Češi dobyli Štvanici. Veselý v Praze slaví devátý titul z challengeru, Šalková šestý z turnaje ITF

12. 5., 16:02
Aktuality 27
CHALLENGER / ITF PRAHA - 24. ročník Advantage Cars Prague Open oslavuje dva domácí šampiony. Téměř tříleté čtyřleté čekání na triumf a celkově devátý titul z challengerů ukončil Jiří Veselý (30), který přitom dorazil do Prahy na štvanickou antuku s mizernou letošní bilancí 1:11. Na turnaji žen kategorie ITF W75 dominovala Dominika Šalková (19), jež vyhrála i své šesté finále mezi ženami.
Jiří Veselý vyhrál challenger v pražské Štvanici (© Profimedia)

Veselý – Onclin 6:2, 3:6, 7:6

Jiří Veselý sice dorazil do Prahy s mizernou letošní bilancí 1:11, na štvanické antuce ale začal vítězným více než tříhodinovým maratonem a nakonec nenašel přemožitele. Ve finále třicetiletý rodák z Příbrami udolal 6:2, 3:6, 7:6 Belgičana Gauthiera Onclina.

Svěřenec nového trenéra Jiřího Vaňka i pod dohledem jeho těhotné manželky Petry Kvitové mohl doplatit na nevyužívání šancí. Proměnil jen 3 z 19 brejkbolů, první sadu ukončil až na 9. pokus. V rozhodujícím dějství vinou teprve druhého ztraceného servisu neudržel vedení 5:2 a využil až celkově 6. mečbol po nevynucené chybě soupeře a bezmála třech hodinách boje.

Bývalý nejlepší český tenista, jehož kariéru výrazně přibrzdily časté zdravotní potíže, v Praze vyhrál poprvé od loňského US Open dva zápasy po sobě a po více než roce si zahrál čtvrtfinále.

"Všichni vědí, čím jsem si procházel. Bylo to opravdu velice náročné období. Jsem moc rád, všechna tvrdá práce se začíná vyplácet. Je to fajn pocit vyhrát turnaj, obzvlášť doma. Každý titul je supr. Je potřeba zůstat skromný, nohama na zemi a pracovat dál. Cesta na větší turnaje je ještě velice daleká," řekl Veselý českým médiím.

Veselý se raduje z celkově jubilejního 20. titulu. Podeváté zvítězil na challengeru, z toho pošesté na domácí půdě a poprvé v Praze. Navázal na turecký Mersin, Ostravu 2013, Liberec 2013, Prostějov 2014,  Prostějov 2015,  Prostějov 2017, německý Eckental 2019 a francouzský Mouilleron-Le-Captif.). Dvě nejcennější trofeje slavil na podnicích ATP (Auckland 2015 a Puné 2020).

V žebříčku ATP se bývalý 35. hráč světa posune z 295. na 233. místo. Po týdnu volna by měl startovat na challegeru v makedonském Skopje.

Výsledky challengeru v Praze

Šalková – Chwaliňská 6:3, 6:0

Dominika Šalková na Štvanici získala 6. trofej mezi ženami, podruhé se raduje na akci kategorie ITF W75 a poprvé před domácím publikem. V boji o titul devatenáctiletá Češka přehrála 6:3, 6:0 Polku Maju Chwaliňskou, skvělou finálovou bilanci vylepšila na 6:0 a už jen pár bodů ji dělí od posunu do TOP 150.

Šalková navázala na sobotní triumf ve čtyřhře s Australankou Jaimee Fourlisovou a zkompletovala druhý a nejcennější double.

"Cítím se výborně, jsem ráda, že jsem zvládla singla i debla. Ve finále jsem hrála hodně dobře, takže si nemám co vytknout. Užívala jsem si každou minutu na kurtu. Výsledek 6:3, 6:0 byl trochu krutý. Utkání určitě nebylo jednoduché," uvedla Šalková.

Výsledky turnaje ITF W75 v Praze


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
makro99
J1rka je evidentně zpět - herně, fyzicky, mentálně
A je to návrat více než stylový - turnaj otevřel i uzavřel epickými výhrami v TB třetích setů. Dává to vzpomenout na J1rkovu legendární sérii 7 vitězných TB v rozhodujících setech na přelomu let 2019 a 2020, korunovanou slavným triumfem v Pune. Počty odvrácených MB při těchto mentálních demolicích snad ani nepočítejme...
Reagovat
Teo
Reagovat
Ondra979
vyborne, tak a ted si pojd pro Djoka na RG :)
Reagovat
hanz
Ano, moc si chci na tento zápas vsadit...
Reagovat
Krisboy
RG J1rka nestihne, ještě nemá ranking. Ale ve Wimbledonu už bude ready.
Reagovat
com
jako čerstvej vítěz turnaje dostane určitě WC
Reagovat
Krisboy
Možná do kvaldy
Reagovat
PTP
možná splachovací
Reagovat
Alien
Ohromný úspěch Jirky Veselého, velká gratulace! Je fakt dobrej!
Reagovat
Stybnat
Pravej Jirka ní
Reagovat
tommr
Možná že by se mělo v článku zmínit taky to že Dominika Šalková v Praze získala titul v singlu i v deblu ...
Reagovat
Mri
Reagovat
PTP
Jiří zápas zkušeně vygradoval, aby z toho taky něco měli i diváci.
Reagovat
makro99
Přesně.
Reagovat
Dobry-den
Gratulka. smile

Ještě, že tu Šalkovou máme. Na stovku to asi ještě úplně není, ale pořád se může zlepšovat, takže je to snad jen otázka času.

No a J1rka, to už je taková legenda, že tady fakt už není třeba nic dodávat.
Reagovat
Kandinsky1
Měla by bejt cca 150´.
Reagovat
Dobry-den
Já myslel spíš herně.
Žebříčkově je to fakt ještě daleko. Potřebovala by vyhrát dvěstěpadesátku. :)
Reagovat
Yonaash
No já nevím, Šalkovou jsem teda dlouho hrát neviděl. Ale když můžou být ve stovce takový pinkalky jako Tomova, Bai, Day nebo Korpatsch, proč by tam nemohla být Dominika.
Reagovat
Dobry-den
Tebou jmenované bych tam nezařadil ani omylem, ale rozhodují nahrané body...
Reagovat
Kandinsky1
Přesně tak, mezi druhou a třetí padesátkou není moc velký rozdíl.
Reagovat
Blondie
Juchu, Jirka si udělal radost a nám taky
Reagovat
com
za chvili zas bude ceska jednicka
Reagovat
Blondie
Reagovat
Nenela
To je pri te nasi marodce docela dobre mozne
Reagovat
Kandinsky1
Lehečka na vozíku, Menšíkovi upadne ruka a Macháče zavřou, má to umetený
Reagovat
Ela-fon-isi
Za co ho zavřou? Za krátké šortky?
Reagovat
Kandinsky1
Vacek to na něj hodí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist