Češky v Paříži: Šafářová jde dál, Benešová a Voráčová končí

22. 5. 2011, 12:33
Aktuality 15
Jedna výhra a dvě porážky - taková je po prvním hracím dni bilance českých tenistek na French Open. Z postupu do druhého kola se dnes radovala jen Lucie Šafářová, která hladce porazila Belgičanku Flipkensovou. Iveta Benešová nezaskočila loňskou finalistku Stosurovou a Renata Voráčová při premiéře na pařížské antuce nestačila na domácí Cornetovou.
Iveta Benešová

Lucie Šafářová se dnes na kurtu zdržela pouhých 57 minut. Proti Kirsten Flipkensové z Belgie neztratila za celý zápas ani jednou podání a svou soupeřku porazila hladce 6-1 6-1. Na pařížském grandslamu tak postoupila popáté za sebou do 2. kola.

"První kola na grandslamu jsou nervózní, nepříjemný a nejistý a jsem ráda, že jsem to takhle zvládla," řekla Šafářová pro Radiožurnál. S Flipkensovou si poradila i díky dobré přípravě. "Věděla jsem, že bude hrát hodně čopů a snažit se mě dostat z rytmu. S trenérkou jsme si stanovily taktiku, které jsem se držela, a fungovalo to," uvedla.

V dalším kole čeká čtyřiadvacetiletou Češku 17. nasazená Julie Görgesová z Německa, která si rovněž ve dvou setech poradila s domácí Mathilde Johansonovou.

Iveta Benešová hned na úvod Roland Garros vyzvala loňskou finalistku a semifinalistku z roku 2009 Samanthu Stosurovou, s níž ve třech vzájemných zápasech neuhrála ani set a měla s ní čerstvou zkušenost z Říma.

Vstup do turnaje se osmadvacetileté rodačce z Mostu povedl, když o rok mladší soupeřce vzala hned v úvodním gamu servis, jenže pak už na kurtu vládla se svým podáním a útočným pojetím hry Australanka. V dalším průběhu zápasu již nečelila žádnému brejkbolu, nasázela 7 es a 29 vítězných úderů a za pouhých 68 minut zvítězila hladce 6-2 6-3.

Benešová v zápase nepředvedla špatný výkon, byť udělala pět dvojchyb a 19 nevynucených chyb (stejně jako Stosurová), světová šestka však byla jednoduše lepší hráčkou a česká tenistka tak v Paříži končí stejně jako před rokem v prvním kole.

"Nedala mi šanci," vystihla Benešová v rozhovoru pro Radiožurnál situaci na dvorci. "Proti ní je hodně těžké hrát. Je to rychlé a výborně servíruje, skoro jako chlap," dodala.

"Byl to špatný los na první kolo, aby se dalo hrát. Mrzí mě to. Chtěla bych se kolo dvě rozehrát a pak hrát s někým takovým a ne hnedka ze začátku," řekla Benešová, podle které je v areálu Roland Garros nejlepší antuka ze všech turnajů. "Akorát to dneska vyhovovalo někomu trošku víc něž mně," posteskla si. 

"Samozřejmě jsem dnes myslela na svůj poslední loňský zápas," přiznala Stosurová. "Bylo by hezké se do finále dostat znovu. Ale nemyslím, že musím něco dokazovat. Loni jsem tu předchozí semifinále ještě vylepšila, takže to nebyla náhoda. Ráda bych se dostala ještě o krůček dál, ale šanci vyhrát tu má hodně hráček," dodala Australanka, kterou čeká duel s devatenáctiletou Rumunkou Simonu Halepovou - vítězkou soutěže juniorek z roku 2008.

Podobně nadějně jako Benešová do svého prvního zápasu v hlavní soutěži French Open vstoupila Renata Voráčová, jež se proti Alizé Cornetové ujala vedení 2-0. Z náskoku se však dlouho neradovala a především vinou 31 nepřesných úderů prohrála 4-6 2-6.

Sedmadvacetiletá rodačka ze Zlína Voráčová startovala na jubilejním desátém grandslamu, dosud však vyhrála jediný zápas v roce 2007 na Australian Open. Dnes poosmé v řadě prohrála v úvodním kole.

Francouzská tenistka stejně jako její další krajanky nastoupila s černou páskou, kterou uctila památku nedávno zesnulého snoubence další domácí hráčky Virginie Razzanové. "Nebudu jediná, kdo bude nosit černou pásku," řekla po utkání Cornetová. "Všechny nás to zasáhlo. Virginie je kamarádka, hraju s ní čtyřhru, tak jsme chtěli něco udělat," dodala.

Úspěšně vstoupila do grandslamového turnaje třináctá nasazená Světlana Kuzněcovová. Ruská tenistka čekala na vítězství už přes měsíc, proti vítězce nedávného podniku ITF v Praze Magdaléně Rybárikové ale nezaváhala. Slovenská tenistka po prohraném prvním setu sebrala favoritce podání, Kuzněcovová však žádné drama nepřipustila. Nepříznivý vývoj setu ještě dokázala zvrátit a za necelou hodinu a půl zvítězila 6-2 6-3.

Už pátý zápas v řadě prohrála italská tenistka Flavia Pennettaová. Osmifinalistka loňského ročníku, která v posledních týdnech laborovala se zraněným ramenem, v úvodním kole French Open podlehla 3-6 6-2 3-6 Varvaře Lepchenkové z USA.

- FRENCH OPEN ženy (Francie, antuka, 9.938.926 dolarů) -
nedělní výsledky (22. 5. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (ČR) - Flipkensová (Belg.) 6:1, 6:1, Stosurová (8-Austr.) - Benešová (ČR) 6:2, 6:3, Cornetová (Fr.) - Voráčová (ČR) 6:4, 6:2,  Jankovičová (10-Srb.) - A. Bondarenková (Ukr.) 6:3, 6:1, Kuzněcovová (13-Rus.) - Rybáriková (SR) 6:2, 6:3, Pavljučenkovová (14-Rus.) - Švedovová (Kaz.) 7:5, 6:3, Görgesová (17-Něm.) - Johanssonová (Fr.) 6:1, 6:4, Lepchenková (USA) - Pennettaová (18-It.) 6:3, 2:6, 6:3, Martínezová-Sánchezová (Šp.) - Peerová (19-Izr.) 7:6 (7:4), 6:1, Pironkovová (32-Bul.) - Dellacquaová (Austr.) 7:5, 6:3, Dulková (Arg.) - Falconiová (USA) 6:3, 6:4, Halepová (Rum.) - Kudrjavcevová (Rus.) 6:2, 6:1, Marinová (Kan.) - K. Bondarenková (Ukr.) 6:3, 6:3, Hercogová (Slovin.) - Sanchezová (Fr.) 6:0, 6:1, Duševinová (Rus.) - Dokičová (Austr.) 4:6, 6:3, 6:2, Matteková-Sandsová (USA) - Parraová-Santonjaová (Šp.) 2:6, 7:6 (7:5), 6:3, Barthelová (Něm.) - Bammerová (Rak.) 6:1, 7:5.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Lucka dnes vyhrála až překvapivě snadno, vítězství 6:1, 6:1 jsem fakt nečekal, doufám, že ji forma vydrží i na Julii. Je to škoda, že na sebe narazí zrovna ony dvě, protože oběma bych přál, aby došly daleko. Jsem zvědav, jak se Lucka vypořádá s Juliinýma strategickými "kopcema", zejména do její bekhendové strany.
Reagovat
Pe3k
Čilič dohrál, jistě je to překvapení, ale co teprve Gulbis? To mi hlava nebere. Borec co tvrdí, že jeho cílem je být světová jednička prohraje 0:3 v prvním kole. Myslím si, že bude rád když vůbec někdy nakoukne do světové desítky. Pro místí fajnšmejkry tím myslím ?TOP? 10 :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak myslím, že větší překvapení je ten Čilič. Gulbis hraje hrozně celý rok, takže to vypadá, že nepůjde do Top 10, ale bude rád, když nevypadne z Top 100...:-)
Reagovat
Tenista
může mi někdo vysvětlit jak to, že i takoví Slováci FO vysílaj, ale na český obrazovky se to v životě nedostane?
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) Co je to česká obrazovka?
A proč by měl French Open vysílat ČT4, když práva pro náš Cechrep má Eurosport? (Německý Eurosport je už nějakých 20 let pro všechny zájemce zadarmo)
Navíc není žádný problém si za pár babek pořídit satelitní přijímač. Při Wimbledonu stejně volné kanály BBC absolutně nemají konkurenci. Nova ti samozřejmě vlastní výběr z více kurtů dát nemůže. Ti lemplové nemají vůbec žádný zájem vysílat Nova sport 1, Nova sport 2, Nova sport 3...

Jinak obraz na STV3 tradičně nestojí za nic, na větší LCD obrazovce je to otřesná neostrá mazanice.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co, kolik gamů uhraje Hájek na Tsongu? optimisticky tipuji, že 11. :-)
Reagovat
Tenista
to je hodně optimistický, bude to tak 8, max 9
Reagovat
smazaný uživatel
Zatím má tři, ale co jsem to letmo občas sledoval na livescore, měl snad i nějakej ten breakbol. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Broži,tvoje info je k hovnu a nikoho nezajímá.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak to můžeš vědět? Nejsi náhodou typický pubertál, co čumí na legrační streamy? Každý nemá doma placenou kabelovku (zde uvádím výhradně nekódované satelitní programy). Web čte přes 25 tisíc lidí. 99% z nich sem dosud nenapsalo ani slovo.
Reagovat
smazaný uživatel
Broži, na základě čeho soudíš, že tento web čte přes 25 tisíc lidí? Je to pouze tvůj odhad, nebo máš tyto statistické informace nějak podloženy? Jinak tebou zmíněných 25 tisíc lidí čte tyto webové stránky v jakém časovém úseku?
Reagovat
smazaný uživatel
Denní průměr, žádný odhad. Už dlouho koukám na http://www.toplist.cz/sport
Jakým způsobem čísla určují, netuším. Identifikace uživatele podle IP přece není tak jednoznačná. V druhé půlce roku 2008 a začátkem 2009 byla čtenost kolem 2-3 tisíc, jen v době grandslamů to šlo na 6 tisíc. Od té doby počet neustále rostl. Překvapilo mě, že od loňska je čtenost vysoká i mimo konání GS.
Reagovat
carolyn
A jak víš, že ti co nenapíšou ani čárku čtou i komenty a né jenom články? Nebo zda vůbec čtou články? Třeba jen mrknou na tipy a zas jdou..
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha, co to zase ten Čilič hraje? Prohrává 0:2 na sety, ve třetím break dole.
Reagovat
smazaný uživatel
28 stupňů východně: Astra 2B
BBC (stream-1), frekvence 12440 MHz, symbolrate 27500, polarizace V, parabola 60 cm

19 stupňů východně: Astra 1L
Eurosport DE, frekvence 12226 MHz, symbolrate 27500, polarizace H, parabola 60 cm

7 stupňů východně: Eutelsat W3A
TRT HD, frekvence 10845 MHz, modulace DVB-S2 QPSK, FEC 5/6, symbolrate 30000, polarizace H, parabola 80 cm

5 stupňů západně: Atlantic Bird 3
France 2, frekvence 11590 MHz, symbolrate 20000, polarizace V, parabola 60 cm
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist