Berdych zdolal Tipsareviče třikrát 7-6, Češi jsou v semifinále!

8. 4. 2012, 16:56
Aktuality 42
DAVIS CUP - Čeští tenisté postoupili přes Srbsko do semifinále Davisova poháru! O rozhodující třetí bod se postaral Tomáš Berdych, který dnes za stavu 2-1 na zápasy zdolal v souboji týmových jedniček 7-6 7-6 7-6 Janka Tipsareviče, když v každém setu odvrátil minimálně jeden setbol. O finále si Češi zahrají v září v Argentině.
Česká radost z postupu do semifinále

Po pátečních dvouhrách byl čtvrtfinálový souboj českých a srbských tenistů vyrovnaný 1-1 na zápasy, když se o první bod postaral suverénní Tomáš Berdych proti Troickému a Radek Štěpánek pak po třech neproměněných mečbolech podlehl Tipsarevičovi. V sobotní klíčové čtyřhře Berdych se Štěpánkem pak vyhráli 3-0 na sety nad duem Bozoljac/Zimonjič a Tomáš Berdych tak v dnešní dvouhře nastoupil do duelu týmových jedniček s Jankem Tipsarevičem s vedením 2-1 na zápasy v zádech.

Berdych Tipsareviče na okruhu ATP porazil po čtyřech porážkách poprvé až loni na podzim, kdy na o rok staršího soka vyzrál na Masters 1000 v Paříži a posléze i na Turnaji mistrů v Londýně. Na sedmadvacetiletého Srba měl špatnou vzpomínku i z Davis Cupu, kdy v předloňském semifinále prohrál ve čtyřech setech a Češi nakonec celý zápas prohráli. Balkánci pak v prosinci slavili premiérový triumf.

Berdychovi i českému týmu se však odveta povedla. Šestadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí dnes ve vyrovnaném duelu s Tipsarevičem čelil v každé sadě minimálně jednomu setbolu, set ale neztratil a po necelých čtyřech hodinách zvítězil 7-6 7-6 7-6. Zvýšil tak na 3-1 a poslal Česko do semifinále.

"Téměř ve všech setech jsem utíkal skoro hrobníkovi z lopaty, ale to je tenis. Je to o jednom dvou balonech a jsem nesmírně rád, že to takhle dopadlo," řekl sedmý hráč světa Berdych, který se podílel ve čtvrtfinále na všech českých bodech a neztratil přitom ani set.

V utkání s Tipsarevičem naladil Berdych halu v první hře vítěznými bekhendy, ale pak se strhla vyrovnaná bitva. Úvodní dva sety trvaly dohromady dvě a půl hodiny a oba získal český hráč ve zkrácených hrách shodně 8:6. Předtím ale vždy málem o set přišel, Tipsarevič v prvním i druhém setu podával na výhru, ale neuspěl.

V první zkrácené hře Srb vedl 5:3 a pouštěl Berdychův úder v domnění, že jde o aut, ale míč spadl na čáru. Místo tří setbolů Tipsareviče se Berdych bodově dotáhl a sadu uzavřel při druhém setbolu. Ve druhé zkrácené hře zase vedl Tipsarevič 5:4 a podával, ale i tentokrát dokázal Berdych situaci ustát a nakonec se radoval ze setu. 

"Pojď, Janko. Pořád věřím ve vítězství našeho týmu," psal na Twitteru první hráč světa Novak Djokovič, který v Praze chyběl, protože do olympiády Davis Cup vynechává. Vítěz Australian Open si dal po triumfu v Miami volno a o víkendu sledoval v Monte Carlu krach Francie s Američany. 

Oba aktéři rozhodující dvouhry dokazovali svoji příslušnost k elitní desítce. Berdycha zdobil return a rány z forhendu. Tipsarevič, ač si nechal ošetřit nehet na palci na noze, výborně běhal a méně kazil. V třetím setu neudržel Berdych zisk brejku a pak odvrátil pět setbolů soupeře, dva za stavu 5:6 a další tři v tie-breaku. Sám proměnil druhý mečbol, při kterém Tipsarevič chyboval. 

"Tomáš byl lepší v každém setu v rozhodujících momentech. Chodil si pro vítězné míče, ale jeden dva sety bych si zasloužil. Nebyl to úplně špičkový zápas, ale lidi se museli bavit," řekl Tipsarevič, kterému se nelíbil dvorec. "Byl to jeden z nejhorších kurtů, jaký jsem kdy viděl," dodal. V semifinále lehce favorizoval Argentinu. 

Berdych zvítězil ve třech setech, které ale trvaly tři a tři čtvrtě hodiny. Po výhře si s úlevou lehl na antuku, zatímco hala vyvolávala jeho jméno.

Za již rozhodnutého stavu dal kapitán Navrátil šanci Lukáši Rosolovi, který potvrdil formu z Miami. 27. hráče světa Viktora Troického zdolal 7-6 7-5 a upravil na konečných 4-1.

Svěřenec Ctislava Doseděla hrál za rozhodnutého stavu v Davis Cupu potřetí v kariéře a potřetí zvítězil.

O finále v Argentině
V duelu o finále, který se uskuteční 14. až 16. září po US Open, poletí čeští tenisté do Argentiny, která si poradila s Chorvaty.

"Argentina je určitě hodně tvrdý oříšek, ale do září je dlouhá doba a bylo by krásné jít dál," řekl Berdych k možné účasti ve finále. "Argentina je jeden z nejlepších týmů na světě, jsou doma na antuce stejně jako Španělé jen těžko k poražení, ale pokusíme se uspět," řekl kapitán Jaroslav Navrátil. 

V semifinále Davisova poháru jsou čeští hráči potřetí za uplynulé čtyři roky. "Je to obrovský úspěch, protože světová šestnáctka je nesmírně silná. Klobouk dolů před Tomášem i Radkem, je na ně obrovský tlak, ale jsou psychicky i fyzicky odolní. Hrát semifinále je bomba," řekl Navrátil. 

V roce 2009 Češi došli do finále, v němž prohráli se Španěly. Předloni vypadli právě se Srby v Bělehradu, i když vedli 2-1. Nyní jim prohru oplatili. 

Chorvati se sice v Buenos Aires ujali v pátek vedení 1-0 a v sobotu byli blízko druhému bodu, Jihoameričané ale pětihodinovou čtyřhru zvládli a Juan Martín del Potro dnes suverénně přhrál 6-1 6-2 6-1 Marina Čiliče

Desátý hráč světového žebříčku Del Potro uspěl v obou svých dvouhrách, i když ho trápila viróza. V sobotním deblu získali bod David Nalbandian a Eduardo Schwank proti dvojici Ivo Karlovič a Marin Čilič. Ten strávil v úvodních dvou dnech na kurtu celkem deset hodin a dnes se na jeho výkonu únava projevila.

Argentina postoupila mezi čtveřici nejlepších potřetí za sebou. Vloni neuspěla až ve finále, kde nestačila na Španěly. S českým výběrem hrála v létě 2009 ve čtvrtfinále v Ostravě, kde podlehla 2-3. Předchozímu zápasu na domácí půdě v Buenos Aires v roce 2005 dominovala a zvítězila 5-0.

- DAVIS CUP ČTVRTFINÁLE -
(Česko, Praha / antuka, hala)
kompletní výsledky (06. - 08. 04. 2012)

Česko - Srbsko 4-1 ... konečný výsledek
pátek 6. dubna 2012:
Berdych - Troicki 6-2 6-1 6-2 ... (1-0)
Štěpánek - Tipsarevič  7-5 4-6 4-6 6-4 7-9 ... (1-1)

sobota 7. dubna 2012:
Berdych/Štěpánek - Tipsarevič/Zimonjič 6-4 6-2 7-6 ... (2-1)
´
neděle 8. dubna 2012:
Berdych - Tipsarevič 7-6(6) 7-6(6) 7-6(7) ... (3-1)
Rosol - Troicki 7-6 7-5

- DAVIS CUP ČTVRTFINÁLE -
(Argentina, Buenos Aires / antuka)
kompletní výsledky (06. - 08. 04. 2012)

Argentina - Chorvatsko 4-1 ... konečný výsledek
pátek 6. dubna 2012:
Nalbandian - Čilič 7-5 4-6 6-4 6-7(2) 3-6 ... (0-1)
Del Potro - Karlovič 6-2 7-6(7) 6-1 ... (1-1)

sobota 7. dubna 2012:
Nalbandian/Schwank - Čilič/Karlovič 3-6 7-6(6) 6-3 6-7(6) 8-6 ... (2-1)

neděle 8. dubna 2012:
Del Potro - Čilič 6-1 6-2 6-1 ... (3-1)
Mónaco - Veič 6-1 6-1 ... (4-1)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
Fandina
všem našim klukum obrovská gratulace za hru a vůbec .... úspěch
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte někdo, kdo je sparing partner českýho DC? :-))
Reagovat
Basa
Dneska tam seděl Devothy
Reagovat
smazaný uživatel
to pískání nebylo na radka ani na jineého hráče ale na srbské fanoušky kteří tam začali zpívat!!!!:-)
Reagovat
Roger_Federer
http://www.facebook.com/czechdaviscupteam
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem všechny zápasy přímo v hale a musím říct, že to byl zážitek. Srbové měli fakt jen Janka, který mě ale příjemně překvapil a to jak dnešním skvělým výkonem, tak i opravdu fér chováním oba dny. Myslím, že s Tomášem mohl klidně i vyhrát, kdyby měl trochu více štěstí, rozhodovaly detaily. Jsem rád, že jsme vcelku vpohodě postoupili. Jediné co mě mrzelo, tak to byla situace na konci pátečního zápasu kolem podávání ruky - řekl bych, že to bylo asi trošku vykonstruované, ale těžko říct. Za to dneska na konci to pískání na Radka Štěpánka, když vzal do ruky mikrofon, to jsem vůbec nepochopil !!! Proč? Kdyby jeho nebylo, určitě by náš team nebyl tam, kde v posledních letech je! TAK HODNÉ ŠTESTÍ DO ARGENTINY !!
Reagovat
smazaný uživatel
Toho piskani jsem si vsiml taky,ale sestra mela jedine vysvetleni a to,ze lidi piskaly na srby kteri nejak zrejme zacali provokovat.Tak snad to bylo tak.Nevidim jinak duvod proc piskat na Radka,vcera co si pamatuju tak na nej nepiskal nikdo.Ale to jsem byl u televize a tam byl uz nejaky rozhovor.
Jinak s Tipsarevicem se zasadne neshodnem.)Ale tvuj nazor ti neberu,kazdy ma sve oblibence.
Reagovat
smazaný uživatel
Takze to bylo presne jak si vsimla moje sestra,tohle je vyjadreni jednoho z fanousku kteri piskali(nase strana nepiskala)
"Radku my jsme na zaver piskali na srbske fanousky, kteri na tebe piskali. Strasne me mrzi, ze to vyznelo, ze piskame na tebe. Jsem z toho jeste ted spatnej a moc me to mrzi. Srbum se podarilo to, co meli asi v planu a to jen nam narusit nase oslavy. Vubec jsem se neradoval, kdyz jsem videl, jak jsi prekvapeny, ze se piska, Jsi nejvetsi bojovnik a jsme radi, ze jeste hrajes. Diky za krasne tri dny a treba v zari do Argentiny. Hosi dekujem"
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dneska jsem se konecne dockal a vyrazil do haly kterou mam 10 min busem od baraku.
1/zapas-od zacatku to bylo takove nervozni,co kolikrat Tomas zkazil bylo az k placi,na druhou stranu Tipsa se dobre pohyboval.
Postupne se uroven zapasu zvedala,zaver byl super jak se na hrace top 10 slusi a patri.Rozhodovalo opravdu par micku a domaci prostredi.
2/Atmosfera-bylo az neskutne jak jsme fandili,dokonce si dovolim tvrdit ze v 1 setu jsme prave My divaci Tipsa rozhodili tak,ze break nepotvrdil a ztratil podani,kdo tam byl urcite vi:)
Atmosfera cloveka uplne unese a byl to opravdovy zazitek.
To pokrikovani pred podanim nebo mezi podanim Srba slo vdycky z hornich rad,nicmene nebylo caste a nekdy si za to mohl Srb i sam svym chovanim.A hlavne JSME doma,tak proc takle Srba nerozhodit!Ze je to nefer?To muze rici jen gaucovy a svatecny divak.
3/Tipsarevic- Tento clovek me byl vdycky neprijemny,stejne jako Djokovic.Ale po tomto vikendu mam na nej primo alergii.Jeho arogantni chovani nema obdoby.Dneska se panacek taky vyznamenal,z vysky to bylo krasne videt,nevsiml jsem si toho jen ja,ale i lidi kolem me.Pri jedne vymene kdy rozhodci zahlasil aut Tomase Srb oznacil stopu,kterou vzapeti smazal a oznacil druhou vedle a stihl to nez pribehl udychany rozhodci na kontrolu stopy.Nechapu ze si toho nikdo nevsiml?Mozna stal zady a bylo to videt jen z vysky nevim..kazdopadne kazdemu po zasluze a dostal sportovne po cume.
4/Perlicka na zaver-Vedle me sedel argentinsky par turistu,moc si ten tenis a tu atmosferu uzivaly,kdyz jsem jim rikal ze na nekterych forech se nekterym lidem nelibi chovani zdejsich divaku tak jen kroutily hlavou a rikaly,vsak uvidite v argentine,protoze s vama budem doma hrat:)Padly jsme si noty i nejen tim ze taky nemaji v lasce Djokovice a Tisparevice.I je atmosfera pohltila a tleskaly s nama jak divy:)Jinak videl jsem sot z argentiny a opravdu nas tam ceka prave peklo.
Tome diky za krasny zazitek a snad navidenou ve finale:)
Reagovat
smazaný uživatel
Dnešní zápas se mi líbil, ikdyž jsem ho sledoval s pauzama. Diváci se také hodně zlepšili, takže pohoda. trochu jsem si poopravil názor na Tipsareviče, je to opravdu jenom uražená primadona. Jinak se to nazvat nedá. Takže po Djokovičovi přidávám na černou listinu dalšího Srba :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale to je absurdní, zrovona Djokovic poslední dva roky prošel neuvěřitelnou proměnou a moc negativního se na něm najít nedá. Sice je furt hodně impulzivní a podléhá emocím, ale hraje fér, nedělá prasárny, nesnaží se soupeře rozhodit, přijímá prohry atp.
Reagovat
smazaný uživatel
já vím, ale znáš takový to, jak ti někdo přijde nesympatický ani nevíš proč, tak to je případ Djokoviče. Jako tenista vynikající, jako člověk nesympatický, nevím proč.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, samozřejmě je to subjektivní. Já jen nemám rád, když ho někdo nesnášel a věděl proč, teď je Djoković jiný a těm lidem je to jedno. Stejně ho nesnáší za to, jakej byl dřív.
Reagovat
smazaný uživatel
Olalá, tak to byl naprosto boží způsob, jak ty bídáky pošahaný poslat domů :))...

Celkově kolem toho bylo zbytečně moc velký haló, nebejt Štěpánkova psychickýho kolapsu, tak bylo hotovo včera a dneska se nic nemuselo hrát. Na druhou stranu takhle aspoň muselo bejt na druhý straně víc zlosti, což vždycky potěší.

Každopádně to chce zabrat, Berdych dneska vyhazoval údery naprosto příšerným způsobem, Štěpánek taky nic velkýho nepředved a standard si udržela snad jen ta čtyřhra. Na silnější hráče, který teda Argentina má, by to opravdu stačit nemuselo. Nicméně je asi potřeba říct, že Berdych předved svojí typickou tragédii, kterou umí snad jen na Janka a díky který s ním tak často vypadával.

Ale stejně, i když sme tady u ČR, musím prostě smeknout před Izzym. Sundat Tsongu na antuce, na tři vítězný, po tom, co hrál zápas v pátek. Rok, dva zpátky bych si nic takovýho nedokázal představit. A přesto je mi jasný, že hrál naprosto strašlivej tenis a uspal všechny včetně Tsongy. Ale když to funguje, tak who cares.
Reagovat
smazaný uživatel
Co sem chodí za dementy,to nemá obdoby...fantastický úspěch a hra obouch hráčů i hostujícího Tipsareviče...nádherný zápas,s velkou kvalitou,a jestli to někdo haní ať sem prosím raději nechodí...tenis vidíte z měsíce a mindráčky si léčte někde v...hezký den všem příznivcům tenisu(pravým).-)))
Reagovat
smazaný uživatel
když to tu čtu,je tu spoustu komentářů jen nepřejících fandů,či co,škoda,že tu nejsou tu co fanděj především hře a čechům,semifinále je úspěch tak proč kritizovat,včera čtyřhra skvělá podívaná a dneska ten tennis taky neměl chybu,navíc vítězný konec...kluci gratuluji!!!!
Reagovat
tommr
Tomáš sice dneska nehrál tak dobře jako v pátek a v sobotu, ale příkladně bojoval a vyhrál zaslouženě. Tipsarevič byl dneska hodně slabej a v koncovkách setů i hodně nervozní - všechny tři už měl prakticky v kapse a nakonec je ještě dokázal ztratit. Vidím v tom určitý zadostiučinění - Tipsarevic se snažil rozpoutat psychologickou válku proti našim a nakonec na to sám doplatil ... :)
Jinak ještě mála poznámka k žebříčku. Tomáš si díky dvěma bodovanejm výhrám v žebříčku mírně bodově polepší a Tipsarevic naopak mírně pohorší.A protože je Tipsarevic v žebříčku těsně za Tomášem znamená to, že si Tomáš upevní sedmý místo ... :)
Reagovat
Sonja
Ne že bych to nečekala, ale stejně mě to mrzí...každopádně jsem ráda, že to Čechům vyhrál Tomáš, kdyby to bylo nerozhodně a Troicki nakonec prohrál se Štěpánkem, pěkně by mě to nakrklo...:-D
Gratulace Berdychovi ke třem výhrám.
Reagovat
Roger_Federer
Ja bych spiše řekl,že čechum to vyhrat svym velmi špatnym vykonem Jarko Tipsarevič,Berdych byl dneska k poraženi.takže diky Jarko.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem zvědavý, jakou výmluvu či výtku Janko uveřejní na Twitteru v rámci dnešní prohry.
Reagovat
tommr
no už s tím brečením začal:

... řekl Tipsarevič, kterému se nelíbil dvorec. "Byl to jeden z nejhorších kurtů, jaký jsem kdy viděl,"
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem se na Twitter sel mrknout a ten chlapek cim dal vic prokazuje moje podezreni, ze je priblbana primadona, dobre mu tak.
Reagovat
Pesek12
Nesouhlasím. Tipsarevič docela přesně zhodnotil zápas, měl slova uznání pro Berdycha viz jeho rozhovor na http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/423789-tipsarevic-berdych-je-sportovec-ale-se-stepankem-uz-nepromluvim.html#hp-sez
Myslím,že se Štěpánkem se už moc bavit nebude. A označit jeho chování jako součást psychologické války mě připadá jako vytoužená obhajoba Štěpánka, bylo jasně vidět jak se po podání ruku zarazil a rozhodoval se jak se má zachovat.
Reagovat
Sonja
Haters gonna hate;-)..
Reagovat
smazaný uživatel
Vim ze uz zrejme na me nebudes reagovat,ale ty zrejme nebudes Ceska co? Hadam ze jsi nejaka pristehovatelka z Jugosky(protoze umis srbsky a mluvis o nas jako o cizincich)Nikdy bych ti to nemel za zle,bavim se rad s kazdym zvlaste z cizincema,ale nechapu proc tu porad ceris vodu.To je jako kdybych lezl na srbske forum a porad jim tam cpal svuj nesmysl a jeste je urazel..
Jinak k rozhovoru s Jankem.Proc mluvi porad o te fotce ktera je zrejme podvrh?Na internetu jsou videa z ruznych uhlu a NIKDE neni videt to co rika(vztyceny prst)
Zrejme mu neco rekl,tomu bych i veril,ale tak to ma byt mezi nima a ne do toho tahat media.
Timto tuto aferu pro sebe uzaviram.
Reagovat
Basa
Vidíš a to jsou ty informace, který když se podaj kouskovatě, tak vyzněj úplně jinak, než byly myšlený. Janko řikal přesně tohle: Byl to vyrovnanej zápas, před skvělou kulisou, rozhodovaly maličkosti. Musím říct ale, že to byl nejhorší kurt, na kterým jsem kdy hrál a kvůli tomu to byl zápas nepříliš vysoké úrovně. K tomu tam ještě chválil Berdycha, že je to sportovec jak má bejt a díky tomu nebyly žádný problémy. Rozhodně se na nic nevymlouval.
Reagovat
smazaný uživatel
SERBIA.........
Reagovat
smazaný uživatel
Česko se smějě tobě...
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo to sice dost těžké, ale zvládli jsme to a to je hlavní !!!! Dneska mi Tomáš udělal radost, když se dostal v každém setu z nepříznivého stavu a dokázal to dorazit (všichni víme, jaký je s tím u něj mnohdy problém). Navíc podal dobrý herní výkon podpořený spoustou winnerů. Byl to krásný tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
...ale to vsechno vime ty piss_alku
Reagovat
smazaný uživatel
Ty rozhodně ne...ty nevíš nic, ty totiž nemáš ani pojem. :D

Jinak piss-álku, vymysli si něco svého, vím, že tě to sere, že ti tak říkám, ale já mám pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
jóó a kde si me tak nazval ? Vime, ze si popleta a schizofrenik - to te omlouva, ale me jmenujes mamlasem, vyjebancem atd ....
Reagovat
smazaný uživatel
Je to vše dohledatelné...nesnaž se...
Reagovat
smazaný uživatel
...bylo to docela zbytecne....uz se nemohu dockat jejich marnosti v semi
Reagovat
smazaný uživatel
Zalez, vyje*anče.
Reagovat
smazaný uživatel
ARGENTINA NAS TAK VYKOTLÝ ŽE NEBUDEME VĚDĚT ČÍ JSME...KDYBY HRAL DJOKOVIČ NEMÁME ŠANCI...
Reagovat
Bob
tak bez komentářu tohohle typu by to prostě nebylo ono.
Reagovat
smazaný uživatel
Zijeme snad pritomnosti a ta je uzasna. Diky za krasny tenisovy vikend.Vo tom to je , ze u nas Novak nebyl a mohl byt. Tezce nas podcenili, tak zase budou minimalne rocek cekat. Co to tu prispiva za strevo?To nemuze byt tenisovy fanousek,ale zapcklej, otravenej zivotni pesimista, lituji te, mas neradostny zivot.
Reagovat
capjar
Gratulace celému našemu týmu, hodně zdaru v Argentině !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Super zápas se šťastným koncem pro nás. Díky Tomáši,velká gratulace Tobě a celému týmu!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Připojuji se :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobre, Berda, dobre! Ten chlap ma nervy ze zeleza. Tak hodne zdaru v Argentine.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist