Češi už znají své soupeře ve Wimbledonu

20. 6. 2008, 13:40
Aktuality 8
Dnešní los Wimbledonu rozhodl o tom, že v turnaji mužů i žen na sebe hned v úvodním kole narazí dva čeští tenisté. Nasazenou šestnáctku Radka Štěpánka prověří Jan Hernych, osmnáctka Vaidišová si zahraje se Zuzanou Ondráškovou. Obhájce titulu Federera čeká neoblíbený soupeř - Slováka Hrbatého ještě nikdy neporazil.
ilustrační foto (© wimbledon.org)

Radek Štěpánek si těsně před turnajem poranil sval v oblasti žeber, ale do 1. kola slavného grandslamu by nastoupit měl. I kdyby neuspěl, do druhé kola postoupí český tenista. Na Štěpánka se na úvod chystá Jan Hernych, který si účast v hlavní soutěži vybojoval v kvalifikaci.

Nejvýše nasazeného českého tenistu Tomáše Berdycha, jenž bude obhajovat loňské čtvrtfinále, čeká Rus Jevgenij Koroljov. Berdych se s 80. hráčem světa, který letos neodehrál jediné utkání na trávě, utká poprvé.

Také další Češi měli při losu spíše štěstí, když nedostali žádného z turnajových favoritů. Pavel Šnobel při své wimbledonské premiéře narazí na Juana Martina Del Potra, jenž svou formu prokázal postupem do semifinále probíhajícího turnaje v Hertogenboschi. Ivo Minář se představí proti dalšímu Argentinci Martinu Vassallovi-Arguellovi, Jiří Vaněk vyzve antukového specialistu z Ruska Igora Andrejeva.

Vaidišová zahájí proti Ondráškové
Stejně jako v pavouku mužské dvouhry dojde i v ženské části Wimbledonu na český souboj o účast v druhém kole. Nejvýše nasazenou českou hráčku Nicole Vaidišovou prověří Zuzana Ondrášková, která je rozehraná ze zápasů kvalifikace. Těžkou soupeřku přidělil dnešní los Ivetě Benešové, ta se utká s turnajovou čtrnáctkou Agnieszkou Radwaňskou, hrající v poslední době ve skvělé formě.

Její sestra Urszula Radwaňská loni vyhrála na Wimbledonu soutěž juniorek a mezi dospělými ji nyní čeká Klára Zakopalová. Vítězka tohoto duelu bude hrát v druhém kole zřejmě proti dvojnásobné vítězce Sereně Willimasové. Hned v prvním kole čeká další držitelka slavné trofeje Lindsay Davenportová na Renatu Voráčovou. Američanka však měla v posledních dnech zdravotní problémy s kolenem.

Barbora Zahlavová-Strýcová prošla rovněž úspěšně nástrahami kvalifikace a na úvod změří síly s Francouzkou Camille Pinovou, její krajanku Emilii Loitovou pak vyzve Lucie Šafářová. Osmnáctiletá česká naděje Petra Kvitová narazí na Tatianu Perebijnisovou z Ukrajiny, Petra Cetkovská na Tamarine Tanasugarnovou z Thajska a Eva Hrdinová při grandslamové premiéře na sedmnáctiletou Caroline Wozniackou z Dánska, jež tento týden porazila světovou čtyřku Kuzněcovovou.

Nadala čekají relativně snadní soupeři
Světová jednička a obhájce titulů z posledních pěti let Roger Federer se střetne se slovenským tenistou Dominikem Hrbatým. Ten se po zranění vrátil na kurty letos koncem února a dosud marně hledá formu. Federer ovšem oba vzájemné duely s o tři a půl roku starším soupeřem prohrál! Pokud by šestadvacetiletý Švýcar úvodní kola podle papírových předpokladů zvládl, může ve třetím kole narazit na Monfilse, s nímž hrál na nedávném French Open v semifinále. Dalším potenciálním soupeřem světové jedničky může být v osmifinále Lleyton Hewitt, vítěz Wimbledonu z roku 2002.

V horní polovině pavouka, kde je nejvýše nasazený Federer, je i turnajová trojka Novak Djokovič ze Srbska. Stejně jako na Australian Open tak může dojít na semifinále Federer - Djokovič. Srbský tenista do turnaje vstoupí zápasem proti Němci Berrerovi. S aktuálně 83. hráčem světa se střetne vůbec poprvé. Djokovič pak může už ve 2. kole narazit na Rusa Marata Safina.

Hlavním adeptem, který má letos ve Wimbledonu šanci ukončit pětileté kralování Federera, je Španěl Rafael Nadal. Suverénní vítěz French Open si na úvod zahraje s německým kvalifikantem Andreasem Beckem, který v rozhodujícím zápase o postup do hlavní soutěže vyřadil Jaroslava Pospíšila. Nadala může v osmifinále potkat Radek Štěpánek. V případném čtvrtfinále si světová dvojka zahraje s Murraym nebo Gasquetem, v semifinále by mohl svést souboj s Andym Roddickem.

Na změnu v nasazování tenistů doplatila britská jednička Andy Murray. Jedenáctý hráč světa je v Londýně dvanáctým nasazeným, protože se zohledňují výsledky z loňského ročníku a Murray kvůli zranění chyběl. "Mám pocit, že jsem jeden z nejlepších hráčů na trávě, ale protože jsem loni vynechal Wimbledon, tak na to doplatím. Myslím si, že by se mělo nasazovat jen podle žebříčku, to by bylo mnohem jednodušší," prohlásil Murray před losem. A jako by tušil, proč se mu toto pravidlo nelíbí: jedenadvacetiletý Brit hned v 1. kole narazí na o 15 let zkušenějšího Fabrice Santora, který rozhodně nebude snadným soupeřem. Ovšem francouzský tenista z dvanácti startů na trávě ve Wimbledonu pouze jedenkrát postoupil do 3. kola. A jediné vzájemné střetnutí s Murraym prohrál.

Obhájkyně Venus Williamsová zahájí s domácí Cavadayovou
Ženskou světovou jedničku Anu Ivanovičovou na úvod prověří 103. hráčka světa Rossana De Los Riosová z Paraguaye. Ivanovičová na wimbledonské trávě obhajuje loňské semifinále. Druhou Srbku a zároveň i druhou nasazenou Jelenu Jankovičovou čeká souboj s Ukrajinkou Olgou Savčukovou.

Vítězka z roku 2004, Ruska Maria Šarapovová, před letošním Wimbledonem šetřila bolavé rameno. V jakém je stavu, hned na úvod turnaje prověří kvalifikantka Stephanie Foretzová z Francie.

Obhájkyni titulu Venus Williamsové los na začátek cesty za obhajobou přidělil domácí Naomi Cavadayovou, jež hraje na divokou kartu. Druhá ze sester Williamsových Serena, dvojnásobná šampionka, se v 1. kole představí proti Estonce Kaie Kanepiové.

Amelie Mauresmová, vítězka z roku 2006, se letos trápí a více než se soupeřkami bojuje se zraněními. V posledních týdnech měla svalové zranění v oblasti žeber a naposledy si před pár dny natáhla stehenní sval. Pokud jí to zdravotní stav dovolí, nastoupí v 1. kole proti Američance Ashley Harkleroadové. Ta o sobě v poslední době dala vědět pouze focením pro Playboy.

WIMBLEDON - výběr zápasů 1. kola mužů:

1. kolo:
Berdych (11-ČR) - Koroljov (Rus)
Štěpánek (16-ČR) - Hernych (kv.-ČR)
Vaněk (ČR) - Andrejev (Rus)
Šnobel (ČR) - Del Potro (Arg)
I. Minář (ČR) - Vassallo Arguello (Arg)

Federer (1-Švý) - Hrbatý (SR)
Nadal (2-Špa) - A. Beck (kv.-Něm)
Djokovič (3-Srb) - Berrer (Něm)

kompletní pavouk dvouhry mužů

WIMBLEDON - výběr zápasů 1. kola žen:

1. kolo:
Vaidišová (18-ČR) - Ondrášková (kv.-ČR)
Zahlavová-Strýcová (kv.-ČR) - Pinová (Fra)
Benešová (ČR) - A. Radwaňská (14-Pol)
Kvitová (ČR) - Perebyjnisová (Ukr)
Zakopalová (ČR) - U. Radwaňská (Pol)
Voráčová (ČR) - Davenportová (25-ČR)
Šafářová (ČR) - Loitová (Fra)
Cetkovská (ČR) - Tanasugarnová (Tha)
Hrdinová (ČR) - Wozniacká (31-Dán)

Ivanovič (1-Srb) - De Los Rios (Par)
Jankovičová (2-Srb) - Savčuková (Ukr)
Šarapovová (3-Rus) - Foretzová (Fra)
Kuzněcovová (4-Rus) - Johanssonová (Fra)
Dementěvová (5-Rus) - Camerinová (Itá)
S. Williamsová (6-USA) - Kanepiová (Est)

kompletní pavouk dvouhry žen

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Vynikající los,Rafa Nadal vítěz ve Wimbledonu!!!!!!!!VAMOS RAFA!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel při účasti Radka vidim maximum čcrtý kolo,bez jeho účasti 3 kolo.Vypadá to černě.Berdych se sice dostane do 3 kola,ale tam už prohraje,Cetkovská a Kvitová další 3 kola ,Šafářová a Vaidiška 2.kolo,ale Vaidiška jen kvůli tomu,že má v 1 kole lehkou soupeřku-Ondráškovou.
Nejrůžovějš vidim debly:
Peschkeová-Stubbsová-semifinále
Damm-Vízner-čvrtfinále
Dlouhý-Paes-čtvrtfinále
a jestli nastoupí
Peschkeová- Vízner-finále
Reagovat
smazaný uživatel
Co to je za debilni rozlosovani,to hned pulka našich skonči v uvodnim kole!
Reagovat
dabelsobul
S lepsim pocitat nemohli. I tak to budou mit tezky, hlavne holky budou mit dost vyrovnanych zapasu
Reagovat
smazaný uživatel
hej niku, máš pěkný nik :-)
Reagovat
dabelsobul
Berdych (11-ČR) - Koroljov (Rus) 3-0
Štěpánek (16-ČR) - Hernych (kv.-ČR) NB, ale pokud bude Stepanek zdrav, tak 3-1
Vaněk (ČR) - Andrejev (Rus) 1-3
Šnobel (ČR) - Del Potro (Arg) 0-3
I. Minář (ČR) - Vassallo Argguello (Arg) 3-1

Vaidišová (18-ČR) - Ondrášková (kv.-ČR) 2-0
Zahlavová-Strýcová (kv.-ČR) - Pinová (Fra) 2-1
Benešová (ČR) - A. Radwaňská (14-Pol) 1-2
Kvitová (ČR) - Perebyjnisová (Ukr) 2-1
Zakopalová (ČR) - U. Radwaňská (Pol) 2-1
Voráčová (ČR) - Davenportová (25-ČR) NB, nevim co je s Davenportovou, jinak 0-2
Šafářová (ČR) - Loitová (Fra) prani 2-1, ale Lucka je z formy...
Cetkovská (ČR) - Tanasugarnová (Tha) Petra ma formu, snad bude na babku travarku z Thajska stacit: 2-1
Hrdinová (ČR) - Wozniacká (31-Dán) 0-2
Reagovat
smazaný uživatel
TIPY: stepanek nebude startovat nebo vzda. berdych postup.vanek postup.snobel prohraje.minar prohraje.
vaidiska prohraje. benesova prohraje. zakopalova prohraje. voráčová postoupí, davenport vzdá. šafářová prohraje. cetkovska postup. hrdinova prohraje
Reagovat
Jose
Tak rozjedeme tipovačku..... :-)
Berdych, Štěpánek, Minář postup - Šnobel, Vaněk out
Vaidišová, Strýcová, Kvitová, Šafářová postup - Ondrášková, Benešová, Voráčová, Cetkovská, Hrdinová out

Klárku si netroufnu tipovat :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist