Cenná zkušenost pro Brendu Fruhvirtovou. Ani takto velké hráčky nejsou neporazitelné, vycítila

31. 5. 2023, 09:11
Rozhovory 20
Jako velkou a pozitivní zkušenost označila šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová utkání 1. kola na Roland Garros se světovou čtyřkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu. S favorizovanou soupeřkou sice prohrála 4:6 a 2:6, ale předvedla bojovný výkon a úřadující wimbledonskou vítězku s razantním servisem dvakrát "brejkla". Českým novinářům po utkání řekla, že jí zkušenosti z utkání pomohou v další kariéře.
Profily hráčů
Brenda Fruhvirtová (© Tennis Karnataka)

"Určitě mě to posune dál. Je super cítit, jak takto velké hráčky hrají, a vidět, že nejsou neporazitelné. Když proti nim stojíte na kurtu, uvědomíte si, že máte šanci a že to fakt jde, než když na ně koukáte v televizi. Bylo to skvělé a odnáším si z toho jen samé dobré věci," uvedla Fruhvirtová.

Když se 146. hráčka světa po úspěšné kvalifikaci do hlavní soutěže dozvěděla podobu losu, nezabývala se tím. "To se stává, los se nedá ovlivnit. Padla na mě zřejmě ta nejlepší a byla to celkem smůla, ale s losem se nedá nic udělat. Řekla jsem si, že nemám co ztratit a půjdu si to užít," podotkla mladší sestra další tenistky Lindy Fruhvirtové, která jí popřála před utkáním hodně štěstí.

Česká teenagerka držela v prvním setu krok a po zisku soupeřčina servisu se dokonce ujala vedení 4:3. Rybakinová ale vývoj otočila a totéž se jí povedlo ve druhé sadě, kde Fruhvirtová měla náskok 2:1.

"Před zápasem jsem nevěděla, co od tak dobré hráčky čekat. Když jsem se na ni dívala na videích, říkala jsem si, že nevím, co vymyslím a že třeba budu jen sbírat míčky. Nakonec to tak nebylo," řekla s úsměvem.

"Byl to dobrý pocit, ale ona je samozřejmě daleko zkušenější než já, takže i když jsem měla nějaké šance, zvládla to lépe než já. Zápas mi však ukázal, že můžu s tak dobrými tenistkami hrát naprosto v pohodě," líčila. Dodala, že obě hráčky si po utkání poděkovaly za dobrý zápas.

Talentovaná tenistka si také užila atmosféru na kurtu Suzanne Lenglenové. "Byl to asi největší kurt, na kterém jsem zatím v tenisové kariéře hrála. Dvakrát jsem už hrála na větších kurtech turnaje WTA a byla jsem hodně nervózní, ale dnes jsem nebyla skoro vůbec. Byl to fakt zážitek. Jsem ráda, že jsem si mohla zahrát na tak velkém kurtu s tak dobrou hráčkou. Strašně mi to dalo," mínila Fruhvirtová.

Cení si, že se po Australian Open dostala do hlavní části turnaje i na druhém grandslamu sezony. "Určitě jsem s tím ani nepočítala, když jsem čelila v prvním kole kvalifikace mečbolu. Beru to jako milník a úspěch. Je super takhle postupně nasbírat zkušenosti. Proces se nedá ošidit, v kariéře musíte prohrát hodně zápasů a projít všemi možnými situacemi, abyste se dostali výš a do top tenisu," řekla.

K žádné konkrétní hráčce prý ale nevzhlíží a snaží se inspirovat od všech. Pro další týdny zatím konkrétní plány nemá, ráda, by ale zabojovala o účast v hlavní soutěži Wimbledonu. "Bude to moje premiéra na trávě," dodala Fruhvirtová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
tommr
Brenda jako jediná z našich prohrála se ctí. Měla nejtěžší soupeřku a pořádně jí potrápila ...
Navíc zvládla i tři těžký zápasy v kvalifikaci a neodjíždí tak z Paříže s prázdnou ...
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
JohnB
Uhraješ 6 gamů a máš pocit, že soupeřka je neporazitelná. smile
Reagovat
Misakkk192
Jsem to jen ja komu prijde ze je Brenda moc ujecena a uknourana? Nemohl jsem se ani dodivat na 3 min highlights jak tam rvala i u lehkych micu.smile

ja byl rad ze Sarapka skoncila a Azarenka uz taky moc neni na vysluni a ted todle prijde. Je to taktika z USA? Fruhvitky tam trenovali ne?
Reagovat
Liverpool22
velký respekt za super výkon smile smile
Klíčové bylo, že se Brenda "nepodělala" a do zápasu šla s čistou hlavou + vědomím, že nemá co ztratit a od toho se pak odvíjelo vše ostatní. Brenda "zaparkovala autobus" - tedy výborně bránila + držela krok ve výměnách + dodržovala taktický plán dle teorií José Mourinha. Toto Rybku hlavně na začátku vykolejilo a teprve poté co seřídila mířidla, přepnula na vyšší level Brendu přehrála.

Zápas Brendy s Rybkou fotbalovou terminologií napsáno byl podobný jako když kluci z Plzně přijedou poprvé na Santiago Bernabéu a všem je dopředu jasné, že útočit a dominovat na míči budou kluci z Realu Madrid zatímco kluci z Plzně zaparkují autobus a budou se snažit co nejdéle udržet plichtu a zároveň číhat na smrtící brejk z kterého můžou dát gól.

A závěr je, že při dodržování nějakého taktického plánu může Brenda hrát vyrovnanou partii i s výrazně silnější a agresivnější soupeřkou - stejně jako kluci z Plzně, Sparty, Slavie.....
Reagovat
Liverpool22
Atmosféra na Santiago Bernabéu - Hala Madrid....y nada más smile

https://www.youtube.com/watch?v=8UEpNzTc-dI
Reagovat
paja10
Já když jsem viděl los, tak jsem počítal s debaklem 0:6, 0:6 a za 40 minut hotovo. Tak to nebylo zase tak zlé. Holt nemá štěstí na los (jako M.Andreeva), když už se prokouše kvalifikací.
Reagovat
Liverpool22
Já jsem s 2x 6:0 nepočítal jelikož ranařky typu Rybky, Kvitové, Ostapenko....hrají na velké riziko a z toho pramení chyby a tedy i možnosti pro soupeřku získat nějakou hru. To je krásně vidět při zápasech Penko, kdy je to vždy velká divočina typu 6:0 a 0:6 nebo 6:1 a 1:6 - prostě když to tam ranařkám padá, tak jsou téměř nehratelné, ale když nemůžou trefit kurt, tak je to výsledková divočina....
Reagovat
jackiec
Vypadá to že baculánek se zrovna vyhážesmile
Reagovat
Liverpool22
jo, jo už je set dole smile Možná další favoritka smile ale pořád má čas na obrat smile
Reagovat
jackiec
Tak to je taková favoritka na papíře, ale osobně myslím že 3-4 hráčky které tady redakce uváděla v tipech jak bude vypadat ve výsledcích čtvrtfinále, semifinále a finále tak mezi tu osmičku ani nedojdou (první už je myslím Kuděrmeta). Ale to je na každém GS u žen už běžné že jsou mezi osmi tři čtyři nové nebo méně známé plejerkysmile
Reagovat
Liverpool22
smile Prostě WTA + ženská psychika - nikdy nic není dopředu jistý smile
Reagovat
jackiec
Hlavně nechápu že tipují do semi Muchovou, jako přeji úspěch každému českému sportovci, ale myslím že ji teď dost přeceňují a že buď padne s někým nečekaně nebo si natáhne břišákysmile
Reagovat
Liverpool22
Já naší Mušce taky věřím - navíc po vyřazení Bebe se jí pavouk pěkně otevřel. Uvidíme už dneska - Muška už v SF na GS byla - zkušenosti už nějaké má, tak snad to zvládne a bude držet český prapor smile co nejdéle smile
Reagovat
jackiec
Pavouk se otevřel ale víme že naše dokáží prohrát hlavně když se to nečeká. No vypadá to že mi vyjde druhá očekávaná vypadnutá Ostapenkosmile
Reagovat
Liverpool22
S Penko jsi měl pravdu - konec smile Stejně jako naše Bára neunesla roli favoritky na titul
Reagovat
jackiec
Její fans asi čekali víc, na druhou stranu z 28 GS startů byla snad jenom 4krát v osmifinále a dále...
Reagovat
makro99
výborně! normálně k ní mám skoro až lehkou sympatii, ale jako hráčka ze 17-24 pro 3. kolo pro Markétu mně docela děsila..
Reagovat
Dobry-den
Úsměv smile
Reagovat
makro99
jasně, to se na ATP snad nemůže; tam je dopředu ložený, že finále, semifinále hrají top hráči - Alcaraz, Struff, Medvěd, Hanfmann...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist