Byl blízko návratu na trůn. Výčitky nemám, ale často musím myslet na dva letošní zápasy, svěřil se Federer

17. 11. 2017, 12:36
Aktuality 48
Roger Federer prožívá fantastickou sezonu, kterou mohl zakončit jako světová jednička. Šestatřicetiletý Švýcar si však nic nevyčítá, přestože k návratu na tenisový trůn měl opravdu blízko. Myšlenky devatenáctinásobného grandslamového šampiona ale stále tíží dvě ze čtyř letošních porážek.
Profily hráčů
Roger Federer

Ještě nedávno byl Roger Federer ve hře o tenisový trůn. Švýcarský fenomén se však po triumfu v rodné Basileji odhlásil z Masters v Paříži a Nadalovi stačilo v pařížské hale Bercy vyhrát jediný zápas. O pět let mladší Španěl nezaváhal, nakonec došel do čtvrtfinále a zajistil si, že v čele žebříčku ATP přezimuje.

A co podle švýcarského fenoména boj o post světové jedničky rozhodlo? Neúčast na Masters v Cincinnati kvůli bolavým zádům a brzká porážka (čtvrtfinále) na US Open, které Nadal nakonec vyhrál. Nezapomínejme, že aktuálně druhý hráč světa navíc vynechal celé antukové jaro. Federer ale výčitky rozhodně nemá. Letos vyhrál sedm turnajů včetně Australian Open a Wimbledonu a prožívá pohádkový návrat po loňské půlroční pauze.

Šestatřicetiletý Švýcar momentálně bojuje na Turnaji mistrů, kde ve skupině vyhrál všechny tři duely a při své celkově patnácté účasti na akci pro osm nejlepších tenistů sezony si počtrnácté zahraje semifinále. V případě zisku sedmé trofeje ze závěrečného vrcholu sezony může stáhnout Nadalův náskok 1 640 bodů na pouhých 140. Španěl totiž po prohře v úvodním utkání s Goffinem z turnaje pro zranění pravého kolene odstoupil.

Devatenáctinásobný grandslamový šampion letos prohrál jen čtyři z 56 zápasů. Kromě finálové porážky v Montréalu a čtvrtfinálové na US Open hodně nerad vzpomíná na šokující vyřazení v Dubaji a ve Stuttgartu. V obou zápasech měl totiž mečboly. A právě tyto dvě porážky pravděpodobně v boji o tenisový trůn také sehrály roli.

"Výčitky? Žádné nemám," odpověděl na otázku novinářů. "Ale prohry s Tommym Haasem (Stuttgart) a Jevgenijem Donským (Dubaj) mě trochu pronásledují. Měl jsem pokaždé mečboly. Možná jsem kvůli nim přišel o post světové jedničky, rozhodně si to však nevyčítám. Asi jsem prostě tehdy neměl štěstí," přiznal Švýcar.

"Na druhou stranu jsem i já musel otáčet zápasy. Proti Tomášovi Berdychovi jsem v Miami zase čelil mečbolu já a vyhrál jsem. Sehrál jsem letos několik vyrovnaných zápasů, které mohly skončit tak i tak," vzpomínal.

"Takže jsem rád, že mám za sebou tak skvělou sezonu. Těší mě, že jsem se po zranění dokázal dostat zpět do své nejlepší formy a můžu si zahrát na Turnaji mistrů. Výčitky mít ani nemůžu, protože jsem naprosto předčil svá očekávání. Zápasy si užívám a hlavní je, že se cítím dobře po zdravotní stránce," shrnul letošní výsledky.

Federer zahájí nadcházející sezonu stejně jako tu letošní v Perthu, kde se bude konat jubilejní 30. ročník Hopmanova poháru. Poté zřejmě zamíří přímo do dějiště Australian Open a už tam by mohl podniknout další útok na první místo žebříčku. Vítěz 95 turnajů sice obhajuje titul, nicméně v letošním finále porazil právě Nadala, jenž tak rovněž musí obhájit velkou porci bodů.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

48
Přidat komentář
peggy
Myslela jsem si,ze Federer jiz skonci,je jiz nechutne jak pochlebuje sam sebe.Ostatni jsou u neho blbci.Uz snad ma dost a nejvice stejne z reklamy.I jeho souperi pomysleji na konec,nastupuje mladi,doufam,ze mu to ukazi v Londyne.
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
a.magerova
Mladí jsou rádi, že si s ním můžou zahrát i zablbnout...
https://www.youtube.com/watch?v=Ax6niAwT0WA&feature=youtu.be&t=33s
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby měla babička čur..., tak by bal dědeček...
Vamos, Rafa! :-) :-D
Reagovat
smazaný uživatel
byla... :-D :-D
Reagovat
Stan_Borowitz
...se jí bál...
Reagovat
svetova.dvojka
No stačilo hrát o jeden nebo o dva turnaje navíc, a Federer byl byl na konci roku jedničkou...
Ale chápu, že Fedex antuku vynechal, v 36 letech celá sezóna ? To je nemyslitelné...
Reagovat
Frantz
Nikdy nemůže být jedničkou někdo, kdo nemá koule na nejrozšířenější tenisový povrch - antuku! Je to prostě sráč...
Reagovat
Labi
tak třeba američani jsou "odkojení" na betonech, tudíž na to mají zase jiný náhled než Evropané....je ale s podivem že někdo jako Ty tvrdí o někom jiném, že je sráč, to je docela velký paradox
Reagovat
Franky
frantz je psychicky chory jedinec nema cenu sa k nemu vobec vyjadrovat..strata casu
Reagovat
Roger_Federer
Federer byl jednickou 306 tydnu
Reagovat
Roger_Federer
Federer byl jednickou 306 tydnu
Reagovat
Mayo
302
Reagovat
Mayo
Každopádne je to veľké číslo, prekoná ho pravdepodobne iba Noje.
Reagovat
Kozoroh
Fedex by měl přehodnotit účast v Hopmanově poháru a přihlásit se na libovolnou 250 začátkem příštího roku (Doha, Brisbane, Pune). Být 140 bodů za jedničkou (za předpokladu, že vyhraje TM) je těsná ztráta, kterou lze relativně snadno překlopit na svou stranu.
Reagovat
Davor1
Takto on určite nerozmýšľa, skôr sa koncentruje na AO, kde si nemôže dovoliť stratiť veľa bodov. Nadal to bude mať na AO podľa mňa ťažsie s obhajobou finále, ak k nemu nebude los priaznivý...
Reagovat
Pe3k
Jen 140 bodů? To nemůže jít vyhrát nějakou 250? Divim se ,že ho nepronásleduje ten zápas s Del Potrem...
Reagovat
Davor1
Delpo je top hráč, v tom zápase na neho proste nemal. Ale tie prehry s Tommym a Donskoyom boli fakt zbytočné...
Reagovat
a.magerova
Jéééžiš, nebuďme chrťatí... třeba taky Rafa nemusel mít problémy s kolenem a tohle bychom neřešili... ;-)
Reagovat
Pe3k
Nejsme chrtati, jsme za tuto sezonu velice vděční, ovšem pokud se zamyslíme nad teoretickou ztrátou 140 bodů, musí nás logicky napadnout, kde je získat!
Reagovat
a.magerova
Berme to tak, že kompenzací za nezisk letošní No1 je letošní TM, pokud vyhrajeme (i s celkem horší formou), tak 7. čárka u tohoto turnaje bude takovou pěknou tečkou za tímto rokem... ;-)
Reagovat
Franky
nesmieme to este zakriknut...2tazke zapasy su pred nami!
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Dneska se s vámi na nějakou chvíli loučím. Ještě vám sem dám preview na TM oba dny, v pondělí asi žebříčky a pak ještě preview DC, ale jinak si beru na dva týdny volno.

Poté se vám ještě ozvu s přehledy sezon WTA a ATP. Poté do konce roku volno a pak se na vás všechny těším v průběhu australského léta, budete tu mít všechno pěkně aktuální, protože v noci se prostě nespí, když se hraje v Austrálii, to je jasná věc ;) Doufám, že pár věrných tu se mnou bude i přes noc, aspoň v průběhu Australian Open :)))

Děkuju za ten rok, bylo to tu s váma fajn a těším se na další sezonu, však už ji tu za chvíli máme :)
Reagovat
Pe3k
+1
Reagovat
annah
Hluboká poklona za práci a díky za to, že pro nás tohle fórum existuje!
Reagovat
Pe3k
Fórum tu bylo dávno před ním...
Reagovat
Fandina
Přeji hezkou dovolenou a těším se zase na články v Novém nejen tenisovém roce.
Reagovat
Roger_Federer
Nelzi
Reagovat
Fandina
ubožáku
Reagovat
Roger_Federer
Brzy se vrat.:)
Reagovat
FulnekUltras
Díky za čím dál propracovanější články - když práce baví, je to ideální stav... ;)
Reagovat
a.magerova
Dík za všechno TADY a užij si volno TAM..... ;-)
Reagovat
Franky
diky prajem peknu dovolenku vidime sa v januari ;)
Reagovat
d@ve
Díky Ondro za super práci. a užijte si zaslouženej dovolenky. ;)
Těšíme se na shledanou v další sezóně..

PS: A biatlon byste nechtěl komentovat? :D
Reagovat
Ondřej.Jirásek
můj sen byl vždycky psát články o tenise nebo komentovat tenis. biatlon patří mezi mé oblíbené sporty, ale určitě v něm nemám takový přehled jako v tenise :)))
Reagovat
d@ve
Tak to vám přeju, že se vám ten sen naplnil. Ostatně je to i v těch článcích patrné.. ;)
A ten biatlon si aspoň v klidu vychutnáte. :)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
díky moc :)
Reagovat
George_Renel
Good job. palec
Reagovat
janek_da
díky
Reagovat
ta-dah
Diky za skvelou praci, uzij si zaslouzeneho odpocinku:)))
Reagovat
dappe
Pokud vyhraje TM, tak po Austrálii klidně může být světová jednička, ale to není důležité. 52-4 znamená, že je nejlepší na světě a těch pár bodů, co bude na konci sezony ztrácet, na tom nic nemění.
Reagovat
Kozoroh
K tomu, aby byl jedničkou po Austrálii potřebuje obhájit titul a Rafan by se nesměl dostat do finále. Což není nemožná varianta, samozřejmě.
Reagovat
Fandina
Škoda, že Barcy nebyla, ale Roger to objasňuje, takže ho chápu. A co se týká Tommyho, tak to mě hodně překvapilo, že prohrál, ale Tommy je také jeden z mých top, takže tenkrát mě to tak nevadilo. Nicméně, škoda, že se už na Tommyho moc nepodívám, tam mi stačilo, že jen hrál. Top fešák.
Reagovat
Fandina
Bercy :-))
Reagovat
Labi
...byla skvostná a určitě možnost dostat se na post světové jedničky ještě mít bude....

To jak Roger letos zacházel se soupeři mi připomíná tahle reklama :D

https://www.youtube.com/watch?v=QN8ei5Kxw40
Reagovat
Ondřej.Jirásek
a ten za kamenem je Rafa? :D
Reagovat
Labi
ano ale mimo záběr se tam určitě ještě někde krčil Novak s Andym :D
Reagovat
annah
:-)))))))))))))))))))))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist