Britové se dočkali: Murray prvním domácím finalistou Wimbledonu po 74 letech

6. 7. 2012, 19:51
Aktuality 64
WIMBLEDON MUŽI - Britové slaví. Prvního domácího vítěze Wimbledonu od roku 1936 ještě nemají, prvního finalistu po dlouhých 74 letech však už ano. Postaral se o to na čtvrtý pokus Andy Murray, který dnes porazil 3-1 na sety Francuze Jo-Wilfrieda Tsongu. O titul se v neděli utká s Federerem.
Profily hráčů
Andy Murray

Andy Murray si ve Wimbledonu zahrál v semifinále už čtvrtý rok po sobě. Zatímco v sezoně 2009 prohrál s Roddickem a poslední dva ročníky s Nadalem, letos konečně uspěl. Britský tenista mohl opět narazit na Nadala, toho ale už ve 2. kole z cesty senzačně odstranil Lukáš Rosol a Murray se tak nakonec utkal v souboji dvou loňských poražených semifinalistů s Jo-Wilfriedem Tsongou

Francouzský tenista dnes nedokázal navázat na výkony z předchozích kol a příliš často chyboval. Rozhodujícím faktorem celého střetnutí byly nevynucené chyby, kterýc Tsonga udělal 42 a Murray jen 12. Murray minimum chyb vyšperkoval 40 winnery a nakonec za necelé 3 hodiny hry zaslouženě vyhrál 6-3 6-4 3-6 7-5.

Svěřenec Ivana Lendla tak poprvé postoupil do finále Wimbledonu a stal se prvním domácím finalistou po 74 letech.  "Velká úleva," oddechl si Murray, který se v All England Clubu může stát také prvním britským vítězem od triumfu Freda Perryho v roce 1936. 

Celkově Murray postoupil do čtvrtého grandslamového finále, v těch předchozích neuhrál ani set. V Londýně ho už potřetí čeká Roger Federer, kterému neúspěšně čelil v roce 2008 na US Open a předloni v Melbourne. "Ale mám zkušenosti z těchto zápasů a pokusím se je využít ve svou výhodu. Hlavně se musím poučit z chyb. Snad to v neděli bude lepší," vzkázal natěšeným britským fanouškům. 

Pokud v neděli zvítězí Federer, jenž dnes vyřadil obhájce titulu Djokoviče, a získá už sedmou wimbledonskou trofej, vystřídá Srba v čele světového žebříčku. Tam by se švýcarský tenista vrátil po dvou letech.

- WIMBLEDON muži -
(Velká Británie, tráva, 16.060.000 liber)
páteční výsledky (04. 07. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Murray (4-Brit.) - Tsonga (5-Fr.) 6-3 6-4 3-6 7-5
esa: 9-11
dvojchyby: 2-2 
využité brejkboly: 4/12 - 2/8 
vítězné údery: 40-47
nevynucené chyby: 12-42
čas: 2 hodiny 47 minut


Federer (3-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 6-3 3-6 6-4 6-3
esa: 12-9
dvojchyby: 0-2
využité brejkboly: 3/11 - 1/3
vítězné údery: 31-28
nevynucené chyby: 9-21
čas: 2 hodiny 17 minut

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

64
Přidat komentář
Malda
I když Andyho zrovna moc nemusím, tak doufám, že to v neděli zvládne! Při představě, že je Federer jednička mě běhá mráz po zádech. Myslím, že Roger už nebude schopen znova zahrát tak kvalitně jako proti Novakovi a tak Andy určitě šanci má.
Reagovat
Labi
každý hráč má své fanoušky Roger jich má opravdu hodně ale taký má neskutečné kvanta "antifanoušků" a je opravdu zábava pozorovat reakce během turnaje když otáčel zápasy se slabšími hráči ze stavu 0:2 na sety tak jste do něj kopali, když prošel do SF tak jste si byli na 300% jistí že si z něj Novak udělá hadr, když ho porazil tak tvrdítě že takový výkon už nezopakuje a že "myslíte" že Andy má šanci....ano má vždy začíná zápas od nuly ale ....
Reagovat
dappe
V neděli hlavně dostane jedna ze dvou skupin kritiků sladkou odpověď. Bud ti, co tvrdili, že Federer už na GS nemá a zůstane na 16 titulech nebo ti, kteří odepisovali Murrayho, že na GS titul nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
Prijde mi predcasne a nefer, jak se mluvi o Rogerovi, ze uz v podstate vyhral 7. titul a je zas prvni na zebricku. Taky si to preju, ale zda se mi to, ze to vsichni berou jako hotovou vec? Andy ma jedinecnou sanci, myslim, ze se jen tak neda. Navic to jeho odepisovani predem ho muze vytocit tak, ze do toho da vic nez obvykle ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle finále si Andy nenechá vzít, hraje tady hodně dobře a kritické situace zvládá. Někteří naši RF kolegáčkové už ovšem předčasně oslavujou. I kursy jsou dost přestřelené.
Reagovat
smazaný uživatel
jdu na poradu do našeho edinghburského pubu na Murrayfieldu probrat taktiku jak se dostat na kobylku tomu elegánovi a dooslavit vítězství nad frantíkem. Nic proti panu Tsongovi, ale vyhrát nad francouzem je vždy příjemná záležitost...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak především velká poklona Rogerovi za letošní finále, za to že na cestě do něj dokázal porazit nejlepšího hráče současnosti, obdivuhodné!
Pro Andyho je to zase opravdu dobrá příležitost ten GS konečně získat, asi větší, než kdyby to Nole-Roger dopadlo naopak.
Pokud zachová Andy klid a chladnou hlavu, vyhraje.
Pokud se z té tíhy a domácího prostředí sesype, má to Roger v kapse.
Reagovat
dappe
"Pokud zachová Andy klid a chladnou hlavu, vyhraje." To znamená, že se musí Federer spoléhat na Murrayho výkon jo? Ono to je ale přesně naopak, v tomhle zápase záleží hlavně na Rogerovi. Federer je daleko lepší, zkušenější hráč a pokud on bude mít den, tak by měl vyhrát. Jako fanoušek Federera si rozhodně nejsem výhrou jistý a mám z Murrayho respekt, ale věřim, že to vyjde. Navíc si myslim, že Murray by hrál ve finále radši s Djokovicem.
Reagovat
dappe
Aby to nebylo z mojí strany zase tak sebevědomý, tak každopádně si připouštím, že Federer může i prohrát, Murray je těžký soupeř. Snad se tak nestane ale.....
Reagovat
smazaný uživatel
Murray je těžký a nepříjemný soupeř a nesmí se podceňovat. Za to, že využil příležitost, která se mu naskytla po vyřazení Nadala a že dokázal dojít do finále, zaslouží obdiv.
Roger je borec za to, co v jeho věku dokázal a jak včera skvěle zahrál proti Novakovi.
Ve finále přeji Rogerovi, ale nebude to jednoduché a šance jsou podle mě vyrovnané. Ale také si myslím, že Andy by byl raději za Noleho.
Reagovat
smazaný uživatel
Dodám nějaké ohlasy britských médií a bývalých hráčů.

http://www.dailymail.co.uk/sport/tennis/article-2169907/Wimbledon-2012-Andy-Murray-I-play-perfect-final-Roger-Federer.html

http://www.bbc.co.uk/sport/0/tennis/18749103

http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/andymurray/9382783/Wimbledon-2012-Andy-Murrays-final-with-Roger-Federer-feels-like-it-was-written-in-the-stars-says-Boris-Becker.html
Reagovat
smazaný uživatel
A abych nezapomněl, velkou pochvalu zaslouží Tsonga za své chování a vystupování, za všech okolností přítelský, usměvavý, je to sympaťák. Někteří hráči (víme kteří třeba) by z toho nastřelení dělali vědu, on ne, u mečbolu sympaticky prohodil u sítě pár slov. Zdá se, že to bude fakt charakter, když se někomu něco stane, vždy přispěchá na pomoc.
Reagovat
Sonja
Souhlas, je úžasný:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Nejvíc se mi líbilo u té závěrečné challenge, jak Andy se tam nervoval a Tsonga tam byl vysmátej.
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, to se mi na něm fakt líbí, za každé situace v pohodě, vysmátý, přátelský.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, Tsonga patří mezi TOP 5 sympatáků v celém tenisu... Finále Fedex:Tsonga to by byla oslava nejen tenisu, ale i charakteru :)
Reagovat
smazaný uživatel
Úplně souhlasím,Tsonga je opravdu sympaťák a gentleman,za každé situace přátelský a usměvavý:)
Reagovat
smazaný uživatel
Probral jsem se opojen sladkou výhrou a single malt whisky, lehce zhlédl co píše náš skotský tisk a bbc sport.Jsou to samá slova chvály a opěvování Andyho výkonu. Na oslavu jsem vytáhl Kilt a hodlám v něm zůstat celé dopoledne za zvuků skotských píšťal...zítra očekávám bitvu a i když není Andy považován za favorita, tak věřím že naváže na statečné výkony hrdých skotů v minulosti a porazí toho chladného suveréna a elegána...
Reagovat
gigin
Gratulka !!!! Moc ti to přeju !!!! Tady v tomto případě obzvlášť !!! Jedinou skvrnou je tomasinho, tvůj spolufandící. Dokázal se spojit s s větším zlem, než bych od něj čekal. Ale jinak COME ON, ANDY !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Klíd, to byla dočasná situace :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Díky moc. Škoda že Novak prohrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Pořád lepší, než se spojit s Rafou.
Reagovat
gigin
No co už :-( Teď to máte ve svých rukou !! :-))
tomasinho: já se nebavím o hráčích, ale o uživatelích :-)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Finále vyhraje Roger,Murray na to nemá hru aby ho porazil
Reagovat
spaniel
Fakt nadherny zapas, i kdyz prozivam vice Rogera, tak druhe semi me velmi bavilo. Krasa a Andy zaslouzene do finale. Pokud by mel Roger prohrat, tak Andy je pro me nejprijatelnejsi vitez. GS mu preji, uz roky dokazuje ze je kvalitni hrac, jen ma smulu, ze hraje v hrozne tezkem obdobi velikanu. Ale samozrejme fandim Rogerovi, bylo by to neskutecne vratit se na na post svetove jednicky a hlavne si myslim, ze by to provedlo zazraky s jeho psychikou. Vic by si veril a byl by hlavnim favoritem USO. Uvidime.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady malá ochutnávka z jejich podle mě nejlepšího zápasu.

http://www.youtube.com/watch?v=4UV8MC563NQ (kvalita nic moc)
Reagovat
smazaný uživatel
S odstupem času mám ještě větší radost než po zápase. Užil jsem si pořádnou rodinnou večeři v dobré restauraci a můžu se těšit na neděli. Zápas to náhodou tak špatný nebyl. První dva sety byly jasnou záležitostí, Andy vždy jeden brej ka suverénní na servisu. Pak stačila menší koncentrace a po jednom špatném gamu projetý 3. set.

Andy pak byl více pasivní než první dva sety, nechodil mu tolik 1. servis, ale přesto Tsongu brejknul a vedl 3:1. Tsonga ale ukázal svou bojovnost, bál jsem se, že když bude v laufu, tak otočí a myslím, že případný 5. set by vyhrál. Naštěstí to Andy zvládnul a konečně se dočkal. Šlo na něm vidět, jak moc to pro něj znamená, byl to fakt silný okamžik.

Ve finále je favoritem Federer a na výhru Andyho bych moc nrvsadilo, jsem zvědavý, jak si poradí s tlakem a jestli zahraje konečně důstojné finále. V H2H vede 8-7, je vyspělejší a řekl bych, že na tomhle turnaji ukázal i mentální sílu, jak s Baghdatisem, Ferrererm i dnes. Pojmenování labil si tak úplně nezaslouží, jistý posun tam vidím. Uvidíme, co v neděli, pokud by to vyšlo, byla by to neskonalá paráda. A klidně pak Federer může vyhrát olympiádu.
Reagovat
smazaný uživatel
A co je pozitivní, v rozhodujících chvílích se Andy nebojí zaútočit, navíc celý turnaj má nejvyšší procento vyhraných míčů po 2. podání. Jde vidět, že na tom s Ivanem pracují.
Reagovat
Heather_Fedex
ja jsem snad jeste nikdy nevidela hrat andyho takhle utocne. a navic, pri breakballech se nebal riskovat. mozna ze min. 1 set uhraje ;-0 ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jsi ještě neviděla dost, v semifinále AO hrál agresivněji třeba, v Dubaji 1. set s Djokovičem, na RG s Gasquetem od 3. setu, pak s Ferrerem. A na těch brejkbolech si víc věří od úvodu roku. Já myslím, že mu částečně ten Lendl pomáhá.
Reagovat
Labi
uvidi se dneska si na Tsongu věřil, chtěl do finále a šlo mu podání, byl psychicky nahoře a žuíval si zápas v neděli to bude úplně jiné, kvalitnější soupeř, poslendí rozhodující zápas, velký tlak .....těžko říct jak to dopadne
Reagovat
Pesek12
Přeji Andymu, aby nedělní finále dotáhl do konce a vyhrál. Anglie za pořádání a s tradicí Wimbledonu si to po tak dlouhé době zaslouží. A pro Andyho by to byla hrozně dobrá odměna za jeho dlouhodobé výsledky.
Roger si podle mě pozici "1" až tak moc nezaslouží za poslední rok na GS turnajích nebyl nikdy ve finále nebo prohrával v semifinále většinou s Novakem (nebo jednou s Rafou). Ostatní turnaje má super, ale GS turnaje nejsou turnaj mistrů.
Reagovat
Labi
pokud vezmeš v potaz výsledky obou hráčů v poslední době tak za ně si to Federer zaslouží více
Reagovat
Labi
poslední dobou mylsím horizont asi 2 let
Reagovat
Pesek12
Nesouhlasím, na GS turnajích má za poslední 2 roky lepší výsledky Andy. A Roger má již těch GS titulů hodně moc - 16 proti 0 je velký rozdíl.
Reagovat
Labi
jo a jaké? finále bylo většinou Djokovic Nadal přičemž Federer hrál skoro vždy SF, ted nevím jak an tom byl Andy ale líp na tom být nemohl
Reagovat
Pesek12
Poslední 2 roky do Wimbledonu 2010, jsou skoro stejné. Nebýt porážky Andyho v roce 2010 na AO, ale rok 2011 měl Andy lepší.

Federer Murray
w 2010 Q Tomas Berdych  S Rafael Nadal
us 2010 S Novak Djokovic  R32 Stanislas Wawrinka

ao 2011 S Novak Djokovic F Novak Djokovic
rg 2011 F Rafael Nadal S Rafael Nadal
w 2011 Q Jo-Wilfried Tsonga S Rafael Nadal
us 2011 S Novak Djokovic S Rafael Nadal

ao 2012 S Rafael Nadal  S Novak Djokovic (SRB)
rg 2012 S Novak Djokovic  Q David Ferrer (ESP)
Reagovat
Pesek12
omlouvám se za formátování, ale editor nějak vypouští formátování tabelátorem (i když při psaní je to vidět správně)
Reagovat
Pesek12
Takže shrnutí Federer - Murray oba za poslední 2 roky na GS:
1 x finále oba dva
5 x semifinále oba dva
2 x čtvrtfinále Federer proti Murraymu 1 x čtvrtfinále a 1 x R32
Suma sumárum skoro stejné výsledky na GS za poslední 2 roky.
Reagovat
Labi
vysněné finále je tady!! trochu bych se bál pokud by postoupil Tsonga je totiž velice nepředvídatelný navíc by byl posílený vzpomínkou na lonský rok kdy Rogera vyřadil v případě Murrayho je ona "matematika" mnohem jednodušší.
Pokud Roger předvede podobný výkon jako dneska (pevně tomu věřím) tak Britové budou zklamani. Naopak jestli Andymu sedne servis a Roger odehraje slabší průměr může být pěkně horko. Myslím, že přeci jenom si Andy servisem v zápasech pomáhá o něco více než Roger, takže to je tak trochu podmínkou jeho úspěchu ptž při delších výměnách by na tom měl teoreticky být lépe Fedex.

Další věc je psychika nastupujou proti sobě hráči, kteří hráli finále GS naposled v loňském roce (Andy AO a Roger FO) oba však tehdy byli tak trochu bez šance Andy hrál proti Djokovicovi, který tehdy startoval svou sérii výher a Roger proti neoblíbenému Nadalovi na antuce. Federer prohrál na WM pouze jedno finále a má s těmito zápasy velkou zkušenost, Andy bude ve finále poprvé a uvidíme jak se s tím srovná. Samozřejmě budu držet pěsti jednoznačně Rogerovi ale přál bych si důstojné finále minimálně na 4 sety popř. 5 setu, jenom se trochu bojím, že tahle Andyho premiéra s ním pěkně zacloumá jako s Berdychem v roce 2010, kdy po postupu do finále se stal středem zájmu médii a tak trochu tomu podlehl, ted si k tomu ještě domysleme jak se asi kolem Andyho seskupí média vzhledem k tomu,že to je domácí hráč
Reagovat
smazaný uživatel
slavím a užívám si to s přáteli: Glenfiddich, Johny Walker a ješte k tomu přizvu asi i Maccalana...krásný večer ve skotském rytmu :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Od AO 2010 to bude poprvé co ve finále není ani Nadal ani Djokovič. A tenkrát byli ve finále taky Andy a Roger. Takže to hezky orámovali.
Reagovat
a.magerova
A taky doufám se stejným koncem !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Dufam,ze ten interval zostane zachovaný :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pozor, Forehand nás chce unudiť k smrti ...
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem Andymu aj celému Anglicku,ci Británii k účasti vo finále..Úprimne,moc nechapem ten osial,kedze Andy je aj tak Skót,ale ak im to nevadí,tak budiš..Druhú cast zapasu som si celkom uzil,bol som totalne nezainteresovaný,na jednej strane fajn pocit,clovek vidi vela vecí s triezvou hlavou,no na druhej,nieco tomu chýba..:) Kazdopadne vitazstvom Rafy v Parizi som predpovedal symbolický koniec historickej epizódky Rafa vs. Nole a naozaj som cakal ine zlozenie uz vo Wimbledone..Murray a Federer budú urcite prijemnou zmenou,dufam len, ze Andy nastupi s cistou hlavou a neprehrá 0:3..Podla mna pri dobrom servise (okolo 68%) a skvelych returnoch ma sancu uspiet..
Reagovat
Vojtaakk
Jestli bude Roger podávat jako dneska, tak bych favorizoval. Andy ale taky dneska skvěle na servisu, fakt mě překvapil. Tsongy je mi trochu líto, ale trvalo mu dlouho než se rozjel a pak už bylo pozdě...
Reagovat
smazaný uživatel
Fandila jsem Tsongovi,ale když vyhrál Andy tak doufám,že porazí i Rogera. Taky se mi u Tsongy líbí,že ať už zápas dopadne jakkoli,je milý a uzná kvalitu soupeře.
Reagovat
smazaný uživatel
Well done Andy. Už se těším na finále.
Reagovat
Jan
Jak jsou teď ti Angličané vzhůru nohama, že Murray je ve finále. A nebýt Rosolova ekektu ...
Reagovat
Jan
efektu
Reagovat
tommr
i když jen ve čtyřhře - H+H opět předvedly skvělej výkon a přešly i přes druhej italskej pár do finále kde je budou v sobotu čekat sestry Williamsovy ... :)
Reagovat
malchar
Nevím ale oproti prvnímu semifinále mi tohle připadalo jako nějaký nízko rozpočtový challenger
Reagovat
smazaný uživatel
Videl som len posledné dva sety,no dovolím si tvrdit,ze druhé semi necakane predčilo prvé.
Reagovat
Amputace
malchar: To nemůžeš myslet vážně..
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vole a na co si to koukal?
Reagovat
Stan_Borowitz
na nějaký nízkorozpočtový challenger :-)
Reagovat
smazaný uživatel
:DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě se hrál pěkný celodvorcový tenis. Nechyběla bojovnost,napětí,atmosféra..A ty rybičky:)) Nádhera-asi jsi se opravdu díval na jiný kanál :D
Reagovat
smazaný uživatel
respekt pro andyho za ten challenge na matchpointu
Reagovat
gocii
tak to bylo celkem pravděpodobny že ho dá ne?
Reagovat
smazaný uživatel
a co měl asi tak dělat? :D :D Nechat si aut a riskovat tie break??
Reagovat
smazaný uživatel
ja sem mel dojem, ze ten challenge byl v podstate proti nemu, kdy nebyl hlasenej aut, rozhodci neslysel tsonguv challenge tak to udelal sam murray, ale asi se teda pletu
Reagovat
gocii
oni nakonec ten aut zahlásili, byly ale u toho nějaky zmatky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist