Češky hrají v semifinále Fed Cupu 1-1 s týmem USA

25. 4. 2009, 15:22
Aktuality 15
FED CUP semifinále - Po úvodních dvouhrách hrají české tenistky v semifinále Světové skupiny I Fed Cupu v Brně s týmem Spojených států amerických nerozhodně 1-1. Nejprve Kvitová porazila Mattekovou-Sandsovou, následně však selhala Benešová selhala proti Glatchové. V druhém semifinále vedou Italky už 2-0 nad Ruskami.
Petra Kvitová

Úvodní zápas ještě ani nezačal a divákům v hale Rondo se zatajil dech. Petra Kvitová totiž při rozehrání uklouzla, upadla a každý se ptal, v jakém stavu je kotník, který si devatenáctiletá naděje minulý týden podvrkla. Domácí tenistka pak ale rychle ukázala, že se pohybuje dobře, a hrála bez omezení.

"Můj kotník nebyl problém, spíš jsem se cítila nervózní, což mě svazovalo v pohybu. Ale snažila jsem se soustředit na tenis, což fungovalo, a děkuji fanouškům za podporu," řekla Kvitová. "Vedeme a doufám, že Ivet (Benešová) půjde s klidem na kurt."

Druhé semifinále:
Obhájkyně Rusky nestačí, Italky jsou vítězství od finále

Sice hned při svém prvním servisu, ve druhém gamu, odvracela tři brejkboly, ale pak diktovala tempo hry. Ve třetí a deváté hře vzala Mattekové-Sandsové servis a první sadu získala za půl hodiny.

Ve druhém setu se americká fedcupová debutantka zlepšila. Odvrátila brejkbol ve druhém gamu a aktivnější hrou i riskantnějšími returny získala čistou hrou brejk a vedla 5-3. Kvitová na chvilku ztratila jistotu úderů, ale dokázala se brzy uklidnit.

"Celý zápas mě držel servis a podržel mě i v krizové situaci za stavu 3-5. Jsem ráda, že jsem to zvládla," řekla Kvitová, která nepovolila soupeřce zisk sady a brejkem srovnala na 5-5.

Rozhodnout tak o druhém setu musela zkrácená hra. V tie-breaku Kvitová hned odskočila do vedení 5-0, když jí pomohla i dvojchyba Mattekové-Sandsové. Češka neztrácela čas, forhendem využila hned první mečbol a potřetí dokázala vyhrát úvodní dvouhru Fed Cupu.

"Nedala mi moc šancí, hrála velice dobře," zhodnotila stroze utkání Matteková-Sandsová. "Teď jdu fandit Alexe, aby uspěla."

Češky úspěšně zahájily útok na první finále Fed Cupu od rozdělení federace a první po titulu Jany Novotné s Helenou Sukovou před 21 lety. Navíc jim nahrává, že Američankám chybí v sestavě sestry Williamsovy. "Holky mají velkou šanci vyhrát a bylo by asi zklamání a škoda, kdyby nevyhrály," řekla bývalá hráčka Denisa Chládková.

Glatchová zaskočila Benešovou a vyrovnala
O vyrovnání se postarala Alexa Glatchová, která porazila domácí jedničku Ivetu Benešovou 6-1 6-2.

"Soupeřka vzala od začátku Ivetě vítr z plachet a k ničemu ji nepustila. Myslel jsem, že to nevydrží, ale hrála excelentně a Iveta nestíhala," konstatoval po utkání český kapitán Petr Pála.

Benešová kazila od první výměny lehké míče, nedařil se jí servis a soupeřka neměla moc práce, aby získávala jednu hru za druhou. Až za stavu 0:5 si česká jednička udržela servis, ale set zachránit nedokázala a za třiadvacet minut ho ztratila.

"Sám nevím, co se stalo. Iveta nechytala vůbec začátek, Glatchová dobře podávala a hrála nepříjemné čopy z bekhendové strany," řekl trenér týmu David Kotyza v České televizi. "Musí změnit taktiku, lépe se pohybovat a možná jí hrát víc přes forhend," uvažoval trenér.

Benešová si vzala pauzu na toaletu, aby se uklidnila, ale začátek druhého setu změnu nepřinesl - hned si prohrála podání.

Američanka nekazila, hrála dlouhé míče a chytře mixovala druhy úderů, na což Benešová nedokázala reagovat. Naopak její evidentně opatrné údery končily mimo nebo v síti. A nedokázala si vytvořit tlak při podání Glatchové, což dokládá fakt, že neměla brejkbol.

Glatchová při svém podání za stavu 5:2 nejdříve promarnila dva mečboly, ale při třetím už uspěla. Benešová si tak ve Fed Cupu zhoršila bilanci na tři vyhrané a devět prohraných dvouher.

"Hrála jsem velmi dobře. Snažila jsem se nemyslet na to, že prohráváme, a hrát vlastní hru. Hrála jsem solidně, mohla se opřít o servis a můj čop fungoval velmi dobře," řekla Glatchová.

Benešová: Asi se už o Fed Cup pokoušet nebudu
Zklamaná Benešová po utkání vyhlásila, že už se o týmovou soutěž pokoušet nebude. Na okruhu WTA sice prožívá nejlepší sezonu, je 29. na světě, ale ve fedcupových dvouhrách prohrála již podeváté z 12 zápasů. "Nevím, asi už se o to pokoušet nebudu a nechám to ostatním," hlesla.

Na otázku, zda to myslí vážně, odvětila: "Ano. Problém je především v mojí hlavě. Hrozně se s Fed Cupem peru a hraji maximálně jako pětistá hráčka, což bohužel nestačí," řekla.

Pála ale Benešovou neodepisuje. "Těžce se řeší vše hned po zápase, na turnajích na to je čas přemýšlet po chvilce víc racionálně, až opadnou emoce. S Ivetou nesouhlasím, Fed Cup je samozřejmě těžký, ale z mého pohledu bych to neviděl tak dramaticky," uvedl.

V neděli by měly na kurt nejdříve nastoupit v pravé poledne jedničky Benešová s Mattekovou-Sandsovou, ale je možné, že v českém týmu dostane šanci Lucie Šafářová. Dvouhry zakončí duel Kvitové s Glatchovou a víkendový program uzavře čtyřhra.

- FED CUP (semifinále) -
kompletní výsledky

Česko - USA 1-1 ... po prvním dnu
Kvitová - Matteková-Sandsová 6-3 7-6(2)
... (Esa: 6:8. Dvojchyby: 4:6. Vítězné míče 22:17. Využité brejkboly: 3 z 8 - 1 z 5. Nevynucené chyby: 28:27. Čas: 1:31 h)

Benešová - Glatchová 1-6 2-6
... (Esa: 0:6. Dvojchyby: 4:7. Vítězné míče: 5:15. Využité brejkboly: 0 - 4 z 8. Nevynucené chyby: 24:17. Čas: 0:56 h)

Itálie - Rusko 2-0 ... po prvním dnu
Pennettaová - Čakvetadzeová 6-4 6-0
Schiavoneová - Kuzněcovová 1-6 6-2 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
ja rikam jestli to prohrajeme je chyba kapina mel volit antuku a a zakopalovou pak by takovy problemy nebyly
Reagovat
skott
Zajimavy jak se vzdycky rychle najde obetni beranek, jeste vcera plno chytraku kritizuje nasazeni Petry a dneska je pro zmenu krava Iveta...Jsem zvedavy, co se stane jestli prohraje i Lucka, to pak stejni idioti budou rikat ze mela hrat Kveta Peschke:/
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem si myslel, že je to s Petrou špatný rozhodnutí, ale sem rad, že sem se mylíl. Jinak porad věřím v úspěch.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano přiznávám chybu a omlouvám se Petře.......
Reagovat
smazaný uživatel
Čekal sem, že to bude obráceně.Že Kvitová prohraje a Benešová vyhraje,ale Kvitová hrála výborně.A Benešová? radši no coment.doufám že zejtra budou hrát dvouhru Kvitová a Šafářová
Reagovat
smazaný uživatel
Co to jako mělo být????? Hnus
Reagovat
smazaný uživatel
tak na Benešovou jsem byl hodně zvědav, nechápal jsem ten kurz 1.20, čekal bych ty kurzy vyrovnané, vždyť Benešová v DC singlech hrála vždycky blbě, vždycky mě pobaví když slyším že je českou jedničkou, to máme tolik lepších hráček, byla to chyba trenéra, neměl ji vůbec stavět, měl postavit Šafářovou
Reagovat
smazaný uživatel
S tím nesouhlasím, Benešova má formu tak proč by ji nepostavil. Prostě to nezvládla. Gratulace Kvitovi nevěřil sem ji.
Reagovat
smazaný uživatel
To si snad ta krava dela srandu dostat tak na prdel.Jsme pekne v prdeli uz neverim v postup.Prohrat semifinale s B-tymem Ameriky to o nas zas bude chvili slyset.
Reagovat
smazaný uživatel
To si snad ta krava dela srandu dostat tak na prdel.Jsme pekne v prdeli uz neverim v postup.Prohrat semifinale s B-tymem Ameriky to o nas zas bude chvili slyset.
Reagovat
smazaný uživatel
To si snad ta krava dela srandu dostat tak na prdel.Jsme pekne v prdeli uz neverim v postup.Prohrat semifinale s B-tymem Ameriky to o nas zas bude chvili slyset.
Reagovat
smazaný uživatel
To snad trochu přehaníš, vždyť jsou ve hře ještě 3 body. A nemusiš Yvetu takhle urážet.
Reagovat
smazaný uživatel
Pardon omlouvam se Ivete ze v tak dulezitem zapase doma uhrala pouze 3 gamy s hrackou 2 stovky zebricku ATP.Tomu se rika reprezentovat bravo!
Reagovat
smazaný uživatel
*wta
Reagovat
smazaný uživatel
Petra i po tom kotníku hrála dobře,skvěle Petro..
Zato Iveta,ten 1.set,mno nic moc teda:(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist