Češky nakročily do semifinále BJK Cupu. Odvetu se Švýcarkami režírovaly Nosková a Bouzková

7. 11. 2023, 19:07
Aktuality 93
BILLIE JEAN KING CUP - České tenistky ve španělské Seville udělaly první krok na cestě k postupu do semifinále Billie Jean King Cupu. Do boje o první místo v tříčlenné skupině vstoupily vítězstvím nad loňskými šampionkami Švýcarkami a oplatily jim porážky z předchozích dvou ročníků. O body se postaraly už ve dvouhrách debutantky Linda Nosková (18), která v souboji osmnáctiletých tenistek zdolala 7:6, 4:6 a 6:4 Céline Naefovou (18), a Marie Bouzková (25), jež si poradila ve dvou setech s Viktorijí Golubicovou (31). Na konečných 3:0 upravily ve čtyřhře Barbora Krejčíková (27) s Kateřinou Siniakovou (27). Druhý zápas čeká na výběr kapitána Petra Pály až v pátek, kdy vyzve tým USA.
Petra Pála a Linda Nosková (© Profimedia)

Češky se ve svém úvodním duelu musely obejít bez wimbledonské vítězky Markéty Vondroušové, jež teprve v neděli přiletěla z Turnaje mistryň v mexickém Cancúnu. Švýcarkám chyběla těhotná Belinda Bencicová.

Naefová – Nosková 6:7, 6:4, 4:6

V úvodní dvouhře dostala šanci Linda Nosková a při premiéře v soutěži uspěla proti vrstevnici Céline Naefové i přesto, že v rozhodujícím třetím setu prohrávala 1:4. Další gamy ale získala a utkání ovládla za 2 hodiny a 33 minut.

"Jsem trochu unavená. Byl to první zápas po dlouhé době, ale po vítězství je na tom člověk vždy psychicky dobře, takže ani únavu nevnímám. Hlavně jsem ráda, že jsem přinesla první bodík," řekla českým novinářům Nosková. "Určitě to byl zápas, který mi zůstane v hlavě. Časem si nevzpomenu, jestli jsem hrála dobře, nebo špatně, ale že jsem vyhrála. To je vždy příjemné," doplnila.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Nosková zahájila duel proti vrstevnici Naefové dobře. V úvodu vedla 3:0 a 4:1. Naefová ale vyrovnala a za stavu 4:4 měla další dva brejkboly. Nosková je odvrátila a sada dospěla do tie-breaku.

Osmnáctiletá Češka  v ní získala díky čtyřem fiftýnům v řadě vedení 4:1 a zkrácenou hru vyhrála 7:2. Nic na tom nezměnily ani technické potíže, kvůli nimž nebylo v hale pár minut jasné, zda míček při setbolu Noskové skončil v kurtu, nebo mimo něj.

Ve druhém setu Nosková nevyužila tři brejkboly a obě hráčky si držely servis až do koncovky. Závěr vyšel tentokrát lépe Naefové, jež v desáté hře vzala české tenistce servis a s ním i celou sadu.

Na začátku třetího setu čelila Nosková dalším těžkým momentům. Za stavu 0:1 odvrátila čtyři brejkboly, ve čtvrté hře ale další útok 132. hráčky světa Naefové neustála a ztrácela 1:4. Ani tento stav ale Noskovou nezlomil. Zpřesnila hru a duel otočila. Od šestého gamu už byla stoprocentní a pěti hrami za sebou vývoj zvrátila. Naefové nepomohlo ani deset es, které v zápase dala.

"Už jsem takové stavy zažila. Nebo i 2:5 ve třetím setu. Říkala jsem si, že je to furt jen jeden brejk, a když budu dobře servírovat a jednou jí podání prolomím, nebude to problém. Věděla jsem, že je stále možné zápas otočit," uvedla Nosková.

Golubicová – Bouzková 4:6, 4:6

Marie Bouzková se před dvěma týdny vrátila z turnaje v čínském Nanchangu, kde ve finále nevyužila tři mečboly proti Kateřině Siniakové, a v hlavě si už rýsovala odpočinek po náročné sezoně. Nakonec se ale ještě na jednu akci vydala, neboť ji oslovil kapitán české reprezentace Petr Pála a povolal ji místo zraněné Karolíny Muchové.

A pětadvacetiletá Češka se i s ohledem na termínovou kolizi BJK Cupu s Turnajem mistryň dostala hned první den na kurt a také ona si odbyla vítěznou premiéru v týmové soutěži. Viktoriji Golubicovou porazila 6:4, 6:4 a rozhodla o výhře českých tenistek.

34. hráčka světa Bouzková smazala v úvodní sadě proti Golubicové dvakrát manko brejku a od stavu 3:4 získala tři hry po sobě. Ve druhé sadě si obě hráčky držely servis až do koncovky. V desáté hře si rodačka z Prahy vypracovala při podání soupeřky první mečbol, který po hodině a 46 minutách hry využila.

"Byl to hodně těžký zápas. Ode mě to byl nervózní začátek. Byl to můj první zápas za Česko, takže jsem byla nervóznější než normálně. Ale jsem moc ráda, že jsem to otočila. Atmosféru tady máme super, tým hodně podporuje, kapitán pořád koučuje a já si to moc užila," usmívala se Bouzková v rozhovoru pro Českou televizi.

"Linda to super odstartovala, z těžkýho zápasu udělala první bod. Já to chtěla zopakovat a nechat tam všechno jako Linda. Jsem moc ráda, že naše první zápasy za Česko byly úspěšné," neskrývala Bouzková své nadšení.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Golubicová/Teichmannová – Krejčíková/Siniaková 6:7, 2:6

Do čtyřhry za již rozhodnutého stavu nastoupily Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které se teprve v pondělí vrátily z Turnaje mistryň v mexickém Cancúnu. A také ony bodovaly, Golubicovou Jil Teichmannovou, které předloni porazily 2:1 na sety v Indian Wells, přehrály 7:6, 6:2 a upravily konečný výsledek na 3:0.

"Jsem moc ráda, že se holkám podařilo uhrát první dva body a my to už jen pojistily. Jsem ráda, že jsme si tu mohly zahrát a po tom náročném přejezdu vyhrály," řekla Krejčíková. "Cítila jsem se dobře. Zatím. První zápas byl těžký, hlavně ten první set jsme se tahaly. S Kačkou jsme se nádherně doplňovaly," dodala.

"Byl to dobrý výkon. Ještě po té cestě, chvíli jsme si zvykaly na kurt. Takže jsem ráda, že jsme vyhrály. Líbí se mi tu a doufám, že tu zůstaneme co nejdéle," doplnila Siniaková.

Češky se v samostatné historii střetly se Švýcarkami posedmé a po dvou porážkách v předchozích sezonách si ve vzájemné bilanci vzaly zpátky vedení (4:3).

S Američankami až v pátek

O postup ve skupině A zabojuje v příštích dnech také výběr USA. Švýcarky se proti osmnáctinásobným vítězkám soutěže postaví ve čtvrtek, Češky v pátek. Do semifinále postoupí jen vítěz skupiny.

Do semifinále postoupí jen vítěz skupiny. Ve skupině B se utkají Austrálie, Kazachstán a Slovinsko, v "céčku" na sebe narazí domácí Španělsko, Kanada a Polsko a v "déčku" jsou Francie, Itálie a Německo.

Hraje se bude o rekordní prize money 9,6 milionu dolarů (219 milionů korun), které jsou stejné jako pro mužský Davis Cup. Mezinárodní tenisová federace (ITF) dnes oznámila, že vítězný tým získá 2,4 milionu dolarů, poražený finalista 1,44 milionu dolarů. Za účast je 480 tisíc dolarů.

Článek původně publikován pro Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

93
Přidat komentář
Fransoas
Druhý zápas byl taky hodně dramatický. Pokud byla Švýcarka v komfortní zóně a byla tam včas byla dost nebezpečná.Navíc hraje bekhend jednoručným stylem a tím některé údery byly rychlé a nechytatelné. Díky dobrému pohybu dokázala ale Maruška její tlak eliminovat. Nemusím ani jednu ze Švýcarek. Nakonec tento důležitý zápas potvrdilo duo K + S. Gratulace všem za tyto výkony.
Reagovat
Jan
Reagovat
Yonaash
Hlavně že se Krejča umí pochválit!
Ale že nedala snad 10 returnů v řadě do kurtu, to je asi vedlejší...
Reagovat
Tenistasenior
Souhlas, v prvním setu nasekala spoustu chyb, snad nejvíc ze všech čtyř hráček. V druhém už to bylo o něco lepší. Asi hodnotila jen druhý set. Ale Katka ji celkově hodně převyšovala.
Reagovat
tommr
Katka hrála dobře, ale Báře to moc nešlo. Na returnu byla obzvláště špatná. V jednom případě se dokonce pokoušela returnovat lobem a samozřejmě minula kurt aspoň o metr ...
Reagovat
Otmar
Tak se zase můžeme těšit z vítězství a snad i trochu z tenisu. Linda na první pokus dobře, Maruška spolehlivě vybojováno a Katka dneska znamenitá, řezala do toho, co to šlo a to podání vlastně až z deblové lajny bylo dobré překvápko, na return je třeba mít lístek do první řady. Jinak problém!!
Reagovat
Liverpool22
Katka smile + Bára smile super a zasloužená výhra smile Hlavně Katka dnes výborný výkon a překvapivě i na servisu byla skvělá
Reagovat
misa
Švýcarky uhrály jediný set, takže kapitán asi zvolil sestavu dobře
Američanky by měly nad Švýcarskem vyhrát taky, takže v pátek asi přímý boj s USA o postup.
Reagovat
Tenistasenior
Kdo hraje za Ameriku, nějak jsem to nenašel. Díky.
Reagovat
tommr
to se dozvíme až v pátek hodinu před zápasem. Já si tipnu že to budou Kenin a Stephens ...
Reagovat
hohenlohe
Rozdíl v žebříčkovém postavení, zkušenostech i formě měl být patrnější...
Reagovat
Fandina
má zase střapatou hlavičku a hned se mi na ní lépe dívá a také hezky hraje. Dneska má zase po delší době rozpuštěný ohon, už ne svázané vlasy do uzlu. To se mi na ní nelíbilo.

Jinak super, první set byl dost vyrovnaný, ale teď už je to v režii našich holčin. Tak snad to dotahnou.
Reagovat
Fandina
Je to tam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gratulka!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
Jan
Jo, mně se také střapatá líbí víc
Reagovat
baba
Bravo Kačka,ten první set byla za mě nejlepší
Reagovat
Liverpool22
Katka v 1. setu nejlepší na kurtu - snad to vydrží.
Reagovat
Dobry-den
Linda Nosková dneska hodně zklamala. Pohyb po kurtu strašně těžkopádný a hra na příjmu stále tragická. Před blamáží ji zachránil jen dobrý servis (sice 0 es, ale hodně přímých bodů) a kolaps soupeřky. Jsem z jejího výkonu znechucen a konečná výhra na tom nic nemění. smile

Marie mě naopak pozitivně překvapila. K vidění byly výlety na síť, navíc docela úspěšné. Golubičové jsem se bál, měla v zádech 2 halové tituly, ale na Marii její hra vůbec neplatila. Jsem rád, že to Marie zvládla, končit sezónu tou strašnou porážkou v Číně by bylo kruté. smile
Reagovat
ziza
ano pane trenére )-:
Reagovat
misa
V 18 letech to byla premiéra Lindy v reprezentaci a k tomu úspěšná.
Tým je hodně silný, takže Marie může končit sezonu pozitivně, o víkendu možná tím nejlepším možným způsobem :) Ale je tam jen kvůli neštěstí kamarádky.
Reagovat
hohenlohe
LN má pohyb dlouhodobě sotva průměrný. Marie hrála o něco odvážněji, ale pořád je její tenis hodně upracovaný a bez jiskry.
Reagovat
Carter
Zápasy som nevidel ale nemá niekto štatistiky winnerov náhodou? Lebo flashscore mi u Marušky ukazuje 20 winnerov a u Lindy 15, čo mi pri dĺžke zápasov a hlavne štýlom akým sú tu prezentované (hlavne Maruš ako ultraobranarka bez zakoncovacieho úderu) trošku nesedí. Inak Gratulka
Reagovat
tommr
statistiky jsem neviděl, ale všim jsem si že Marie uhrála dost winnerů returnama slabýho druhýho servisu Golubicový ...
Reagovat
misa
A měla i úspěšné voleje.
Reagovat
misa
Gratulace Marušce k první výhře v BJK Cupu. Po smutném finále v Nanchangu má zase důvod k širokému úsměvu
Reagovat
Jan
Reagovat
aape
hrála navíc i pěkně
Reagovat
tommr
Marie dneska vytěžila z minima maximum ...
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
Kandinsky1
Využití brejkbolů 4 z 5 se u našich moc často nevidí.
Reagovat
Fandina
nádhera holky. Lindička mi trochu zvedla adrenalin, nakonec to dala a Maruška zase vypadala od začátku dobře a nakonec to tak dopadlo. Gratulace holkám. Super!!!

PS - ono se řekne, jen vrací, ale ona vrací do kurtu a je zajímavé, že i sledovat takovou hru se dá. Od Marušky to bylo moc hezké. A jak říká Andrejka Sestini, bylo to zodpovědná hra. A tak to skutečně vypadalo. Maruška je šikulinka.

Lindička je zase takový kotyzovský bum bum tenis. Tedy na podání, je vidět, kdo ji trénuje :-)))
Reagovat
Fandina
A Pála je zase geroj. Dvě nové holky do ostrých mačů a vyšlo to. Je to šikula.

A koukala jsem, samé české vlajky a fanoušci.
Reagovat
Liverpool22
Pála hodně zariskoval a vyšlo mu to - takže ano je za geroje smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Podle expertů TP ale nasazuje zásadně podle žebříčku
Reagovat
Jan
No, dřív to tak bylo ...
Reagovat
Tenistasenior
Reagovat
misa
Marie má dobrou hru na síti, to u defenzivních hráček není zrovna běžné. I tím je zajímavá.
Reagovat
Kandinsky1
Tak je to deblistka.
Reagovat
hohenlohe
Když Lindička a Maruška, tak taky holčičiky, adrenalineček, začáteček atd.
Reagovat
vrksah
Golubicová dokázala potrápit hodně našich holek, tak jakákoliv hra, která vede k vitězství se počítá. Gratulace.
Reagovat
Liverpool22
smile smile Golubič má pěkný jednoruč bekhend, ale dnes hodně chyb + 2. servis taky slabota.
Reagovat
baba
ty jo, upracované, vydřené, ale to doma! Gratulace !!!!!
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
Nola
prepla som z panov, to vracanie nema chybu, ale tenis je o umiestneni lopticky do kurtu, takze OK, ale kedy zacala Marie Bouzkova napodobnovat Amazonku pri kazdom udere? Docitala som sa z knihy Mashy, ze to radia treneri na akademii, ktoru v Amerike absolvovala, tak asi tato deformacia prisla prave odtial, no, hlavne, ze je tu Amazonka za rev bita ako zito
Reagovat
annah
Ja jsem si žádného řevu nevšimla a to jsem viděla oba sety. Asi jsem to měla na noťasu moc ztlumené. Ona fakt tak huláká jak Aryna?
Reagovat
Fandina
Heká, neřve jako Sabalenka, to je úplně něco jiného. Mně se to nelíbí, to samé Lindička F.. Také je hlasitá, ne jako Saba, ale celkem dost.
Reagovat
annah
Tak to je v pohodě. Maruška je mi hodně sympatická, řev by mi k ní teda neseděl.
U Lindy F. jsem nedávno to hlasité hekání zaregistrovala a nebylo to příjemné. I když "našim" člověk leccos promine...
Reagovat
EllNino
ne
Reagovat
Fandina
Sabalenka řve jak na lesy, Maruška hlasitě heká, to je velký rozdíl.
Reagovat
Kandinsky1
Ano. První řvala Seleška.
Reagovat
frenkie57
A Capriatti na ní řvala přes síť: Shut Up, Shut Uuuup! smile
Reagovat
aligo
Jste nevděční blbci spousta zemí by mám za Marii utrhalo ruce a vy se tu ofrňujete, protože to není BUM BUM...
Reagovat
Jan
Reagovat
misa
Maruška měla brejkbol a přišla její chyba. Pak shoda a další chyba. Všechno chyby ve výměnách bez ambicí na winner. To se opakuje u Marie často - nevynucené chyby v důležitých momentech...
Reagovat
misa
Švýcarka jde podávat na udržení se v zápase, Marie by mohla zápas ukončit.
Reagovat
Liverpool22
Ukončila je to doma
Reagovat
misa
hurá
Reagovat
misa
Katka když se zrovna nevzteká, nebrečí nebo nechodí otrávená po kurtu, tak vypadá zajímavě :)
Reagovat
zfloyd
gratuluji k setu , ale mě prostě ten vracecí tenis od Marušky moc nebaví
Reagovat
Liverpool22
mám to stejně
Reagovat
Nenela
Mne se naopak libi. Neni to zadne bum bum konec, ale pekne poctive vymeny
Reagovat
vrksah
Ať to dopadne jakkoliv, tak Mařenka mě mile překvapila, i když začátek jí utekl.
Reagovat
Sinuhet1
Marie kdyz chce umi hrat zajimavy tenis, ale nesmi hrat tu svou nahazovanou na stred
Reagovat
misa
To ano, ale z nějakého důvodu tu nahazovanou často hraje.
Reagovat
George_Renel
Připadlo mi, že Golubic měla ke konci setu problém s tou podkolenní šlachou co má obvázanou.
Reagovat
tommr
závěr prvního setu od stavu 3:4 odehrála Marie velmi dobře ...
Reagovat
Drzymalski
Vuvuzela Cup vše je jak má být. Tour Černošek z Prostějova hier! Hala v Seville ve slivovicovém oparu.
Reagovat
misa
Marie by ráda chodila k síti, ale s těmi jejími slaboučkými údery je to velký problém. Musí pak hrát těžké voleje, nebo ji soupeřka rovnou prohodí...
Reagovat
misa
Teď ale aktivně celý gem returnovala a hned má zase brejk :)
Reagovat
misa
MB vydřela vlastní servis a vede 5-4. Teď doufám zase Švýcarku přitlačí returnem.
Reagovat
misa
Reagovat
Liverpool22
1. set máme v kapse - Golubič má hodně hluchá místa a na servisu je "jalová"
Reagovat
Drzymalski
Holubice má vypilované údery Jednoruční bekhend je famózní. Chybí jí centimetry a síla. Marie je zeď. Vrátí úplně všechno. Pro soupeřky absolutně nechutný tenis.
Reagovat
Liverpool22
jo - jednoručný bekhend Golubič je super
Reagovat
tommr
Marie zahodila 4 gemboly a zase prohrává o brejk ...
Reagovat
misa
Když není schopná dát pořádný první servis, tak to má těžké.
Reagovat
Liverpool22
Naštěstí Golubič je taky hodně slabá na servisu - 2. servis to jen uvádí míček do hry
Reagovat
jackiec
Tak zatím dle papírových předpokladů vede favorit golubic, mařena Bonzáková může vyhrát pokud ji třeba za něco nabonzuje
Reagovat
aape
Dej si už pohov s tímhle
Spíš by ji Marie mohla upinkat do bezvědomí
Reagovat
misa
Marie zase předvádí chybu za chybou :(
Reagovat
Fandina
Maruška hraje, ne, že nebude nominovaná a nebude hrát.

Jinak si myslím, že jestli nebude Golubic dávat ty svoje kraťasy a kopečky, tak by ji měla porazit. Zatím se mi zdá, že to Maruška dá.
Reagovat
Fransoas
Zdravím všechny příznivce tohoto sportu. Je to významná výhra pro Lindu a současně pro tým. Drama dopadlo prozatím šťastně - gratulace pro Lindu.
Reagovat
tommr
Marie nezačala zrovna nejlíp ...
Reagovat
com
Lindička smile
Mařka Bozkova to ale pokoni smile
A tak rozhodne Big4ka Krejciova smile
Reagovat
Liverpool22
No jedna věc je jistá. Pála nominací Lindy a Marušky udělal ze zápasu drama. smile Na druhou stranu se otrkají další holky. smile
Reagovat
tommr
Pála hodně zariskoval ale vyšlo mu to i když to bylo jen taktak ...
Myslím že teď už to naše holky nepustí. Rozhodnout by mohla už Marie a jistí to KrejSi ...
Reagovat
Liverpool22
jo, jo, ale nakonec mu to asi vyjde a bude za Boha
Reagovat
Liverpool22
LINDA smile velká gratulace smile Byl to nervák, ale nakonec to ubojovala. Linda má velký potenciál a tato výhra jí zase pomůže dostat se o krůček dále smile
Reagovat
elsky
Krásná otočka, první a druhý set jsem neviděl
Reagovat
EllNino
Pevnější nervy v koncovce, to je její velmi silná stránka smile

Dneska velká pochvala za bojovnost, kousla se a urvala to pro sebe

Linda musí zlepšit pohyb, ale jinak je to skvělá hráčka a má parametry na světový tenis smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile Ano - Linda má potenciál a věřme, že se bude posouvat výše a výše. Věřím, že GS jednou vyhraje - herně na to určitě má smile
Reagovat
Nenela
Pohyb uz zlepsila, drive byl uplne tragicky. Prostor ke zlepseni tam ale rozhodne jeste je
Reagovat
Kandinsky1
Jj, chce to ještě ohoblovat šunčičky.
Reagovat
Liverpool22
Linda je mladá - už nyní má hodně slušné údery, servis....., ale zatím chybí konzistence což je pochopitelné - chce to čas, ale potenciál má velký
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist