Češi jsou ve finále Hopman Cupu!

6. 1. 2012, 08:37
Aktuality 30
Čeští tenisté si po osmnácti letech zahrají na Hopmanově poháru o titul. Petra Kvitová s Tomášem Berdychem vyhráli i ve třetím souboji ve skupině A obě své dvouhry a bez porážky skupinu vyhráli. V sobotním finále vyzvou v Perthu francouzskou dvojici Marion Bartoliová a Richard Gasquet.
Petra Kvitová

Stejně jako v předešlých zápasech se dnes měla o vedení českého týmu postarat dosud neporažená Petra Kvitová. Tu čekala zatím nejtěžší soupeřka - světová jednička Caroline Wozniacká, kterou může už za necelé dva týdny z čela žebříčku sesadit. Dramatický přímý souboj dvou nejlepších tenistek na okruhu WTA vyhrála česká tenistka po dvou a čtvrt hodinách.

První set česká hráčka vyhrála v tie-breaku za rovnou hodinu hry, přestože mohl skončit mnohem dříve. Kvitová měla tři setboly už za stavu 5-4 a 40-0 při svém podání, Wozniacká se ale pěti fiftýny v řadě dostala zpět do hry. I když pak Dánka podání ztratila znovu, čistou hrou si ho vzala zpátky. Ještě zkrácenou hru začala lépe, nicméně Kvitová zaslouženě potvrdila svou mírnou převahu a již 19. vítězným úderem dějství ukončila.

Ve druhé sadě se tradičně aktivnější a agresivnější Kvitová ujala vedení 3-1, pak se ale dostala do křeče. Často kazila, třikrát po sobě ztratila podání a symbolicky nevynucenou chybou z bekhendu soupeřce darovala vyrovnání na 1-1.

V závěru sady byla rodačka z Fulneku rozhozená a trochu i frustrovaná, naopak o čtyři měsíce mladší sokyně původem z Odense byla v psychické pohodě. Už v loňské sezoně však Kvitová ukázala, že psychická odolnost je na okruhu WTA její silnou stránkou. Do třetího setu vstoupila s čistou hlavou a po dvou brejcích se ujala vedení 3-0. 

Rozhodnuto však nebylo: gembol na 4-0 nepotvrdila a naopak po dalším prohraném podání vedla už jen 3-2. V té chvíli se hrála zřejmě klíčová hra. Wimbledonská vítězka při svém servisu prohrávala už 0-40 a schovala tvář do dlaně. "Zaber, Petro, zaber!" ozvalo se v kritických chvílích z hlediště, a Kvitová fanoušky nezklamala. Po krátkém soustředění přišlo skvělé představení: eso, vítězný stop-volej, přímý bod z podání a eso. Pak ještě čelila jednomu brejkbolu, neboť útočná hra přinesla dvojchybu a Dánka po skvělé obraně zahrála přesný lob, ovšem česká lvice vystřelila již třetí eso v jediném gamu a po dvou zdařilých prvních servisech získala důležitý game na 4-2.

Právě skvělé první podání Kvitovou v závěru zápasu podrželo, druhý mečbol proměnila vítězným forhendem a mohla slavit výhru 7-6 3-6 6-4.

"Byl to skvělý zápas od nás obou. Jsem strašně ráda, že jsem dnes vyhrála. Byl to pro nás takový malý test, jak jsme na tom na úvod sezony," řekla Kvitová krátce po utkání v televizním rozhovoru. "Jsem ráda, že jsem byla do Perthu pozvána. Teď bychom mohli postoupit do finále, byl by to skvělý výsledek."

"Věřím, že Tomáš vyhraje a naplní naši taktiku, kterou stanovil. Vyhrát obě dvouhry, což se nám tady zatím daří na sto procent a zahrajeme si finále," dodala Češka, jež letos zatím ještě zápas ve dvouhře neprohrála - Bulharku Pironkovovou a Američanku Mattekovou-Sandsovou v Austrálii porazila ve dvou setech.

Wozniacká nebrala zápas s Kvitovou jako duel se soupeřkou, která útočí na její pozici v čele žebříčku. "Necítím žádný tlak. Skončila jsem první dva roky po sobě, což je skvělé a moc lidí to nedokázalo. Je začátek roku, cítím, že moje forma stoupá a do začátku Australian Open je ještě týden," řekla dánská tenistka. "Myslím, že jsme s Petrou odehrály skvělé utkání, které mohla vyhrát každá z nás," uvedla.

Berdych: Bylo to snadné vítězství
Zatímco duel dvou nejlepších hráček světa sliboval dramatickou podívanou, v souboji sedmého tenisty světového žebříčku Tomáše Berdycha a až 236. hráče v pořadí ATP Frederika Nielsena šlo po většinu zápasu jen o výsledné skóre. Dánský tenista si ještě v úvodu zápasu udržel podání, v dalších pěti gamech už ale Berdych potvrzoval, že je výrazně lepším hráčem, a set vyhrál 6-1.

Úplně stejně se vyvíjela i druhá sada, v níž Nielsen po úvodním získaném gamu dalších pět ztratil. V závěru setu ještě Dán jednou sebral favoritovi servis, vzápětí ale o vlastní přišel a s Perthem se rozloučil porážkou 1-6 3-6.

"Jsem spokojen se svou hrou, hrál jsem výborně, i když jsem ho viděl hrát poprvé. Pokoušel se hrát agresivně, riskoval, ale vítězství to bylo snadné," potěšilo Tomáše Berdycha.

Po jeho výhře už bylo jasné, že si Češi zahrají poprvé po 18 letech ve finále soutěže. "Vyšla nám taktika, kterou Tomáš stanovil. Vyhrát obě dvouhry, což se nám tady daří na sto procent a je skvělé, že si zahrajeme finále," řekla Kvitová v televizi.

"Ve finále nás čeká těžký, ale pěkný zápas. Těším se na něj a věřím, že to s Petrou dáme dohromady a ještě jednou vyhrajeme," řekl Berdych, kterého ve finále čeká Gasquet, s nímž si v Perthu na začátku týdne zatrénoval. Kvitová bude hrát o první bod proti Bartoliové, která je ve formě a česká hráčka ji dosud neporazila. Finále začne v 8:00 SEČ.

Výsledky - Hopmanův pohár smíšených dvojic v Perthu (Austrálie):

Skupina A:
ČR - Dánsko 2:0

Kvitová - Wozniacká 7:6 (7:4), 3:6, 6:4, Berdych - Nielsen 6:1, 6:3.

Tabulka:
1. ČR 3 3 0 7:1 15:4 3

2. Bulharsko 2 1 1 3:3 8:8 1
3. Dánsko 3 1 2 3:5 9:11 1
4. USA 2 0 2 1:5 2:11 0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
Já akorát nechápu to naprosté nadřazování forhendu Petry nad bekhendem. Všude komentátoři vyhlašují, jak se forhend hlavní předností a že hrála proto Wozniacki do bekhendu. Přitom mě to přijde právě naopak, Petra má bekhend jako málokdo, skvělé forhendy má spousta hráče, ale takový bekhend ne. Navíc pokud přijde mejší krize, chyby kupí převážně z forhendové strany, takže není místě mluvit o forhendu jako hlavní zbrani.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zde souhlasím na 100%. Už jsem tady psal několikrát ódy na Pétin backhand. Ten její backhand, to je skoro jako by hrála z obou stran forehandy. A varianta fulnecká hokejka je nepřekonatelná. :-)
Reagovat
rib
říká to Svačina z ČR a to není opravdu žádné měřítko :-)))))))))))))
Reagovat
rib
se asi zítra ráno uvidí... Petra s Bartoli hrála naposledy v Eastbourne, za šíleného větru, který je pro hráče, co hrají víc k lajnám, větší zátěží. No tak uvidíme, co hopsavá Marion ukáže, je fakt, že formu má. A co se týká mužů, Francouzi dokáží zaskočit, takže budu držet palce, aby se do toho Tomáš obul minimálně stejně jako dnes :-)
Reagovat
a.magerova
Teď ještě TO finále zvládnout a budou nejlepšíííí :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Vstal jsem na šestou a nelituju... Holky sehrály parádní zápas a dokázaly, že jsou dvě nejlepší na světě. Z pohledu Caroline škoda prvního setu a ve třetím setu čtyř brejkbolů za stavu 2:3. Každá prohra zamrzí, ale mám z jejího výkonu velkou radost. Určitě přijdou důležitější zápasy a tohle byla ideální příprava. Petra je skvělá hráčka, její úspěchy z loňského roku a postavení v žebříčku hovoří za vše. Souhlasím s holkama, že to byl skvělý zápas od obou. Radost pohledět na takový tenis! :)

Koukal jsem i na mužskou dvohru, která dopadla podle předpokladů. Některé výměny byly tak trochu exhibiční. Bylo vidět, že si to Frederik užívá a ve druhém setu podal velmi sympatický výkon. Ale těch více než 200 míst mezi ním a Tomášem prostě bylo znát. Tomáš zaslouženě vyhrál a Freddie si z Hopman Cupu odváží velký zážitek. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Máš tedy z hry Caro dobrý pocit jo? To jsem rád, jsem myslel, že prohraje hladce ve dvou setech, takže kdyby se vrátila k formě z IW či Dubaje a ještě se stále lepšila, když má toho Sancheze, tak by to bylo super.
Reagovat
smazaný uživatel
Z dnešního výkonu mám určitě dobrý pocit. Jak říkám, škoda jenom toho výsledku... Mám stejné přání jako ty. Pořád je to začátek sezony, tak uvidíme. Ale jestli bude hrát Caro jako dneska, tak nemám obavy. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jsem rád. Škoda, že jsem ten match neviděl :( Příště bulám školu :D doufám, že ještě přijdou pozitivní zprávy od Sabine...
Reagovat
smazaný uživatel
Můžeš to dohnat. Buď to vysílá ČT4 ze záznamu od 22:30 nebo se na to můžeš podívat tady: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10186693736-tenis/212471294340003/

Jinak doufám, že dobré zprávy přijdou od Sabine, Kim i Sereny. Už je těch zraněných nějak moc...
Reagovat
smazaný uživatel
Super! Dik :)
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda. Otazka času kdy Petra usedne na tenisový trůn WTA. To její sebevědomí a touha po vítězství jsou kromě skvělých úderů ty největší faktory proč se stane No.1.. Ona je důvod proč jsem teprve nedávno začal tak nějak sledovat ženský tenis, v její režii je to zážitek. Mimochodem samozřejmě skvělý zápas Caroline byla taky dobrá.

Tomáš to pak slušně dotáhl a také jemu klobouk dolů za velmi vysoký standart ve všech třech zápasech. Na úvod sezony porazil hráče top10 a to se samozřejmě počítá.

Držím palce na finále.. dle mého 65 ku 35 pro český tým. Težší to tentokrát bude mít asi Tomáš ale jestli zahraje jako proti Fishovi tak to zmákne. Pokud to po singlech bude 1-1 tak budu velice zvědavý jak bude vypadat závěrečná čtyřhra, mohlo by to být velice zajímavé.
Reagovat
smazaný uživatel
A já bych zase řekl, že to bude mít těžší Petra. Ale uvidíme :)
Na závěrečnou čtyřhru bych se taky rád podíval :)
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, že to bude mít o něco málo těžší Petra. Myslím, že hopsalína je pro Péťu jednou z vůbec nejnepříjemnějších soupeřek. Ale rozdíl v herní kvalitě by se nakonec měl projevit.
Reagovat
vendulkabendulka
Naprosty souhlas, Bartoli je tezka souperka a ma formu jak hrom. Podle me to bude o tridu tezsi zapas nez s Wozniacki. A jetli bude Petra tolik riskovat a tolik chybovat jako dneska, tak to projede.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud to vidíte takhle, nezbývá mi než se přizpůsobit a souhlasit s těmi co ženský tenis sledují nepochybně mnohem víc než já. Jak už jsem zmínil ženský tenis jsem začal sledovat minulý rok kvůli Petře. Zkrátka mám rád rychlejší a pohlednější tenis založený na servisu s méňě chybami. Tím samozřejmě nechci tenistkám nijak křivdit.

Každopádně myslím že Gasquet bude pro Tomáše nepříjemný a dle mého názoru ho dostane do tří setů. Ten jeho backhand je krásnej. Navíc s ním má Tomáš negativní bilanci tak se nechme překvapit.
Reagovat
smazaný uživatel
Gasqueta backhand není krásnej, mám pocit, ale jen pocit, že kolikrát neví kam zahraje ani on sám. No 1 of backhands ani nezmiňuji.
Reagovat
smazaný uživatel
To už je věc názorů, kdybych měl názor že má No.1 backhand tak ho zmíním. Mě osobně se vizuelně (nikoli kvalitativně) nelíbí třeba Federerův backhand.
Reagovat
Carloss
Na zápas Bartoli s Petrou jsem ještě zvědavější než na ten Petry s Wozniackou. Ačkoliv by dneska zasloužila Petra pochvalu za bojovnost, bylo tam pár míst, kdy hrála dost špatně. Hlavně podání ji moc nešlo, 7 dvojchyb je dost. Určitě mohla víc zabojovat za stavu 5:4 a 40:0 při vlastním podání. A nemusela taky tak lacino ztrátit ten náskok ze druhého setu, když vedla 3:1. Když pak Wozniacki udělala pět her v řadě, tak jsem si říkal, že v druhým setu bude Petra kazit a poveze se, ale nakonec mě překvapila, i když si myslím, že v tom hrálo roli i určitý štěstí hned v první hře, tam se zas nabudila. Fakt je ten, že sledovat takovéhle důležité zápasy Petry to je jako sledovat nějaký psychologický souboj.:)
Reagovat
VlS
Tak ještě teď ty pojídače obojživelníků a je to.
Reagovat
Pe3k
Pěkně oni! Finále bude nepříjemné, ale naše dvojce je kvalitnější, takže do toho!
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas plný až neskutečných zvratů nakonec Petra uhrála!! Takže veliká gratulace!! Podle mého, tím jak Petra zvládla kritické momenty ukázala, že je připravena stát se světovou jedničkou! Což si moc přeju! :)
Reagovat
VlS
1- Petře za výbornou hru a výsledek
2. Carolině za výbornou hru.
Myslím, že se Caroline vrátila k vynikající hře z jara loňského roku. Je soustředěná, agresivní a málo chybuje. O to je výhra Pedtry cennější.
Ale krásný zápas, srovnatelný s finále TM. Super podívaná včetně drama.
Reagovat
smazaný uživatel
Tento příspěvek podepisuji. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ta Petra je neskutečná :-)
Si asi chtěla víc zatrénovat nebo co. Měla všechny předpoklady k tomu, aby ji sfoukla ve dvou. A ona z toho udělá zase drama.
Ale každopádně obrovská gratulace Petře, jsme ve finále, to je jasné a porazit hned na startu světovou jedničku i když je to Caro, je skvělé!!!
Reagovat
freeteepek
V tý hale muselo být hrozný vedro. Fakt Petru obdivuju, že to zase zvládla. A nejen kvůli vedru. Vyhrála i přesto, že jí prakticky celé 2 sety nefungoval první servis. Jenomže Petra je Petra. Nejtěžší míče zvládá, lehké jako obvykle kazí. V rozhodující chvílí umí se umí zvednout. Na sv.1 to tentokrát stačilo. Doufejme, že dnešní výhra Petru na začátku nové sezony posílí a příště proti Clijsters nebo Sereně bude hrát ještě lépe. Viděl jsem Clijsters včera porazit Benešovou a zdá se mi, že je zpět v plné síle.
Reagovat
rib
No, ke Kim - hraje moc dobře, na druhou stranu taky záleží, co soupeř dovolí :-))). Petra dnes hrála co to šlo, sama přece říkala po utkání s Mattek-Sands, že se na kurtu necítí vůbec dobře. O to víc se mi líbila její bojovnost a snaha jít za každým míčem! Velká gratulace!
Reagovat
smazaný uživatel
Já viděl Kim v zápase s Anou. Ana ukázala, že se proti Kim dá hrát vyrovnaný zápas. Každopádně Kim je ve velké formě a pro mě je asi největší favoritkou AO.
Reagovat
freeteepek
Tak Clijsters vzdala zápas s Hantuchovou. A zrovna jsem si na ni vsadil. Jsem v šoku!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky na to koukám. Sotva jsem dopsal, že je pro mě Kim největší favoritkou AO... Napřed se zranila Serena, teď Kim. Tak snad to nebude nic vážného.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist