Češky převálcovaly Slovenky, potřetí v řadě jsou v semifinále!

6. 2. 2011, 13:27
Aktuality 14
FED CUP - České tenistky si třetí rok po sobě zahrají v semifinále Fed Cupu. Postoupily do něj poté, co Petra Kvitová na Slovensku získala po výhře 6-4 6-2 nad Danielou Hantuchovou třetí bod. Za domácí výběr už jen snížila sedmnáctiletá Čepelová, která vzdala Šafářová.
Petra Kvitová

Lucie Šafářová a Petra Kvitová v sobotu předvedly velmi dobré výkony a bez ztráty setu zajistily českému výběru nadějné vedení 2-0. Postupový třetí bod dnes přidala další hladkou výhrou nad Hantuchovou dvacetiletá Kvitová.

Daniela Hantuchová
začala souboj jedniček stejně jako sobotní duel proti Šafářové esem, ale to byla na dlouho poslední radost prořídlých tribun bratislavského Národního tenisového centra. Petra Kvitová si udržela pohodu ze soboty a do utkání znovu vlétla ve velkém stylu. První set zpočátku věrně kopíroval její souboj s Cibulkovou.

Smrští nechytatelných vítězných míčů dostala Češka soupeřku do role divačky a stejně jako v sobotu se za pár minut ujala vedení 4:0. Když už se zdálo, že v klidu získá úvodní sadu, přišly nečekané komplikace. Při svém servisu ztratila za stavu 5:2 vedení 40:0 a dvojchybou sama pomohla Slovence umazat jeden brejk. Těžkou situaci však Kvitová zvládla - v desátém gamu ji podrželo podání a pátý setbol už využila vítězným bekhendem po lajně.

"Myslím, že ten konec prvního setu byl největší problém v zápase. Měla jsem 5:2 a 40:0, to se nemůže prohrávat. Ale zůstávala jsem v klidu, protože jsem věděla, že mám jeden brejk k dobru," uvedla Kvitová. "Zápas jsem jako včera začala dobře, dostala Danielu pod tlak, a to byl klíč k vítězství," dodala osmnáctá hráčka světa.

Vítězným závěrem prvního setu nerozehranou domácí jedničku, která se po zranění achilovky teprve pozvolna vrací do formy, definitivně zlomila. Hned na úvod druhé sady prolomila po další sérií ostrých úderů čistou hrou soupeřčin servis a ve zbytku zápasu už na dvorci k radosti hlučné skupinky českých příznivců jasně kralovala.  

Brejk zopakovala ještě o dva gamy později a pro Hantuchovou už bylo jen slabou náplastí, že za stavu 0-4 odvrátila hrozbu "kanára". Kvitová uzavřela skvělý výkon esem a pak už se mohla s ostatními hráčkami týmu a se skupinkou hlasitých příznivců radovat z postupu. Češky zdolaly Slovenky i ve čtvrtém vzájemném měření sil.  

"Určitě jsme celý tým rády, že jsme vyhrály. Myslím, že jak já, tak i Lucka (Šafářová) jsme přijely s dobrou formou, a jsme rády, že to tak vyšlo, že jsme rozhodly co nejdřív," uvedla Kvitová, která prý tak jasný průběh víkendového duelu nečekala. "Abych řekla pravdu, vůbec jsme to nepředpokládali. Věděli jsme, že každý zápas bude 50 na 50. Je jenom dobře, že to vyšlo tak, jak to vyšlo," dodala.

"Češky potvrdily, že byly favoritkami tohoto střetnutí. Zaslouženě vyhrály všechny zápasy, hrály ve skvělé formě a předváděly skvělý tenis. Určitě mohou Fed Cup vyhrát," řekla Hantuchová. 

Na kurtu se prý cítila už lépe než v sobotu. "Výměny jsem měla o hodně lepší, ale Péťa hraje momentálně s takovým sebevědomím, že jsem na ni neměla. Škoda šancí za stavu 4-5 a pak na začátku druhého setu. Měla jsem brejkbol a mohlo se to vyvíjet trochu jinak," dodala.

Za již rozhodnutého stavu nastoupila se zavázaným stehnem Lucie Šafářová. Proti bojovně hrající domácí sedmnáctileté naději Janě Čepelové vydržela hrát dva sety, za stavu 6-4 6-7 však zápas vzdala a Slovenky si připsaly čestný bod. 

Česká dvojka vyhrála první set 6-4, ale už během úvodní sady ji začal tahat sval. Po prohraném tie-breaku druhého dějství se po poradě s týmovým lékařem rozhodla zápas vzdát. "Nechtěla jsem před turnajem v Paříži riskovat, že by se to zhoršilo. Kdyby nebylo rozhodnuto, asi bych šla i přes to zranění," uvedla Šafářová na tiskové konferenci. 

Sedmnáctiletá domácí hráčka ji při své fedcupové premiéře pořádně proháněla a na kurtu nebyl rozdíl 407 míst v žebříčku WTA nijak patrný. "Musím říct, že mě překvapila výbornou hrou. Výborně se hýbala, přišla tam s ním, že chtěla vyhrát. Přistoupila k tomu, jak se má," ocenila Šafářová.

V závěrečné čtyřhře, která již nemohla nic změnit na postupu hostujícího týmu, porazil v Bratislavě domácí pár Jana Čepelová s Magdalénou Rybárikovou dvojici Květa Peschkeová a Barbora Záhlavová-Strýcová 6-1 4-6 7-6.

Polovinu dvouhodinového zápasu udávaly taktovku slovenské hráčky, které s přehledem vyhrály první sadu 6-1 a ve druhé podávaly za stavu 4-3 na potvrzení brejku. Jenže Češky si vzaly servis zpět a sérií tří vyhraných gamů poslaly duel do rozhodujícího dějství. 

To bylo dlouho hlavně přehlídkou ztracených podání. Zápas nakonec dospěl do rozhodujícího tie-breaku, který odstartovaly lépe Slovenky a svůj náskok už nepustily. Záhlavové-Strýcové tak návrat do týmu po čtyřech letech nevyšel, ale porážka ji nemusela příliš vadit, protože na postup českých tenistek mezi nejlepší čtyři týmy soutěže už neměla žádný vliv.

Český tým čeká semifinále v Belgii. Tu přes tým USA dostala světová dvojka Kim Clijstersová.

- FED CUP SVĚTOVÁ SKUPINA I (čtvrtfinále) -
sobotní a nedělní výsledky (05. - 06. 02. 2011)

Slovensko - Česko 1-3 ... po čtvrté dvouhře (Bratislava, tv. povrch / hala)

Hantuchová - Šafářová 5-7 1-6
Cibulková - Kvitová 2-6 3-6
Hantuchová - Kvitová 4-6 2-6
Esa: 5:4
Dvojchyby: 2:3
Vítězné míče: 16:31
Využité brejkboly: 1/3 - 4/5
Nevynucené chyby: 20:17
Celkem získané míče: 45:60
Čas: 1:08 hod

Čepelová - Šafářová 4-6 7-6(5) skreč Š.
Esa: 3:3
Dvojchyby: 2:3
Vítězné míče: 28:38
Využité brejkboly: 1/6 - 2/10
Nevynucené chyby: 33:37
Celkem získané míče: 77:81
Čas: 1:35 hod

Čepelová/Rybáriková - Peschkeová, Záhlavová-Strýcová 6-1 4-6 7-6(4) 
Esa: 4:2
Dvojchyby: 4:3
Vítězné míče: 41:34
Využité brejkboly: 5/9 - 4/6
Nevynucené chyby: 33:38
Celkem získané míče: 92:88
Čas: 2:04 hod

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Frick
Dá se ve FED cupu vůbec (prakticky) aplikovat model model z našeho Davis Cup týmu, kdy do debla nastupuje to nejlepší ze singlovýho žebříčku WTA? Tedy, že by tam třeba šla Šafářka s Quitulí? Nebo jinak - pokud by to bylo po sobotě 1:1 (výhry Kim a Petry), v neděli by byl na programu souboj jedniček, přičemž by jsme tam dali, dejme tomu Strejcovou (Benšovou, Hradeckou...) jako "obětního beránka", doufali, že by Lucka pak dala Wickmayerovu a následně do debla dát Petru + někoho (Benešová, Strýcová, Peschekeová, Hradecká...). Dalo by se to nebo by to byla taktická chujovina?
Reagovat
skott
Zajimave.Jako chujovina mi ale jvic pripada to ¨doufat¨, ze Safarova porazi Wickmayer...:) Dokud neni rozhodnuto, vzdy je lepsi, aby hraly ty nejsilnejsi, co mas k dispozici.Nebudu spekulovat zda Clijsters bude v nominaci (vzhledem k tomu, ze Belgicanky budou doma, tak zrejme ano), ale ona neni neporazitelna, klidne pres ni muze jit bod.
Jinak dve levacky vedle sebe mi jako dobry napad neprijdou, zvlast kdyz nejsou deblistky, ale jedna ve forme by hrat mohla s Kvetou urcite.Petra ma hru kolem site vybornou, takze proc ne.U chlapu muzou mit uspech dva singlisti kvuli tomu, ze je to vic o servisu, ktery nehraje mezi holkama takovou roli.
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím, nevím, nakolik se tohle složení čtyřhry osvědčilo. :-)
Reagovat
darek.vrana
Hmm, tak teď budou zas Slováci psát, že Slovenky podlehly po statečném boji nejtěsnějším rozdílem:)
Reagovat
misoSK
Nie, nebudeme to pisat, ja radsej uznam ze ste vyhrali zasluzene a jednoznacne...A budem sa tesit akurat z toho ze Cepelova ukazala velky potencial
Reagovat
darek.vrana
To zas jo. To se musí nechat.
Reagovat
smazaný uživatel
Působilaa dobře, ale výš, než na nějakou dvacátou pozici, bych ji v budoucnu asi netipoval.
Reagovat
misoSK
ak to dotiahne na 20. miesto budem spokojny...a myslim ze na taketo odhady je este priskoro
Reagovat
smazaný uživatel
Petra hrála dnes opět velmi slušně, místy výtečně. Jsem zvědav, jak se jí bude dařit na dalších turnajích.

A těším se na SF s Belgií.
Reagovat
Frick
Koho by Belgičnaky daly na debla? Kim a někoho?

Nicméně, Petra by třeba možná dala Wickmayerovou, ale co naše dvojka, teda asi Lucka?
Reagovat
smazaný uživatel
dostávají tenistky za FED CUP body do žebříčku stejně jako muži v davis cupu?
davis cup: http://www.daviscup.com/en/rankings/atp-ranking-points.aspx
u fed cupu sem nic nenašel.
Reagovat
smazaný uživatel
Žádné body z Fed Cupu nejsou.
Reagovat
smazaný uživatel
což je škoda Petra by si 80 bodů do žebříčku určitě zasloužila.
Reagovat
smazaný uživatel
jinak klobouk dolu před mladou slovenkou....do roka a do dne bude ve stovce.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist