Češky byly míček od finále, nakonec si ho zahrají Američanky

26. 4. 2009, 13:35
Aktuality 10
FED CUP semifinále - Škoda. České tenistky tenistky dělil jediný míček od historického postupu do finále Fed Cupu, mečbol však ve čtyřhře neproměmily a z vítězství se radovaly Američanky. Jejich hrdinkou se stala teprve devatenáctiletá Alexa Glatchová, jež získala dva body ve dvouhře.
Petra Kvitová

Poprvé od rozpadu federace se mohly české tenistky dostat do finále Fed Cupu. Byly blízko. Od skvělého úspěchu je dnes dělil jediný míček, ale deblová dvojice Peschkeová/Benešová za stavu 6-2 5-2 neproměnila mečbol a nakonec prohrála. Ještě před tím ve čtvrté čtyřhře mohla rozhodnout Petra Kvitová, ale nestačila na vynikající teenagerku Alxu Glatchovou.

Finále proti Italkám si tak v listopadu zahrají Američanky, která v Brně vyhrály 3-2 na zápasy.

Druhé semifinále:
Prvními finalistkami Fed Cupu jsou Italky

"Je neskutečný, že se to nepovedlo. Holky byly dvě třetiny lepším týmem, ale v tom je tenis ošemetný. Chyběl jeden míč, ale v tenise není nikdy konec. Míč přišel lehce za čáru, Matteková se vzpamatovala a už to byl otevřený zápas," řekl český kapitán Petr Pála. "Mrzí to, je mi holek hodně líto. Nevyšlo to, ale nedá se nic dělat," konstatoval Pála.

"Náhradnice" Šafářová přiblížila finále
České tenistky dostala do vedení 2-1 Lucie Šafářová, která dnes nahradila českou jedničku Ivetu Benešovou. V brněnské hale Rondo porazila Bethanii Mattekovou-Sandsovou hladce 6-3 6-1 a přiblížila svůj tým k finále.

"Snažila jsem se to hned od začátku vzít za správný konec a soustředit se na každý míč. Myslím, že se mi to dařilo a odehrála jsem opravdu skvělý zápas," radovala se Lucie Šafářová po utkání.

Kapitán Petr Pála poslal Šafářovou na kurt stejně jako minule proti Španělkám místo Benešové, které nevyšlo sobotní utkání. Brněnská rodačka měla zalepené levé rameno, přesto začala zostra. "Trošku to bolelo, ale není co nic vážného," řekla.

Hned první hru při podání soupeřky proměnila v brejk. "To strašně moc pomůže," radovala se tenistka. Uklidnila se hned vzápětí, když odvrátila tři brejkboly Američanky a pak převážně tlakem do forhendu, jak si naplánovala, držela Mattekovou v defenzivě. Ten vyústil v druhý zisk jejího podání v deváté hře, a tím i k zisku prvního setu.

Šafářová využívala slabšího druhého servisu Mattekové, riskovala returny a i díky tomu odskočila do vedení 3-0. Další brejk přidala mimo jiné po skvělém prohozu v šesté hře a při svém podání pak suverénně čistou hrou a kraťasem při mečbolu potvrdila výhru v setu i utkání.

"Lucka hrála skvěle a závěr zvládla perfektně, je vidět, že se hodně zlepšila," zhodnotila utkání bývalá teniska Helena Suková.

Hrdinka Glatchová smetla i Kvitovou a vyrovnala
Nevídaný debut si ve Fed Cupu připsala Američanka Alexa Glatchová. Včera deklasovala Benešovou a vyrovnat stav utkání Česko - USA na 2-2 dokázala i dnes, když povolila uhrát pouhé tři gamy Petře Kvitové.

Role hrdinky amerického týmu se ujala teprve devatenáctiletá Alexa Glatchová, která o tomto víkendu ve Fed Cupu debutuje. Včera smetla Benešovou a dnes zaskočila i Petru Kvitovou, kterou za hodinu a čtyři minuty porazila 6-2 6-1 a vyrovnala stav semifinále na 2-2.

Naplnila tak slova americké kapitánky o vytváření nového týmu. "Budujeme tým pro budoucnost. Jsem hrdá na své dívky. Nikdy jsem neztratila víru, že vyhrajeme," řekla Mary Joe Fernandezová a plánovala, že se pokusí Serenu nebo Venus pro finále získat.

"Chtěla jsem udělat rozhodující bod, takže mě kvůli týmu mrzí, že jsem prohrála. Doufám, že to holky ve čtyřhře dotáhnou jako v Izraeli," přála s Kvitová. "Nenašly jsme recept na její čopované míče ze strany na stranu. Hrála tady dobře," řekla o své přemožitelce, jež v sobotu nedala šanci ani Benešové.

Souboj devatenáctiletých hráček se začal vyvíjet nečekaně jasně pro americkou stranu. Glatchové čopovaný bekhend dělal Kvitové problémy a nabourával její rytmus hry. Navíc americká tenistka dokázala domácí hráčku rozběhat, proto jí dvakrát prorazila podání. Kvitová získala brejk na 2:5, ale vlastní servis pak potřetí v sadě ztratila.

"Američanka hrála velice účinný čopovaný bekhend, na což nejsou naše hráčky zvyklé," komentoval první set František Pála, bývalý fedcupový kapitán a otec současného šéfa týmu Petra Pály.

Kvitová nenašla recept na Glatchovou, finalistku juniorky US Open 2005, ani ve druhé sadě. Hrála opatrně a oproti sobotě ji více limitoval podvrknutý kotník - evidentně hůře se pohybovala. Zkusila chodit i k síti, ale bez úspěchu. Její zmar dokumentovala čtvrtá hra, v které nedokázala vyhrát vlastní podání, ačkoliv vedla 40:0.

Za stavu 0:5 odvrátila při svém podání mečbol a získala alespoň čestnou hru. Sebevědomá Glatchová pak totiž zápas ukončila.

"Je to neuvěřitelné, ani nevím, jak jsem to dokázala," komentovala Glatchová dvě snadné výhry nad českými hráčkami. "Dokázala jsem držet míč hluboko v poli a fungoval můj čopovaný úder," řekla.

Debl: Nevyužitý mečbol a sen se rozplynul
Do čtyřhry přitom vstoupil lépe český pár. Dominantní na kurtu byla hlavně Peschkeová, která dobře returnovala, ve vhodných chvílích zaháněla soupeřky loby a přidala nekompromisní voleje na síti. "Květa chytla začátek a táhla s sebou i Ivetu. Přes Mattekovou, která není v pohodě, by to mohlo jít," prohlásil v průběhu utkání trenér David Kotyza.

A měl pravdu. České hráčky ve čtvrté i v osmé hře vzaly Mattekové-Sandsové podání. Navíc se v první sadě příliš nedařilo ani světové deblové jedničce Huberové, která zkazila i nahraný volej.

Naladěné na vítěznou notu pokračovaly Češky i v druhém setu. Benešová se blýskla prohozy, ale brejk domácí pár nepotvrdil. Pak začala úřadovat Peschkeová. Při podání Huberové zahrála přesný lob, nechytatelný prohoz a chytrý volej, což dohromady s chybou Mattekové znamenalo zisk amerického servisu a následně vedení již 5:2.

Když pak excelentní míče přidala i Benešová a poprvé se na dvorci usmála, skoro plná hala bouřila. Mečbol při podání Mattekové ale Češky nevyužily, return Peschkeové skončil v autu. A po promarněné šanci se český stroj zadrhl.

Peschkeová prohrála podání a rázem bylo srovnáno na 5-5. Set rozhodla zkrácená hra, v které si sabší chvilku vybraly obě české hráčky a tie-break ztratily poměrem 2:7.

Rozhodující set potvrdil obrat v utkání a útlum Peschkeové s Benešovou. Rychlá ztráta servisu znamenala stav 0-3 a po dalších dvaceti minutách už měly Američanky první mečbol, ale Benešová ještě zasáhla dobře na síti. Tentokrát se však obrat nekonal, Huberová dobře podávala a při druhém mečbolu Peschkeová nedokázala returnovat.

"Byly jsme takový malý krůček od finále. Tohle je strašně smolný den, takhle to nemělo dopadnout," litovala Peschkeová na chodbě za dvorcem, zatímco z americké šatny se ozývaly vítězné pokřiky. "Do stavu 5:2 ve druhém setu jsme byly lepší. Odehrála jsem hodně zápasů, ale málokdy se stalo, že by se takhle otočil," dodala Benešová.

- FED CUP (semifinále) -
kompletní výsledky

Česko - USA 2-3
sobota 25. dubna:
Kvitová - Matteková-Sandsová 6-3 7-6(2)
Benešová - Glatchová 1-6 2-6
neděle 26. dubna:
Šafářová - Matteková-Sandsová 6-3 6-1
Kvitová - Glatchová 2-6 1-6
Benešová/Peschkeová - Huberová/Matteková-Sandsová 6-2 6-7(2) 1-6

Itálie - Rusko 4-1
sobota 25. dubna:
Pennettaová - Čakvetadzeová 6-4 6-0
Schiavoneová - Kuzněcovová 1-6 6-2 6-3
neděle 26. dubna:
Pennettaová - Kuzněcovová 0-6 3-6
Schiavoneová - Pavljučenkovová 7-6 4-6 6-2
Erraniová/Vinciová - Pavljučenkovová/Petrovová 1-6 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
No to je mi ale velké překvapení! Rozhodně nechci podceňovat výkon Američanek ve čtyhře, ale holky si to na konci měly uhrát samy. Tak jen doufejeme, že neschytáme Srbice, to by bylo v pérdeli.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Glatchová hrála fantasticky. Prostě jí to sedlo a byla neporazitelná! Nic by s tím nenadělala ani Lucka, nic by s tím nenadělala ani Nikol ve formě jakou měla přede dvěma lety. Ta holka má rozhodně na TOP 10 a její 117. nebo kolikáté místo na žebříčku nekorespondovalo s tím, co nám v Brně tento víkend ukázala...
Reagovat
Gulbis
to jsou hrozný kecy s tím top 10, s takovou hrou tam nemá co dělat, akorát jí vyšel jeden víkend, nic víc nic miň
Reagovat
smazaný uživatel
Co se dá dělat,třeba příště a i tak si myslím že je to skvělé ikdyž sme měli na víc!!!
Ale stejěn je mě nejvíc líto Petry dalo do zápasu všechno bojovala co jí síly stačily...ale na vítězství nedosáhla...:(
Reagovat
smazaný uživatel
utkání nám prohrál kapitán!Měl nasadit hned první zápas Lucku a nechat sedět Ivetu.Říkal jsem to ve čtvrtek a říkám to i teď:-)No ale škoda.Snad někdy příště.
Reagovat
smazaný uživatel
Cézet, ty seš zase chytrej. Benešová je s větším odstupem podle žebříčku naše jednička a pokud byla zdravá, tak by hrát měla. Pořadí tenistů se každý týden nesestavuje jen tak pro nic.
Reagovat
no1
ostuda
Reagovat
smazaný uživatel
To se nedá nic dělat, ale ta šance na finále nebo ji na vítězství byla letos obrovská. Navíc když jsme byli míček od finále. Obrovská škoda. Hlavně na ně nebuďte v komentářích hnusný, nezaslouží si to.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč by by na ně měli být ostatní hnusní ,je to jenom jejich ostuda:-)klobouk dolu před američankama,otočily z 1-2 na 3-2, jeeště k tomu s papírove slabším týmem,no tak pro naše baby snad někdy příště:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Bylo to tak blízko a je to škoda, zejména uvážíme-li, že Rusky prohrály s Italkami. Tenis je úžasná hra, opravdu až do posledního míčku není vůbec nic jisté.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist