátce, nebo to naopak zkusí napálit na winner který mu vyjde jednou ze sta případů. A v neposlední řadě by měl zlepšit použití jestřábího oka, zatím je tak možná na Safinově úrovni :)
Reagovat
Tornes
Ale možná největší zlepšení (alespoň u těchto dvou zápasů, snad je to trend a ne výjimka) je jeho konzistence a soustředění se na hru. Neměl tam pasáže, kdy by se 3-4 gamy netrefil do kurtu. Když se sám připravil nesprávnou challengí o bod (který Tom v dalším úderu pokazil) v TB, nic neřešil a dál hrál. To si u něj před půl rokem nedovedu představit. Po eska.pádách s Edmundem nebo třeba hlavně Brodym velmi vítané zlepšení :) A asi mu i prospěla přítomnost jestřába. Na Challangerech se docela často hádal ohledně autů, tady si prostě vzal jestřába. A vždycky blbě, btw :D

Na ATP Denis napsal skvělý článek o své pouti na Challangerech. Doporučuji. Po přečtení ho mám ještě raději :)
http://www.atpworldtour.com/en/news/challenger-chronicles-2017-denis-shapovalov

PS: Proč je slovo S K A P zakázané, tomu opravdu nerozumím...
Reagovat
janek_da
k PS: Možná kvůli diskusními foru, kde tohle slovo píšou při každém proherním tiketu
Reagovat
EllNino
Díky za glosku ... Denis má opravdu předpoklady pro to, aby se stal výbornýh hráčem, má fajn tenisové myšlení a prostě ti leváci no a ještě s jednoručným BH ... měl by ještě víc chodit na síť, tam má pěké zásahy, ale snad to přijde, nerad bych, aby se z něj stal další bomber od baseline ....

Ta výška mě taky překvapila, servis má jako o 20 čísel vyšší Berďa :D a navíc super rotovaný ... asi to dělá ten záklon při nadhozu, nebo nevím, trefuje ho hodně vysoko mám takovej pocit :) ... a používá pěkně celé tělo, to se mi líbí :) ...

Tak jen houšť, svěží vítr je třeba :D
Reagovat
Torn
Opravdu zajímavý zápas. Skoro do konce bez brejku, super servisy...Shapovalov byl asi trochu na vlně, protože občas ty údery byly trochu ze světa TOP hráčů a servíroval furt stejně dobře. O to víc může Tomáše výhra těšit, opravdu dneska hrál kvalitně, teda ten return byl horší, ale on se ten servis Shapovalova moc odrážet zpátky nedal.
Reagovat
Kytka
Jeden break tam byl. Ten poslední game co urval Tom. První breakball a hned současně i dva matchbally. Mlaďoch to asi nezvládl v hlavě.
Reagovat
Torn
"skoro do konce bez brejku" :D Já vím, tímhle jsem na to narážel.
Reagovat
Kytka
Hlavní bylo, že Tom dokázal udržet všechny své servisní gamy. Jinak by byl se zápasem ámen.
Reagovat
Ereinion
Hlavně Berdych v tom posledním gemu zahrál fantasticky a i skvěle přečetl ty jeho servisy
Reagovat
Kytka
Ano, jako správný mazák se zasoustředil na poslední servírovací game Denise, dostal ho pod tlak hned prvním fiftýnem a tak tam mohly být i nervy u mladého. I když jinak se zdálo, že hýří sebevědomím.
Reagovat
misoSK
Šapovalov na vlne, hral dobre, to je fakt. No fakt je aj ten, že Berdych kedysi zvládal takéto zápasy s prehľadom, dnes už nie je pre mladíkov problém držať s ním krok. Chačanov ho na RG hladko zdolal, Šapovalov, hoci podával zdanlivo špičkový výkon, je ešte o 2 levely nižšie. Berdych už je za zenitom a bude len klesať v rebríčku.
Reagovat
Torn
Co to je za plky zase. :D Se podívej, s kým vylítnul Raonic, Murray, Tsonga. :D
Reagovat
PetaM
Kdysi zvládal takové zápasy, protože on byl mladíček :D
Reagovat
Tornes
Mno... Šapovalov o dva levely níže... To bych tedy opravdu netvrdil. Předpokládám, že Denise asi nemáš až tak nasledovaného, když toto tvrdíš. Denis je, teď mě nenapadá české slovo, "streaky" hráč. Když se mu daří a padá mu to tam, tak hraje tenis na úrovni minimálně top 50 (což je například Karen). Možná i výš. Kyrgios nebo Dimitrov na to mají velmi dobré vzpomínky z loňského Toronta a to už je skoro rok, kdy opět o něco vyspěl a zlepšil se. A vlastně i třeba ten Edmund. Ten zas krásně poznal, jak se Denis zlepšil - z jasné třísetové výhry v DC z loňska najednou porážka.

Jeho problém je, že většinou nedokáže odehrát na vlně celý zápas v kuse. I proto velké množství jeho zápasů končí až třetím setem - jeden nebo dva sety byl na vlně a zbytek ne. V tomhle je velmi nevyrovnaný. Ale včera hrál v podstatě celý zápas dost blízko svému maximu (a na servisu dle mne na svém maximu) a jako takový je dva levely možná pod Federerem a Nadalem, ale rozhodně ne pod Chačanovem. Navíc na trávě, Denisově oblíbeném povrchu.

Nemluvě o tom, že potenciál má Denis dle mého o poznání výše, a tohle byl právě zápas, kde se ukázal potenciál a ne žebříček.
Reagovat
firestarter
Přesně tak...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist